האם אנחנו במשבר כלכלי עולמי או קרובים לתחתית?
לפי תחזית מעודכנת של ה- OECD, מחסור בתבואות מאוקראינה ורוסיה עלול להביא לקפיצה של 7.5% במחירי המזון לפי מדד המזון של האו"ם, וזאת לעומת תחזיות קודמות מלפני פרוץ המלחמה באירופה.
עלית מחירים זו צפויה בנוסף לעלית מחירי הדלקים ולרמת האינפלציה הגבוהה ששררה בעולם עוד לפני המשבר באירופה, כתוצאה ממגפת הקורונה והזרמות הכספים של הבנקים המרכזיים והממשלות שבאו בעקבותיה.
אז למרות שאי הוודאות הכלכלית עדיין גדולה מאוד בגלל המלחמה, האינפלציה וגל חדש של הקורונה, אני חושב שמחירי חברות הטכנולוגיה קרובים לתחתית, לפחות זמנית. למרות שהמלחמה גורמת להעלאת מחירי הדלק, החיטה וחומרי הגלם, חברות מסוימות ירוויחו מהמשבר.
טסלה תמריא
אחת מהחברות שירוויחו מעליית מחירי הדלקים והבעיות בייצור הרכבים של רוב החברות היא טסלה - היצרנית הגדולה בעולם של רכבים חשמליים. מה הסיבות לכך?
זינוק במחירי הדלקים והביקוש לרכבים חשמליים בכלל עולה וכרגע נראה שרק טסלה יכולה להגדיל את יכולת הייצור שלה. החברה העלתה את מחירי הרכבים 5 פעמים השנה ופעמיים תוך שבוע לאחרונה, וזאת בצורה משמעותית. הסיבות לכך הן האינפלציה הגבוהה ובעיקר הגידול בביקוש ובזמן ההמתנה הממושך של הרוכשים לקבלת רכבי החברה. העלאות מחירים אלו יעלו את רווחיות החברה כי הן גבוהות מעליית תשומות הייצור. למרות עליית המחירים, הביקוש לריכבי החברה רק גובר. רק מותג חזק עם ביקושים כמעט קשיחים יכול להעלות כך את המחירים ולא לחוות ירידה בביקושים.
למרות המחסור העולמי ברכיבים ובעיות בשרשרת ההספקה, טסלה היא חברת הרכב היחידה כמעט שמגדילה את קצב הייצור עם גידול שנתי של למעלה מ- 64%. שאר חברות הרכב כמו פורד, ג'נרל מוטורס, פולסוואגן ואחרות, משביתות קווי ייצור.
סין, בה פועלות מתחרותיה העיקריות של טסלה, מפעילה מדיניות של אפס הדבקה, סוגרת מפעלים ואזורים שלמים בשל הקורונה והייצור בחברות כמו NIO, BYD ואקספנג, מושבת.
לכן, למרות שגם לטסלה יש מחסור ברכיבים ועיכובים בייצור, צריך לזכור שהכל יחסי ויחסית לחברות הרכב האחרות מצבה של טסלה טוב.
טסלה פותחת שני מפעלי ענק בשלושת השבועות הקרובים לאחר שהושגו כל האישורים הנחוצים לכך בברלין ובטקסס:
ב- 22/3/2022 (מחר!) טסלה תחגוג את פתיחת המפעל בברלין עם מסירת הרכבים הראשונים ובהשתתפות (כנראה) קאנצלר גרמניה.
ב- 7/4/2022 טסלה תחגוג את פתיחת המפעל בטקסס.
שני מפעלים ענק אלו יעלו את יכולת הייצור של טסלה בלפחות 300,000 רכבים כבר השנה, ולהערכתי בלמעלה ממיליון רכבים בשנה הבאה, כאשר יכולת הייצור בהם תגדל.
טסלה גם בונה מפעל חדש בשנחאי שיכפיל את יכולות הייצור שלה שם.
לסיכום
אי הוודאות עדיין גבוהה מאוד, אך התחתית בדרך כלל נקבעת בעיצומו של המשבר. משברים גיאופוליטיים משפיעים על השווקים בעיקר בשלושת השבועות הראשונים, שלמעשה חלפו.
הביקוש לרכבים בכלל ולרכבים חשמליים בפרט, גבוה מאוד. טסלה, כיצרנית הגדולה בעולם ובעלת תשתית הטעינה הרחבה בעולם, תהנה מכך. חברות טכנולוגיות נוספות שירדו בחדות, כבר נמצאות במחירי הזדמנות ומי ששמר מזומנים לעת הזו יוכל בקרוב להשקיע בחברות אלו, כאשר הסיכויים לראות תשואה גבוהה בטווח הארוך טובים מאוד.
השקעות מוצלחות לכולן/ם!
שימו לב שבמאמר זה אנחנו משתפים אתכם בתחזיותינו, דעותינו ושיקולינו לצורכי מידע, אך אין זה יעוץ או הכוונה כיצד לפעול ו/או לנהל את השקעותיכם. על כל אחד ואחת לבצע את בדיקותיו/ה ולהסיק מסקנות בהתאם להעדפותיו/ה.
Comentarios