top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תUzi Lumbroso

WIX - האם וויקס היא השקעה ראויה היום

עודכן: 30 ביוני 2020

וויקס (WIX) היא חברה ישראלית המפתחת פלטפורמה פופולרית לבניית אתרי אינטרנט ומאפשרת למשתמשים לבנות אתר אינטרנט ללא עלות וללא צורך בידע קודם בתחומים כמו קידוד או עיצוב אתרים.

וויקס נוסדה בשנת 2006 על ידי אבישי אברהמי (מנכ"ל), נדב אברהמי (סמנכ"ל מחקר ופיתוח) וגיורא קפלן (מנהל טכנולוגי). השלושה עבדו על סטארט אפ אחר ובמהלך העבודה הם רצו לפתוח אתר אינטרנט לסטארטאפ. הם נתקלו בקשיים בהקמת האתר כשהבינו שהתהליך מסובך ויקר. עקב החוויה הם הגו את הרעיון ליצור פלטפורמה לבניית אתרים ללא צורך בידע קודם וללא צורך בתשלום ראשוני, פלטפורמה שתהיה זמינה לכול.

החברה פיתחה כלי פנימי לניהול משימות, שב 2012 הפך לחברה עצמאית monday.com.

בימים אלו, העסקים הקטנים, שנאלצים לעבור לרשת בשל מגפת הקורונה, מקפיצים את עסקי וויקס.

לפני יותר מחודש וויקס פרסמה תוצאותיה לרבעון הראשון. החברה הכניסה 216 מיליון דולר ברבעון הראשון, עליה של 24% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, ו-5% בהשוואה לרבעון הרביעי של 2019. אולם, החברה עדיין הפסדית למרות שהוקמה ב2006 והונפקה ב 2013, וזאת בעיקר בגלל הוצאות שיווק ומכירות גבוהות, שהן כ 42% מההכנסות. עם זאת, קצב שריפת המזומנים קרוב לאפס ואף התזרים חיובי לאחרונה.

ההפסד הנקי החשבונאי (GAAP) ברבעון הראשון 2020 עמד על 39.2 מיליון דולר או 76 סנט למניה, בהשוואה להפסד חשבונאי של 30.7 מיליון דולר, או 62 סנט למניה ברבעון המקביל אשתקד, כך שאין ירידה בהפסדים.

עסקים מבצעים הסבה המונית לרשת

במהלך הרבעון הראשון נוספו לוויקס 162 אלף מנויי פרימיום חדשים נטו (מנויים שנרשמו לעומת אלו שעזבו) או גידול של כ 3.5%. הכוונה למנויים המשלמים על חבילות המנוי השונות, שבמסגרתן הם מקבלים יתרונות באתר כמו מקום אחסון, דומיין חיצוני והסרת פרסומות. מנויים אלה הם מקור ההכנסה של החברה.

לוויקס יש 4.7 מיליון מנויי פרימיום נכון לסוף מארס 2020 (2.7% מבסיס המשתמשים שלה) ומעל 172 מליון משתמשים בכלל. נוספו 6.9 מיליון משתמשים סך הכל, גידול שנתי של 16%. מדובר בעליה של כ-4.5% לעומת סוף הרבעון הקודם (31 בדצמבר 2019). אנחנו מניחים שהצמיחה ברוטו של מנויי הפרימיום הייתה כ 16% ובסביבות 12.5% עזבו את השירות כך שנטו נוספו 3.5%. בהנחה שמספרים אלו נכונים אחוז הנטישה גבוה.

אז מה קורה?


מניות וויקס עלו בחודש שעבר בכ -70%, לאחר שפלטפורמת בניית האתרים הציגה את תוצאותיה החזקות לרבעון הראשון.

בעוד עסקים רבים מורידים את התחזיות שלהם ונמצאים בקשיים, וויקס צופה כי הכנסותיה לרבעון השני של 2020 ינועו בין 231-233 מיליון דולר, צמיחה של 26%-25% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2019. תזרים המזומנים החופשי ינוע בין 41-43 מיליון דולר, 40%-33% מעל הרבעון המקביל.

וויקס נסחרת במחיר של פי 12-14 מהמכירות שלה ב 12 החודשים האחרונים ובמכפיל תזרים מזומנים חופשי של 76.

"המשבר הנוכחי הגדיל את החשיבות של נוכחות מקוונת כמו שלא היה מעולם. אנו ברי מזל להציע מוצר המספק לעסקים, מותגים ואנשים פרטיים הזדמנות לבנות ולצמוח למרות הקשיים הגוברים העומדים בפניהם", אמר המנכ"ל אבישי אברהמי בהודעה לעיתונות בעקבות תוצאות הרבעון הראשון (במאי 2020)

מה הסיכונים?

הפלטפורמה של וויקס אינה ייחודית ויש מתחרות בתחום. וויקס ניחנת בגמישות רבה ומאפשרת לבנות אתר אינטרנט כמעט לכל מטרה. מאתרי תדמית לאתר מסחרי למוצרים פיזיים וכן למוצרים לא מוחשיים כמו שירותים ומנויים בתשלום. בנוסף וויקס פיתחה שפה ייחודית הנקראת קורביד (Corvid), שמאפשרת למשתמשים בעלי יכולות תכנות גמישות נוספת בבניית האתר.

וויקס אינה ממוקדת

למרות זאת, ברוב התחומים בהם נקים אתר בעזרת וויקס נמצא שלמערכת וויקס חסרות יכולות, הניקיון משגיאות אינו מושלם, ובגדול - המערכת אינה מושלמת לתחום הספציפי לו אנו זקוקים לה. בצד החיוב אפשר לומר שוויקס קשובה ללקוחות ומתקנת/מוסיפה בזמן סביר את התקלות וחלק מהיכולות החסרות.

להלן דוגמה מוחשית לחוסר המיקוד של החברה. וויקס מציעה כיום כמה פתרונות להקמת אתר אינטרנט, ובעצם פונה כמעט לכל קשת סוגי המשתמשים - מהמתוחכמים ביותר, בעלי רקע בתכנות ופיתוח אתרים, ועד לאנשים שמעדיפים להימנע ככל שניתן מפעולות טכניות מכל סוג שהוא. עבור הסוג האחרון, וויקס מציעה להקים אתר על ידי מענה על כמה שאלות פשוטות בלבד. פתרון זה נקרא ADI - Artificial Design Intelligence. הרעיון הוא לאפשר גם למשתמשים שה-Editor הקלאסי של וויקס מורכב מדי עבורם, להקים אתר.

עד כה זה נשמע טוב. ה-ADI באמת יכול להגדיל את כמות המשתמשים של וויקס ולאפשר לה להגיע למשתמשים שעד היום נרתעו מהקמת אתר לעסק שלהם. הבעיה היא שהמוצר הזה לא מחובר ל-Editor הרגיל של וויקס. אם הקמתם אתר בעזרת ה-ADI, בעצם אין לכם אפשרות להמשיך לערוך את האתר בכלים הקיימים של וויקס. ההגבלה הזאת משמעותית, כי משתמשים שהתחילו לעבוד עם ה-ADI לא יכולים להשתמש בכל מה שוויקס מציעה. הם תקועים עם המוצר המוגבל והלא בשל שאיתו הם התחילו.

איזו סיבה בעולם יש לחברה בגודל של וויקס לא לאפשר למשתמשים שהתחילו עם כלי הקמת אתר אחד, להמשיך לערוך את האתר שלהם בחופשיות מלאה בעזרת שאר היכולות? הסיבה היא כמובן טכנית. זה לא קל לדאוג שחלקים שונים, במוצרים שהם שונים במהות שלהם, יעבדו בהרמוניה זה עם זה. אבל זה בדיוק מה שמצופה מחברה בגודלה של וויקס. עצם העובדה שוויקס לא טיפלה בעניין הטכני הזה מחזקת את הטענה שהחברה מתרחבת מהר יותר מהקצב בו היא משפרת את הפלטפורמה הקיימת שלה. כשלוקחים בחשבון את שאר הדיווחים והתלונות על באגים ומערכות לא שלמות (כמו מערכת ה PAID PLAN לדוגמה, שנבנתה בכיוון הנכון ועבור צורך אמיתי אך חסרה יכולות שיהפכו אותה למוצר מעולה), מתבהרת תמונה זו עוד יותר. יש שיגידו שזו (התקדמות מהירה) הגישה הנכונה, אבל בעינינו זו טעות שגורמת ללקוחות לבזבוז זמן ותסכול העלולים להוביל לקוח לא רק להימנע מלהמליץ על המערכת, אלא גם לגרום לו לנטישת הפלטפורמה ומעבר למתחרה.

נוסיף ונבדוק, לדוגמה, מתחרה אחרת כמו שופיפיי, הממוקדת רק בפלטפורמה לבניית חנויות מקוונות למוצרים פיזיים (ראו השוואה מפורטת בהמשך). שופיפיי מציעה מערכת כמעט מושלמת לנישה זו. היא משיגה זאת ע"י מיקוד במוצר ובנישה לה היא מספקת את הפתרון, כך שמי שרוצה להקים חנות מקוונת עם מוצרים פיזיים ישקול תחילה את שופיפיי כברירת מחדל ורק אם החליט שאינה ראויה מסיבה כלשהי, ישקול להשתמש בוויקס או מערכת אחרת.

הנה כמה מהמתחרים הבולטים של וויקס:

Squarespace: https://www.sitebuilderreport.com

Shopify: https://www.sitebuilderreport.com

Webflow: https://www.sitebuilderreport.com

Carrd: https://www.sitebuilderreport.com

Weebly: https://www.sitebuilderreport.com

למרות שוויקס היא אחת מהמערכות הפופולריות לבניית אתרים וגם אחת הראשונות, משתמשים ברשת ימליצו דווקא על חברה כמו Squarespace כפלטפורמה עדיפה לבניית אתרים לעסקים קטנים, על שופיפיי לבניית חנות באינטרנט, או על וובלי אם מחפשים פשטות וכו', כי אלו מערכות שמתמקדות בנישה או בסוג לקוחות מסוים.

לסיכום, בגלל חוסר המיקוד של וויקס וניסיונה לתת תשובה לכולם, היא עלולה למצוא עצמה בסופו של דבר עם מתחרה מתמחה ועדיפה בכל סקטור, בדיוק כפי שמצאה עצמה מול שופיפיי, בה היא איננה יכולה להתחרות בתחום החנויות המקוונות. אפשר וצריך להתרחב לסקטורים נוספים אך זאת רק לאחר שיצרת דומיננטיות ומוצר מעולה בתחום מסוים כך שמתחרים יתקשו להתחרות בתחום זה.

אז האם וויקס היא השקעה טובה?

ההכנסות של וויקס גדלות אך כך גם ההפסד הנקי שלה. וויקס משקיעה יותר ויותר בשיווק ולמרות שהוקמה לפני 14 שנה והונפקה לפני 7 שנים היא עדיין לא הגיעה לרווחיות.

כמובן שהמטרה המוצהרת החשובה ביותר כרגע היא להגדיל את בסיס הלקוחות, אך גם בעניין זה רואים האטה בגדילה ובכל מקרה גדילה שנתית של 24-25% ובמגמת ירידה איננה גדילה של חברת צמיחה אטרקטיבית.


ראו את הוצאות השיווק והמכירות הגדלות של וויקס וכן את העליה ברווח/הפסד הנקי באדם למטה.



ההפסד הנקי של וויקס לפי רבעונים.




וויקס משקיעה רבות בפרסום, אך אינה ממוקדת ואינה משקיעה מספיק במוצר שלה. אם נשווה אותה לחברה אחרת בת כמעט אותו גיל בה אנו משקיעים, טסלה, הרי נראה שטסלה לא משקיעה כלל בפרסום ולמרות זאת גדלה בקצב מכירות של 50% בשנה, פי 2 מוויקס, לא מצליחה לספק את הביקושים ואמורה להגיע לרווחיות כבר השנה.


צריך לזכור שגדילה במכירות של חברת מכוניות ואנרגיה כמו טסלה, קשה בהרבה מגדילה של חברת תוכנה כשירות כמו וויקס. כמובן שגם הגעה לרווחיות קשה הרבה יותר, שכן עליה לבנות מפעלים יקרים ולהשקיע בחומרים ורכיבים לבניית הרכב. למרות זאת טסלה גדלה בקצב כפול מוויקס ללא השקעה בפרסום כלל. המפרסמים שלה הם הלקוחות עצמם המתלהבים מהמוצר המצוין ומהחזון של טסלה. מה טוב יותר מכמה חברים שממליצים לכם על מוצר מסוים. הסיכוי שתבחרו בו גבוה הרבה יותר מחשיפה לפירסום.

וויקס עם 172 מליון המשתמשים שלה הייתה יכולה להשיג אפקט פרסומי ושווקי אדיר אם המוצר היה מעולה והמשתמשים היו ממליצים לחבריהם על המוצר. גם אם רק מחצית מלקוחותיה לדוגמה היו עושים זאת, הרי שקצב הגדילה של וויקס היה גבוה יותר עם ירידה בהוצאות כנראה. אני, כמשתמש וויקס, אהסס להמליץ על המוצר בלב שלם. הסיבה לכך היא תחושתי שהמוצר איננו שלם ולא נבדק בצורה יסודית.

וויקס מעוניינת להגדיל את נתח השוק שלה בהנחה שמי שיקים אתר באמצעותה יתקשה לעבור לפלטפורמה אחרת, אך אני כלל לא בטוח שהמעבר לפלטפורמה אחרת כה קשה במקרה של אתר תדמיתי.

וויקס מציעה יכולות וגמישות רבה בבניית האתר, אך חוסר המיקוד גורם לכך שהפלטפורמה ברמה סבירה למשתמשים ומגזרים רבים אך אינה מושלמת לשום מגזר.

נשווה את וויקס לחברה אחרת בה אנו גם משקיעים מתחום דומה ובאותו גיל – שופיפיי.

שופיפיי ממוקדת בחנויות אונליין למוצרים פיזיים. בגלל המיקוד במגזר החנויות ובשלמות המוצר עצמו למגזר זה, שופיפיי יכולה להציע למשתמשים שלה פלטפורמה כמעט מושלמת. החברה גם יכולה להתמקד במוצר עצמו ולהציע סט מוצרים משלימים, מרכזים לוגיסטיים ויכולות רבות שלמתחרים חדשים אין כמעט אפשרות לספק. כמו שאמר יזם ומנכ"ל שופיפיי, טובי לוטקה: שופיפיי היא האפל של החנויות ברשת". ועוד הוסיף "עולם החנויות המקוונות ברשת לפני שופיפיי היה כמו עולם המוזיקה לפני השקת האייפוד." זה בהחלט נכון.

שופיפיי גדלה בקצב מכירות של 50% בשנה לעומת 25% בשנה של וויקס. ראו את קצב הגדילה של וויקס לעומת שופיפיי מ 2016. ממצב של כמעט שוויון במכירות, מכירותיה של שופיפיי גדולות היום פי 2.5 מאלה של וויקס וכמעט אין סיכוי שלקוח שופיפיי יעבור למתחרה שלה.


ראו גם השוואה של קצב הגדילה במכירות של השנה הנוכחית לעומת השנה הקודמת. בשתי החברות יש ירידה בקצב גדילת המכירות עם גדילת החברה אך שופיפיי עדיין גדלה בקצב כפול מוויקס.



כתוצאה מכך, גם קצב גדילת שווי השוק של שופיפיי גדול בהרבה מזה של וויקס וכך גם כל המכפילים.




המיקוד הברור, יצירת הבידול והשליטה בשוק היעד, מעודדים את המשקיעים לשלם הרבה יותר על מניות שופיפיי והמניה מגיעה למכפילי מכירות (S/P) של יותר מ 40 (שאצלנו גורם "פחד גבהים"), לעומת מכפילי מכירות של כ 13-14 במקרה של וויקס.



שופיפיי היא גם בין הראשונות שייצרה חנות אפליקציות וסייעה מאוד ליוצרי האפילקציות עם ממשקים קלים לחיבור, כך שהיום אפשר לעשות כמעט כל דבר בפלטפורמה של שופיפיי -אם לא ע"י הפלטפורמה, אז בעזרת אחת האפליקציות.

לסיכום

וויקס היא החברה הישראלית הרביעית בגודלה בישראל עם פוטנציאל גדילה עצום. בייחוד עכשיו לאחר התפשטות מגפת הקורונה, השינויים בהרגלי העבודה והאילוץ של כל העסקים הקטנים והבינוניים להגברת הנוכחות ברשת.

למרות פוטנציאל הצמיחה הגבוה וויקס צומחת "רק" ב 25% בשנה והמגמה היא של ירידה בצמיחה וברווחיות. התחרות בתחום גוברת וכבר רואים מתחרים שמיישרים קו ואף עוברים את וויקס בתחומים מסוימים. מגפת הקורונה אולי תשפר זמנית פרמטרים אלו, אך לאורך זמן המגמות יחזרו למצב הנורמלי אם החברה לא תשנה את האסטרטגיה שלה.

כחברה שכבר אינה צעירה מאוד, הפסדית, עם רווח גולמי שיורד, צמיחה יורדת של 25% ומכפיל מכירות של 12-14, אני לא חושב שוויקס אטרקטיבית מאוד להשקעה היום.

114 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page