top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תUzi Lumbroso

סיכון ל”ברבור שחור” בכלכלה העולמית: תקיפה ישראלית באיראן ועליית מחירי הנפט

 

מהו "ברבור שחור"

המושג “ברבור שחור”, שטבע נאסים טאלב, מתאר אירועים נדירים ובלתי צפויים שיש להם השפעה מכרעת על הכלכלה והחברה ובדרך כלל מביאים למשבר כלכלי עולמי גלובלי.


נָסִים ניקולס טאלב (Nassim Nicholas Taleb) הוא סופר, מתמטיקאי, פילוסוף ומשקיע לבנוני-אמריקאי. הוא התפרסם בזכות פיתוח המושג “ברבור שחור” בספרו “הברבור השחור: השפעת הבלתי צפוי” (The Black Swan) שפורסם בשנת 2007. המונח מתייחס לאירועים נדירים, בלתי צפויים, בעלי השפעה מרחיקת לכת, שבדיעבד נראים צפויים, כמו מגפת הקורונה או מלחמת אוקרינה למשל.


על רקע המתיחות הגיאופוליטית במזרח התיכון, תרחיש של תקיפה ישראלית באיראן עשוי להוביל לשיבושים בשוקי הנפט, ללחצים אינפלציוניים והאצת משבר כלכלי עולמי. תרחיש זה עלול להיות נפיץ יותר בעקבות רמות החוב הגבוהות בעולם, הן של מדינות וחברות והן של משקי בית, שמגבירות את הפגיעות לכל זעזוע אינפלציוני.

 

הרקע הגיאופוליטי: תגובה לתקיפה איראנית

ב-1 באוקטובר שיגרה איראן מתקפת טילים לעבר ישראל, שהחריפה את המתיחות האזורית. הפגיעה הזו מגדילה את הלחץ על ישראל להגיב צבאית כדי להרתיע תוקפנות עתידית ולהבטיח את ביטחונה הלאומי. אולם, תגובה כזו עלולה להצית עימות רחב יותר עם איראן ובעלות בריתה, דבר שיאיים לא רק על היציבות האזורית אלא גם על הכלכלה הגלובלית.

 

מדוע ישראל חייבת לפעול מול איראן?

האידאולוגיה האיראנית, המבוססת על שאיפה להשמיד את מדינת ישראל, מהווה איום קיומי מתמשך. הצהרות המנהיגים האיראנים, התמיכה המסיבית בארגוני טרור כמו חמאס וחזבאללה, והמאמצים לקדם תוכנית גרעינית, מציבים את ישראל בפני דילמה אסטרטגית קשה שמחייבת פעולה ישירה מול איראן.

 

לאור שתי מתקפות הטילים וההסלמה מצד השלוחות האיראניות, ישראל אינה יכולה להסתפק בהגנה בלבד. תגובה צבאית ישירה נגד איראן עשויה להרתיע ולהבהיר שכל פגיעה בריבונות הישראלית תיענה בחומרה. יותר מזה, ישראל חייבת להלחם בשילטון האיראני ששם לו למטרה לחסל את מדינת ישראל. בנוסף, פעולה מונעת נגד תוכנית הגרעין האיראנית היא הכרחית למנוע מאיראן להשיג יכולת שבאמת תאיים על עצם קיומה של המדינה.

 

בהתחשב בהיסטוריה ובשיעור שנלמד מהשאננות מול החמאס בשביעי לאוקטובר, ישראל רואה חובה להגן על עצמה ע״י תקיפה מונעת. הימנעות מפעולה עשויה להתפרש כחולשה ולהוביל להמשך הניסיונות ולהסלמה נוספת, בעוד שתגובה נחושה תשמר את ביטחונה ותחזק את ההרתעה מול איראן ושאר האיומים האזוריים.


עליית מחירי הנפט והשפעתה על הכלכלה העולמית

תקיפה ישראלית עלולה להוביל לשיבושים באספקת הנפט הגלובלית, במיוחד אם איראן תנקוט בצעדים כמו חסימת מצרי הורמוז, דרכם עוברים כ- 20% מהספקות הנפט העולמיות מהמפרץ הפרסי או אף בהתקפת טילים על מתקני הנפט בסעודיה ומדינות המפרץ. תרחיש כזה עלול להוביל לעלייה חדה במחירי הנפט, שתגרום לאינפלציה עולמית רחבה ולהשפעות שליליות נוספות:

1.            אינפלציה גלובלית: התייקרות מחירי האנרגיה תעלה את עלויות הייצור והתחבורה, מה שיתגלגל לצרכנים ויפגע בכוח הקנייה שלהם.

2.            פגיעה בשווקים הפיננסיים: המשקיעים עלולים להימלט מנכסים מסוכנים כמו מניות לטובת חוף מבטחים כמו זהב, מה שיגרור ירידות חדות בשווקים.

3.            הכבדה על כלכלות מתפתחות: מדינות עניות שתלויות בייבוא נפט עלולות להתמודד עם משברים במאזן התשלומים וירידה בערך המטבע שלהן.

4.            הידוק מוניטרי ופגיעה בחוב: האינפלציה תאלץ בנקים מרכזיים להעלות ריבית, מה שיקשה על מדינות, חברות ומשקי בית בעלי חוב גבוה לעמוד בהתחייבויותיהם.

מכיוון שתקיפה ישראלית כזו יכולה להביא לזעזוע עולמי, לדעתי, ישראל תגיב להתקפת הטילים האירנית של ה- 1 באוקטובר רק לאחר הבחירות בארה"ב ב- 5/11/2024. שאם לא כן, הדבר יחשב להתערבות בבחירות לנשיאות בארה"ב.

יש לזכור שתקיפה ישראלית באיראן היא מורכבת ביותר ובכל מקרה על ישראל לבצע הכנות רבות לתקיפה כזו כמו גם למצוא את העיתוי המתאים.

 

רמות חוב גבוהות: סיכון למשבר כלכלי

הכלכלה העולמית נמצאת כיום ברמות חוב חסרות תקדים. מדינות רבות נאלצו להגדיל את הוצאותיהן בעקבות משבר הקורונה, וחברות ומשקי בית לקחו הלוואות רבות בתקופת הריבית הנמוכה. עלייה חדה בריביות עקב התפרצות אינפלציונית תכביד על שירות החוב ותעמיד בסיכון עסקים ומשקי בית שלא יוכלו לעמוד בהחזרי ההלוואות. גידול כזה בחדלות פירעון עלול לפגוע ביציבות הבנקים ולגרום למשבר אשראי.

 

תרחישים עתידיים אפשריים

1.            תגובה מהירה מצד הקהילה הבינלאומית: מעצמות העולם ינסו לתווך ולהגיע להפסקת אש מהירה כדי לצמצם את הנזק הכלכלי.

2.            עימות מתמשך: אם המלחמה תימשך, מחירי הנפט ימשיכו לעלות או יישארו גבוהים לאורך זמן, דבר שיוביל למיתון עולמי.

3.            שחרור מלאי חירום: ארגונים כמו סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA) ישחררו עתודות נפט כדי להקל על המשבר בטווח הקצר, אך פתרון זה יוכל לספק מענה זמני בלבד.

 

סיכום

המתיחות בין ישראל לאיראן, שהתגברה בעקבות מתקפת הטילים האיראנית, עלולה להוביל לתקיפה ישראלית עם השלכות מרחיקות לכת על הכלכלה העולמית. עלייה חדה במחירי הנפט תיצור גלי אינפלציה שיקשו על בנקים מרכזיים, יביאו לעליית ריבית ויגבירו את הלחץ על מדינות, חברות ופרטים בעלי חוב גבוה.

רמות החוב הגבוהות וההכבדה שתיווצר משירות חוב זה עלולות להחריף את המשבר ולהוביל למיתון עולמי ונפילות בשווקים.


זהו תרחיש אפשרי למרות שהסיכויים שיתרחש נמוכים. על מנת להתמודד עם איום אפשרי כזה, נדרשת היערכות כלכלית ומדינית שתכלול מעבר מואץ לאלטרנטיבות כמו גז טבעי, לאנרגיות מתחדשות, הגדלת מלאי חירום של נפט ושיתוף פעולה בינלאומי למניעת העמקת העימות, אך אלו דורשים זמן ותאום שלא תמיד קיימים.

 

ביצועי התיקים שלנו

(נכון ל- 22/10/2024)

 

ביצועי תיק הפרמיום

ההשקעה הראשונית בתיק:  100,000 $ (תחילת 2017).

שווי התיק הנוכחי: 4,935,277 $.

העלייה בשווי התיק בשנת 2023: 94.77%.

העלייה בשווי התיק מתחילת השנה (בשנת 2024): 69.31%. ראו את עליית תיק הפרימיום לעומת המדדים העיקריים מתחילת השנה:

תוכלו להצטרף לתיק הפרמיום ולראות מי הן החברות המרכיבות את התיק כאן. מחיר תיק הפרמיום הוא 80 ש"ח לחודש או 960 ש"ח לשנה.

 

ביצועי תיק הבינה המלאכותית

ההשקעה הראשונית בתיק: כ- 100,000 $ (תחילת יולי 2023).

שווי התיק הנוכחי: $237,167.

הרווח מיולי ועד סוף 2023: $19,273 או 19.27%.

העלייה בשווי התיק מתחילת השנה (בשנת 2024): 124.64%.

ראו את עליית התיק לעומת המדדים העיקריים מתחילת השנה:

 

תוכלו להצטרף לתיק הבינה המלאכותית ולראות מי הן החברות המרכיבות את התיק כאן. מחיר תיק הבינה המלאכותית הוא 60 ש"ח לחודש או 720 ש"ח לשנה.

 

מניות מדווחות השבוע

ראו את החברות המדווחות השבוע בטבלה למטה.

שימו לב שטסלה מדווחת את תוצאות הרבעון השלישי היום בערב לאחר תום המסחר ולכן התנודות במניות החברה מחר עשויות להיות חריפות.


 

חג שמח והשקעות מוצלחות לכולן/ם!

 

תוכלו להירשם לבלוג זה חינם כאן ולהתחיל לקבל במייל מאמרים הדנים בתחום ההשקעות.

תוכלו גם לעקוב אחרינו בטוויטר כאן, שם אנחנו מפרסמים עדכונים קצרים יותר.

 

שימו לב שבמאמר זה אנחנו משתפים אתכם בתחזיותינו, דעותינו ושיקולינו לצורכי מידע, אך אין זה יעוץ או הכוונה כיצד לפעול ו/או לנהל את השקעותיכם ויתכן ואנו משקיעים בחלק או בכל החברות המוזכרות במאמר. על כל אחד ואחת לבצע את בדיקותיו/ה ולהסיק מסקנות בהתאם להעדפותיו/ה.

 

זכרו, המנוי לתיק הפרמיום, תיק הצמיחה ותיק ה- AI הוא מנוי לשנה. כברירת מחדל המנוי מתחדש אוטומטית כל שנה. תוכלו לסיים את המנוי שלכם בכל עת דרך הפרופיל שלכם/ן (בחרו מהתפריט "המנוי שלי", בחרו בסוג המינוי ו"ביטול מנוי") באתר זה. אם אתם מקבלים את המאמרים גם בהודעות ווטסאפ, תוכלו גם לשלוח הודעת "בקשה להפסקת מנוי פרמיום או צמיחה" או להפסקת השליחה בווטסאפ בלבד.

61 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page