האינפלציה
מדד המחירים לצרכן בארה"ב (CPI) שפורסם ביום רביעי (אתמול) ב- 15:30 בארה"ב, איכזב. המדד טיפס בחודש אפריל ב-8.3% לעומת אפריל בשנה שעברה (בחישוב שנתי), מעל הצפי לעלייה של 8.1%, אך אחרי עלייה חדה יותר של 8.5% בחודש מרץ. בחישוב חודשי טיפס המדד ב-0.3%, מעל התחזיות לעלייה של 0.2%.
למרות שהעליה הייתה גבוהה מהציפיות, העלייה הייתה נמוכה מ- 8.5% של החודש שעבר ואולי סימנה את שיא האינפלציה בתקווה שמכאן ניראה ירידה.
במדד זה כלולים מחירי האנרגיה והמזון עליהם לפד אין שליטה. מדד הליבה (Core CPI) שהתפרסם לאחר מכן ושאינו כולל את מחירי האנרגיה והמזון, עלה ב- 0.6%. מדד הליבה משמעותי לא פחות לקביעת מדיניותו של הפד ולכן גם הוא משמעותי לשווקים הפיננסיים. מדד זה עלה כאמור ב- 0.6% כשהצפי היה שמדד זה יעלה בקצב חודשי של 0.4%. עם פרסום מדד זה אתמול, התחזקו הירידות בשווקים.
השאלה כרגע היא האם השוק ימשיך לרדת. השאלה נשאלת ע"י רבים אך התשובה לכך תלויה בגורמים רבים ואין תשובה מוחלטת לכך. האמת היא, שתנודות השוק בטווח הקצר קשות מאוד לצפייה. 70% מהמסחר מתנהל לפי נתונים טכניים ע"י מחשבים. סוחרים יומיים או משקיעים לטווח קצר שפועלים בסביבה זו, עוסקים יותר בהימורים מאשר בהשקעות.
למשל, איננו יודעים עד כמה המשקיעים בשוק הקריפטו הקורס ממונפים וידרשו לכסות את חובם לבנק. חלק ממשקיעים אלו משקיעים גם בחברות טכנולוגיות כמו טסלה ונאלצים למכור מניות בירידה בזמנים כאלו לכיסוי חובם, גם אם אינם מעוניינים לעשות זאת בעת הזו. אילוצים כאלו הנובעים ממחסור בנזילות, רק מעצימים את הירידות בשוק. למעשה, כרגע אין כלל התייחסות לנתוני החברות הבסיסיים. מחיר נכס מסוים יכול לרדת רק בגלל מצב הנזילות/חוב של המשקיעים באותו נכס והמצב המקרו כלכלי.
לכן, הטווח הקצר הוא הימור אך השקעות בחברות מעולות לאורך זמן יתנו תשואה גבוהה וכבר הוכח סטטיסטית שככל שנשקיע לטווחים ארוכים יותר סיכויי הרווח גבוהים יותר. למרות זאת, רוב המשקיעים לא עומדים בתנודתיות השוק ומוכרים. בדרך כלל בעת הירידות.
טסלה
טסלה, אחריה אנו עוקבים כהשקעתנו העיקרית, ניראית במצב מעולה בתקופה תנודתית זו. הביקושים למוצרי טסלה מרקיעים שחקים וזמן ההמתנה לרכבים או סוללות מכל הגדלים הוא בין כמה חודשים ללמעלה משנה. זאת למרות העלאות מחירים של החברה. לטסלה מאזן עם כ- 18 מיליארד דולר במזומן וחוב אפסי למעשה, כך שלעליית הריבית אין השפעה ישירה עליה.
טסלה מגדילה מאוד את יכולת הייצור שלה בכל המפעלים וכן את הרווח הגולמי והתפעולי. לכן למרות שהמניה ירדה משמעותית בימים האחרונים, קשה לי לראות אותה מסיימת את השנה במחיר נמוך מ- 1500-1000 דולר. אני כותב זאת למרות שהרבעון הנוכחי בעייתי בסין, ולמרות שטיפשי להתנבא לטווח הקצר. לאן תגיע טסלה תלוי ביכולת הגדלת הייצור במפעלים החדשים בטקסס, ברלין ובסין ובמצב המקרו כלכלי שישרור אז.
טויוטה, יצרנית הרכב הגדולה בעולם, פירסמה דוחות לפני יומיים ומעניין להציגן כאן בקצרה לשם השוואה עם טסלה. הדוחות הם של הרבעון הפיסקאלי האחרון שהסתיים בסוף מרץ: הרווח הנקי נפל ב-31% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ל-4.09 מיליארד דולר (של טסלה עלה בלמעלה מ- 500%), אך מעל התחזיות השוק לרווח של 3.6 מיליארד דולר. ההכנסות טיפסו ב-5.5% לעומת הרבעון המקביל ואף עקפו את התחזיות.
טויוטה
¥ 30.956T ~ $278.607B
לטויוטה צמיחה אפסית במכירות והרווח הגולמי והתפעולי יורדים. גם הרווח הנקי (שאינו מוצג כאן), יורד.
טסלה
הרווח הגולמי, התפעולי והנקי של טסלה עולים בקצב גבוה.
לסיכום
החלטת הפד להעלות את הריבית ב- 0.5% ביום רביעי שעבר, וצפי הפד לעוד שתי עליות של 0.5% בחודשים הקרובים הביאה לעליות חדות בשווקים באותו יום אך לירידות חריפות בימים שלאחר מכן.
תרמו לנפילות גם הכרזות שונות כמו זו של יו"ר הבנק המרכזי של בריטניה שאמר שלמעשה בריטניה, אירופה, סין ואולי אף ארה"ב, נמצאים במיתון.
האם ארה"ב במיתון נדע רק בעוד כמה חודשים אך יתכן מאוד שכן. מבחינה טכנית מיתון מוגדר כשני ריבעונים רצופים של ירידה בתוצר. ברבעון הראשון ירד התוצר המקומי הגולמי בארה"ב ב- 1.4% כך שאם גם ברבעון הנוכחי (השני) התוצר ירד, סימן שטכנית אנו במיתון.
למרות זאת, כרגע התעסוקה בארה"ב קרובה למלאה (אין אבטלה שהיא אחד הסימנים למיתון), הביקושים למוצרים ולשירותים גבוהים, והשקעותינו בתיק הפרימיום נראות יציבות ביותר וכלל לא יקרות.
כרגע האינפלציה, שהיא למעשה הבעיה, גם היא גבוהה ומדד הפחד גבוה מאוד מחשש לתגובתו של הפד. הפד מנסה לעצור את הביקושים ע"י העלאות ריבית כדי להוריד את האינפלציה, אך האינפלציה קשורה גם לבעיות בייצור ובהספקת המוצרים. בגלל סגרים בסין, בעיות בשרשרת האספקה והמלחמה באוקראינה, שעליהם לפד בארה"ב אין שליטה, מחירי דלקים, מזון ומוצרים אחרים עולים.
לכן, קשה לדעת אם העלאת הריבית של הפד יצליחו להוריד את האינפלציה או רק יגרמו למיתון עם רמת אינפלציה גבוהה שהיא למעשה סטגפלציה. הפד מנסה להיות זהיר ולפעול בהדרגה אך יתכן שהמצב אינו בשליטתו ויהיה עליו לשנות שוב את מדיניות.
השקעות מוצלחות לכולן/ם!
שימו לב שבמאמר זה אנחנו משתפים אתכם בתחזיותינו, דעותינו ושיקולינו לצורכי מידע, אך אין זה יעוץ או הכוונה כיצד לפעול ו/או לנהל את השקעותיכם. על כל אחד ואחת לבצע את בדיקותיו/ה ולהסיק מסקנות בהתאם להעדפותיו/ה.
זיכרו, המנוי לתיק הפרימיום ותיק הצמיחה הוא מנוי לשנה. כברירת מחדל המנוי מתחדש אוטומטית כל שנה. תוכלו לסיים את המנוי שלכם בכל עת דרך הפרופיל שלכם/ן (ביחרו מהתפריט "המנוי שלי", ביחרו בסוג המינוי ו"ביטול מנוי") באתר זה. תוכלו גם לשלוח הודעת ווטסאפ עם "בקשה להפסקת מנוי פרימיום או צמיחה" אם אתם מקבלים את המאמרים גם בהודעות ווטסאפ.
Comments