top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תUzi Lumbroso

עידכונים בתיק הצמיחה


הסתבכות המצב הכלכלי

ווריאנט האומיקרון של הקורונה מתפשט והסגרים מתרבים. יותר ויותר מדינות הופכות אדומות ומגבירות את המגבלות והסגרים. עדיין לא ברור עד כמה האומיקרון קטלני אך כבר היום ברור שהוא מדבק יותר מקודמיו ולכן, רוב הסיכויים שהמצב יחמיר לפני שניראה שיפור.


אם האינפלציה תישאר גבוהה בשל שיבושים בקווי הייצור והתובלה (למעשה הקטנת היצע המוצרים) ללא ירידה בבקושים, קצת קשה לראות אילו כלים יישארו בידיי הפד לריסונה מלבד העלאת ריבית. העלאת ריבית תיגרום לקשיים ולפשיטות רגל של חברות רבות בשל רמת החוב הגבוהה. גם החוב הפדרלי הגבוה של הממשל יתפח במהירות ויכביד עוד יותר על צד ההוצאות, למרות שכל עוד האינפלציה גבוהה מהריבית, החוב הריאלי למעשה, יקטן.


למעשה, הירידות התלולות בחברות הצמיחה מפברואר השנה, כבר לוקחות בחשבון עליה בריבית של כ- 2-3%, והתרחשו כדי להתאים את תזרים ההכנסות העתידי של החברות, למצב של ריבית גבוהה יותר. ראו יותר בנושא זה בפרק הבא "מצב תיק הצמיחה היום".


בטווח הקצר, הפסקת הצימצום בהקלה הכמותית (בהזרמת הכסף) כדי לתמוך שוב בכלכלה, תתמוך גם בשוק ההון ועשויה להביא לעליות בטווח הקצר. גורם נוסף שיתמוך בהמשך הזרמת הכסף במתכונתה הנוכחית (ללא קיצוץ), הוא נפילת תוכנית התמריצים של הממשל להזרמת עוד כשני טריליון דולר לתשתיות, מכיוון שלא נימצא לה רוב בקונגרס.

מצב תיק הצמיחה היום

כללית, חברות הצמיחה ספגו ירידות חדות של כ- 20-70% לאחר העליות התלולות שלהן בסוף 2020 ותחילת 2021. הירידות היו ביחוד בחברות שהרוויחו מהסגרים והחלו לרדת כשניראה היה שנימצא הפיתרון לקורונה וגבר החשש מעלית ריבית בגלל אינפלציה גבוהה.


אנחנו שהשקנו את תיק הצמיחה בסוף יוני, ראינו ירידות קטנות יותר ומניות כמו טסלה, פלוגנט ו- BYD שעלו בתקופה זו, קיזזו במידה מסויימת את הירידות. בסה"כ תיק הצמיחה ירד בכ- 10% עד היום.


קרנות סל כמו ARKK של קתי ווד, הכוכבת התורנית בוול סטריט, המורכבות כמעט רק מחברות צמיחה, ספגו הפסדים כבדים כשחלק מהחברות המובילות בקרן כמו ZOOM (ZM) או TELADOC (TDOC), ירדו ב- 60% ו- 70% בהתאמה משיאן בפברואר. ראו את חמש החברות המובילות ומשקלן בסל ההשקעה בקרן ARKK (נכון ל- 23/12/2021).




קרן ARKK ירדה בעצמה בכ- 40% משיאה בפברואר ולולא השקעתה הגדולה בחברת טסלה שהינה החברה המובילה בקרן, הקרן הייתה סופגת הפסדים כבדים הרבה יותר. המצב בשאר החברות של קתי ווד דומה או אף גרוע יותר, אך קתי ווד משוכנעת שהסלים יתקנו כלפי מעלה בחדות בשנים הבאות.

אני רואה סביבה תחרותית קשה ובעיות אחרות לחברות כמו זום, טלדוק וקויינבייס וכלל לא בטוח שנוכל לכנותן "חברות צמיחה" בשנים הבאות. נעקוב וניראה.


שינויים בתיק הצמיחה

כללית כאמור, מצב הכלכלה אינו טוב. האינפלציה גבוהה והזרמות הכסף אמורות להיפסק בדומה למה שהתרחש בשנים 2014-2015. יתכן גם שההזרמות ימשכו בגלל הסגרים, למרות שכרגע מדובר על המשך הקיצוץ בהזרמות בקצב מואץ של 30 מיליארד דולר בחודש עד להפסקת ההזרמות כליל במרץ 2022.


המגבלות והמחסור ברכיבים וחומרי גלם ימשכו ואני לא רואה את האינפלציה יורדת בקרוב. מצב כזה של האטה כלכלית עם אינפלציה הוא תרחיש משברי שיקרה בסבירות גבוהה עוד לפני החציון השני של שנה הבאה. לכן נשקיע בחברות צומחות אך עם תזרים מזומנים חיובי ויציב בתחומים בהם קיים היצע נמוך או אף מחסור, כמו חברות הרכיבים והמוליכים למחצה.


עתה, לאור המחסור ברכיבים והירידות בחברות הצמיחה אנחנו מנצלים זאת להמשך השקעותינו בתיק. עד היום ניצלנו 75% מהכספים שהוקצו לתיק הצמיחה ששוויו, כזכור, כ- 20% מהשקעתנו הכוללת. בשלב זה נשקיע עוד 5% בטסלה בה כבר השקענו 5%, כך שס"ה ההשקעה בטסלה היא עתה 10% מתיק הצמיחה, עוד 10% בלאם ריסרצ' (LRCX), ועוד 10% באנבידיה (NVDA) שהיא המפתחת והיצרנית הגדולה בעולם היום לצ'פים בתחום הקונסולות והאינטליגנציה המלאכותית. בכך השלמנו 100% מהשקעותינו בתיק הצמיחה.


למרות שחלק מהחברות הנ"ל אינן קטנות כלל, אנו מעריכים שהן יצמחו מהר בשל המחסור והרעב למוצריהן בשוק.


טסלה ניכללת גם בתיק הפרימיום במשקל משמעותי, כך שמנויי תיק הצמיחה המנויים גם לתיק הפרימיום, יכולים להשקיע עוד בטסלה (רצוי) או לחילופין, באחת החברות בהן רמת הביטחון שלהם גבוהה.


מדוע טסלה?

טסלה היא חברה מוכרת בתיק הצמיחה ואף בתיק הפרימיום וכבר כתבנו עליה מאמרים רבים. למרות ששווי חברת טסלה כבר עבר את טריליון הדולר אנו רואים סיכויים גבוהים לצמיחה מהירה גם בשנתיים הבאות, במכירות, ברווח הנקי ואף בשולי הרווח הנקי.


טסלה סיימה בנייתם של שני מפעלי ענק, בברלין שבגרמניה ובטקסס שבארה"ב. הייצור בהם כניראה כבר החל אך יגבר במהירות לאורך שנת 2022 וימשך ב- 2023. גם בשאר מפעליה שבארה"ב ובסין טסלה אמורה להכפיל את יכולות ייצור הרכבים שלה ואף להגדיל ולהתחיל בייצור הסוללות החדשניות שלה (בגודל 4680) בכל המפעלים שהוזכרו, בנוסף למפעל שבפרימונט, קליפורניה.


עוד כחודש, עם פתיחת מפעלי הענק של טסלה בטקסס ובברלין, נערוך כתבת מעקב והערכה מחדש בהתייחס למאמר ההערכות שלנו ממרץ 2021, וננסה לבדוק עד כמה דייקנו בהערכותינו לגבי השנים הבאות ואם יש צורך, נתקן ונבצע הערכות להמשך.


מדוע לאם-ריסרצ' (LRCX)?

לאם ריסרצ' היא חברה מובילה בתחום ציוד לייצור מוליכים למחצה - טכנולוגיה קריטית עם חסמי כניסה גבוהים וללא מתחרים.

החברה תנצל את המחסור העולמי בכושר הייצור של מוליכים למחצה, לצמיחה. חברות פרטיות וגם ממשלות, במיוחד ממשלת ארה"ב, בוחנות התרחבות וגיוון מקורות ההספקה בתחום זה.

טכנולוגיות חדשות שמאפשרות תהליך ייצור מורכב, כמו שבבים של 7 ננומטר ומטה, אמורות לאפשר להם להשיג נתח שוק נוסף.


למה אנבידיה (NVDA)?

אנבידיה במקור היא היצרנית המובילה בתחום השבבים הגרפיים עבור מרכזי נתונים, אינטיליגנציה מלאכותית וגיימרים. המכירות שלה בתחום זה צמחו ב-42% ברבעון האחרון בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שעברה. אך מה שבאמת מרשים הם עסקי מרכז הנתונים של אנבידיה שמוכרת שבבי מחשוב לענן: המכירות שלה צמחו ברבעון האחרון ב-55%. טוב יותר מההערכות המוקדמות וזאת על רקע הדרישה הגוברת לשבבי בינה מלאכותית. זה בהחלט עזר להגדיל את הכנסות החברה ב-50% לשיא של 7 מיליארד דולר .

ראו את המכירות, הרווח הגולמי והתפעולי של אנבידיה ברבעונים האחרונים.



בנוסף, ג'נסן, מנכ"ל אנבידיה, הציע שהחברה עשויה להיות אחת הספקיות העיקריות לחברות טכנולוגיה שבונות את המטא וורס (metaverse) שלהן או עולם וירטואלי שיש המאמינים שיהווה את היסוד לכמויות הולכות וגדלות של מסחר, בילוי ופרסום. אנבידיה מציגה לאחרונה גם מוצרי תוכנה חדשים בשם "Omniverse Enterprise" שניתן להשתמש בהם כדי ליצור דמויות וירטואליות, לפרש דיבור וליצור עולמות תלת מימד חדשים.


למה לא למונייד?

חשבנו גם להוסיף את למונייד לתיק הצמיחה אך בשלב זה של אי וודאות כלכלית, נמתין וניראה כיצד מתפתחת החברה. למונייד היא חברה עם פוטנציאל רב והנהלת החברה טובה, אך יקח לה זמן להגיע לרווחים. כדי לרכוש לקוחות נוספים, מגדילה למונייד יותר ויותר את הוצאות השיווק שלה והפסדיה גדלים, למרות שגם המכירות שלה גדלות. ראו גרף הרבעונים האחרונים. המכירות (בכחול) רווח גולמי (בצהוב) ורווח תפעולי (באדום) של למונייד לפי רבעונים.



קשה לדעת כמה מלקוחותיה של למונייד נישארים עמה לאורך זמן ואף קונים מוצרים משלימים כמו ביטוחי חיים ורכב אך בכל מקרה הדברים יקחו זמן ובשלב מסויים. תוך שנה עד שנתיים, החברה תצטרך לגייס הון נוסף וניראה לי שבתקופה זו שווי החברות שאינן ריווחיות עשוי לרדת, כך שהגיוס עלול להתבצע בערכים נמוכים מהיום.


לסיכום

אם האינפלציה תמשיך לעלות בחודשים הקרובים, הפד יאלץ להפעיל מדיניות מרסנת וזה אומר המשך מואץ של צמצום הזרמת הכסף לשווקים ובשלב מסויים אף העלאת הריבית. מדיניות מרסנת כזו עשויה לגרום משבר כלכלי ולירידות בשווקים. בכל מקרה, הפד לא יוכל להמשיך ולהדפיס כסף לעד בקצב הנוכחי. הפסקת הזרמת הכסף עצמה עלולה ליצור שוק תנודתי ביותר בחודשים הבאים.


המצב אינו יציב והתקופה הקרובה תהיה כנראה תנודתית בה עשויות להיווצר הזדמנויות רבות בשוק. בפרספקטיבה של שנים קדימה, חברות הצמיחה הטכנולוגיות ימשיכו את התפתחותן המהירה ואף יאיצו בתחומים כמו אינטליגנציה מלאכותית, רובוטיקה, גנטיקה, אנרגיה מתחדשת ורכבים חשמליים. אנו נמשיך לעקוב אחרי ההתפתחויות הכלכליות וההזדמנויות שיווצרו בשוק ההון.


השקעות מוצלחות לכולן/ם!


שימו לב שבמאמר זה אנחנו משתפים אתכם בתחזיותינו, דעותינו ושיקולינו לצורכי מידע, אך אין זה יעוץ או הכוונה כיצד לפעול ו/או לנהל את השקעותיכם. על כל אחד ואחת לבצע את בדיקותיו/ה ולהסיק מסקנות בהתאם להעדפותיו/ה.

61 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page