מה היום?
1) מי תהיינה החברות הגדולות ביותר בעולם עוד 10, 20 או 30 שנה?
2) מדוע מניות חברות הצמיחה הטכנולוגיות יורדות בימים האחרונים והסיכונים בשוק?
מי תהיינה החברות הגדולות בעולם עוד 10 שנים?
ראו טבלה זו. אלו היו 20 החברות הגדולות ביותר בעולם (בשווי השוק) ב 1989, לפני קצת יותר מ- 30 שנה.
שימו לב שב 20 החברות הגדולות בעולם ב 1989 יש רק 6 חברות מארצות הברית, 13 יפניות ואין אפילו חברה סינית אחת.
ומה המצב כעבור 30 שנה?
אלו החברות הגדולות ביותר, לפי שווי שוק, היום נכון ל 31/3/2021.
שמו לב שאפילו חברה אחת מ- 1989 לא שרדה וניכנסה ל 20 הראשונות של היום.
13 אמריקאיות ו 3 סיניות. רובן חברות טכנולוגיה. לפחות 6 מ 10 הראשונות כלל לא היו קיימות ב 1989. אין ולו חברה יפנית אחת. אף אחת מהיפניות הגדולות לא שרדה.
החברה הגדולה ביותר היום, אפל, גדולה פי 20 מהחברה הגדולה ביותר ב- 1989, שהיתה יפנית, Industrial Bank of Japan. יפן נעלמה ממפת 20 החברות הגדולות וגם כלכלתה משפיעה הרבה פחות היום בעולם.
האם האמריקאים חכמים יותר מהיפנים או משאר העולם? לא. משהו במערכת ובשיטה עובד פשוט טוב יותר.
החברות הטכנולוגיות הגדולות ברשימה הן של יזמים צעירים שלא "נולדו עם כסף". הן צמחו בארה"ב למימדים כאלו כי הן מציעות מוצרים או שירותים שמאות מיליוני אנשים משתמשים ורוכשים אותם.
כנראה שהשיטה הקפיטליסטית האמריקאית עובדת טוב לפחות בתחום הכלכלי. אפשר לשפר אך עושה רושם שהשיטה מייצרת את החברות החדשניות, הצומחות והטובות ביותר.
מה יהיה עוד 30 שנה או אפילו 20 שנה? פשוט אין אפשרות לדעת היום כי קצב השינויים וההתפתחויות מהיר מאוד ואף מאיץ. מה שאנחנו מכירים היום יהיה שונה לגמרי בעוד 20 שנה ובוודאי שבעוד 30 שנה.
אנחנו יכולים לנסות ולהעריך אילו חברות יהיו הגדולות ביותר עוד 10 שנים ב 2031 אך גם זו הערכה בלבד.
מי יהיו החברות הגדולות ב 2030
במקום הראשון אנו צופים שטסלה תיכלל ברשימת 20 הגדולות ואולי אף במקום הראשון, זאת בסיכוי גבוה מאוד. טסלה מובילה בתחומי הרכב החשמלי, הסוללות או אגירת האנרגיה, יצור אנרגיה סולארית ומהמובילות ברובוטיקה ובינה מלאכותית. רק לאחרונה אמר אילון מאסק שטסלה בנתה את אחד הצוותים החזקים בעולם בתחום החומרה והתוכנה של בינה מלאכותית. עובדה זו תאפשר לה להציע ראשונה נהיגה אוטונומית ואף לשפר מאוד את יכולת הייצור שלה, שלפי אילון מאסק, תהיה יתרונה התחרותי מול יצרנים אחרים.
אלו כולם תחומים עם שוק של טריליוני דולר, שמחסום הכניסה אליהם גבוה, עתירי השקעות וטכנולוגיה וטסלה רק מגדילה בהם את הפער ממתחרותיה.
במקום השני, גוגל. גוגל היא מלכת האינטרנט, שולטת בתחום החיפוש שמייצר הכנסות אדירות והיא גם מובילה בתחום הבינה המלאכותית.
במקום השלישי מיקרוסופט עם כלים רבים לעבודה על הרשת ליחידים וחברות, קשה להתחרות בה ולהחליפה, למרות שיש לה כבר מתחרים בתחומים רבים.
במקום הרביעי פייסבוק, מלכת הרשתות החברתיות שכנראה תמשיך לצמוח תוך הגדלת התלות שלנו בה כיצורים חברתיים.
במקום החמישי והשישי, ענקיות הקמעונאות אמזון ואליבבה. לשתיהן אין יתרונות טכנולוגיים או רישתיים בלתי עבירים אך יש להן יתרון לגודל וראשוניות בשוק. השוק כבר שלהן והן עושות הכל להחזיק בו ולהמשיך את צמיחתן המהירה.
אפל אולי תצליח לשרוד בעשיריה הראשונה ובמקום גבוה אם המכשירים שלה יהוו עדיין את הממשק שלנו כמשתמשים לרשת האינטרנט. אם תימצא אלטרנטיבה של חברה אחרת שתיקח מאפל נתח שוק משמעותי מהממשק שלנו עם הרשת, אפל תאבד את מקומה ותרד למקומות נמוכים יותר.
העובדה שאפל שומרת על מקומה כאחת החברות הגדולות בעולם ב 10 השנים האחרונות מהווה הפתעה לדעתי. עובדה זו יש ליזקוף לעוצמתו ואיכותו של מכשיר האיפון ושאר מוצרי אפל, וכן ליכולת הניהול של טים קוק, מנכ"ל אפל, שבהנהגתו אפל היא חברה יעילה ביותר שממשיכה לייצר מוצרים איכותיים גם אם לא חדשניים.
מי עוד יהיו שם? אולי TENCENT הסינית ואולי גם חברת TAIWAN SEMICONDUCTORS יצרנית המעגלים הגדולה בעולם מטיוואן. גם לוולמארט שגודלת במהירות כקמעונאית גם ברשת יש סיכויים טובים.
לגבי השאר, אנו בספק או שאיננו מכירים אותן מספיק כדי לקבוע.
מי עשר החברות או יותר שיצטרפו לרשימה זו? אולי שופיפיי או סקוור כחברת שירותים פיננסית, אולי חברות מדיה כמו דיסני, נטפליקס או רוקו? אולי חברות קטנות יותר היום מתחום הבינה המלאכותית או הגנריקה? קשה מאוד לדעת.
למה השוק מתקן ומהם הסיכונים היום?
סיכון האינפלציה ועלית הריבית
ממשל ביידן העביר את תוכניתו הכלכלית בהיקף של 2 טריליון דולר בקונגרס כאשר סכומים אלו אמורים לזרום לכלכלה האמריקאית המוצפת כבר בנזילות.
גם הבנק הפדרלי (הפד) ממשיך להזרים נזילות לשווקים. לפד יש היום את כל הסיבות להתחיל לדבר על צמצום התמיכה: הכלכלה צומחת במהירות, שוק העבודה מתאושש וגם המחירים מתחילים לעלות במהירות, אז מדוע הפד ממשיך בגישתו המרחיבה? התשובה היא שאין לו ברירה כי ברמות המינוף הנוכחיות, יציאה של הפד מתמיכה בשוק, עלולה לגרור משבר ופשיטות רגל של קרנות גידור וחברות ממונפות.
שימו לב לרמת המינוף של חשבונות מרג'ין (באדום) – חשבונות המאפשרות לקנות מניות במינוף, ז"א בהלוואה - לעומת רמות המחירים של חברות ה- S&P 500 נכון לינואר 2021. ב- 25 השנה האחרונות לא הייתה סיטואציה קרובה לזה אפילו.
רמת המינוף (קנית מניות עם הלוואות) חריגה ורמת הסיכון שקרנות וחברות ממונפות תפשוטנה רגל בעליית ריבית או ירידות חריפות מסיבה אחרת, גבוהה. לכן הפד ממשיך להזרים כספים ויהסס מאוד להעלות ריבית.
עם זאת, שרת האוצר ג'נט ילן, אמרה מוקדם יותר השבוע, בסמינר כלכלי בו נטלה חלק, כי ייתכן ועקב התמריצים למשקי הבית ולהנעת הכלכלה, שבהם הביעה שוב תמיכה, ייתכן שיהיה צורך בהעלאה של הריבית במשק כדי לבלום את התחממות הכלכלה. לילן אין השפעה פורמלית על הריבית. הריבית ניבעת ובסמכותו של הבנק הפדרלי, שהיו"ר שלו, ג'רום פוואל, אמר כמה וכמה פעמים כי מה שנראה עתה כעלית מחירים, הם גורמים אינפלציוניים זמניים בלבד וכי הריבית לא צפויה לעלות לפני אמצע 2023 אם האינפלציה לא תעלה מעל 2.3% לזמן ממושך.
סיכון עלית המיסים
בנוסף לסיכון האינפלציה והעלאת הריבית יש את סיכון העלאת המיסים לחברות ומיסי רווחי הון על העשירים, שהבטיח ביידן.
המהלך שמתכנן ממשל ביידן להכפלת המס על רווחי הון לעשירי ארה"ב, צפוי להיתקל במכשולים פוליטיים, כך שבסופו של דבר ההערכות הן שיועלה במידה פחותה מהתיכנון של ביידן. בשוק כבר מחשבים את מעקפי המס האפשריים. בין אלה מסתמן גם מעבר מהשקעה בקרנות נאמנות אקטיביות לעבר קרנות הסל (ETF). עקב המבנה שלהן, קרנות הסל יוצרות פחות אירועי מס עבור המשקיעים מאשר קרנות מנוהלות כי כל המכירות הפנימיות בקרן הסל הן לא אירועי מס.
תיק מניות הצמיחה המהירה
חברות טכנולוגיות וחברות צמיחה אחרות שעלו בחדות בחודשים האחרונים, עוברות תיקון בימים האחרונים, ואנו ממתינים לסיום גל הירידות כדי לפרסם את 4 מניות הצמיחה הבאות בתיק הצמיחה המהירה. צריך להבין שבדרך כלל במקרה של תיקון חריף בשוק, אלו מניות שתרדנה יותר מהמניות ה"כבדות".
לסיכום
הממשל החדש בא עם רעיונות שונים מהממשל הקודם ותוכניות חדשות. העולם המערבי יוצא ממגיפת הקורונה ומנסה להתאים עצמו לתקופה שאחרי המגיפה, כשהמלאים קטנים והביקושים למוצרים ושירותים גדלים במהירות.
כל אלו גורמים לשינויים מהירים וללחצים אינפלציונים כך שאנו רואים סיכונים ואי שקט בשוק בטווח הקרוב והבינוני. אך בטווח של כמה שנים קדימה, החברות הטכנולוגיות החדשניות שמשנות את העולם, תמשכנה לצמוח במהירות. חברות חדשות או קטנות יותר היום מתחומים כמו אינטליגנציה מלאכותית וגנריקה, תצמחנה במהירות ותהיינה החברות הגדולות של מחר.
השקעות מוצלחות לכולם!
שימו לב שבמאמר זה אנחנו משתפים אתכם בתחזיותינו, דעותינו ושיקולינו, אך אין זה יעוץ או הכוונה כיצד לפעול ו/או לנהל את השקעותיכם. על כל אחד ואחת לבצע את בדיקותיו/ה ולהסיק מסקנות בהתאם להעדפותיו/ה.
Comments