מנכ"ל ג'יי.פי. מורגן מסמן את הסיכונים לכלכלה: מלחמות, אינפלציה ומדיניות הפד
שוק ההון חתם שבוע של ירידות בעקבות פרסום מדד המחירים לצרכן (מדד האינפלציה) שהיה גבוה מהצפוי והקטין מאוד את הסיכוי להורדת הריבית בקרוב.
המשמעות של מדד המחירים הגבוה יחד עם שוק עבודה חזק ואבטלה נמוכה היא שלפד אין צורך להוריד ריבית בקרוב. מצב הכלכלה טוב והתנאים הפיננסים לא מכבידים על הכלכלה. ז"א, רוב הפרמטרים מראים שכלל אין האטה בכלכלה והאינפלציה לא מראה סימנים של המשך הירידה. יותר מזה, האינפלציה בשלושת החודשים האחרונים אף עולה במעט ושוק העבודה ממשיך להיות חזק. אלו שני הפרמטרים שבאחריות הבנק המרכזי (הפד) כך שאין לו כל סיבה למהר ולהוריד ריבית בחודשים הקרובים.
זו גם דעתו של לארי סאמרס כלכלן בכיר ושר האוצר האמריקאי לשעבר:
אי הורדת הריבית אינה אומרת ששוק ההון לא ימשיך בעליתו. לפי נתונים היסטוריים, רווחי החברות ומצב הכלכלה הכללי חשובים יותר לשוק ההון מגובה הריבית.
יחד עם זאת סיכונים רבים מצטברים בכלכלת העולם. ג'יימי דיימון, מנכל ג'י. פי. מורגן בנק, ציין ביום שישי עם פרסום דוחותיו של הבנק הגדול בארה"ב את הגורמים שעלולים לערער את עסקיו ואת הכלכלה העולמית; אלו כוללים "מלחמות נוראיות ואלימות" שיוצרות אי ודאות, לחצים אינפלציוניים ש"סביר שיימשכו" והידוק כמותי (שזה ספיגת כסף או הורדת כמות הכסף במשק למעשה) של הבנק המרכזי בהיקף אותו "מעולם לא חווינו".
מנכ"ל ג'יי.פי מורגן, ג'יימי דיימון, הזהיר בשישי (ו') כי מספר גורמים מאיימים על התחזית הכלכלית החיובית, ובראשם האינפלציה ומלחמות, כך לפי דיווח באתר CNBC. זאת בשעה שהעולם עוקב אחרי המלחמה במזרח התיכון ואפשרות לתקיפה של איראן את ישראל (שבינתיים אכן תקפה עם כ- 350 טילים וכטב"מים שלא גרמו נזק ממשי).
"מדדים כלכליים רבים ממשיכים להיות חיוביים", אמר דיימון שעומד בראש הבנק הגדול ביותר בארה"ב במונחים של שווי נכסים, "אולם במבט קדימה, אנחנו עדיין בכוננות בנוגע למספר תחומים של חוסר ודאות". דיימון אמר את הדברים בעת פרסום תוצאות הרבעון הראשון של הבנק. לדבריו, אווירה עולמית "מערערת", הכוללת "מלחמות נוראיות ואלימות", היא אחד הגורמים שיוצרים אי ודאות בעסקים של ג'יי.פי. מורגן ובכלכלה כולה. עוד הוסיף גם "לחצים אינפלציוניים, שסביר להניח כי יימשכו".
גורם נוסף שציין דיימון הוא המאמצים של הבנק הפדרלי המרכזי לצמצם את הנכסים שהוא מחזיק במאזן העומד על 7.5 טריליון דולר. "מעולם לא חווינו את ההשפעה המלאה של הידוק כמותי בהיקף כזה", הדגיש. הכוונה היא לכך שהבנק המרכזי לא משקיע מחדש בכל חודש הכנסות של 95 מיליארד דולר מאג"ח, מהלך שהוביל לצמצום של 1.5 טריליון דולר בהחזקות הבנק מאז יוני 2022. התוכנית היא חלק מהניסיונות של הפד להדק את התנאים הפיננסיים כדי לצנן את האינפלציה.
לפי דיימון, שלושת הנושאים הללו גורמים לרמות גבוהות של חוסר ודאות. "איננו יודעים כיצד הגורמים הללו יבואו לידי ביטוי, אך עלינו להכין את החברה לטווח רחב של תרחישים פוטנציאליים כדי לוודא שנוכל תמיד לתמוך בלקוחות".
מה קרה בשבוע שעבר בשווקים?
ביום רביעי פורסם בארה"ב נתון מדד המחירים לצרכן השנתי לחודש מרץ. הנתון הציג שיעור עליה של 3.5% שנתי, גבוה יותר מהצפי שעמד על 3.4% וגם מעל לנתון הקודם שהיה 3.2%. עלייה זו במדד המחירים מעידה על גידול בלחץ האינפלציוני, דבר שיכול להשפיע על החלטות הפדרל ריזרב לגבי הריבית ולהקטין את הסיכוי להורדת ריבית בטווח הקרוב ובכך להחמיר במדיניות המוניטרית כדי לשלוט באינפלציה.
ביום חמישי פורסם בארה"ב נתון מדד המחירים ליצרן השנתי לחודש מרץ, המודד את שינוי המחירים שרואים היצרנים על סחורות ושירותים בשלב הייצור. הנתון שפורסם הציג שיעור של 2.1% שנתי, מתחת לצפי שעמד על 2.2% אך עדיין גבוה מהנתון הקודם שהיה 1.6%. נתון זה למרות שהיה נמוך מהצפי עדיין מציג עליה ביחס לנתון הקודם של פברואר. המשמעות היא שלמרות הייתה עלייה במדד המחירים לצרכן, מדד המחירים ליצרן מראה סימנים של התמתנות ביחס לצפי, שצפויה להתגלגל גם לצרכן בהמשך, דבר שסיפק אופטימיות לשווקים.
ביום שישי פורסם בארה"ב נתון ציפיות האינפלציה של מישיגן לחודש אפריל. נתון זה הציג שיעור של 3.1%, גבוה יותר מהצפי שעמד על 2.9% וכן מהשיעור הקודם שהיה גם הוא 2.9%. עלייה בציפיות האינפלציה מעידה על חששות עתידיים בקרב הצרכנים כי המחירים ימשיכו לעלות, מה שיכול להשפיע על התנהגותם הכלכלית ולגרום ללחצים נוספים על הפדרל ריזרב לקבוע מדיניות מוניטרית שמטרתה לשמור על יציבות המחירים.
אירועים חשובים השבוע
ביום שני צפוי להתפרסם בארה"ב נתון דו"ח המכירות הקמעונאיות לחודש מרץ, המשקף את השינוי בערך הכולל של המכירות הקמעונאיות. זהו שיקוף מוקדם של נתון חיוני המצביע על התנהגות הצרכנים באשר להוצאותיהם. הנתון הצפוי משקף עלייה חודשית של 0.4%, נמוך מהנתון הקודם שהיה 0.6%. מכירות קמעונאיות מהוות אינדיקטור מרכזי לצריכת הפרטים ולכוחה של הכלכלה. ירידה מהצפי הקודם עשויה להעיד על חולשה בצריכה הפרטית, מה שיכול להשפיע לרעה על הכלכלה.
חברות חשובות בכותרות
טסלה (TSLA) חברת הרכבים החשמליים הנסחרת לפי שווי של כ-550 מיליארד דולר, יורדת בלמעלה מ- 3% לאחר שהודיעה אתמול במכתב לעובדים שהיא מפטרת יותר מ-10% מכוח האדם שלה על רקע ההאטה בביקוש למכוניות חשמליות. אילון מאסק, מנכ"ל טסלה, נימק את הקיצוצים ב"כפילויות בתפקידים ופונקציות בתחומים מסוימים" בסך הכול יפוטרו יותר מ-14 אלף עובדים.
מניית אלפאבית (GOOGL) חברת האם של גוגל הנסחרת לפי שווי של כ-2 טריליון דולר, עלתה ב-3.2% בשבוע החולף לאחר שהחברה חשפה פרטים על גרסה מעודכנת של שבבי הבינה המלאכותית של מרכזי הנתונים שלה. גוגל יצרה TPU שהוא בעצם סוג של מעבד מתקדם, שפותח על ידה לצורך ביצועים מהירים ויעילים של משימות בינה מלאכותית ולמידת מכונה. ה-TPU מותאם במיוחד לחישובים שקשורים לניתוח ולעיבוד של נתונים בצורת טנסורים, שהם מבני נתונים מרובי ממדים המשמשים באופן נרחב באלגוריתמים של למידה עמוקה.
מניית בואינג (BA) יצרנית המטוסים הנסחרת לפי שווי של 104 מיליארד דולר, ירדה ב6.9% בשבוע החולף לאחר שהחברה המשיכה להסתבך עם תקלה נוספת בו חלק מכיסוי המנוע של מטוס בואינג 737-800 של חברת סאות'ווסט איירליינס (LUV) נפל במהלך המראה מנמל התעופה הבינלאומי בדנוור. בנוסף מהנדס החברה, סאם סלחפור, חשף בפני ה-FAA טענות על קיצורי דרך בייצור מטוסי ה-777. לדברי סלחפור, בואינג לא רק שלא טיפלה בבעיות אלו, אלא גם נקטה בפעולות כלפיו שנתפסו כניסיון להשתיק אותו ולמנוע ממנו להמשיך ולדווח על הליקויים.
מניית מדרנה (MRNA) יצרנית החיסונים הנסחרת לפי שווי של 41 מיליארד דולר, עלתה בשבוע החולף ב-2.7% לאחר שהחברה פרסמה נתונים חיוביים מניסוי של חיסון סרטן. החיסון נועד לאמן את מערכת החיסון של החולים לזהות ולתקוף מוטציות ספציפיות בתאי הסרטן. נתוני הניסוי האחרונים מצביעים על פוטנציאל להרחבת שימוש בחיסון לטיפול בסוגים נוספים של סרטן מעבר למלנומה. אנליסטים מבית ההשקעות Jefferies הדגישו את הנתונים החדשים מהניסוי המשולב וציינו את האפשרות להגשת בקשה לאישור מהיר לטיפול בסוג מסוים של מלנומה. הצלחת הניסוי והפוטנציאל הגלום בחיסון מעוררים עניין רב בקרב המשקיעים ומצביעים על כיוונים חדשים ומרגשים במלחמה נגד הסרטן.
ביצועי התיקים שלנו
(נכון ל- 14/4/2024)
ביצועי תיק הפרמיום
ההשקעה הראשונית בתיק: 100,000 $ (תחילת 2017).
שווי התיק הנוכחי: 3,294,166 $ (ירידה מ- 3,307,312 $ לפני שבוע).
העלייה בשווי התיק בשנת 2023: 94.77%.
העלייה בשווי התיק בשנת 2024: 22.47%.
ס"ה עלה תיק הפרימיום ב- 3194% מאז השקתו.
תוכלו להצטרף לתיק הפרמיום ולראות מי הן החברות המרכיבות את התיק כאן. מחיר תיק הפרמיום הוא 80 ש"ח לחודש או 960 ש"ח לשנה.
ביצועי תיק הבינה המלאכותית
ההשקעה הראשונית בתיק: כ- 100,000 $ (תחילת יולי 2023).
שווי התיק הנוכחי: $185,172 (מ- $188,774 לפני שבוע).
הרווח מיולי ועד סוף 2023: $19,273 או 19.27%.
העלייה בשווי התיק מתחילת השנה (בשנת 2024): 54.98%
ס"ה עלה תיק ה- AI ב- 84.84% תוך 10 חודשים מהשקתו.
תוכלו להצטרף לתיק הבינה המלאכותית ולראות מי הן החברות המרכיבות את התיק כאן. מחיר תיק הבינה המלאכותית הוא 60 ש"ח לחודש או 720 ש"ח לשנה.
מניות מדווחות השבוע
ראו את החברות המדווחות השבוע בטבלה למטה.
לסיכום
הכלכלה האמריקאית חזקה עם אבטלה נמוכה ואינפלציה שאינה ממשיכה לרדת בינתיים ואני מעריך שלא נראה הורדת ריבית בתקופה הקרובה. למרות זאת ושלל סיכונים ברמה המקרו כלכלית, נראה ששוק ההון ימשיך לעלות, למרות שתיקון למטה בשוק בהחלט סביר בחודשים הקרובים.
הסיכונים הרבים, מאלצים אותנו לעשות שינויים בתיק הפרימיום ותיק ה- AI בקרוב ולהגדיל את מרכיב המזומן בתיקנו.
השקעות מוצלחות לכולן/ם!
תוכלו להירשם לבלוג זה חינם כאן ולהתחיל לקבל במייל מאמרים הדנים בתחום ההשקעות.
תוכלו גם לעקוב אחרינו בטוויטר כאן, שם אנחנו מפרסמים עדכונים קצרים יותר.
שימו לב שבמאמר זה אנחנו משתפים אתכם בתחזיותינו, דעותינו ושיקולינו לצורכי מידע, אך אין זה יעוץ או הכוונה כיצד לפעול ו/או לנהל את השקעותיכם ויתכן ואנו משקיעים בחלק או בכל החברות המוזכרות במאמר. על כל אחד ואחת לבצע את בדיקותיו/ה ולהסיק מסקנות בהתאם להעדפותיו/ה.
זכרו, המנוי לתיק הפרמיום, תיק הצמיחה ותיק ה- AI הוא מנוי לשנה. כברירת מחדל המנוי מתחדש אוטומטית כל שנה. תוכלו לסיים את המנוי שלכם בכל עת דרך הפרופיל שלכם/ן (בחרו מהתפריט "המנוי שלי", בחרו בסוג המינוי ו"ביטול מנוי") באתר זה. אם אתם מקבלים את המאמרים גם בהודעות ווטסאפ, תוכלו גם לשלוח הודעת "בקשה להפסקת מנוי פרמיום או צמיחה" או להפסקת השליחה בווטסאפ בלבד.
Comments