משקיעים יקרים,
חשוב שתקראו מאמר זה בעיון ותחליטו כיצד לפעול מכאן והלאה. עתידכם הכלכלי תלוי בזה. זהו לא תוכן שיווקי או עצה כיצד לפעול, אלא שיתוף במחשבות, ברעיונות ובתפיסה שאנו בעיצומה של מהפכה טכנולוגית היוצרת שינויים כלכליים וחברתיים דרסטיים, שינויים שגם יביאו תהפוכות פוליטיות.
לכן, חשוב שנביט על מה שקורה היום בעולם מפרספקטיבה אחרת. בארצות הברית, בישראל ובמקומות נוספים בעולם, שורר אי שקט פוליטי ועליה בפערים החברתיים. עליה גאומטרית (אקספוננציאלית) של כמה תחומים טכנולוגיים המואצים ע"י המגיפה, מביאים לאי שקט כלכלי וחברתי זה.
השלטון במדינות רבות, מתמודד עם כוחות גדולים יותר ממה שרוב הפוליטיקאים מבינים. הפוליטיקאים והמחוקקים במדינות השונות אינם יכולים להתמודד עם קצב השינויים הטכנולוגיים שישפיעו על מצבו של כל אדם. העובדה היא, שאנחנו נמצאים בעיצומם של שינויים גדולים ומהירים יותר ממה שחוותה חברה כלשהי אי פעם בהיסטוריה. רואים זאת בשוק העבודה, בשוק הרכב, בגדילת כוח המחשוב בענן ובהתפתחות הבינה המלאכותית הנמצאת בחיתוליה.
יש האומרים שאנחנו למעשה בעיצומה של מהפכה תעשייתית שלישית, אבל זו אמירה הממזערת את השינויים שאנחנו עוברים. אני חושב שאנחנו עוברים דרך מספר מהפכות תעשייתיות או טכנולוגיות בו זמנית וזה משנה את המרקם החברתי שלנו והדרך בה הכלכלה מתנהלת.
הופעת המחשב האישי בשנות ה 80 של המאה הקודמת, הייתה המַהְפֵּכָה התעשייתית השלישית. זו היתה סטייה רדיקלית מכל דבר שחווינו לפני כן. בפעם הראשונה לאנשים היתה מכונה מותאמת אישית שיכולה לעזור לבצע משימות בקצב מהיר ממה שהיו יכולים לבצע בעבר ולבצע משימות חדשות שהם לא יכלו לעשות לפני הופעת המחשב.
זו הייתה מהפכה טכנולוגית עצומה, אך עם המצאת האינטרנט העולם הפך שונה בתכלית. האינטרנט הוא ללא ספק ההמצאה הגדולה ביותר של האנושות כי הרשת חיברה את כל העולם בצורה מיידית ובעלות אפסית. מהפכת האינטרנט היא המהפכה התעשייתית הרביעית. הרשת שינתה באופן קיצוני את העולם שלנו.
האינטרנט נמצא בחיתוליו. בקרוב נוכל להעביר כמויות דיגיטליות כמעט בלתי מוגבלות של ביטים מנקודה אחת לכל נקודה אחרת בעולם בכל עת ובאופן מידי. בנוסף על תשתית המחשב והאינטרנט מתפתחת מהפכה נוספת – מהפכת הענן – המאפשרת לכל חברה או יזם להשתמש במחשבים ושירותי מחשוב רבי עוצמה לפיתוח מערכות ושירותים חדשים, בעלות קטנה יחסית.
אך אם היו לנו רק שלושת המהפכות הטכנולוגיות הללו - המחשב, האינטרנט והענן - אולי רוב האוכלוסיות יכולות היו להכיל זאת ולהסתגל לכך. אך זוהי רק ההתחלה ואי אפשר להגיד שקצב השינוי יאט, כי אנחנו בעיצומה של המהפכה הטכנולוגית הרביעית וזאת מהפכת ה AI, הבינה המלאכותית.
ארבעת המהפכות האלו שמתרחשות במקביל יביאו ללחצים חברתיים וכלכליים עצומים ושינויים בחברה ובכלכלה. בכל פעם שיש שינוי טכנולוגי קיצוני, לחברה קשה להסתגל לשינוי.
הבינה המלאכותית תביא סט אחר לגמרי של אתגרים. היא תיתן כוח ויכולת עצומים לבני אדם, אך גם עלולה להביא לסיכונים ולשינויים חברתיים עצומים. מצד אחד, מי שישתמש בבינה מלאכותית וידע לנצלה, יצור ערך לעצמו, כמו פתיחת אפשרויות לעבור למשרות טובות יותר או שימוש בטכנולוגיה לשיפורים בייצור ובשירות. אולם, הצפי לטווח הקצר הוא גם שמיליוני אנשים יאבדו את עבודתם בגלל אוטומציה והחלפת העובדים במכונות חכמות. דוגמה אחת לכך, שתתרחש כנראה בשנים הקרובות, היא הנהיגה האוטונומית שתשנה את הנהיגה האנושית. כל מי שנשען על הנהיגה כמקור הכנסה יושפע מאוד.
המהפכה הטכנולוגית של הבינה המלאכותית תהיה ללא ספק המהירה והמשמעותית ביותר. זו מהפכה שתשפיע על כולם. זה אומר שכדי להבין מה קורה בעולם, בפּוֹלִיטִיקָה ובכלכלה, אנחנו חייבים להבין את התהליכים הנ"ל ולהסתכל עליהם מפרספקטיבה רחבה יותר. עלינו להבין עד כמה אלה שינויים היסטוריים המשפיעים על הכל.
חשוב לראות בבהירות מה המצב החדש שנוצר. המהפכות שאני מדבר עליהן יביאו יתרונות עצומים אך הם גם יגרמו לאתגרים עצומים. העיקריים שבהם הם שהיתרונות האלה לא "יחולקו" באופן שווה בין אנשים, חברות ומדינות. כלומר, כמה חברות ומדינות ייהנו מהן הרבה יותר מאחרות.
היום אפשר לראות בבהירות שקבוצות של אנשים וחברות הרוויחו מאוד מההתפתחויות הטכנולוגיות המואצות. חברות אלו נהנות מהשינויים הקיצוניים והן היום הגדולות והעשירות בעולם. האנשים שהקימו חברות אלו והעובדים בהן, הם בעלי משכורות גבוהות וגם הרוויחו הון עצמי שהוביל לעושר רב.
מעמד עשיר זה שנוצר, מסוגל להבין את השינויים המהירים המתרחשים כתוצאה מהמהפכות הטכנולוגיות ויכול להשתמש בנכסים שלו להשקעה בחברות המנצלות את השינויים המהירים בעולם. כך מעמד עשיר זה מתעשר יותר ומתרחק מהמעמד שאינו מעורב ואינו מבין את השינוי.
אלו שלא מבינים את השינוי, חלק גדול בחברה, מושפע באופן שלילי ולא פרופורציונלי מהשינויים המהירים האלה. הכוונה לאוכלוסיות מהכלכלה המסורתית או אוכלוסיות חלשות, החיות באזורים שבהם יש מעט מאוד גישה לטכנולוגיות חדשות. אולם, גם אנשים רבים עם גישה, השכלה ואמצעים אינם תמיד מבינים או רואים את השינויים שמתרחשים במהירות.
קבוצת אנשים זו מרגישה לחץ כלכלי. שכן, הכנסתם יורדת למרות עבודה קשה ואין להם ביטחון תעסוקתי. הם לא רואים הרבה תקווה או הזדמנויות כלכליות להיות חלק מהמהפכות הטכנולוגיות. זוהי קבוצת האנשים הגדולה יותר. הממשלות והגופים המוסדיים מתעלמים ממנה במידה רבה וניזכרים בה רק בבחירות. זה קורה לא רק בארה"ב אלא גם במדינות רבות אחרות בעולם.
צריך להבין שכוחות אלו הנוצרים אל מול עיננו, הם תהליכים היסטוריים ושינויים מונומנטליים בקנה מידה ובקצב שאף חברה לא התמודדה עמם מעולם. אז מה הסיכויים שהמוסדות או הפוליטיקאים יהיו מסוגלים למצוא פתרונות יצירתיים ומקיפים לאתגרים האלה כשהקצב שבו הם מתפתחים הולך ומעצים? סיכוי קטן לדעתי. מה שיוביל להתגברות התנודות החברתיות, הפוליטיות והפיננסיות ואיתן לאי השקט.
בטווח הקצר, המגיפה אמנם נראית כסיבה לכל הקשיים והעיוותים, אך למעשה היא רק מזרזת את התהליכים שהיו מתרחשים ממילא.
השכלה וחינוך הם הפתרון, אך מערכת החינוך שלנו מיושנת ואינה מסוגלת לעזור לאנשים להסתגל במהירות ובאופן בסיסי לשינויים שמתרחשים סביבנו. מערכת החינוך תקועה בערכים שמרניים של ציות להוראות ועמידה במטלות ופחות ברכישה עצמית של השכלה, בחדשנות, יצירתיות, ניהול או בהבנה עסקית.
במילים אחרות, מערכת החינוך שלנו איננה מלמדת אותנו את הכישורים שאנו צריכים כדי להסתגל לשינויים הטכנולוגים המהירים. בנוסף על כך, אין במערכת החינוך עדיין כוח אדם מתאים שיכול להביא לשינוי בגישה, קיימת נוקשות וחוסר גמישות המקשים עוד יותר על האפשרות לבצע שינוי דרסטי שיתאים למצב.
השינוי הטכנולוגי כבר היה בתהליך כשהמגפה פרצה בסביבות פברואר 2020. המגפה מאיצה ומקדמת את התהליכים והשינויים הטכנולוגים בכמה שנים. תהליכים של מעבר ללמידה ועבודה מרחוק, כמו גם הספקת שירותים ומוצרים באינטרנט בלבד, התרחשו בין לילה בשל סגרים וריחוק חברתי. חברות כמו זום, פייבר הישראלית, שופיפיי, אמזון ואחרות הן המרוויחות הגדולות מהמצב.
אנו רואים שוב את הכוחות המייצרים עשירים ועניים. אנליסטים רבים לא מבינים מדוע חברות ההייטק ממשיכות לעלות בערכן ואף מאיצות את גדילתן למרות "המצב הכלכלי הקשה". עבור חברות אלו המצב לא קשה. המצב מעולה. אמזון גייסה עוד כ 250 אלף עובדים מתחילת פברואר 2020, והעלתה את מכירותיה ורווחיה יותר מאי פעם בהיסטוריה שלה. ראו את תוצאות הרבעון השני שהיו טובות יותר מתוצאות הרבעון הרביעי 2019, דבר שמעולם לא קרה באמזון.
חברות וכלכלות שיידעו להתאים עצמן, להשתתף במהפכה הטכנולוגית או להשתמש בה לתועלתן, יתקדמו ויתפתחו במהירות עם הגל הטכנולוגי. אלו שלא ישכילו לעשות זאת, יישארו מאחור. הדבר נכון גם לאנשים. ההיפרדות בין הכלכלה המסורתית והטכנולוגית רק תאיץ ותתחזק, מה שעלול ליצור קיטוב חברתי וכלכלי.
לסיכום
גם אם אינכם עובדים או קשורים למהפכה הטכנולוגית, תוכלו לקשור את עתידכם אליה ע"י השקעה בחברות המובילות את המהפכה הזו. כמובן שהשקעה במדדים כמו ה S&P500 או בקרנות מחקות מדדים היא סבירה מכיוון שהמדדים מכילים את חברות הטכנולוגיה הגדולות (בייחוד הנאסד"ק), אך מדדים אלו מכילים גם חברות רבות שיעלמו מהעולם בשנים הבאות, כוכבות העולם הישן. חברות אלו לא תדענה להסתגל לעולם החדש. דוגמאות לכך הן GM ופורד, שלדעתי יעלמו מהעולם אם לא ייעשו שינויים דרסטיים בחברתם בעתיד הקרוב.
גם המיליארדר ריי דליו, בעל קרן הגידור הגדולה בעולם, ברידג'ווטר, אמר לאחר הפסדים ופיטורים נרחבים בקרן באפריל 2020: ״העולם משתנה בצורה דרמטית ואנחנו נוקטים בצעדים על מנת להסתגל אליו״ בהודעה שפירסמה חברתו ב 27/07/2020.
נכסי החברה ירדו בסוף חודש אפריל ל 138 מיליארד דולר, לעומת 163 מיליארד דולר בחודש פברואר. הקרן Pure Alpha II שלו גם היא ירדה במחצית הראשונה של השנה ב 20.6%.
מפת החברות המובילות תמשיך להשתנות. חברות מסורתיות רבות תיעלמנה וחברות המובילות את המהפכה הטכנולוגית, ובכללן החברות הטכנולוגיות הגדולות ביותר תצמחנה במהירות.
השקעות מוצלחות לכולם!
Comments