מה הסיבות לירידות בשוק ההון?
אנחנו נמצאים כעת בתיקון שקורה בגלל שתי סיבות עיקריות:
1) החשש לעליה באינפלציה, שתביא להעלאת הריבית ע"י הבנק המרכזי כדי לרסן את עלית המחירים.
2) השווי הגבוה אליו הגיעו מניות הטכנולוגיה ובעיקר חברות בועה חסרות פעילות ממשית.
הציפיות האינפלציוניות מתומחרות באגרות החוב הממשלתיות שבהן הייתה "בועה" למעשה ומחיריהן ירדו מאוד והתשואה עליהן עלתה לכ 1.6% לאחרונה (התשואה עולה כשמחיר איגרות החוב יורד).
המשקיעים חוששים שההזרמות המסיביות של הממשל עם תוכנית החילוץ בגובה 1.9 מיליארד דולר, הנדונה כרגע בקונגרס, והמשך ההקלה הכמותית של הפד, המתבטאת בהזרמת נזילות מסיבית, יביאו לעליה באינפלציה והעלאת ריבית.
אתמול ניסה ג'רום פאוול, יו"ר הפד, להרגיע את המשקיעים. הוא הצהיר שאין העלאת ריבית באופק כל עוד האבטלה נמצאת בשיעור גבוה (האבטלה כיום בארה"ב היא כ 6.3 וזו אבטלה גבוהה יחסית) והאינפלציה לא תעלה מעל 2% לאורך זמן. אך הירידות בשוק התחזקו בזמן הריאיון איתו. כניראה שהמשקיעים אינם מאמינים לו, אינם מבינים מה הוא אומר, או חושבים שהערכותיו אינן נכונות ושהוא יאלץ בסופו של דבר להעלות ריבית עם החזרה לפעילות כלכלית נורמלית.
כרגע מצב הכלכלה טוב והסיכוי לאינפלציה אינו גדול, למרות שההזרמות המסיביות של הממשל והפד יכולות לגרום לאינפלציה ובטוח שהן מעלות את הציפיות לאינפלציה.
מצב הכלכלה בארה"ב
כאמור, מצב הכלכלה בארצות הברית נראה מעולה לפי כל האינדיקטורים. ההכנסה הפרטית עלתה ב 11.5% תוך חודש, בין דצמבר 2020 לינואר 2021. זו עליה משמעותית שמדגישה את ההתאוששות הכלכלית החזקה.
החיסכון הפרטי עלה גם הוא ב 20.5% בינואר מ % 13.4 בדצמבר 2020.
אפשר לצפות שחיסכון זה, לפחות בחלקו, יזרום לצריכה וללחץ על המחירים, כמו גם לשוק ההון, שם יגרום לעליה נוספת במחיר המניות.
אינדיקטורים כלכליים אחרים כמו צריכה, רמות מלאי ורווחי החברות, גם הם מצביעים על התאוששות. בקיצור, הכלכלה חזקה מאוד.
כמו שכתבנו במאמרנו מה 18 בפברואר, "אינדיקטורים מדאיגים ומניות הצמיחה", השוק עלה בצורה לא רציונאלית בזמן האחרון, כאשר גם חברות ללא מכירות או מודל עסקי ברור, ממריאות לשווי של מיליאדי דולרים. כמו שכתבנו: "כל מטאטא יורה".
משקיעים לא מנוסים, הסוחרים דרך פלטפורמות חדשות כמו "רובין הוד", קנו מכל הבא ליד ברדיפה אחרי טרנדים ואחרי ה"כוכבת הבאה", אך בלי כל בסיס כלכלי. עכשיו, השוק מתקן את עצמו וסביר מאוד שהמשקיעים חסרי הניסיון הללו הם שמגבירים את הירידות כשהקרקע בוערת והם אלו שמוכרים מכל הבא ליד ובכל מחיר.
לסיכום
אנחנו חווים כעת תיקון בריא שהיה צריך להגיע מתישהו. חשוב שהמשקיעים החדשים, שהתחילו להשקיע בהמוניהם מתחילת המגיפה דרך פלטפורמות כמו "רובין-הוד", "וויבול" ועוד, יבינו שהשוק יכול גם לרדת ולא רק לעלות.
קשה לדעת מה יהיה עומק התיקון וכמה זמן הוא ימשך, אך צריך לזכור שמצב הכלכלה טוב, אין משבר כלכלי כמו ב 2007 ומחירי חברות טכנולוגיה רבות אינו מוגזם כמו בשנות ה 2000. אלו חברות טכנולוגיות עם פעילות ממשית שצומחות במהירות. חברות טכנולוגיות אלו מובילות מהפכות טכנולוגיות בכמה תחומים והן ישנו את חיינו בשנים הבאות.
האם יש סיכוי להתפרצות אינפלציונית? אכן יש. במיוחד אם הזרמות הפד ימשיכו יחד עם תוכנית החילוץ הגרנדיוזית של הממשל החדש.
יחד עם זאת צריך לזכור ששני גורמים פועלים לירידות מחירים:
1) ההתפתחויות הטכנולוגיות המהירות, שמורידות ויורידו בעתיד את מחירי המוצרים והשירותים.
2) ביקושים נמוכים שחברות רבות נתקלות בהם בשל המגיפה וההתפתחויות הטכנולוגיות המהירות. חברות כמו חברות הדלק, חברות הרכב המסורתיות, תיירות, נסיעות ועוד חוות ירידה דרסטית בביקושים.
אז אם אתם מודאגים, קראו שוב את מאמרנו מה 18 בפברואר, "אינדיקטורים מדאיגים ומניות הצמיחה" ובמיוחד את הסעיף הדן ב "כיצד להתכונן לתיקון או לשוק תנודתי?"
שוב, גם אם חברות תיק הפרימיום יתממשו ומחירי מניותיהן ימשיכו לרדת, הרי שבטווח הארוך חברות אלו ימשיכו לצמוח במהירות ולהוביל את תחומן.
שימו לב שבמאמר זה אנחנו משתפים אתכם בתחזיותינו, דעותינו ושיקולינו, אך אין זה יעוץ או הכוונה כיצד לפעול ו/או לנהל את השקעותיכם. על כל אחד ואחת לבצע את בדיקותיו/ה והערכותיו/ה ולהסיק מסקנות בהתאם להעדפותיו/ה.
השקעות מוצלחות לכולם!
Comments