top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תUzi Lumbroso

זום (ZOOM)

כולנו כבר מכירים את חברת זום (ZOOM, NASDAQ: ZM) המשמשת לתקשורת ווידאו רבת משתתפים. בתקופה זו החברה פורחת ונחשפת לעוד ועוד לקוחות. למעשה, בתוך פחות מחודש, הפכה אפליקציית זום משירות לעסקים, למערכת המשמשת כמעט כל צורך של מפגש בין אנשים, הוראה, הדרכות ואינטרקציה מקוונת בין בני אדם הכוללת גם הכרויות. בשל הסגר העולמי זינק מספר המשתמשים בזום ב 2,000%, מ 10 מליון משתמשים ל 200 מליון משתמשים תוך כדי עקיפה משמעותית של המתחרות שלה.

זום הוקמה על ידי אריק יואן, בן 49, המשמש גם מנכ"ל החברה. הוא נולד בסין להורים מהנדסי מכרות, למד מתמטיקה יישומית וב–1997 החליט להגר לעמק הסיליקון כשזיהה שעתיד העולם נמצא באינטרנט.

לאחר שהגיע לעמק הסיליקון, הצטרף לחברת וובאקס (WebEx), המפתחת תוכנה מתחרה לשיחות וידאו, שנרכשה ב–2007 על ידי סיסקו. יואן סיפר בראיון כי האמין שיוכל לפתח פלטפורמה דומה ואף טובה יותר, וב–2011 פרש מהחברה כדי להקים את זום. עם המשקיעים בחברה שהקים נמנות הקרנות סקויה, קוואלקום, ונצ'רס והורייזון.

בזכות ההצלחה של זום במשבר הקורונה, הונו האישי של יואן זינק ביותר מ–110% בשלושת החודשים האחרונים וכיום הוא מסתכם ביותר מ–7.5 מיליארד דולר.

מי המתחרות?

למרות ההצלחה, לזום יש הרבה מתחרים חזקים. אפשר להזכיר את סקייפ הוותיקה שנמצאת בשטח מ–2003, וובאקס של סיסקו או טימס של מיקרוסופט. מבין ענקיות האינטרנט, וואטסאפ ואינסטגרם של פייסבוק מאפשרות שיחת וידאו לא מוגבלת בזמן לעד ארבעה אנשים, מסנג'ר של פייסבוק מאפשרת שיחת וידאו עבור עד שישה אנשים, וגוגל האנגאאוטס מאפשרת לנהל שיחת וידאו של עד עשרה אנשים, ולמי שיש חשבון עסקי — עד 25 משתתפים בו־זמנית.

בכל אופן, במשבר זה זום צומחת במהירות כאשר האחרות עולות ברמת השימוש בהן אך כלל לא באותו סדר גודל.

אז איך זה שדווקא זום הצליחה יותר מכל יתר מתחרותיה? "זום עשתה כמה צעדים טובים. ראשית, היא בנתה מוצר שעובד על כל הפלטפורמות — ווינדוס, מק, סמארטפונים. שנית, המודל העסקי שלה מוצלח — המוצר שלה מבוסס על מודל פרימיום, שניתן לשימוש בחינם וגם לשלם מנוי חודשי למשתמשים עסקיים. המוצר גם פתוח ואינו חלק מאקוסיסטם סגור כמו במקרה של פייסטיים של אפל. ובעיקר, זום התמקדה רק בשיחות וידאו ובנתה תוכנה חזקה שלא קורסת, אין בה בעיות טכניות והיא אינטואיטיבית למשתמש", אומר תומי בראב, מייסד ומנכ"ל סופרטולז, מיזם לניהול פרודוקטיבי לצוותים וארגונים.

אף שעוצבה בעיקר למגזר העסקי, סט הכלים שפיתחה זום סביב שיחות הווידאו הפך אותה ליותר מכלי עבודה. מעבר לכך שהתוכנה קלה לתפעול — ניתן לפתוח שיחה באמצעות שליחת לינק — היא מאפשרת למשתמשים לשתף את המסך שלהם ולהציג בו לינקים או מצגות ולהתכתב בצ'אט במקביל. כל שיחה בה גם ניתנת להקלטה, ומשתמשים יכולים להחליף את תמונת הרקע שלהם ולהפעיל פילטר שמנקה את הפנים משקיות שחורות מתחת לעיניים — אפשרות שכנראה קורצת למילניאלס, שהתרגלו לפילטרים וריטוש של הפנים באינסטגרם.

עודד גל, סמנכ"ל המוצר הראשי של זום:

"זום חושבת אחרת. ידענו מה אנחנו עושים, עבדנו בצורה מחושבת, לא אמרנו שנשנה את העולם. עשינו שינוי גדול בתחום. פתרנו את בעיית חדרי הישיבות וחיברנו אותם למערכת שלמה."

"בעולם שבו הכל התרחק, זום מאפשרת מפלט ונותנת ביטוי לפונקציות פסיכולוגיות. לפני הקורונה זום היתה פונקציונלית בעיקר לפגישות ושיחות מקצועיות. היום חוגגים שם יומולדת לסבתא שנמצאת בבידוד".

אז מדוע מניות זום ירדו לאחרונה?

בשבועות האחרונים, טייוואן הפכה לממשלה הראשונה האוסרת על שימוש בזום, שכן ככל שהשימוש בה נעשה נפוץ יותר כך גוברות החששות מרמת הבטיחות הירודה של התוכנה.

על פי רויטרס, ממשלת טייוואן הורתה לסוכנויותיה שלא להשתמש בזום. סוכנויות ממשלתיות בטייוואן צריכות במקום זאת להשתמש בפלטפורמות של טכנולוגיות אחרות שמאובטחות יותר עבור שיחות וועידות וידיאו. טייוואן היא הממשלה הראשונה שמתריעה רשמית מפני שימוש בזום.

החדשות מגיעות מספר ימים בלבד לאחר שבתי ספר במחוזות שונים ברחבי ארה"ב החלו גם הם לאסור את השימוש בזום בשל חששות לבטיחות התוכנה.

חברת ספייסאקס (SpaceX ) של אילון מאסק, אסרה גם היא בעבר את השימוש בזום כתוצאה מ"חששות משמעותיים בנושא פרטיות וביטחון". כך פרסמה ספייסאקס במייל לעובדים.

איסורים אלה באים בתגובה להזהרות ותלונות רבות שנישמעו בחודשיים האחרונים על בעיות פרטיות בפלטפורמה של זום. גם הFBI הוסיף אזהרת שימוש בפלטפורמה. לחברה אין הצפנה של השיחות מקצה לקצה והוגשו נגדה כבר תביעות על הפרת פרטיות.

התברר כי גורמים עוינים יכולים לחדור בקלות לשיחות רבות משתתפים: למשל, כל גורם עוין כזה יכול לנחש מספר רנדומלי של שיחה ובפועל אנשים הצטרפו לשיחות אקראיות ושיתפו בהן תכנים פוגעניים כמו פורנו. עוד התברר כי אפליקציית אייפון של זום משתפת עם פייסבוק נתונים על המשתמשים ללא ידיעתם והסכמתם.

בתגובה לכך הצהיר יואן (היזם והמכ"ל של זום) כי הוא מקפיא את פעילות פיתוח הכלים החדשים של החברה לשלושה חודשים, בעוד מהנדסי החברה יתמקדו באבטחת המערכת ויצירת מנגנון מהודק יותר של שמירה על הפרטיות.

אז מה עכשיו?

בינתיים יחסי הציבור השליליים סביב מניית זום גדלים. המניה נסחרת במכפיל רווח של 1,380 ובמכפיל הכנסות של 46. אפילו עבור מניות צמיחה בהייטק מספרים אלה מוגזמים ומעידים שמחיר המניה גבוה מידיי.

צפי המשקיעים הוא שהגדילה בכמות המשתמשים יבוא לידי ביטוי בדוחות החברה ושחברת זום תציג דוחות מעולים ברבעונים הקרובים ובשנה כולה. כל אכזבה או ידיעה גרועה תביא לירידה ולתנודה חדה במניה.

בהקשר זה מוקדם יותר השבוע, קרדיט סוויס הורידה את דירוג מניות זום בעקבות הערכת שוויין המוגזמת, מה שמרמז כנראה על כך שהם אינם מאמינים שמשתמשי חינם בזום יהפכו ללקוחות משלמים.

בנוסף כאמור, זום עומדת בפני שורה של תביעות ייצוגיות בשל בעיות הבטיחות.

זום פועלת לפתור את הבעיות, כאשר המנכ"ל אריק יואן הודה בטעויותיו. אף על פי כן, ייתכן ויהיה צורך במאמץ וזמן נוסף כדי להחזיר את הביטחון לאלה שכבר עזברו את זום.

היתרונות של זום משמעותיים


למרות הבעיות האחרונות יש הרבה מה לאהוב בחברה. בואו נצלול פנימה ונראה מדוע זו יכולה להיות מניה נהדרת לקניה ושמירה לזמן ארוך:

1. קצב הגדילה

מספר המשתמשים היומי של זום זכה לצמיחה חסרת תקדים מ 10 מיליון בינואר ליותר מ 200 מיליון בחודש מרץ. היא נערכה לביקוש זה עם עשרות אלפי שרתים נוספים שיהיו זמינים לפריסה על פני 17 מרכזי נתונים ברחבי העולם. אבל אפילו המייסד והמנכ"ל אריק יון ציין כי השימוש "עולה בהרבה על מה שציפינו".

2. בניית מוניטין

בתגובה למגיפה, זום התחייבה לתוכניות חינוך שונות על ידי מתן השירות הבסיסי שלה חינם. התגובה הייתה אדירה. מורים בכ -90,000 בתי ספר ברחבי 20 מדינות מארחים כעת מפגשי וידיאו של עד 100 משתתפים ללא הגבלת זמן בשיחת הווידיאו.

3. עובדים אוהבים לעבוד בזום

גלסדור, פלטפורמת איסוף נתונים של צד שלישי בחברות, מדווחת כי 96% מעובדי זום היו ממליצים על מעסיקם לחבר ו- 98% מאמינים שהמנכ"ל, אריק יואן, הוא מנכ"ל מתאים. עובדים מאושרים הם עובדים פרודוקטיביים.

4. החברה רווחית ובעלת מאזן יציב

שלא כמו רבות מחברות הטכנולוגיה בגיל שלה, זום היא רווחית, אפילו על בסיס GAAP. היא רשמה 25.3 מיליון דולר רווח הנקי לשנת 2019, 4.1% מהשורה העליונה.

נכון ליום 31 בינואר 2020 היו לחברה 855 מיליון דולר במזומן ובניירות ערך סחירים והיא ללא חוב לטווח ארוך.

5. זום צומחת במהירות

הכנסות הרבעון האחרון ל 2019 עלו ב -78% לעומת השנה הקודמת. הכנסות השנה כולה עלו ב 88%. בצפי הרווחים שלה לרבעון הראשון של 2020, ההנהלה צופה כי הרווחים יעלו בין 45% ל 47% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה. זה קצת מאכזב כי רואים כאן ירידה בקצב הגדילה, אך יתכן שהנהלת זום קצת שמרנית בתחזיותיה.

חלק גדול מהצמיחה האחרונה שלה במשתמשים היה בשל תפוצת הגירסה החינמית, אך גם אם אחוז קטן מאלו יומרו למנויים בתשלום, סביר להניח שניראה גדילה משמעותית יותר מתחזיות החברה.

6. זום היא המנצחת בחברות הגדולות

חברת HSBC (LSE: HSBA) חתמה על רשיון ל 290,000 משתמשים, ג'ונסון וג'ונסון (NYSE: JNJ) על רשיון של 60,000 משתמשים בשירות. Veeva (NYSE: VEEV) אימצה את זום כסטנדרט שלה עבור 3,000 עובדיה ושילבה את הפונקציונליות של הוידאו צ'אט בתוכנה שלה. בסך הכל, ברבעון האחרון צמח סקטור הלקוחות ששילמו למעל 100,000 $ בשנה או ב 86%.

7. זום משקיעה בפלטפורמה?

הדו"ח השנתי של זום מציין כי 20% מצוות ההנדסה שלה מוקדש לפיתוח "פיצ'רים לפי דרישה של הלקוחות", ובשנה שעברה הוציאה זום 300 שיפורי תוכנה חדשים.

אך עם הגידול הקיצוני בביקוש ובבעיות ההבטחה, החל מה 1 באפריל הקפיא המנכ"ל את כל השיפורים והעביר את כל הפיתוח ומשאבי ההנדסה שלו להתמקד ב"בעיות הבטיחות והפרטיות של המערכת".

8. למייסד חלק מהותי בחברה והוא עדיין מנהל אותה

המנכ"ל אריק יואן הקים את החברה בשנת 2011 כדי ליצור פלטפורמת וידיאו שעובדת מצויין. יש לו נתח שוק משמעותי של 16.5% ממניות הבכורה בחברה נכון ליום 31 בינואר 2020, דבר שחשוב לנו כמשקיעים. אנחנו מעדיפים להשקיע בחברות המובלות ע"י המייסד שעדיין מחזיק בנתח גדול בחברה, מכיוון שמחקרים הראו כי עסקים כאלה מייצרים ביצועים טובים יותר לאורך זמן.

9. לזום יכולת יוצאת דופן לחדור לשוק ולהתרחב

לקוחות עסקיים רבים מתחילים עם מספר משתמשים קטן בלבד ואז מרחיבים את השימוש לאורך זמן. קמעונאי גדול אחד התחיל עם בסיס של 260 משתמשים ובמשך תקופה של שנתיים גדל עד 192,000 רישיונות רגילים, ל 10,000 רשיונות לטלפונים ו -2,000 רשיונות לחדרי ישיבות. הפלטפורמה "דביקה" (לא עוזבים אותה) ומביאה לשימור לקוחות מרשים שמתבטא ב 130% דולר נטו למשתמשים הקיימים (שהמשמעות שלה היא שלקוחות קיימים מוציאים יותר בפלטפורמה) בשבעת הרבעונים האחרונים.

10. שוק פוטנציאלי ענק הניתן לחדירה

לזום יש הזדמנות אדירה עם 200 מיליון עסקים, 90 מיליון חדרי ישיבות, ו 1.1 מיליארד עובדי מערכות מידע ומפתחים ברחבי העולם שכבר משתמשים בזום. השוק הפוטנציאלי מוערך ב 43 מיליארד דולר, כמעט פי 70 מההכנסות ההיסטוריות של 622 מיליון דולר ב 12 החודשים האחרונים.

11. זום עונה לצורך

עיקרון הליבה בחברה הוא לספק "אושר". כאשר מיליונים תקועים בבית ומתרגלים התרחקות חברתית, רבים פנו לזום כדי להתחבר לחברים ועמיתים.

לסיכום

אין ספק שזום היא הסיפור הטכנולוגי של משבר הקורונה ועשויה לשנות את השוק בו היא פועלת לתמיד.

זום היא מניית צמיחה שעלתה כבר ב 80% מתחילת השנה ונסחרת במחיר מאוד גבוה. החברה צפתה השנה (2020) מכירות של כ 920 מליון דולר. אם החברה לא תעמוד בציפיות אלו, מחיר המניה עלול לצנוח.

למעשה מכירות החברה צריכות, להערכתי, להיות גדולות פי 1.5 – 3 מהערכות שלה עצמה, על מנת להצדיק את מחיר המניה והמשך עלייתה. זה בהחלט יעד בר השגה השנה.

כמו בכל השקעה, אסור להשקיע כסף שתצטרכו בשנתיים עד חמש השנים הבאות ועליכם להשקיע בהתאם ל"אהבת" הסיכון שלכם. אך אם אתם מאמינים שזום תשנה את הרגלי העבודה שלנו לפחות חלקית גם לאחר משבר הקורונה, ומעוניינים להיות חלק מהעתיד של החברה הזו, קנו נתח קטן עכשיו והוסיפו לתיק לאורך זמן. זה עשוי להשתלם מאוד.

אנו שומעים זאת שוב ושוב ממשקיעים, "הלוואי והייתי קונה את אמזון או נטפליקס לפני 10 שנים", אפילו מוורן באפט. זה נכון, למרות שאמזון ונטפליקס תמיד נסחרו במחירים גבוהים ובמכפילים אסטרונומים, הם עלו באלפי אחוזים בעשר השנים האחרונות.

134 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page