top of page
חיפוש

ראלי או המשך ירידות? הכל תלוי בנתוני האינפלציה



מה היום?

1. מה קורה בשווקים - מקרו

2. טסלה והסאגה בטוויטר


החלטת הריבית

החלטת הריבית של הפד ביום רביעי האחרון להעלות את הריבית ב- 0.75% לרמה של 4%, הייתה צפויה, אך הדברים שאמר יו"ר הפד ג'רום פאוול במסיבת העיתונאים שלאחר החלטת הריבית היו ניציים אף יותר ממה שצפו והדברים גרמו לירידות חריפות בשווקים.

תחילה הקריא פאוול הודעה כתובה מינורית ורגועה, אך במענה לשאלה של אחד העיתונאים אמר פאוול שיתכן וקצב העלאות הריבית ירד במעט בדצמבר או ינואר, אך הדרך למלחמה באינפלציה עוד ארוכה ועידן הריביות הגבוהות ימשך עוד זמן רב. הערה זו במענה לשאלת העיתונאי גרמה לירידות חריפות בשווקים.

מה עוד קרה בשווקים ברמת המקרו

שיעור האבטלה בארה"ב עלה ל-3.7%, מעבר לצפי של 3.5%. כמו כן, דווח שנוספו 261 אלף משרות נוספות במגזר הלא-חקלאי, מעבר לצפי ל- 200 אלף משרות נוספות. על אף שהכלכלה מפגינה חסינות, שיעור המפוטרים זינק במהלך אוקטובר, מה שהוביל לעלייה בשיעור האבטלה.

סקר משרות פתוחות לחודש ספטמבר הצביע על 10.717 מיליון משרות פתוחות הממתינות לאיוש כוח אדם, משמעותית מעבר לצפי ל- 10 מיליון משרות פתוחות. הסקר נחשב מדד מוביל המעיד על מצב העסקים במדינה. בהתאם, ניתן לראות שהמשק עדיין סובל ממחסור חמור בכוח אדם, מה שעלול לעודד את הפד להמשיך בהעלאות הריבית האגרסיביות על אף העלייה המפתיעה בשיעור האבטלה. זאת כדי להקטין את הביקוש לעובדים ולהגיע לשיווי משקל בשוק העבודה.

אירועים חשובים השבוע

  • ביום שלישי יתקיימו בחירות אמצע הקדנציה לקונגרס בארה"ב. לפי הסקרים ניראה שהרפובליקאים יזכו לניצחון בשני בתי הקונגרס או לפחות בבית הנבחרים.

  • ביום חמישי יתפרסם מדד המחירים לצרכן (CPI) כאשר הצפי הוא אינפלציה שנתית של 8%. מדד המחירים לצרכן הוא למעשה מדד האינפלציה, ומהווה אינדיקטור מוביל לפד שבהתאם קובע את המדיניות המוניטרית שלו. האינפלציה בארה"ב הגיעה בשיאה ל-9.1% בחודש יוני, ומאז יורדת באיטיות שלושה חודשים ברציפות עד שהגיעה לרמת אינפלציה שנתית של 8.2%. אינפלציה נמוכה מ- 7.9% תצביע על התמתנות האינפלציה ותהיה "טובה" לשווקים וההפך במקרה של אינפלציה גבוהה מ- 8%.

  • ביום חמישי גם יפורסם מדד מחירי הליבה לצרכן כאשר הצפי הוא אינפלציה שנתית של 6.5%. מדד הליבה הוא מדד המחירים לצרכן, ללא מזון, אנרגיה, אלכוהול וטבק. המדד משמש בתור אינדיקטור בסיסי לאינפלציה הריאלית המקומית, כאשר דיווח מעל הצפי עלול לעודד את הפד להמשיך במתכונת העלאות הריבית האגרסיביות. דיווח על אינפלציה מתחת לצפי יהיה חיובי לשווקים.

  • ביום חמישי צפוי להתפרסם הדיווח השבועי של תביעות ראשוניות לדמי אבטלה כאשר הצפי הוא ל- 220 אלף מובטלים חדשים, מעבר לדיווח קודם שעמד על 217 אלף מובטלים חדשים.

מה קורה באירופה?

  • גוש האירו נמצא רשמית בהיפר-אינפלציה. הגוש דיווח על אינפלציה שנתית של 10.7%, קפיצה משמעותית מהדיווח בחודש קודם שעמד על 9.9%.

  • בריטניה העלתה את הריבית ל-3%, העלאת ריבית בגובה של 0.75% ובהתאם לצפי.

  • גרמניה דיווחה על השינוי במספר המובטלים בחודש אוקטובר כאשר נוספו עוד 8 אלפים אנשים למעגל האבטלה, מתחת לצפי ל- 15 אלף מובטלים חדשים. בחודש ספטמבר לצורך השוואה, הוסיפה גרמניה למעגל האבטלה כ-14 אלף אנשים.

מדווחות השבוע

עונת הדוחות נמשכת וגם השבוע יפרסמו דוחותיהן, בין היתר, חברות שנמצאות או מועמדות לתיק הפרימיום ותיק הצמיחה. ביניהן סולאראדג' (SEDG) שפרסמה אתמול בערב ועולה בכ- 10% לפני תחילת המסחר, סטארטאפ הרכב החשמלי ריביאן (RIVN), חברת הרכב החשמלי הסינית ניו (NIO), טריידדסק (TTD) ועוד.


אלו החברות שמפרסמות את דוחותיהן לרבעון השלישי השבוע.




טסלה

טסלה יורדת לאחרונה בעיקר בגלל שתי סיבות:


1) חשש לירידת הביקוש לרכבים בעיקר בסין ובארה"ב.

2) הערותיו של אילון מאסק ומסע ההשמצות נגדו ברשתות החברתיות במסגרת התהליך לרכישת טוויטר ולאחר שרכש את החברה ופיטר כ- 50% מהעובדים.


לגבי הביקוש בסין, נוכל לדעת יותר לאחר פרסום המכירות של נובמבר בסין. אוניות רבות עמוסות ברכבים יוצאות משנחאי לאירופה, למזרח התיכון ולאסיה, אך זה אופייני לכל תחילת רבעון כאשר בסוף הרבעון מספקים את הביקוש בשוק המקומי הסיני. גם לישראל אמור להגיע משלוח גדול מסין, הגדול ביותר עד כה (לפי מאמר בגלובס: טסלה ישראל נערכת לקליטת המשלוח הגדול ביותר שלה אי פעם).


לגבי הביקוש בארה"ב, צריך לזכור שמ- 1 לינואר 2023 מתחילים לתת סובסידיה של 7500 דולר בארה"ב לכל מי שרוכש רכב חשמלי שמיוצר בארצות הברית ולכן, דחיה בביקושים של חלק מהרוכשים רכב חשמלי של טסלה (המייצרת בארה"ב) עד סוף השנה, מובנת.


כאמור, טסלה יורדת בשבועות האחרונים גם בגלל הסאגה של רכישת טוויטר ע"י אילון מאסק. בטרם הרכישה היה חשש שאילון מאסק יהיה זקוק למכור מניות נוספות של טסלה למימון הרכישה, דבר שהביא לירידות. עתה, לאחר הרכישה, כאשר החל בשינויים שהוא מתכנן ברשת טוויטר ולאחר שפיטר כ- 50% מעובדי טוויטר תוך שבוע, מתנהל נגדו מסע השמצות ברשתות החברתיות ובחלק מכלי המדיה המרכזיים כמו בלומברג.

מאמרים מהסוג הזה (פיטורים, הטרלות ומיליון נוטשים. איך אילון מאסק יצא מהפיאסקו הזה?) שהתפרסם בדה-מארקר מתפרסמים גם בארה"ב. נקווה שהזמן יעשה את שלו ואופי התגובות יתמתן.


למרות שהירידות עשויות להמשך, צריך לזכור שטסלה נסחרת היום במחיר נמוך מאוד יחסית לביצועיה. בקרוב נעדכן את תחזיותינו לגבי החברה.


לסיכום

לאחר דיווחן של רוב החברות החשובות לנו אפשר לראות שמרביתן מושפעות מהמצב המקרו כלכלי בארה"ב ובעולם והדבר משתקף בירידה בתוצאותיהן ובהנמכת הציפיות לרבעונים הבאים.


המצב הכלכלי בארה"ב סבוך כאשר האינפלציה הגבוהה לא יורדת משמעותית למרות העלאות הריבית המהירות. הפד חייב לתת לריבית הגבוהה ולפתיחת הפקקים בשרשרת ההספקה, זמן לפעול ולהשפיע. העלאת שיעור הריבית פי 16 תוך שבעה חודשים, מ- 0.25% ל- 4%, היא המהירה בהיסטוריה.


כאשר רמת החוב בארה"ב ובשאר העולם כל כך גבוהה והריבית ממשיכה לעלות, המשבר הכלכלי הבא, כנראה ב- 2023, נראה בלתי נמנע. שוק ההון, שצופה בערך שישה חודשים קדימה, מתמחר זאת כבר בעיקר במניות הטכנולוגיה. לכן, למרות שיתכן והירידות יימשכו, יש סבירות גבוהה שאנו קרובים לתחתית. הכל תלוי באינפלציה ובהמשך ההידוק המוניטורי של הפד. כשנראה את הפד משנה את מדיניותו ומתחיל בהקלות, יתחילו העליות בשוק ההון.


הפד שהעלה את הריבית ב- 0.75% (כצפוי), מעדיף כדבריו, לפעול לחומרה ולהעלות את הריבית יותר מידיי ואז לתקן אם הכלכלה תכנס למשבר, מאשר לעצור את העלאות הריבית מוקדם מידיי ולראות את האינפלציה מחמירה להיפר-אינפלציה. תוכניתו במקרה של משבר, הזרמות כספים והורדת ריבית מהירה דבר שיביא לפתרון המשבר, כך לדברי יו"ר הפד פאוול. נקווה שלא נגיע למשבר משמעותי ושניראה תפנית במדיניות הפד בהקדם.


השקעות מוצלחות לכולן/ם!


שימו לב שבמאמר זה אנחנו משתפים אתכם בתחזיותינו, דעותינו ושיקולינו לצורכי מידע, אך אין זה יעוץ או הכוונה כיצד לפעול ו/או לנהל את השקעותיכם. על כל אחד ואחת לבצע את בדיקותיו/ה ולהסיק מסקנות בהתאם להעדפותיו/ה.


זכרו, המנוי לתיק הפרמיום ותיק הצמיחה הוא מנוי לשנה. כברירת מחדל המנוי מתחדש אוטומטית כל שנה. תוכלו לסיים את המנוי שלכם בכל עת דרך הפרופיל שלכם/ן (בחרו מהתפריט "המנוי שלי", בחרו בסוג המינוי ו"ביטול מנוי") באתר זה. אם אתם מקבלים את המאמרים גם בהודעות ווטסאפ, תוכלו גם לשלוח הודעת "בקשה להפסקת מנוי פרמיום או צמיחה" או להפסקת השליחה בווטסאפ בלבד.

69 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page