top of page
חיפוש

התיקון בחברות הצמיחה הטכנולוגיות

עודכן: 13 במאי 2021


בשבועיים האחרונים אנו חווים תיקון בחברות הצמיחה הטכנולוגיות. שימו לב שהירידות אינן כוללות את מדד הדאו ג'ונס או את ה- S&P 500. אפילו הנאסדק עצמו הכולל בתוכו הרבה מחברות הטכנולוגיה לא ירד משמעותית משיאו שהיה קצת מעל 14,000 נקודות ונסחר היום בסביבות 13,400.


אנחנו חווים כעת תיקון בחברות הצמיחה שקורה לדעתי בגלל כמה סיבות עיקריות:


1) החשש לעליה באינפלציה, שתביא להעלאת הריבית עדיין קיים ופוגע בעיקר בחברות הקטנות, למרות שחברות הפרימיום ו"חברות הצמיחה" בהן אנו משקיעים, הינן בעלות מאזן טוב עם יתרות מזומנים גדולה וללא הלוואות או הלוואות יחסית סבירות.


2) השווי הגבוה אליו הגיעו מניות הצמיחה הטכנולוגיות בתקופת הקורונה. מניות כמו זום (שהייתה בעבר חברת פרימיום ואיננה עוד), טרייד דסק או שופיפיי, עלו בצורה מוגזמת בתקופת המגפה והן יורדות בצורה מוגזמת היום.


3) משקיעים פרטיים ולא מנוסים רבים, השקיעו בהמוניהם בחברות הצמיחה הטכנולוגיות והוו את אחת הסיבות לכך שחברות אלו עלו בחדות בשנה האחרונה. העליה הייתה כמעט ללא הבחנה, בחברות מעולות כמו אלו שמאכלסות את תיק הפרימיום, ובחברות בועה חסרות מכירות או טכנולוגיה ממשית כמו ניקולה (NKLA) או וורג'ין גלקטיקס (SPCE).


היום, עם תחילת התיקונים ועצירת העליות, משקיעים חסרי ניסיון אלו "בורחים" ומוכרים בכל מחיר. זו אחת הסיבות שהרבה מחברות הצמיחה עלו בצורה מוגזמת ועכשיו הן מתקנות בצורה מוגזמת.

ישנה גם טענה שהעליות של חברות הטכנולוגיה בשנים האחרונות, דומות לעליות בשנות ה- 2000 שאחריהן השוק ירד בחדות לכמה שנים, אך אנחנו לא חושבים שזה המצב היום כלל. היום לחברות אלו יש מכירות שצומחות במהירות ולרבות מהן יש אף רווחים צומחים.

מה יקרה לאחר שבוע של ירידות?


אם אתם שואלים את עצמכם מתי הירידות יסתיימו, הנה קצת סטטיסיקה שתעזור לכם להחליט כיצד לפעול עכשיו ובעתיד. הדברים מתבססים על כתבה בסיקינגאלפא (seekingalpha.com) הבודקת את ההחזרים לאחר ירידות שבועיות במדד ה- S&P500, אך הדברים מתאימים גם למדד הנאסד"ק או לחברות הצמיחה. אחרי תיקון כמו זה שאנו חווים בחברות הצמיחה, יש לעיתים קרובות שתי שאלות שעולות על הדעת - האחת מתייחסת לעבר והשניה לעתיד:


1) כמה רע היה השבוע הזה?

2) ואיך זה יתפתח מכאן?


ניסו לבדוק ולענות על שתי השאלות הללו לפי נתוני העבר:

נבדקה התשואה השבועית עבור ה-S&P500 במשך 50 השנים האחרונות (לפני המשבר האחרון). בס"ה נבדקו למעלה מ-2600 שבועות, ולאחר מכן חושב ההחזר בשבוע הראשון שלאחר מכן, וכן ב-4, 13, ו-26 השבועות שלאחר מכן.

נמצא כי בשבוע, בחודש, ברבע ובחצי שנה שלאחר מכן, התשואות היו חיוביות בממוצע. מכאן שאפשר לומר שכאשר בודקים את הביצועים השבועיים הגרועים ביותר, סביר להניח שההחזר של התקופה לאחר מכן יהיה חיובי.


מבדיקת הנתונים עלו מספר עובדות סטטיסטיות מעניינות:

1. הביצועים הממוצעים והחציוניים של השבוע לאחר השבועות הגרועים ביותר היו חיוביים, אבל יש התפלגות רחבה של ביצועים בשבוע שלאחר השבועות האלה. רואים ששבועות גרועים לאחר שבוע גרוע התרחשו ביחוד בזמן משבר כלכלי. כרגע לא ניראה שאנחנו במשבר כלכלי אלא ביציאה ממנו.


2. כשאנו מרחיבים את התקופה משבוע אחד לארבעה שבועות, התשואות היו בממוצע בסביבות 2%. מתוך 49 תקופות המדגם, 31 הניבו תשואות חיוביות.


3. ככל שאנו מרחיבים עד שלושה עשר שבועות, או בערך רבעון, הממוצע וחציון התשואה היא 6-7%.


4. כשעוברים ל-25 שבועות, או חצי שנה, ההחזר הממוצע והחציוני הוא 12-13%. ז"א, בממוצע, קנייה לאחר שבוע גרוע כזה והחזקה למשך חצי שנה תייצר תשואה כוללת של 12-13%.


כמובן שההחזרים אינם מובטחים. אנו רואים תקופות של תשואות שליליות חדות מקובצות בתקופות של לחץ או משבר כלכלי. בעוד שבסביבות שוק משברי (1974, 1987, 2000-2002, 2008-2009) שבועות גרועים התרחשו לעתים קרובות וההחזרים היו גרועים בשבועות שלאחר מכן, הרי שבתקופות טובות יותר הם היו נדירים וההחזרים טובים יותר בצורה משמעותית לאחר מכן. כרגע, מצב הכלכלה האמריקנית נראה טוב וככזה שיוצא ממשבר הקורונה. אם נבדוק יותר מחצי שנה לאחר שבוע "גרוע", נראה שהמצב אפילו משתפר, דבר שמדגיש שוב את החשיבות של קור רוח והשקעה לטווח ארוך.


לסיכום, ברוב המקרים התשואה לאחר שבועות גרועים במיוחד תהיה חיובית ומעל לירידה השבועית כבר אחרי רבעון. זו הסטטיסטיקה אך חשוב גם לבחון את המציאות העכשווית.


כיצד להתכונן לתיקון משמעותי?

1) בידקו את המצב האמיתי של כל חברה בה השקעתם. לאחר שוק שעולה לאורך זמן, אנו נוטים להתעצל ולהשאיר בתיק חברות במצב לא טוב. אם בחרתם מניות מתיק הפרימיום שלנו - אין מה לדאוג, אך אם אתם משקיעים גם בחברות אחרות - בידקו אותן לעומק. אם אלו חברות הנשענות על יסודות רעועים ויהיה להן קשה לעמוד בזמנים קשים? אלה הן חברות הנוטות לרדת יותר בתיקון. המאזן הוא המקום למצוא את המידע הזה. בדקו גם אם העסקים ממונפים יתר על המידה. האם לקחו הלוואות לקניה חוזרת של מניותיהם ו/או חלוקת דיווידנדים?


2) ודאו שיש לכם הכנסה מספקת ומזומנים מחוץ למניות כדי לשרוד לפחות לשתיים - שלוש השנים הבאות. זה רע ולא רצוי למכור מניות כדי לגייס מזומנים לאחר ירידות בשוק. אנו לא ממליצים על שימוש בחשבונות ממונפים (מארג'ין), או מינוף (הלוואה) מסוג אחר. אם יש לכם, רצוי לסגור את המינוף.


3) אל תנסו לתזמן את השוק על ידי מכירת מניות (אלא לצרכים הנ"ל). אנחנו לא יודעים מתי יתרחש תיקון או תשתנה המגמה, בתי ההשקעות לא יודעים, ואף מומחה לא יודע. מצד שני, ייתכן שתרצו לשמור חלק מהתיק במזומן, כך שתוכלו לנצל את התיקון כאשר יגיע. כמה? זה תלוי בהעדפות האישיות שלכם - חלק מהמשקיעים אוהבים להיות מושקעים באופן מלא כל הזמן, וחלק לא. אני חושב שזה סביר להחזיק 10% עד 30% של התיק שלכם במזומן כשהשוק תנודתי. לאחר תקופה ארוכה של עליות, אולי תרצו להחזיק מרכיב גדול יותר במזומן בתיק.


4) שיקלו להשקיע בחברות שתעמודנה יפה בתיקון. למשל, חברות הפרימיום בהן אנו משקיעים. כולן עם מובילות טכנולוגית ברורה, והמאזן שלהן חזק ביותר. רובן מחזיקות כמויות אדירות של מזומן, ומיתון או ירידת מחירים בשוק רק יקלו עליהן לרכוש חברות וטכנולוגיות משלימות.

לסיכום


קשה לשקול ולקבל החלטות נכונות כשאתם בעין הסערה. חישבו על טווח של 3-5 השנים הבאות. איפה תהיינה החברות בהן אתם משקיעים אז וכמה הן תהיינה שוות בשוק? אנחנו כאמור, מעריכים שרוב המניות בהן אנו משקיעים תהיינה בעלות ערך גבוה משמעותית ממחירן היום, והעליה תהיה אקספוננציאלית בשנים הבאות.

שירות הפרימיום מציע כ- 12 חברות טכנולוגיות שיוצרות תיק השקעה מאוזן, הטוב ביותר בעת הזו לדעתנו. המטרה היא להשקיע בחברות שיעלו פי 5, פי 10 או אף יותר בחמש עד עשר השנים הבאות, יחד עם חברות גדולות שתמשכנה לגדול בצורה יציבה לאורך זמן. רוב החברות כבר הגישו דוחותיהם לרבעון הראשון של 21, ועם סיום הדוחות נדווח על התוצאות והערכה לעתיד למנויי הפרימיום.

שירות הצמיחה המהירה מציע כ 20 חברות שיפורסמו בקבוצות של ארבע חברות כל כמה שבועות מהשקת השירות (שהיה לפני כשבועיים), ויוצרות תיק השקעה המכוון למקסימום צמיחה. המטרה היא להשקיע בחברות שתעלנה פי 10 או יותר בחמש עד עשר השנים הבאות. כמובן שתיק זה יהיה תנודתי יותר ובימים אלו חברות הצמיחה עוברות "תיקון" וניכנסות למחירים אטרקטיביים יותר. לכן, בימים/שבועות הקרובים נפרסם את ארבע חברות הצמיחה הבאות בשירות (בינתיים פורסמו 4 חברות).

רוב החברות הטכנולוגיות של "שירות הפרימיום" ושל "שירות הצמיחה המהירה" תמשכנה לצמוח בצורה מואצת בשנים הבאות, לעיתים עם תיקונים במחיר המניות. בטווח הקצר מחיר המניות נקבע לפי משקיעי הטווח הקצר בעיקר, אך בטווח הארוך המחירים מתיישרים לפי ביצועי החברות עצמן.

השקעות מוצלחות!


שימו לב שבמאמר זה אנחנו משתפים אתכם בתחזיותינו, דעותינו ושיקולינו, אך אין זה יעוץ או הכוונה כיצד לפעול ו/או לנהל את השקעותיכם. על כל אחד ואחת לבצע את בדיקותיו/ה ולהסיק מסקנות בהתאם להעדפותיו/ה.



120 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page