שוק המניות נחשב “מתוח” כבר תקופה ארוכה, ובשנתיים האחרונות אנליסטים, מנהלי קרנות ומשקיעים רבים ציפו לתיקון ואף לירידות חדות. אך המציאות מספרת סיפור אחר לגמרי. מחירי המניות המשיכו לעלות ונראה שהתחזיות הקודרות שהושמעו לאורך שנת 2023 2024 לא התממשו בפועל. למרות שמחירי המניות גבוהים בהשוואה היסטורית ולמרות האזהרות החוזרות ונשנות מצד אנליסטים, שוק המניות האמריקאי, ובמיוחד מדד ה-S&P 500, המשיך להפתיע לטובה ושבר את שיאו כבר 57 פעמים השנה.
בתחילת 2023, רבים ציפו לירידות חדות בשוק המניות, על רקע הערכות שהמניות יקרות מדי ושהכלכלה עומדת בפני האטה משמעותית. אולם, המדד סיים את 2023 בעלייה משמעותית של 26.3%, ולמעשה לא רק שלא קרס – אלא הצליח לשבור את כל התחזיות.
2024: שנת השיאים
שנת 2024 הייתה אפילו מרשימה יותר. לפי הנתונים, מדד ה-S&P 500 שבר את שיאו 57 פעמים במהלך השנה (עד עתה). נתון זה מעמיד את 2024 כאחת השנים החזקות בהיסטוריה של המדד, כפי שניתן לראות בתרשים המצורף:
בתרשים למעלה מצויין כמה פעמים שבר המדד את שיאו בשנה משנת 1929, שנת המשבר הכלכלי הגדול, ועד 2024.
השפעת השוק על מנהלי הקרנות
שימו לב מה היה צפי האנאליסטים ומנהלי הקרנות בסוף 2023 לגבי 2024: האנאליסט האופטימי ביותר, ירדני ריסרץ, טעה בגדול כשהעריך שהמדד יגיע ל- 5400, כאשר ב- 10/11/24 הגיע כבר המדד ל- 5815 (העמודה הכחולה מימין) ובזמן כתיבת שורות אלו המדד כבר עומד על 6,086, ועשרים יום לפני סיום השנה.
מגמה זו של עליות חזקות מעלה בעיה משמעותית עבור מנהלי קרנות השקעה. בעוד שה- S&P 500 משמש כמדד ייחוס (Benchmark) לביצועיהם, רבים ממנהלי הקרנות לא הצליחו להכות את המדד. הביצועים הנמוכים יחסית של הקרנות המנוהלות יצרו זעם אצל משקיעים, שמצפים לתשואות גבוהות יותר מהמדד. המשמעות עבור מנהלי קרנות אלו היא וויתור על בונוסים של סוף שנה ואף פיטורים.
שוק ההשקעות – מבט היסטורי ומה אפשר ללמוד ממנו
ההשקעות בשוק המניות הן כלי חשוב ליצירת עושר לאורך זמן.
יעידו על כך השקעותינו בתיק הפרימיום ותיק ה- AI, שאת ביצועיהן אנחנו מציגים כאן כל שבוע (ראו למטה בסוף המאמר).
תיק הפרימיום עלה מ- 100 אלף דולר בתחילת 2017 ל- 5.47 מיליון דולר היום. מתחילת השנה התיק עלה ב- 87.54%.
תיק ה- AI עלה מ- 100 אלף דולר שהושקעו בו ביולי 2023 ל- 260 אלף דולר היום. מתחילת השנה תיק זה עלה ב- 181.46%.
אך השקעות בשוק ההון אינן חפות מסיכון. נפילות חזקות בהיסטוריה הפיננסית גרמו למשקיעים לאבד חלק ניכר מתיק ההשקעות שלהם, ולעיתים קרובות זה קרה בתקופות לא צפויות. יחד עם זאת, צריך לזכור שתמיד המדדים חזרו לעלות בסופו של דבר והגיעו לשיאים חדשים.
היסטוריה של נפילות חזקות
התרשים הבא מדגים כמה מהנפילות החמורות ביותר בשוק המניות לאורך ההיסטוריה (יותר מ- 40%). כפי שניתן לראות, הירידות הגיעו בדוגמאות אלו לרמות של כ-40%-50% ואף יותר, תוך כדי מחיקה של מחצית מתיק ההשקעות הממוצע.
מבט מעמיק על הנתונים מגלה שמרבית הנפילות התרחשו בתחילת המאה ה-20. בין השנים 1900–1940, שוק המניות חווה תנודתיות קיצונית שהביאה למחיקות עתק בתיקים. עם זאת, שימו לב כי שתי נפילות משמעותיות קרו גם בתחילת המאה ה-21 – בשנת 2000 (משבר הדוט-קום) וב-2007 (המשבר הפיננסי הגדול).
בתיקים שלנו לא מכרנו או צימצמנו את התיקים גם בזמן של ירידות חדות, כמו בקורונה ב- 2020 או בזמן הירידות של 2022, וזה אולי היתרון של ניהול תיק תאורטי. המדדים תמיד ממשיכים לעלות ולקבוע שיאים חדשים. אם אתם מושקעים בחברות מעולות וריווחיות, זמן ההתאוששות אף קצר יותר.
בהשקעותנו האישיות אנחנו חוששים יותר ואנו מוציאים כספים למטרות צריכה, מיסים וגם מבצעים/מנסים לתזמן מכירות לצימצום סיכונים. לאורך זמן הגישה הראשונה מנצחת בדרך כלל. זה כוח הקסם של כלל הריבית דה-ריבית.
התמודדות רגשית וכלכלית עם ירידות
אז מה הפתרון כשהשוק ממשיך לעלות ויש חשש לתיקון או משבר כלכלי?
השקיעו סכום שתוכלו לשאת:
כל אחד צריך להקדיש להשקעות בשוק המניות רק סכום שהוא מוכן לסכן, מבלי לפגוע ביציבותו הכלכלית או ברוגע האישי.
נצלו את הזמן להגיב:
שלוש השנים שלוקח לשוק להתאושש בממוצע לאחר ירידות (ראו טבלה) הן פרק זמן שמאפשר לנתח, להתאים אסטרטגיות, ואולי גם להוסיף השקעות בתנאים טובים יותר, אם שמרתם מזומנים לעת כזו.
לסיכום, חודש דצמבר נחשב באופן מסורתי לחודש חיובי בשוקי ההון ואני לא רואה סיכונים מקרו כלכליים או גיאופוליטיים חדשים משמעותיים כרגע. הדבר נכון במיוחד בשנות בחירות לנשיאות ארה”ב, אז חודש דצמבר מציג כמעט תמיד מגמה חיובית. מה עוד שהממשל החדש שטראמפ הרכיב, מורכב מאנשי שוק ההון שיפעלו לטובתו. בנוסף, המדד שהתפרסם אתמול (רביעי) עם עליה של 0.3% בהתאם לצפי, הרגיע את המשקיעים בנוגע ללחצי האינפלציה והשווקים ממשיכים בעלייתם.
יחד עם זאת, את העתיד אין לדעת ועל כל אחד להשקיע סכום כזה שישאיר אותו רגוע גם בזמן ירידות.
מה קרה בשבוע שעבר בשווקים
וול-סטריט פתחה את השבוע הראשון של דצמבר עם שיאים חדשים במדדי המניות, כשמניות הטכנולוגיה הגדולות הובילו את המגמה החיובית. ברקע, כותרות רבות על אירועים גיאופוליטיים בצרפת ובדרום קוריאה, אך החגיגה בוול-סטריט לא נפגעה.
בסיכום שבועי במדדי המניות, מדד ה-S&P500 עלה ב-1.0% לרמה של 6,090 נק', שיא כל הזמנים בפעם ה-57 מתחילת השנה. מדד הנאסד"ק עלה ב-3.3% ואילו הדאו-ג'ונס ירד ב-0.6%.
בשוק העבודה, תוספת המשרות בנובמבר הסתכמה ב-227 אלף (צפי 220 אלף), לאחר 36 אלף בלבד באוקטובר (עודכן מעלה מ-12 אלף). נזכיר כי נתוני אוקטובר הושפעו מהשפעות חיצוניות, כגון סופות ההוריקן ושביתת העובדים בבואינג. כדי לקבל תמונה מדויקת יותר על המגמה, מומלץ להתמקד בממוצע הנע של שלושת החודשים האחרונים, שבו נרשמה עלייה ל-173 אלף, הקצב המהיר ביותר מאז מאי האחרון. שיעור האבטלה עלה מ-4.1% ל-4.2% והשכר הממוצע נותר בקצב שנתי של 4.0%.
הסיכויים להפחתת ריבית בהחלטה הקרובה עלו בשבוע האחרון לכ-85%, והיום עם פרסום מדד המחירים לצרכן (CPI), הסיכויים להורדת ריבית בשבוע הבא עלו אף יותר. לפי הקונצנזוס, המדד צפוי היה לעלות ב-0.3% ולהשלים עלייה שנתית של 2.7% וכך אמנם היה עם עליה של 0.3%.
אירועים חשובים השבוע
היום (חמישי) צפוי להתפרסם בארה"ב מדד המחירים ליצרן השנתי לחודש נובמבר, לאחר שבחודש הקודם נרשם שיעור עלייה של 2.4%. נתון זה משמש כאינדיקטור מוקדם ללחצי אינפלציה בצד ההיצע ומעניק תובנות חשובות לגבי השפעת עלויות הייצור על המחירים לצרכן. המדד ייבחן בקפידה על ידי השווקים, שכן נתונים גבוהים מהרגיל עשויים לאותת על לחצים אינפלציוניים מתמשכים, בעוד שנתונים נמוכים יכולים לתמוך בציפייה להפחתת הריבית על ידי הפדרל ריזרב.
חברות חשובות בכותרות
מניית סיילספורס (CRM), ענקית תוכנת ניהול הלקוחות, הנסחרת לפי שווי של 346.4 מיליארד דולר זינקה ב-9% בשבוע החולף בעקבות פרסום תוצאות רבעוניות מעודדות ותחזיות מעודכנות לשנה כולה. ההכנסות ברבעון השלישי עמדו על 9.44 מיליארד דולר, מעל הצפי שעמד על 9.35 מיליארד דולר, בעוד שהרווח למניה הגיע ל-2.41 דולר, מעט מתחת לצפי של 2.44 דולר. החברה העלתה את תחזית ההכנסות השנתית לטווח של 37.8-38 מיליארד דולר, עם העלאת החלק התחתון בטווח הצפי. סיילספורס דיווחה על ביקוש גבוה למוצרי הענן וה-Data Cloud שלה, כאשר הפלטפורמה החדשה, Agentforce, הוגדרה כמנוע הצמיחה האורגני החזק ביותר בתולדותיה. כדי לעמוד בביקוש הגדל, החברה הודיעה על גיוס של 1,400 עובדים ברבעון הבא. עם זאת, אנליסטים מציינים כי מעבר לצמיחה דו-ספרתית ידרוש אימוץ רחב יותר של פתרונותיה הארגוניים.
מניית מרוול (MRVL), מעצבת השבבים המותאמים אישית, הנסחרת לפי שווי של 98.2 מיליארד דולר, זינקה ב-16.5% בשבוע החולף בעקבות פרסום תוצאות רבעון שלישי חזקות במיוחד ותחזיות אופטימיות להמשך השנה. ההכנסות עמדו על 1.52 מיליארד דולר, מעל הצפי שעמד על 1.46 מיליארד דולר, והרווח למניה הגיע ל-0.43 דולר, גם הוא מעל התחזיות ל-0.41 דולר. תחזית ההכנסות לרבעון הבא עודכנה ל-1.8 מיליארד דולר, מעל הצפי של 1.65 מיליארד דולר. מרוול דיווחה כי הכנסות ממוצרים הקשורים לדאטה סנטרים, במיוחד שבבים מותאמים אישית, זינקו ב-98% לעומת השנה שעברה, והגיעו ל-1.1 מיליארד דולר, המהווים 73% מסך ההכנסות. בנוסף, החברה הודיעה על שיתופי פעולה אסטרטגיים עם אמזון (AMZN) וגוגל (GOOGL), עם צפי להכנסות של מעל 2.5 מיליארד דולר ממוצרי AI בשנת הכספים 2026. מנכ"ל החברה, מאט מרפי, הדגיש את הגידול בביקוש לשבבים מותאמים מבוססי AI ואת תוכנית החברה להגדיל את נתח השוק בתחום הדאטה סנטרים ל-25% עד 2028, עם פוטנציאל הכנסות של מעל 40 מיליארד דולר.
מניית פלנטיר (PLTR), ענקית ניתוח הנתונים באמצעות AI הנסחרת לפי שווי של 173.9 מיליארד דולר, זינקה ב-13.4% בשבוע החולף לאחר שהחברה הודיעה על קבלת אישור FedRAMP High לשירותי הענן שלה, המאפשר לה לתמוך בנתונים רגישים וסודיים במיוחד של סוכנויות ממשלתיות בארה"ב ולחזק את מעמדה בשוק הביטחוני. האישור מכסה את כלל מוצרי החברה, ומציב אותה כספקית מובילה של פתרונות טכנולוגיים מתקדמים. פלנטיר, שמייצרת כ-60% מהכנסותיה מהמגזר הציבורי, ממשיכה להרחיב שיתופי פעולה עם חברות כמו אמזון, מיקרוסופט ו-L3Harris. בנוסף, מעבר רישום המניה לנאסד"ק תרם להתעניינות גוברת מצד משקיעים וסיכויים להכנס ביום שישי למדד נאסדק 100. מניית החברה זינקה כבר במעל ל-350% מתחילת השנה.
ביצועי התיקים שלנו
(נכון ל- 11/12/2024)
ביצועי תיק הפרמיום
ההשקעה הראשונית בתיק: 100,000 $ (תחילת 2017).
שווי התיק הנוכחי: 5,468,842 $.
העלייה בשווי התיק בשנת 2023: 94.77%.
העלייה בשווי התיק מתחילת השנה (בשנת 2024): 87.54%. ראו את עליית תיק הפרימיום לעומת המדדים העיקריים מתחילת השנה:
תוכלו להצטרף לתיק הפרמיום ולראות מי הן החברות המרכיבות את התיק כאן. מחיר תיק הפרמיום הוא 80 ש"ח לחודש או 960 ש"ח לשנה.
ביצועי תיק הבינה המלאכותית
ההשקעה הראשונית בתיק: כ- 100,000 $ (תחילת יולי 2023).
שווי התיק הנוכחי: $260,002.
הרווח מיולי ועד סוף 2023: $19,273 או 19.27%.
העלייה בשווי התיק מתחילת השנה (בשנת 2024): 181.46%.
ראו את עליית התיק לעומת המדדים העיקריים מתחילת השנה:
תוכלו להצטרף לתיק הבינה המלאכותית ולראות מי הן החברות המרכיבות את התיק כאן. מחיר תיק הבינה המלאכותית הוא 60 ש"ח לחודש או 720 ש"ח לשנה.
מניות מדווחות השבוע
ראו את כל החברות החשובות המדווחות השבוע בטבלה למטה.
השקעות מוצלחות לכולן/ם!
תוכלו להירשם לבלוג זה חינם כאן ולהתחיל לקבל במייל מאמרים הדנים בתחום ההשקעות.
תוכלו גם לעקוב אחרינו בטוויטר כאן, שם אנחנו מפרסמים עדכונים קצרים יותר.
שימו לב שבמאמר זה אנחנו משתפים אתכם בתחזיותינו, דעותינו ושיקולינו לצורכי מידע, אך אין זה יעוץ או הכוונה כיצד לפעול ו/או לנהל את השקעותיכם ויתכן ואנו משקיעים בחלק או בכל החברות המוזכרות במאמר. על כל אחד ואחת לבצע את בדיקותיו/ה ולהסיק מסקנות בהתאם להעדפותיו/ה.
זכרו, המנוי לתיק הפרמיום, תיק הצמיחה ותיק ה- AI הוא מנוי לשנה. כברירת מחדל המנוי מתחדש אוטומטית כל שנה. תוכלו לסיים את המנוי שלכם בכל עת דרך הפרופיל שלכם/ן (בחרו מהתפריט "המנוי שלי", בחרו בסוג המינוי ו"ביטול מנוי") באתר זה. אם אתם מקבלים את המאמרים גם בהודעות ווטסאפ, תוכלו גם לשלוח הודעת "בקשה להפסקת מנוי פרמיום או צמיחה" או להפסקת השליחה בווטסאפ בלבד.
Comentários