top of page
חיפוש

סיכום 2019 ותחזית ל2020 ולעשור השלישי

שנת 2020 החלה ושוקיי המניות כובשים שיאים חדשים כל כמה ימים. בנוסף, במהלך השבועות הקרובים יפרסמו רוב חברות הטכנולוגיה את דוחותיהן לרבעון האחרון של 2019 וחלקן אף לשנה כולה. למנויי שירות הפרימיום כבר פרסמנו תחזית ועידכון לגבי החברות בהן אנו משקיעים (תוכלו לרכוש ולהירשם לשירות הפרימיום כאן).

במאמר זה של הבלוג ננתח מה יקרה בכלכלה העולמית ברמת המקרו ונעריך את כיווני השווקים בשנת 2020, כשהסקטור הטכנולוגי במרכז. כמו כן, נראה אלו תחומים יובילו את ההאצה בעשור הקרוב.

המאמר הבא יעסוק בסקירת תוצאות השקעותינו בשנה שעברה, ובניתוח שלושת החברות עליהן כבר כתבנו בבלוג זה - שופיפיי, טסלה ורוקו - וניתן תחזיות לעתידן השנה ובעשור הקרוב.


הכלכלה הגלובלית ב 2020

הבנקים המרכזיים בעולם (הפדרל ריזרב, הבנק המרכזי של אירופה והבנק המרכזי ביפן) מרחיבים את מאזניהם ע"י קנית איגרות חוב ממשלתיות וקונצרניות ומזרימים כסף לשווקים. מדובר על סכום כולל של כ 100 מיליארד דולר בחודש. הריבית בארה"ב ובאירופה היא כרגע אפסית או אף שלילית. המשקיעים מצידם "רעבים" לתשואה ומזרימים סכומים אלו לשוקיי המניות והשווקים קובעים שיאים חדשים כל כמה ימים.

בנוסף, הנזילות והביקושים הגבוהים לתשואה בכל מחיר פירושם שחברות מסוימות מצליחות לגייס מימון שבמצב אחר הן לא היו מצליחות.

כמו כן, אג"ח עם דירוג נמוך נרכשות בשל התשואות הגבוהות שלהן. "אחת ההשלכות של ההקלות של הבנקים המרכזיים היא שהן מאכילות את העסקים המתים שהיו הולכים ונעלמים אם זה לא היה כל כך זול וקל לקבל אשראי" אמר הכלכלן אדוארד ירדני בראיון ל-Barrons בהתייחסו לציפיות שלו לשנת 2020. "עם ריביות כה נמוכות ברחבי העולם, המשקיעים פשוט קונים אג"ח זבל".

כל עוד "מכונת הרחבת האשראי" תמשיך לתדלק את השוק בנזילות, היציבות שהיא יוצרת תשמור על נוחות המשקיעים לקחת סיכון באג"ח קונצרניות (שהן למעשה הלוואות של החברות שהנפיקו אותן), למרות איכותן הירידה. "בסופו של דבר זה מוביל למה שמכונה 'שוק פונזי' (או פרמידה בעיברית), והסיבה היחידה שהמשקיעים ממשיכים להסתכן היא החשש שהמחירים יהיו גבוהים יותר מחר (או במקרה של אגרות חוב, התשואות יהיו נמוכות יותר מחר)", סיכם מינרד.

נבהיר כאן כי חברות רבות מנפיקות אג"ח ולוקחות הלוואות לשם קניה חוזרת של מניותיהן וחלוקת דיבידנדים ולא לשם הרחבת הייצור או מחקר ופיתוח. כמובן שלתהליך זה יהיה סוף ועם עלית הריבית בעתיד, חברות אלו ימצאו עצמן עם ריבית גבוה יותר והלוואות שלא יוכלו להחזיר.

מנכ"ל ג'יי פי מורגן ואחד הבנקאים המוערכים בתעשייה, ג'יימי דיימון, טען במהלך ראיון בכנס השנתי בדאבוס שלשום ש"המקום היחידי שאני רואה בו בועה פיננסית כעת הוא שוק האג"ח הממשלתי". מה שקורה למעשה הוא שהממשל בארה"ב, במקרה זה, מנפיק אג"ח כדי לכסות את גרעונותיו הגדולים והבנק המרכזי קונה חלק גדול מהן ע"י הדפסת כסף. זו למעשה הספקת נזילות לבנקים והזרמת כסף לשוק.


אז מה יקרה השנה?

אני מאמין שהכיוון הזה לא ישתנה וההזרמה תמשך לפחות עד הבחירות בארה"ב . יו"ר הפד, פאוול (שהוא רפובליקני שמונה ע"י טראמפ), לא יסתכן בהאטה כלכלית לפני הבחירות והקטנת סיכוייו של טראמפ להבחר שוב בנובמבר. אך לאחר הבחירות בארה"ב דברים עשויים להשתנות.

כל עוד ההזרמה תמשך והאינפלציה תשאר נמוכה אני לא רואה שינוי בכיוון השווקים מלבד תיקונים שעשויים להגיע. כאשר ניראה סימני אינפלציה ברורים המגמה עלולה להשתנות. הבנקים המרכזיים יהיו חייבים להעלות ריבית כדי לקרר את הכלכלה ולרסן את האינפלציה וחברות, כמו גם לווים אחרים עמוסי חובות, יכנסו לקשיים, דבר שיביא להאטה כלכלית ברמה זו או אחרת.


השקעותינו בחברות טכנולוגיה

ברמת ההשקעות שלנו, ועם הכניסה לעשור חדש, חברות טכנולוגיה רבות מאיצות את התפתחותן ורווחיהן ואינן נראות יקרות מידיי. חברות טכנולוגיות אחרות ובמיוחד חברות "הכלכלה הישנה" ממונפות וממשיכות להתקיים ואף לחלק דיבידנדים רק בזכות הריבית הנמוכה והמימון הזמין והזול.

כמה תחומים יובילו את ההאצה הטכנולוגית בעשור הקרוב להערכתי וקשה להחליט מי יהיה דומיננטי יותר. תחום מחשוב הענן ימשיך להאיץ את התפתחותו בתחילת העשור ותחום הבינה המלאכותית יכנס כמעט לכל תחום בחיינו בהמשך העשור. אך גם תחום המסחר האלקטרוני (איקומרס) והרכבים החשמליים ימשיך להתפתח במהירות. תחומים אלו רק מתחילים למצות את הפוטנציאל שלהם וצפויים להאיץ את התפתחותם וכן לגרום לתחומים נוספים להתפתח בצורה מואצת.


הנה דוגמא שתסייע להבין את משמעות של פיתוח טכנולוגי מואץ. לפני 15-20 שנה, כדי לפתח תוכנה ולהשיק פלטפורמה מחשובית עם שירות מסוים, היינו צריכים להשקיע משאבים רבים ולהקים חוות שרתים. היה עלינו לקנות מחשבים, להתקין את כל התוכנות הנחוצות כדי שמחשבים אלו יעבדו, לדאוג לתיקשורת ולקשר מחשבים אלו לעולם להבטחה ולאנשי תשתיות שיתחזקו כל זאת. כלומר, היה צורך ברכישה ותחזוק של מערך שרתים מלא. נידרש היה מימון, ידע וזמן כדי לבנות מערך כזה.

היום, ניתן בקלות להירשם לשירותי הענן של אמזון (AWS), מיקרוסופט (AZUR), או אחרים, ולקבל מייד את כל מערך המחשוב שתואר למעלה ואף הרבה יותר בכמה דולרים, או בחינם לתקופת ניסיון. אתם יכולים לפתח ולנסות תוכנה חדשה, לגדול במהירות ולהתרחב רק ע"י עידכון המערכת והוספת תשלום. האמת היא שהמערכות היום מבצעות זאת בצורה אוטומטית עבורכם לפי עומס השימוש (SCALING). זה חוסך כסף רב, ידע ובעיקר זמן.


המשמעות של האצה היא קצב שהולך ומתגבר, עליה אקספוננציאלית בקצב ההתפתחויות. כל טכנולוגיה מקלה, משפרת ומאיצה את הטכנולוגיות שיפותחו בעזרתה. קשה לתפוס צמיחה כזו ולכן אנליסטים רבים מדברים במונחים של עוד 10 ו 20 שנה אך למעשה הדברים יקרו מוקדם יותר.

כבר היום תוכנות של בינה מלאכותית כותבות תוכנה בעצמן. בעתיד תוכנות כאלה ינהגו במקומנו, יעבדו במקומנו ויעשו כמעט הכול טוב יותר מאיתנו, כשרוב ה"הבינה" תשב בענן כמוח מרכזי ותשלוט על היחידות בשטח.


מחשוב הענן

ניקח את מחשוב הענן כדוגמה להתפתחות המואצת שהייתה ועוד צפויה להימשך. למעשה, עשרות חברות ענן כבר זינקו במהלך השנים האחרונות.

נטפליקס, למשל, למרות היותה מניה תנודתית מאוד, עלתה ביותר מ 17,000%. משקיעים רבים אינם מודעים לכך, אך נטפליקס השתמשה בעבר בשרתים משלה לפני שנשברה וביצעה מעבר ענק לשירותי הענן של אמזון (בעיקר).


או קחו למשל את אמזון, שחטיבת שירותי האינטרנט שלה הפכו למובילים בשוק הצומח בתחום מחשוב הענן.



יש גם את שופיפיי - אולי המניה הטובה ביותר שלנו בשנתיים האחרונות - שמשתמשת בענן כדי לספק לקמעונאים מקוונים מסגרת פשוטה וקלה לשימוש לניהול עסקים מקוונים.



ומה עם פייסבוק? רשת חברתית המנוהלת בענן.


או MongoDB, בסיס נתונים מותאם לענן ולמציאות של צרכים משתנים באזורים גאוגרפים שונים.



וכמובן שצריך לכלול כאן את Salesforce.com שביססו את ענף שירותי הענן לשיווק ותמיכת לקוחות.



מתחילים לשים לב למגמה כאן? לאן שלא נפנה נראה שהענן סיפק תשואות ענק והחברות שהשתמשו בשירותי ענן גדלו במהירות. למעשה, ומעט מאוד אנשים יודעים זאת, מחשוב ענן היה אולי התעשייה עם הביצועים הטובים ביותר במהלך חצי העשור האחרון.


כפי שאתם יכול לראות בתרשים, אם נחזיר את הזמן לשנת 2013 ונניח שהשקעתם במדד S&P500 או במדד דאו ג'ונס, הייתם מקבלים/מרוויחים תשואה של 75% מכספכם. אם במקום זאת הייתם מכניסים השקעה זו למדד של NASDAQ, הייתם מקבלים יותר מ 100% תשואה עד עכשיו - הכפלת הכסף שלכם. לא רע, נכון? אבל אם הייתם משקיעים בלעדית ב 51 החברות ב- NASDAQ שפועלות כיום במרחב מחשוב הענן, הייתם כבר יושבים על תשואות של 400% בתחילת העשור הזה.

זו חכמה שבדיעבד, אך מיד ניראה שזה ממש לא מאוחר מידי וההזדמנות הגדולה עוד לפנינו. תחום זה רק החל לעלות ולמצות את עצמו.



כפי שתוכלו לראות מתרשים זה, שוק מחשוב הענן צפוי להכפיל עצמו ביותר מפי שלוש מ- 214 $ מליארד ל- 696 $ מליארד תוך חצי עשור בלבד (המקור: IDC, Gartner). משקיעים רבים חושבים שאנחנו נמצאים בקטע האחרון של הזדמנות השקעה זו, אך האמת היא שלא. אנחנו עדיין בסיבוב הראשון ...!

למרות התשואות המאסיביות שהושגו לאחרונה בתחום, אנדי ג'סי, המנכ"ל המפורסם של שירותי האינטרנט של אמזון (AWS), הצהיר רק בחודש שעבר כי רק 3% מהשוק המדהים של שירותי ענן המוערך ב 3.7 טריליון דולר הושלמו עד כה.

ומכאן שההזדמנות בשוק הנותר של 97% משמעותה שאתם מסתכלים על תשואות פוטנציאליות של פי 33 מהשקעה בענף הענן - החל מעכשיו בשנת 2020!



נסו לדמיין שהייתם נכנסים לגוגל או אמזון כשהאינטרנט היה בפריסה של רק 3% ...

או משקיעים באפל כאשר רק 3% מכלל מכירות האייפון התרחשו ...

אם לא עשיתם זאת שווה ללמוד מהעבר ומהטעויות שעשינו. בשנים הבאות יגיעו הזדמנויות רבות בתחום הטכנולוגי ובייחוד בתחומים עליהם דיברנו למעלה.


לסיכום

חברות שיובילו בתחומים עליהם דיברנו יגדלו במהירות בשנים הבאות, הן במכירות והן ברווחים. הגדילה בחברות אלו צפויה להיות פי 5, 10, 20 ואף יותר. אנחנו כמובן נעקוב וננסה לזהות את אותן חברות בשלבים מוקדמים.

79 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page