top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תUzi Lumbroso

קריפטו – הביטקוין והאיתריום

היום אנחנו מדברים על השקעות קצת שונות. מדובר על הביטקוין שכבר עלה בעשרות אלפי אחוזים בשנים האחרונות והאיתריום שגם הוא עלה באלפי אחוזים. למרות העליות בעבר ניראה שעתידם כשני מטבעות הקריפטו המובילים, עדיין וורוד. הביטקוין מאומץ ע"י יותר ויותר חברות, מוסדות פיננסים וממשלות ככלי אנטי אינפלציוני לאגירת עושר והאיתריום בדרכו להחליף לפחות חלק מהמערכת הפיננסית כשטובי המוחות ואנשי הפיתוח בעולם עוסקים בכך.


הערה למנויי תיק הצמיחה: כתבנו כבר בנושא זה למנויי תיק הצמיחה (ונכתוב עוד) אך במאמר זה יש תוכן נוסף וחשוב.


אז בקצרה, מדוע להשקיע במטבעות קריפטוגרפים כמו ביטקוין ואיתריום?

אנחנו רוצים לשמר ולהגדיל את השקעותינו בתקופה שבה מטבעות פיאט (כמו דולר, יורו או שקלים) יורדים במהירות בערכם כתוצאה מהדפסות כסף ועליות מחירים. בנוסף, מערכת פיננסית מבוזרת המבוססת על בלוקצ'יין בטוחה יותר, אינה זקוקה למתווכים, מהירה יותר מהמערכת הפיננסית המסורתית וכנראה תהיה דומיננטית בעתיד.


המוחות הטובים ביותר במתמטיקה, מדעי המחשב והפיננסים עובדים על מנת להפוך את הפלטפורמה של האיתריום בעיקר, אך גם הביטקוין, למערכות בעלות ערך רב יותר.

אפשר לראות מעבר של אנשי פיתוח מובילים מחברות כמו גוגל לעבודה על קוד פתוח של פלטפורמת האיתריום אך לא רואים מעבר של מפתחים בכיוון ההפוך. אלו המפתחים המובילים היום בקריפטו כשחלקם אף יזמו מטבעות קריפטו חדשים כמו סולנה קרדנו ועוד. התחום פשוט "שואב" אלגוריתמאים ומפתחים מהמובילים בעולם.


לאחר מעקב ממושך ולימוד הדינמיקה של המטבעות הקריפטוגרפים בכלל ומטבעות הביטקוין והאיתריום בפרט, אני מוצא שאימוץ המטבעות הולך ומתרחב בעולם ויש פוטנציאל אמיתי ליצור נכסים מבוזרים שאינם אינפלציוניים, ז"א שאינם מנוהלים ע"י גוף מרכזי, ניתנים לניוד בטוחים ושלא ניתן ליצור בהם מניפולציות.

אז מה זה קריפטו ומה הם הביטקוין והאיתריום.


הסבר עסקי


הביטקוין

הביטקוין הוא טכנולוגיה חדשנית המשמשת למעשה לצבירה דיגיטלית של עושר.

לביטקוין אין הנהלה. הוא מבוסס על טכנולוגיית הבלוקצ'יין ואופיו המבוזר הוא חלק מקיסמו, מכיוון שאף גורם אינו שולט ברשת הביטקוין.

קבוצת ליבה של מפתחי ביטקוין אחראית במידה רבה להתקדמות הטכנולוגית של הרשת. למרבה המזל, קבוצה זו מתרחבת, וחברות כמו סקוור (סימול: SQ) מתחילות לממן מאמצי פיתוח בביטקוין בקוד פתוח לקידום וצמיחת הרשת. כמות הכישרון וההון האנושי המושקע בביטקוין יקבעו את הצלחתו העתידית וכרגע זה אלו נימצאים בעליה.

הביטקוין הוא המטבע הקריפטוגרפי מבוסס בלוקצ'יין הראשון שנוצר.

מקור הביטקוין

איש החזון סאטושי נקאמוטו (שם בדוי כנראה) פרסם מאמר במהלך המשבר הפיננסי של שנת 2008 בשם "ביטקוין: מערכת מזומנים אלקטרונית של עמית לעמית".

נקאמוטו התווה את הדרך למטבע דיגיטלי – ביטקוין – שאמור להיות בבעלות של גורם כלשהו ולהסחר בצורה מאובטחת מאוד מעמית לעמית ללא גורם ניהול מרכזי. לשם כך אנשים יוכלו להשתמש במחשבים לתחזוקת "ספר חשבונות דיגיטלי", או ארנק קריפטו, המכיל את כל הטרנזקציות במטבע. זוהי למעשה שרשרת הבלוקים המכילה את הטרנזקציות במטבע, או באנגלית בלוקצ'יין (BLOCK CHAIN).

כל בלוק בשרשרת מכיל מידע מלא על טרנזקציה אחת. כל מחשב ברשת יכול לשמש כצומת שמחזיק עותק של ספר החשבונות, שמכיל היסטוריה של כל העסקאות הקודמות בבלוקצ'יין. שינויים ברשימה זו ע"י הוספת בלוק או עידכונו, יוכלו להתבצע רק על ידי אישור של רוב צמתי המחשב, ובכך לסייע במניעת כפילות או פעילות של זיוף ומירמה.


על מנת להבין את אופיו האנטי אינפלציוני של הביטקוין, צריך לדעת מאפיין מרכזי אחד: מכסת האספקה של ביטקוינים. קוד המקור של הביטקוין קובע כי יוכלו להיווצר רק 21 מיליון ביטקוין אי פעם. ההיצע הסופי הזה הוא שנותן ערך אנטי אינפלציוני לביטקוין, דבר שחסר למטבעות פיאט אותם יכולים בנקים מרכזיים להדפיס בכל כמות.


אז למה זה טוב?

סביר להניח, לפחות תאורטית, כי בטווח הארוך הביטקוין יהיה מאגר ערך טוב יותר מזהב, כסף, ואף מהדולר האמריקני. אולי גם טוב מנדל"ן בשל התכווצות האוכלוסיות ברוב העולם המערבי. דולרים חדשים מודפסים מדי שנה ומדללים את ערך הדולרים הקיימים. רוב הסיכויים הם שהדורות הבאים יעדיפו לאגור את עושרם בנכס דיגיטלי הניתן לניוד בקלות, מאשר בזהב. בהתבסס על גורמים אלה בלבד, סביר להניח שהביטקוין יעלה פי 5-10 בחמש השנים הקרובות.


ביטקוין לעומת זהב ומזומנים

במשך מאות שנים שימש זהב כדרך לאגירת עושר לאנשים ברחבי העולם, בעיקר בשל היצעו המוגבל. זהב הצליח היסטורית לשמור על ערך החסכונות ועושרם של המשקיעים בתקופות של אינפלציה מוגברת, כאשר המשקיעים מחפשים נואשות דרכים לשמר את חסכונותיהם והשקעותיהם כשהערך האמיתי של המטבעות יורד. אנו רואים דינמיקה דומה שמתפתחת היום עם ביטקוין כתחליף לזהב.


מגיפת הקורונה גבתה מחיר גדול מהכלכלה העולמית. הבנקים המרכזיים ברחבי העולם מדפיסים את המטבעות שלהם בשיעורים חסרי תקדים בתקווה לקזז את הנזק ולהעלות את הכלכלות על פסי צמיחה מחודשת. כתוצאה מכמויות הכסף המוזרמות לשוק, ערך המטבעות יורד וכלכלנים מזהירים כי הדפסות אלו עלולות לגרום לאינפלציה משמעותית.


עם זאת, מחיר הזהב לא עלה הרבה בשנה האחרונה, בעוד שמחירו של הביטקוין זינק ביותר מ- 500%. אנו מאמינים שיותר ויותר משקיעים מעדיפים ביטקוין במקום זהב כדי לשמר ולהגדיל את עושרם בתקופה זו של ציפיות לאינפלציה גבוהה. זאת, מכמה סיבות:

מטבע הקריפטו קל יותר לאחסון, לחלוקה ולהובלה. הביטקוין גם קל יותר לשימוש, במיוחד עכשיו כשפייפאל PayPal (NASDAQ: PYPL) וחברות אחרות מאפשרות לאנשים לבצע רכישות באמצעות ביטקוין במיליוני אתרי קניות מקוונים.

היום, כבר כמה חברות ציבוריות – כולל MicroStrategy (NASDAQ: MSTR) וטסלה (NASDAQ: TSLA) - החלו להחזיק מיליארדי דולרים מעתודות המזומן שלהן בביטקוין. הם רואים בכך דרך זהירה להגן על הון בעלי המניות שלהם בתקופה שבה הריבית על פיקדונות שלילית והאינפלציה מאיימת לשחוק את ערך הדולר האמריקאי ושאר מטבעות הפיאט. MicroStrategy לבדה השקיעה יותר ממיליארד דולר בביטקוין - סכום שכבר צמח ליותר מ- 3 מיליארד דולר כאשר מחיר המטבע הקריפטוגרפי זינק בחודשים האחרונים והחברה השקיעה עוד. גם טסלה שהשקיעה 1.5 מיליארד הדולר בביטקוין רואה צמיחה של כ- 100% לכ- 3 מליארד דולר.

זו יכולה להיות תחילתה של מגמה עוצמתית המסייעת להעלות את מחיר הביטקוין ומטבעות קריפטו אחרים, שכן חברות רבות יותר ירכשו סכומים משמעותיים של קריפטו בשנים הקרובות כחלק מהשקעותיהן או יתרות המזומן שלהן.

הפוטנציאל של ביטקוין כמטבע

כיום אנשים רואים ערך בביטקוין כמאגר דיגיטלי לשמירה על ערך ההשקעות והחסכונות יותר מאשר ערך כמטבע אמיתי. מטבע לא יכול לתפקד עם תנודתיות פרועה במחירים. קונים ומוכרים זקוקים לרמה מסויימת של יציבות עבור עסקאותיהם. כמו כן הטנזקציות בביטקויין עדיין איטיות וצורכת הרבה אנרגיה. ביטקוין בהחלט לא מתפקד כמטבע כיום ובזה חולשתו.


למרות זאת, הביטקוין יכול לשמש חלופה מתחרה לכל מטבע של ממשלות להן מונופול על הכסף המקומי למעשה, אך גם היכולת להדפסת כסף בלתי מוגבלת עד שהכסף באבד מערכו במהירות והופך לחסר ערך עבור האזרחים שרוצים לשמור על חסכונותיהם ויכולת הקניה שלהם.


הפוטנציאל של ביטקוין להפוך למטבע סחר עולמי קיים אך הוא קטן כי כרייתו וכל טרנזקציה בו צורכים אנרגיה רבה והרשת נחשבת איטית יחסית. כדי להגיע לשם, הטכנולוגיה של הביטקוין תצטרך להשתפר באופן דרמטי כשיכבה טכנולוגית שניה מעל השיכבה הקיימת שכיום אינה מתאימה. המטבע צריך לתפקד בקנה מידה גדול ולעבד עסקאות באופן מהיר יותר ומיידי.

לדוגמה, נכון לעכשיו, ויזה (סימול: V) יכולה לעבד אלפי עסקאות בשנייה, בעוד שרשת הביטקוין יכולה לעבד בסביבות שבע עסקאות בלבד. פרויקטים שונים שבפיתוח, מבטיחים פתרון לנושא זה, אך נכון לעכשיו הם עדיין לא מוכחים.


יחד עם זאת, רשת הביטקוין בטוחה מאוד ומעולם לא נפרצה, אפילו שהיא מעבדת יותר מ- 900,000 עסקאות ביום המוערכות באופן קולקטיבי ביותר מ- 20 מיליארד דולר. זה נמוך ביחס לעסקאות היומיות הכוללות ברחבי העולם, אבל זה הולך וגדל.


מכאן אפשר לסכם שהביטקוין בעיקר מתאים כיישום מבוסס בלוקצ'יין לשמירת ערך פיננסי.


האיתריום


לעניין זה של פלטפורמה ליישומי מימון וסחר עולמיים, האיתריום מתאים יותר. הוא ניבנה כפלטפורמה ליצירת אפליקציות פיננסיות מבוזרות על בסיס טכנולוגיית הבלוקצ'יין (בדומה לביטקוין) והוא מתאים יותר לשמש כמטבע באפליקציות פיננסיות. עם השקתה בקרוב של גירסה פלטפורמת האיתריום החדשה 2.0, הטרנזקציות במטבע האיתריום יהיו מהירות וזולות אף יותר מהיום.

מהו האיתריום

האיתריום (Ethereum) היא פלטפורמת קוד-פתוח מבוססת בלוקצ'יין, המאפשרת יצירה ושימוש באפליקציות כמו אסימונים ללא תחליף (NFT- Non-Fundable Token) וחוזים חכמים (Smart Contracts) המקלים על סגירת עסקאות והסכמים דרך האינטרנט בצורה מבוזרת (DeFi), קרי ללא ישות מרכזית (כמו בנק למשל) המנהלת אותם.


פלטפורמת האיתריום מספקת מכונה וירטואלית שלמה המכונה ,EVM‏ - Ethereum Virtual Machine שמטרתה הפעלה והרצה של סקריפטים או תוכנות שנכתבו בעזרת שפת הפלטפורמה ובאמצעות רשת שלמה של צמתים, בדומה לביטקוין.


בנוסף, מספקת פלטפורמת האיתריום מטבע וירטואלי קריפטוגרפי בשם אית'ר (Ether) שניתן להעבירו בין משתמשים באמצעות ארנק קריפטוגרפי (או להשקיע בו) ולפצות משתמשים התורמים מכח החישוב שלהם לביצוע החישובים של הרשת. לרשת מנגנון תמחור ייחודי המכונה "גז" (דלק), המשמש למניעת ספאם ולהקצאת משאבים יעילה. כמובן שגם מטבע זה משמש לאגירת ערך פיננסי.


מכיוון שאיתריום גם הוא מטבע אינו נשלט על ידי אף מדינה או גוף מרכזי, הוא יכול יום אחד לשמש כמטבע לסחר עולמי, כזה המסייע למסחר בין לאומי ללא מתווכים, מאובטח, מהיר וללא צורך להמתין כמה ימים עד מעבר הכסף. גם אם יהיו מומחים שיטענו שיש מטבעות קריפטו מתאימים יותר לתפקיד זה בגלל תכונות אלו ואחרות, הרי שבפועל האיתריום הכי קרוב לסטטוס זה.


פוטנציאל עליה של פי 10


הביטקוין והאיתריום פועלים בשווקים פיננסים שהיקפם עצום.

שווי השוק הנוכחי של הביטקוין הוא כטריליון דולר ושל איתריום כ 460 מיליארד דולר.

· הערך הכולל של זהב ברחבי העולם מוערך בכ- 10 טריליון דולר.

· שווי הכסף בכלל, הכולל מטבעות, שטרות, שווקי כסף, חשבונות צ'קים ופיקדונות חיסכון, מוערך בכ- 95 טריליון דולר.

· השווי הניכסי של נדל"ן בעולם, שגם הוא משמש להשקעות וצבירת עושר, מוערך בכ- 100 טריליון דולר.


מכאן שיש למטבעות הקריפטו המובילים, ביטקוין ואיתריום, הרבה מקום להתרחב.

אחד מהמשפיענים היום בתחום הביטקוין הוא המשקיע והאנליסט הניסתר המופיע בטוויטר וברשתות אחרות בשם פלן בי (PLAN B). פלן בי, שלו כבר מעל מיליון עוקבים בטוויטר. פלן בי פרש מבית השקעות גדול באמסטרדם שם עבד כאנליסט ומנהל, והיום הוא מנהל את השקעותיו והונו הפרטי.

פלן בי פיתח מודל החוזה את תנודות מטבע הביטקויין בדיוק מדהים לפחות בחודשיים מאז פירסם את המודל. המודל מנסה לקבוע את מחיר הביטקוין לפי היחס הלוגריטמי בין קצב כריית הביטקוין (שזה קצב העליה בהיצע) לכמות הנכסים הפיננסים הנ"ל בעולם.


בשני החודשים הקודמים, אוגוסט וספמבר, מאז פירסם פלן בי את המודל שלו, הדיוק היה מדהים 47,000 ואז ירידה ל- 43,000 בספטמבר. בדיוק כמו שחזה.

לפי הנוסחה בסוף חודש זה, אוקטובר, המחיר יהיה 63,000 דולר (היום הוא בסביבות 61,000), בסוף נובמבר הוא יהיה 98,000 ובסוף דצמבר 135,000 דולר. ניראה עד כמה המודל מדויק בתחזיותיו בחודשים הקרובים. ראו כאן ולמטה את הציוץ של פלן בי עם התחזית וגרף המודל:



ציוץ המקור בטוויטר כאן:

והמודל של PLAN B ל- 17 שנים קדימה ואחורה:




לפי מודל זה הביטקוין יגיע ליותר ממיליון דולר לפני 2026.

אפשר לשמוע כאן ראיון מלא עם פלן בי:




איך תוכלו לרכוש ביטקוין, איתריום ומטבעות קריפטו אחרים?


יש כמה בורסות וזירות מסחר בעולם בהן אפשר לרכוש מטבעות קריפטו וכמובן גם את הביטקוין הפופולרי. השלבים הנדרשים לרכישת המטבע:

1) פתיחת חשבון.

2) העברת כסף לחשבון החדש.

3) רכישת המטבע דרך החשבון החדש.


שמו לב שלא חייבים לרכוש ביטקוין שלם (שמחירו כבר כ- 63,000 דולר) ותוכלו לרכוש גם חלקי ביטקוין. למשל 0.1 או 0.01 ביטקוין ואז מדובר רק על 6300 או 630 דולר בהתאמה.

בורסות וזירות מסחר אמינות בהן תוכלו לפתוח חשבון ולרכוש מטבעות קריפטו:

4) זירת מסחר בדוקה מישראל היא WeBull.

תוכלו להשתמש בקישור הזה https://a.webull.com/oa05VIaA5hCvHmr66Y לפתיחת חשבון ב- Webull ורכישה של ביטקוין גם ללא ארנק קריפטו (בדומה לרכישת מניות).

5) כמו כן אפשר לפתוח חשבון בבורסות הקריפטו העיקריות כמו Binance או Coinbase.


כמובן שיש זירות מסחר נוספות אך הנ"ל הן מהגדולות ביותר. מי שלא מעוניין לפתוח חשבונות חדשים יכול להשקיע בקויינבייס Coinbase (סימול: coin) שהיא חברה ציבורית שהונפקה לפני כחודשיים וזירת המסחר הגדולה ביותר בעולם, כנראה, למטבעות קריפטו. בגלל שברשותה מטבעות קריפטו רבות כדי לאפשר מסחר בהן, מנייתה עולה ויורדת בהתאם לתנודות במטבעות הקריפטו. היא גם לוקחת אחוז אחד מכל טרנזקציה כך שהם מרוויחים פעמיים במקרה של העליה בקריפטו.


השבוע, אישרו בארה"ב להשיק קרנות סל (ETF) העוקבות אחרי מחירי מטבעות קריפו עתידיים אך נלווים דמי תיווך ועמלות יקרות. לא שווה לדעתי.

סיכונים


ללא ספק, הסיכון הגדול ביותר לביטקוין והאיתריום הוא רגולציה מרכזית ותקנות מגבילות מתואמות של ממשלות העולם. אחד ממקורות הכוח העיקריים של הממשלות הוא יכולתם לשלוט במטבעות שלהם ובהיצע הכסף. קשה לצפות שהם יוותרו על כוח זה בקלות. אם מנהיגי העולם יתחילו לראות בביטקוין ובאיתריום איום, יתכן וינקטו בפעולות כדי לעצור את אימוצן. תהליך כזה כבר מתרחש בסין.

ממשלות גם יכולות להקשות על התרחבות השימוש במטבעות קריפטו מסיבות של צריכת חשמל גבוהה וההשפעה הפוטנציאלית על שינויי האקלים. אולם זה נכון בעיקר לביטקוין וככל הנראה הדבר ידרוש מאמץ גלובלי מתואם. מצפים גם שההשפעה האקלימית של ביטקוין תתמתן לאורך זמן ככל שכורים נוספים יעברו לכרייה בעזרת אנרגיה מתחדשת.


ממשלות יכולות גם לשנות את אופן המס על מטבעות קריפטוגרפיים. כיום מתייחסים לביטקוין כאל נכס ולא כהכנסה רגילה. כל שינוי בחוקי המס ישפיע לרעה על מחיר הביטקוין.


לבסוף, ממשלות יכולות לחוקק חוקים ולעשות את כל המסחר או ההחזקה בביטקוין או האיתריום ללא חוקי כמו שקרה בסין לאחרונה. עם זאת, צריך לזכור שממשלה האוסרת על החזקה בביטקוין למשל, מסתכנת מאוד, במיוחד כאשר מוסדות פיננסיים וחברות מסחריות וציבוריות הפכו לקונים פעילים בשנה האחרונה.


בינתיים יצירתו ואימוצו של הביטקוין זכו להצלחה פרועה. האיתריום חווה הצלחה דומה. ראו את הדימיון בעליה בין הביטקוין הוותיק והאיתריום שבתחילת דרכו.




ככל שמטבעות הקריפטו יהיו בשימוש נירחב יותר וישיגו יותר תומכים, יהיה קשה יותר לממשלות לעשות הרבה כדי לעצור את צמיחתם והמשך השימוש בהם.


לסיכום


הביטקוין והאיתריום הם מטבעות הקריפטו המובילים כיום הן בשווי השוק הכולל שלהם והן ברמת השימוש בהם. כרגע השווי הכולל של הביטקוין בשוק הוא כטריליון דולר ושל האיתריום כמעט חצי טריליון דולר.


בביטקוין אפשר לראות יישום לשמירת ערך פיננסי המשתמש בטכנולוגית הבלוקצ'יין.

האיתריום לעומת זו היא פלטפורמה בתחילת דרכה, המאפשרת בניה של יישומים פיננסים מבוזרים (ללא גורם מרכזי - DeFi) רבים ושונים תוך שימוש בתשתית הטכנולוגית של הבלוקצ'יין. אנשי פיתוח ואלגוריתמיקאים מהטובים בעולם מקימים מייזמים וחברות הזנק ועומלים היום על פיתוח יישומים פיננסים בפלטפורמת האיתריום. יישומים אלו אמורים להחליף את המערכת הפיננסית הקיימת שהיא איטית, יקרה ומאובטחת פחות.

96% מהיישומים הפיננסים המבוזרים בעולם מפותחים היום בעזרת האיתריום כך שאין ספק מי מוביל היום את התחום.


כאשר שווי השוק הכולל של המטבעות יגיע לכמה טריליוני דולר, התנודתיות שלהם תפחת כניראה ותנודות של יותר מכמה אחוזים בודדים במחירם, יהיו נדירות. יהיה גם קל לבצע פעולות והעברות כמעט מכל מקום לכל מקום בעולם.

בעלי המטבעות ייהנו משקט נפשי שמקורו בידיעה שעושרם מוגן מפגעי האינפלציה. כספם יישמר גם ממניפולציות של בנקים מרכזיים וממשלות והם יהיו חופשיים להעביר את הנכסים שלהם ברחבי העולם בצורה מאובטחת בקלות, בזול ובאופן מיידי.


מטבעות אלו יעזור להביא לכלכלה גלובלית, כוללת ושיוויונית יותר. הסחר הבינלאומי יזרום בצורה חופשית ומהירה יותר ללא מתווכים יקרים ואיטיים. מיליארדי אנשים שלא היו לקוחות בנקים בעבר, יקבלו גישה לשלל שירותים פיננסיים שנבנו במטבע קריפטוגרפי מבוזר ללא גורם מתווך שגוזר קופון על כל פעולה, ואזרחי העולם ייהנו ממידה גדולה יותר של חופש כלכלי. נקווה...


השקעות מוצלחות לכולן/ם!

שימו לב שבמאמר זה אנחנו משתפים אתכם בתחזיותינו, דעותינו ושיקולינו לצורכי מידע, אך אין זה יעוץ או הכוונה כיצד לפעול ו/או לנהל את השקעותיכם. על כל אחד ואחת לבצע את בדיקותיו/ה ולהסיק מסקנות בהתאם להעדפותיו/ה.

134 צפיות0 תגובות

Kommentare


bottom of page