שנת 2020 מסתיימת היום. אנחנו רוצים להתחיל בסיכומים ולברך אתכם בשנת השקעות חדשה ומוצלחת אף יותר מזו שעברה. שנה זו הייתה מפתיעה, יוצאת דופן ולחלקנו אף שנה קשה מאוד בריאותית וכלכלית. אך מי שהשקיע בהתאם לתיק הפרימיום או במניות הטכנולוגיה עליהן אנו כותבים בבלוג, השיג תשואות מעולות ואף חריגות בטיבן. לדעתנו, ההתפתחויות הטכנולוגיות יאיצו בשנה החדשה ונראה פריצות דרך מרחיקות לכת בתחומים כמו אינטליגנציה מלאכותית, רובוטיקה/נהיגה אוטונומית, אגירת אנרגיה והנדסה גנטית, במסגרתה יפותחו תרופות וטכניקות ריפוי חדשות.
שלושת העקרונות המנחים אותנו בהשקעות לא השתנו:
1. השקעה לטווח בינוני עד ארוך.
2. ניצול ההתפתחויות הטכנולוגיות המאיצות בתחומים מרכזיים של חיינו.
3. התמקדות בחברות טכנולוגיה מעולות, אותן אנו חוקרים ומכירים היטב.
בשנה זו חווינו מגפה, סגרים, פיטורים המוניים וירידות חדות ובלתי צפויות בשוקיי ההון בחודש מרץ. אך למרות כל זאת השנה הסתיימה עם תשואה של כ 300% למשקיעי הפרימיום ותשואות גבוהות ביותר למשקיעים בחברות כמו טסלה, שופיפיי ופייבר, עליהן כתבנו בבלוג זה.
הירידות של מרץ 2020 בהחלט היו חריגות בעוצמתן ואפשר לתארן כ"ברבור השחור" ממנו מזהירים כלכלנים רבים לאורך שנים. אך מי שהשקיע במניות אותן הזכרנו ולא מכר את מניותיו כלל, הרוויח תשואות חריגות. כמובן שהיה עדיף למכור חלק מהתיק, כשהזהרנו מפני המגפה בסוף ינואר ובפברואר, ולחזור לשוק באפריל. אך תיזמון מסוג זה דורש ידע, ניסיון, נחישות ומזל, שלא תמיד יהיו לנו כמשקיעים, ולכן העדיפות היא לדבוק באופציה הראשונה.
משקיעים רבים שואלים "האם למכור?" או "מה קורה במניה X ?" לאחר ירידות של כמה אחוזים בודדים. התשובה הכללית, שלרוב היא גם הנכונה, היא "לא למכור ולא קרה כלום". פשוט לא לעשות כלום. למרבה ההפתעה זה דבר קשה מאוד לביצוע בהשקעות. כתבנו זאת כבר כמה פעמים בעבר אך חשוב להזכיר שוב.
השקעות לטווח ארוך הן רווחיות
ראו תרשים זה המראה את מדד ה- S&P500 (מדד המבוסס על 500 המניות הגדולות הנסחרות בשוק האמריקאי) במאה וחמישים השנים האחרונות, ובכלל זה משבר שנות ה 30 של המאה הקודמת:
מדד ה S&P500 במהלך 150 השנים האחרונות:
נתוני Capital IQ
דולר אחד שהושקע בשנת 1915 הפך ל- 15,800 דולר בינואר 2015. גם אם מתחשבים באינפלציה, מדד ה-S&P500 עלה ביותר מפי 2,000 במאה האחרונה.
חשוב לזכור שבתקופה הנ"ל היו שתי מלחמות עולם, ארבע מלחמות קטנות יותר, מלחמה קרה, מגיפת שפעת, 18 מיתונים, כמה תקופות אינפלציה גבוהה, התקפות טרור, שיטפונות, הוריקנים ורעידות אדמה. כלומר, בכל רגע נתון התבשרנו על חדשות רעות כלשהן, ובכל זאת המניות עלו יותר מפי 2000.
שוק המניות הוא המכונה הגדולה בהיסטוריה ליצירת עושר. כמעט כל חוסך, אפילו בעל חיסכון קטן, היה מסוגל לנצל זאת לצבירת עושר לאורך זמן. אבל הצלחה בשוק המניות איננה תמיד ברורה וללא מהמורות. ההיסטוריה של שוק המניות במהלך 100 השנים האחרונות מראה כמה מדד זה תנודתי.
מספר הנפילות המשמעותיות בשוק מאז 1915 מראות עד כמה איבוד נתח גדול מהשקעה יכול להיות שכיח:
94 פעמים נפלו המניות בלפחות 10% - כל 11 חודשים, בממוצע.
24 פעמים ירדו המניות בלפחות 20% - פעם בארבע שנים, בממוצע.
10 פעמים נפלו המניות בלפחות 30% - פעם אחת בכל עשור, בממוצע.
3 פעמים נפלו המניות בלפחות 50% - זה יקרה פעם או פעמיים בחיים.
שוב, זה היה בתקופה שבה הכסף שלכם גדל פי 2000 בסוף התקופה, אפילו בהתאמה לאינפלציה, ובכל זאת איבדתם חמישית מהכסף שלכם בממוצע כל ארבע שנים במהלך תקופה זו.
אם איננו מבינים עד כמה התנודתיות שכיחה, איננו יודעים כיצד להגיב כשזה קורה. אנחנו עשויים לחשוב שזה סימן שהשוק מתמוטט, ולכן נרוץ למכור. אולי נראה זאת כסימן של ירידות קבועות לאורך זמן ונחליט למכור את המניות ולא לקנות יותר. כמשקיעים מנוסים, אנחנו חושבים אחרת. אנחנו מקבלים את התנודתיות כחלק נורמלי מהשקעה בשוק ההון, והמשמעות היא שייתכן ויהיו כמה חודשים רעים, או אפילו כמה שנים רעות.
מדוע לספוג את התנודתיות? למה לא להיכנס ולצאת מן השוק בזמן הנכון, להימנע מנפילות ולנצל את העליות?
התשובה היא ששוק המניות מושך כמה מהמוחות הטובים ביותר בעולם – בין היתר, צוותים של מדעני טילים מנאס"א וזוכי פרס נובל. רובם מתעניינים בדבר אחד: איך מכים את השוק בטווח הקצר. שוב ושוב רואים כמה המשקיעים חסרי סבלנות, וכמה עולם ההשקעות זז במהירות. שבוע בו נחשב כנצח לעיתים. על פי LPL Financial, המניה הממוצעת מוחזקת פחות מחודש לפני שהיא נמכרת. כל כך הרבה מוחות וכסף מושקעים במטרה להכות את השוק בטווח הקצר, שזה הופך להיות כמעט בלתי אפשרי לזכות בסוג זה של השקעות. זה פשוט רווי מתחרים מתוחכמים מדי.
שוק המניות מונע על ידי מכונות (מחשבים) על בסיס יומיומי. מעריכים ש 70% מהמסחר היומי מתבצע ע"י מכונות. מחשבים בניו ג'רזי למשל, מנסים לסחור במניות במהירות של מיליונית שנייה מהר יותר מאשר המחשב במשרד הסמוך. יש אפילו מחשבים הסוחרים בקצבים הנמדדים בטריליונית השניה. אף משקיע לא יכול לנצח במשחק הזה. גם רוב אנשי המקצוע הטובים ביותר אינם יכולים. המכונות מתוכנתות, למשל, למשוך משקיעים תמימים לקנות או למכור ע"י יצירת נפילות קצרות מועד או זינוקים חדים במחיר המניה.
השוק נשלט על ידי משקיעים מקצועיים אשר מתמקדים ב"להכות את השוק" במהלך הרבעון הבא, או לכל היותר - בשנה הבאה. הנרי בלודגט, אנליסט לשעבר ומנכ"ל חברת המדיה Business Insider, הסביר זאת היטב: "כאשר משוחחים עם מנהלי השקעות, מבינים שלמעשה הם חושבים על השבוע הבא, אולי החודש או הרבעון הבא. אין טווח ארוך, זה הביצועים שלך עכשיו, יחסית למתחרים שלך. האמת, יש לך רק 90 יום כדי להוכיח שאתה צודק, ואם אתה טועה ב 90 יום אלו, הלקוחות יעזבו אותך".
הדבר הכי מטורף במיקוד הקצר הזה הוא עד כמה זה לא רווחי. כל תחום שהתחרות בו כה עזה אינו רווחי, ויש כל כך הרבה תחרות על תשואות לטווח קצר ש"להכות את השוק" יהיה כמעט בלתי אפשרי.
מה קובע בטווח הקצר? דברים שלא ניתן לחזות: אקראיות, שמועות וידיעות בעיתונות או ברשת, אנאליזות של אנאליסטים (אינטרסנטיים לפעמים) וכו'. בטווח הקצר, התשואות להשקעות הן אקראיות ובלתי צפויות. בטווח הארוך, שבו יש פחות תחרות, התשואה צפויה יותר כי פחות משקיעים מתחרים על החברות בשוק והמניות יתנהגו בהתאם לביצועי החברות.
אם נבדוק יותר מ 100 שנים של תשואות בשוק ונחשב את הסיכויים להרוויח כסף על בסיס תקופת הזמן בה אנו מחזיקים במניות, נמצא שאם נחזיק במניות במשך יום אחד, הסיכוי להרוויח כסף הוא כמו לזרוק מטבע; כ-50/50. אם נחזיק אותן במשך שנה זה יראה קצת יותר טוב. מניות נתנו תשואה חיובית בכ 68% מכל השנים (בהנחה שהחזקתם במניות שנה). אבל ברגע שאתם מחזיקים מניות במשך 5, 10 או יותר שנים, הסיכויים ההיסטוריים להרוויח כסף גדלים במהירות.
אלו תשואות המבוססות על החזקת מניות לתקופות שונות
מאת: רוברט שילר (פרופסור לכלכלה באוניברסיטת ייל וחתן פרס נובל לכלכלה). החישובים של המחבר
מכאן אפשר להסיק שאין לנו מושג מה המניות בהן אנו מחזיקים יעשו במהלך החודש הבא, ברבעון, או אפילו בשנה הקרובה. אבל אנחנו בטוחים ביכולתו של השוק לייצר עושר בטווח הארוך. לכן אנחנו מוכנים לקבל ביצועים גרועים מדי פעם בטווח הקצר. זה המחיר שמשלמים כדי להשיג תשואות לטווח הארוך וזה ממש משתלם.
משקיעים מנוסים אדישים כמעט לגמרי לטווח הקצר. משקיעים כמו וורן באפט אומרים זאת שוב ושוב. בעוד שרוב המשקיעים בוול סטריט מקובעים בחמשת הימים או חמישה החודשים הבאים, אנו מתמקדים בחמש השנים הבאות. אנחנו מתמקדים במגמות ארוכות טווח בשוק הטכנולוגי, בחברות עצמן ובהשקעות עם יתרון משמעותי בכמה פרמטרים אחרים שיפורטו בהמשך.
אז בפעם הבאה שהמניות יורדות - זכרו, זה לא בגלל שעשיתם משהו פסול וזה לא בהכרח אומר שהמניות שאתם מחזיקים הן השקעות גרועות. זה חלק נורמלי בתהליך השקעה נכון.
התמקדות בחברות עצמן, לא במחיר המניות
יש עוד נקודה חשובה לקביעת השקעה טובה. התמקדות בחברות עצמן, לא במחיר המניות. הכוונה כמובן, לבעלות על עסק. כאשר אתם הבעלים של מניות פייסבוק למשל, אתה בעצם חלק מהבעלים של חברת פייסבוק. זה נראה ברור, אך משקיעים רבים מדי מתמקדים במחירי המניות ולא בביצועיי החברה. בקבוצה זו אפשר למצוא "סוחרי יום", סוחרים טכניים ואחרים, הפועלים לפי מחיר המניה. אנחנו בודקים את ביצועיי החברה. זה הבדל משמעותי וחשוב מאוד. בטווח הקצר, תנועת המניות משקפת אקראיות, או רעש. בטווח הארוך, תשואות המניות מונעות על ידי יסודות עסקיים, כמו הכנסות ורווחים של העסק עצמו. על ידי מתן תשומת לב רבה לאופן שבו העסקים שבבעלותנו מתנהלים, סביר יותר שנבין כיצד ההשקעות יניבו בטווח הארוך כי בסופו של דבר מחיר המניה יתיישר לפי ביצועיי החברה. כך היה וכך יהיה תמיד.
דבר נוסף חשוב, אנחנו מתמקדים במניות טכנולוגיה המובילות בתחומן, אותן אנו לומדים ובהן אנחנו מבינים. אנחנו מאמינים שההתפתחויות הטכנולוגויות בעולם יאיצו בשנים הקרובות וחיינו ישתנו מהותית בגלל שיפורים ושינויים טכנולוגים שילכו ויתגברו. אנחנו מנסים לזהות את החברות שיובילו התפתחויות אלו. אנחנו לומדים לעומק ומכירים את החברות בהן אנו משקיעים, גודל השוק שלהן, יתרונותיהן הטכנולוגים והמתחרים שלהן. אנחנו בודקים את ההנהלות ואיך הן פועלות ומבצעות את המשימות כדי להשיג את המטרות שלהן. כמו כן, אנחנו מנסים לחזות כיצד חברות אלו ישפיעו על חיינו ועל העולם בחמש ועשר השנים הבאות ובעתיד הרחוק יותר.
לסיכום, אלו העקרונות שהוזכרו ועקרונות נוספים לפיהם נשקיע:
1) נשקיע בחברות טכנולוגיה מובילות לאורך זמן כדי להימנע "מרעשים" מקריים האופייניים לטווח הקצר.
2) נתמקד בחברות טכנולוגיות המובילות בתחומן, ובטיב ומחוייבות המנהלים. נעדיף לראות שהיזמים שהקימו את החברה והביאוה להישגים ולגודלה הנוכחי, מובילים את החברה גם כעת.
3) נרצה לראות מכירות שעולים בקצב מהיר ורווחים.
לסיכום
כדי להרוויח בהשקעות, צריך לעשות משהו שמשקיעים אחרים אינם חכמים מספיק לעשות או משהו שמשקיעים אחרים לא מוכנים לעשות. האפשרות הראשונה קשה להשגה, כי יש כל כך הרבה אנשים חכמים בשוק וכולם מנסים להרוויח בדיוק כמונו. האפשרות השניה מאידך אפשרית, כי מעט מאוד אנשים מממשים אותה בגלל חוסר סבלנות, פחד ודרישת משקיעים להשגת רווחים מהירים. על ידי נקיטת גישה ארוכת טווח בהשקעות, התמקדות בחברות מהתחום הטכנולוגי ובערכים העסקיים של העסק עצמו, אנו מגדירים השקעה באופן שונה מרוב המשקיעים, החושבים ופועלים לטווח הקצר ולפי מגמות השוק. התוצאות מאוד מאוד משתלמות, לנו ולמשקיעים שיפעלו לפי עקרונות אלו.
אז בפעם הבאה שתהיו מודאגים בגלל תנועה חדה במחיר המניות או ידיעה שקראתם תשאלו את עצמכם אם משהו מהותי השתנה בחברות בהן אתם משקיעים. אם התשובה היא לא - פשוט אל תעשו דבר ותמשיכו בשיגרת יומכם.
מקווה שלפחות בהשקעות, שנת 2020 הייתה מעולה עבורכן/ם ושהשנה הבאה תהיה מוצלחת אף יותר. שנה אזרחית מוצלחת לכולם.
תוכלו לקרוא כאן גם על שירות תיק הפרימיום. או להירשם לבלוג בחינם או לעשות מנוי לתיק הפרימיום. אלו ביצועי תיק הפרימיום עד היום:
חודש אחרון: מתחילת שנה זו 2020: 304.59%, 2019: 80.96%, ממוצע 3 שנים: 81.83%, ממוצע 5 שנים: 52.58%. (נכון ליום רביעי, 30/12/2020)
שימו לב שבמאמר זה אנחנו משתפים אתכם בתחזיותינו, דעותינו ושיקולינו, אך אין זה יעוץ או הכוונה כיצד לפעול ו/או לנהל את השקעותיכם. על כל אחד ואחת לבצע את בדיקותיו/ה ולהסיק מסקנות בהתאם להעדפותיו/ה.
אם אתם חושבים שמאמר זה או שירות הפרימיום עשוי לעניין אחרים, אנא שתפו.
Comments