אי היציבות בשוק
בשבועות הקרובים סביר להניח ששוק המניות ימשיך להיות תנודתי מאוד בשל שילוב של כמה גורמים:
1) החלה עונת הדוחות ותמיד בתקופת הדוחות מניות של החברות המדווחות עולות או יורדות לפי תוצאות החברות ולפעמים בקיצוניות.
2) ניראה שהקורונה במוטציות שונות חוזרת ויחד עמה הסגרים. ראינו בתחילת 2020, עם פרוץ המגיפה ותחילת הסגרים, את הירידות החריפות בשוק וההתאוששות המהירה בשוק לאחר כמה חודשים. במיוחד במניות הטכנולוגיות ש"נהנות" מהמשבר ומאפשרות עבודה מרחוק.
הפעם המשקיעים למודי ניסיון ואני מעריך שהבהלה לא תהיה גדולה. הירידות יהיו מתונות יותר וכלל לא בטוח שיכללו את החברות "שירוויחו" מהמשבר שעבר. כבר השבוע אפשר לראות ירידות חריפות אך גם עליות בחברות כמו פלוטון (PTON) שמאפשרת אימונים בקבוצות ווירטואליות מהבית.
3) בחודש האחרון האינפלציה עלתה ב- 0.9% בארה"ב וב- 5.4% ב-12 החודשים האחרונים. זו אינפלציה גבוהה מאוד יחסית אף שברור לכולם שאלו עליות מחירים של תקופת מעבר – יציאה מסגר הקורונה וחזרה לפעילות כלכלית נורמלית. בינתיים לא ברור מה קורה והאם חוזרים לפעילות כלכלית נורמלית.
בתוך כל אי הוודאות לא ברור עד כמה גבוהה תהיה האינפלציה ומה רמתה הבסיסת עכשיו. הפד חושב שהאינפלציה הבסיסית תחזור להיות בסביבות 3% אך רבים במערכת הכלכלית חושבים שתהיה גבוהה יותר ויש לרסן את הכלכלה ע"י העלאת הריבית או לפחות ע"י מיתון בהזרמות הכספים (דבר שקורה בפועל ע"י הבנקים המסחריים מסיבות שיפורטו בהמשך).
בקיצור, יש כאלו שחושבים שנחווה אינפלציה גבוהה ויש כאלו שחושבים שאנחנו לפני דפלציה וירידות מחירים. האי-וודאות במערכת הכלכלית גדול.
4) בשל אי הוודאות והחשש מהדרדרות אינפלציונית רבים בקונגרס, בהם רוב הרפובליקנים אך גם דמוקרטים רבים, מתנגדים לתוכניות ההאצה וההזרמות בסדרי גודל של 3 טריליון דולר, של ממשל ביידן. אלו לדעתם יגרמו לאיבוד שליטה על רמת המחירים והחוב מאחר שתוכניות אלו אמורות להיות ממומנות ע"י מיסים חדשים שגם הם כנראה לא יאושרו בקונגרס ולא יצאו אל הפועל. כך לפחות ניראה כרגע.
שוק ההון
אנו רואים שאי הוודאות גדול. הבעיה המטרידה ביותר היא חזרת הקורונה והסגרים. אם ניבחן כיצד דברים אלו משפיעים בראיה צרה על חסכונותינו והשקעותינו בשוק ההון ניראה שאין מה לדאוג. אנחנו משקיעים בעיקר בחברות טכנולוגיות שיעמדו ואף יאיצו גדילתן במקרה של סגרים נוספים. לדוגמה, חברות כמו שופיפיי, טסלה או פייבר, רק ירוויחו מכך. כולן עובדות בעיקר דרך רשת האינטרנט ואף מאפשרות לעסקים אחרים לעבוד ולצמוח ברשת.
שופיפיי לדוגמה מאפשר לחברות ועסקים לפתוח חנות אונליין ונותנת להם את כל הכלים והשירותים לבצע זאת במהירות, ביעילות ובעלויות נמוכות. לא צריך כמעט כל ידע טכני.
טסלה מוכרת רכבים, תוכנה וציוד אנרגיה רק אונליין דרך רשת האינטרנט. למעשה, טסלה היא חברת הרכב היחידה שנישארה ריווחית לאורך כל תקופת הקורונה והתאימה עצמה במהירות למצב של ריחוק חברתי.
פייבר מאפשר לנותני שירותים למיניהם בכל העולם כמו אנשי מדיה, מתכנתים, מתרגמים וכו', לתת את שירותיהם ללקוחות בכל העולם בצורה פשוטה, מהירה ומובנת והפלטפורמה שלה גדלה בקצב גבוה.
חשוב לציין שרוב החברות בתיק הפרימיום והצמיחה המהירה הן חברות שלא יפגעו מהסגרים והריחוק החברתי ואף עשויות להרוויח מכך.
כמובן שירידה כללית ותלולה בשוק עלולה לפגוע גם בחברות בהן אנו משקיעים, אך רק בטווח הקצר, לדעתי.
נדל"ן
בחודשים האחרונים יש פריחה מחודשת ועליה תלולה במספר המשכנתאות שנילקחות לרכישת נדלן בארה"ב בעיקר, אך אפשר לראות תופעה זו גם בארץ ובמקומות אחרים. אפשר להבין זאת, לאור הקיפאון הארוך ברכישת דירות ובתים בזמן הקורונה, הריבית האפסית והזרמות הכספים המסיביות של הבנקים המרכזיים והממשלות. הלקוחות שהמתינו זמן רב חוזרים לאחרונה לשוק ורוכשים מכל הבא ליד.
עם זאת יש גם כמה סיכונים ברכישת נדלן בתקופה זו:
1) במקרה של סגר מחודש תיפסק הבניה ולפחות בטווח הקצר יהיה קושי להשלים בניה של דירות שניקנו מקבלנים.
2) הזרמות הכספים והלוואות לנדל"ן, המסופקות ע"י בנקים מסחריים, עלולות להיפסק לאור הירידה בלקיחת הסיכונים של בנקים אלו, דבר שיגרום "ליובש" בשוק וירידת מחירים.
כבר היום בנקים מסחריים כמו וולס-פארגו בארה"ב מקשים על קבלת הלוואות ומפסיקים קווי אשראי. הסיבה היא, שהבנקים המסחריים מחזירים הלוואות שהם לקחו מהבנק המרכזי בגלל החשש מאינפלציה מצד אחד והריבית האפסית מצד שני. המגמה הזאת לא תאפשר להם להרוויח על כספים אלו שהם לווים מהבנק המרכזי ואמורים להלוות ללקוחות שלהם.
3) בטווח הארוך יותר כלל לא בטוח שמחירי הנדל"ן יעלו במקומות רבים בהם האוכלוסייה קטנה. בסופו של דבר מחירי הנדל"ן נקבעים לפי שני פרמטרים עיקריים: (1) הביקוש וההיצע (2) גובה הריבית.
ככל שהביקוש יקטן מחירי הדירות ירדו ולהיפך. ככל שהריבית תרד עלות המשכנתא תרד והביקוש לנדל"ן יעלה. והביקוש ירד אם הריבית תעלה.
כיום הריבית רק יכולה לעלות מהריבית האפסית הקיימת היום ואם הביקוש ירד בגלל התכווצות האוכלוסייה במדינה או אזור מסוים, הרי שבהכרח המחירים ירדו באזור זה.
באתר של מקרוטרנד (MacroTrand) מצויה טבלה המתארת את השינוי באוכלוסייה של ארצות שונות (למשל ארה"ב) מ- 1950 עד 2021, ותחזיות האו"ם לגידול או התכווצות האוכלוסיות עד שנת 2100. לפי טבלה זו אפשר להעריך, לפחות לפי תחזית של האו"ם, מה יהיה הביקוש בכל מדינה המתוארת בטבלה ולפי זה להעריך אם המחירים אמורים לעלות או לרדת, בהנחה שהריבית לא תשתנה.
לפי צפי של האו"ם, האוכלוסייה במקומות רבים תתכווץ וכתוצאה מכך הביקוש ירד. ראו כמה דוגמאות ובינהם גם ישראל.
אוכלוסיית ישראל מ- 1950 ועד 2100 (מ- 2021 זו תחזית).
כבר היום אפשר לרכוש ביפן ואף באיטליה, בתים ודירות כמעט בחינם. ראו בתרשים למטה או בקישור זה את התכווצות אוכלוסיית יפן שכבר החלה בסביבות שנת 2010.
אוכלוסיית יפן מ- 1950 ועד 2102 (מ- 2021 זו תחזית כמובן).
אוכלוסיית איטליה מ- 1950 ועד 2102 (מ- 2021 זו תחזית).
בישראל האוכלוסייה תגדל עד 2100, לפי תחזיות האו"ם, למרות שבעתיד שיעור הגדילה ירד.
לאור נתונים אלו יהיה נכון להתחשב בהתכווצות או התרחבות האוכלוסייה במדינה מסוימת, אם אתם מתכננים להשקיע בנדל"ן.
לסיכום
בחודשים הבאים נחווה תנודתיות ושינויים רבים בחיינו עם המעבר לחיים בצל הקורונה, העברת תוכניות כלכליות שונות בארה"ב ובארץ ועם המשך ההתפתחויות הטכנולוגיות המהירות. ההתפתחויות הטכנולוגיות המהירות אף יאיצו את התפתחותם בתחומים רבים כמו אינטליגנציה מלאכותית, מעבר לרכבים חשמליים, רובוטיקה ועוד, ואנחנו מעדיפים להשקיע בחברות שיובילו התפתחויות אלו.
ברכישת נדל"ן אנו רוכשים נכס מוחשי המספק הכנסה קבועה, גם אם לרוב בתשואה נמוכה יחסית, ולרבים מאיתנו הדבר מקנה ביטחון ויתרון גדול לעומת נכס שאינו מוחשי כמו מניות של בחברה (בה אנו רוכשים חלק למעשה) הנסחרת בשוק ההון.
לכן, על כל אחד לשקול מהם העדפותיו מול האלטרנטיבות השונות העומדות בפניו וכמובן שאפשר גם לשלב, כמו נדלן + השקעה בשוק ההון, אם מקורות ההשקעה שלכם מאפשרים זאת.
בבלוג זה ובשירותי הפרימיום והצמיחה המהירה אנו מסייעים, מספקים מידע וזוויות ראיה שונות להשקעה בשוק ההון בסקטור הטכנולוגי. אנחנו רק יכולים להציג נתונים היסטוריים לגבי ביצועי השקעותינו בתיק הפרימיום שהיו בכמה רמות טובים יותר מהשקעה בנדל"ן או במדדי המניות, ולהעריך שגם בעתיד התשואה על השקעותינו המיוצגת בתיק הפרימיום, תהיה גבוהה בהרבה מהשקעה בנדל"ן, או במדדים.
ראו ביצועי תיק הפרימיום ותשואותיו, בחמש השנים האחרונות, מהשקעה התחלתית של כ- 100,000 $.
הרווח השנתי הממוצע בחמש השנים האחרונות: 64.38%+
הרווח השנתי הממוצע בשלוש השנים האחרונות: 91.77%+
שמו לב שהרווח בחמש השנים האחרונות של 852.06% אינו כולל רווחים ממומשים (של מניות שנימכרו כמו זום, אמזון ועוד) אלא רק רווח של תיק המניות העכשווי. הרווח הממומש: 133.43%.
שווי התיק היום: 1,442,103 $.
כמובן שאפשר להתחיל השקעה גם עם סכום התחלתי של 10,000 $, 20,000 $ או 500,000 $. כל אחד לפי יכולתו והעדפותיו. הסכום ההתחלתי יגדל באותו שיעור שצמחו 100K $ של תיק הפרימיום.
במאמרים הבאים נראה למה כה חשוב לעתידנו לחפש את התשואות הגבוהות ולא להסתפק בתשואה הממוצעת שמציעות לנו בדרך כלל קרנות הגמל וההשתלמות עם דמי הניהול שלהם.
שירות הפרימיום מציע כ- 10 חברות טכנולוגיות שיוצרות תיק השקעה מאוזן, הטוב ביותר בעת הזו לדעתנו. המטרה היא להשקיע בחברות שיעלו פי 5, פי 10 או אף יותר, בחמש עד עשר השנים הבאות, יחד עם חברות גדולות שתמשכנה לגדול בצורה יציבה לאורך זמן.
שירות הצמיחה המהירה הוא שירות חדש שיציג כ 20 חברות שיפורסמו כל כמה שבועות מהשקת השירות (שהיה לפני יותר מחודשיים), ויוצרות תיק השקעה המכוון למקסימום צמיחה. המטרה היא להשקיע בחברות שתעלנה פי 10, 20, 50 או יותר בחמש עד עשר השנים הבאות. כמובן שתיק זה יהיה תנודתי יותר. עד היום פורסמו 11 חברות בתיק הצמיחה המהירה.
השקעות מוצלחות!
שימו לב שבמאמר זה אנחנו משתפים אתכם בתחזיותינו, דעותינו ושיקולינו, אך אין זה יעוץ או הכוונה כיצד לפעול ו/או לנהל את השקעותיכם. על כל אחד ואחת לבצע את בדיקותיו/ה ולהסיק מסקנות בהתאם להעדפותיו/ה.
Comments