העלאת הריבית החדה בארה"ב
כצפוי, הבנק הפדרלי (הפד) העלה אתמול את הריבית בארה"ב ב- 0.75%, זו הישיבה השלישית ברציפות, לטווח של 3%-3.25%. זוהי רמתה הגבוהה ביותר של הריבית מאז 2008.
הפד העלה את הריבית בניסיון לרסן את האינפלציה הגואה בארה"ב, והמשיך בכך את רצף העלאות הריבית המהיר ביותר מאז 1981.
ועדת השוק הפתוח של הבנק הפדרלי (FOMC) גם אמרה אתמול בתום ישיבתה: "עמדת המדיניות שלנו נעה בנחרצות לרמה שתהיה מספיק מצמצמת כדי להשיב את האינפלציה ל-2%". הדברים נאמרו ע"י יו"ר הבנק הפדרלי, ג'רום פאואל, במסיבת עיתונאים שקיים בוושינגטון לאחר החלטת הריבית. לדבריו, הבנק המרכזי "יתמיד בכך עד להשגת המטרה" של החזרת האינפלציה ליעד של 2%.
יעד אינפלציה של 2% ניראה רחוק ובלתי ניתן להשגה בחודשים הקרובים. לדעתי, יו"ר הפד חוזר ואומר זאת יותר כדי למתן את הציפיות לאינפלציה, ופחות מתוך אמונה שיוכל אמנם לבצע זאת בטווח הקרוב.
השאלה היא אם הורדת האינפלציה תלויה רק בגובה הריבית ובביקושים בארה"ב או גם בצד ההיצע עליו לפד אין שליטה, כאשר המלחמה באוקראינה נמשכת ומחירי האנרגיה והמזון גבוהים, המתיחות בין ארה"ב וסין עולה והבעיות בשרשרת ההספקה עדיין לא נעלמו.
התחזיות החדשות של קברניטי הפד, הצביעו על כך שהריבית בארה"ב תטפס לרמה של 4.4% עד סוף השנה, ותמשיך לטפס עד לרמה של 4.6% בשנה הבאה, בטרם תחל לרדת. בכירי הפד גם העלו את תחזית האבטלה שלהם, וצופים כעת כי זו תטפס מעל לרמה של 4% כבר בשנה הבאה, ולא בשנת 2024 כפי שהעריכו ביוני. ואמנם, תחזית האינפלציה המעודכנת של בכירי הבנק המרכזי גם מצביעות על כך שהאינפלציה לא תשוב ליעד של הפד לפחות עד 2025.
תחזית הריבית בסוף השנה הבאה של בכירי הפד הועלתה ל-4.6% לעומת תחזית של 3.8% ביוני. מקבלי ההחלטות דבקו בתחזיתם שהריבית תחל לרדת בשנת 2024, אם כי בקצב מתון יותר.
אין שום ודאות בתרחישים האלה. התחזיות של הבנק החטיאו את המטרה שוב ושוב בשנה האחרונה, והמציאות הייתה קשה מהן. יש סבירות גבוהה שנחיתה רכה כבר לא תהיה בכלכלה, ויש סיכוי טוב שהריבית תעלה ליותר מ-4.6% אם האינפלציה לא תרד בחודשים הקרובים. הרבה משתתפים בשוק ומשקיפים כבר קוראים לבנק הפדרלי לעשות את מה שצריך ולהעלות את הריבית לרמה שמתאימה לאינפלציה כה גבוהה.
אלו העלאות הריבית האחרונות:
שימו לב שאחרי כל תקופה של העלאות ריבית מהירות מגיעה תקופה של מיתון:
כאמור, הבעיה איתה מתמודדים עתה בארה"ב נובעת ממדיניות מרחיבה מאוד של הפד מ- 2008 ועד תחילת שנה זו, ובמיוחד מתחילת 2020 בתקופת הקורונה. התוצאות של מדיניות ההרחבה הכמותית – קנייה מסיבית של איגרות חוב מהשוק, בהיקף של טריליוני דולרים החל מ-2008, וביתר שאת בעקבות מגפת הקורונה ב-2020 – היו אדירות. שוקי המניות, האג"ח, הנדל"ן ואחרים עלו ועלו כי האשראי היה זול והסיכון בהשקעות אלו דוכא באופן מלאכותי. נוצרה כלכלת זומבי, שבה אשראי זול וגיוסיי הון מחזיקים בחיים חברות שאין להן זכות קיום כלכלית, ומשקי בית ומדינות לוקחים הלוואות וחייבים היום הרבה מעבר למה שהם באמת יכולים לפרוע. האשראי הזול העשיר את בעלי ההון שהימרו בו ללא סיכון רב, ופתח פערים חברתיים כלכליים חסריי תקדים.
אז מה עכשיו?
ככל שנוקפים הימים, המלחמה באוקראינה נמשכת, וכך גם המתיחות בין סין לארה"ב, משבר האנרגיה לא מתפוגג והולכת וגוברת הסבירות לתרחיש של סטגפלציה, שבו גם אינפלציה וגם מיתון מכים בכלכלה העולמית. תיאורטית, חולשה כלכלית אמורה לדכא את המחירים, כי הביקוש יורד. ואולם, במצב שבו המחירים מושפעים מצד ההיצע – יש פגיעה באספקה של אנרגיה, חומרי גלם ומזון – דיכוי הביקוש על ידי ריבית גבוהה אולי לא יספיק.
העולם התמכר לכסף זול, ועכשיו ההתמכרות הזו מגיעה לסופה. בתחזיות לכלכלת ארה"ב שפרסם הבנק הפדרלי, הוא הציג תמונה שבה נראות השלכות קשות למדיניות שלו, שנועדה לבלום את האינפלציה. ראשית, הוא יעלה את הריבית מהר ויותר ממה שסבר קודם. שנית, האבטלה והאינפלציה יהיו גבוהות מהצפוי. לקינוח, הצמיחה תהיה נמוכה ממה שציפו.
בעקבות העלאת הריבית, הדולר התחזק לשיא של 20 שנה מול מטבעות מרכזיים בעולם.
ההיפוך בעקוֹם תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות, הנחשב לאינדיקטור מקדים למיתון, החריף, התקרב לרמתו הקיצונית ביותר מאז שנות ה-80 של המאה הקודמת. תשואת האג"ח הממשלתיות האמריקאיות לשנתיים, הנחשבות לרגישות לשינויים בריבית, זינקה מעל ל-4% - הרמה הגבוהה ביותר מאז 2007, ותשואת האג"ח ל- 10 שנים נמוכה ממנה (דבר שאינו נורמלי. בדרך כלל תשואת אג"ח ל- 10 שנים גבוהה מאג"ח לשנתיים).
לסיכום
הפד העלה את הריבית ב- 0.75% פעם שלישית ברציפות וידו עוד נטויה אך לא בטוח שזה יעזור להורדת האינפלציה לרמה נורמלית של 2%-3%, ובוודאי שלא בחודשים הקרובים. השפעה של העלאות ריבית כאלו לוקחות בין 6-18 חודשים.
לכן יש סיכוי שהפד יכניס את רוב העולם למיתון כלכלי תוך חצי שנה והשאלה מה עם שוק המניות. כמו שראינו שוק המניות והירידות של החודשים האחרונים הביאו בחשבון את רוב ההאטה הכלכלית המתוכננת ע"י הפד והתחזיות שלו מתומחרות ברובן בשוק המניות. לאור כך יתכן וניראה ירידות בטווח הקצר, עליות לקראת סוף השנה לאחר דוחות הרבעון השלישי, וירידות שוב ב- 2023, אז העלאות הריבית התלולות כבר ישפיעו.
יתכן גם והערכות הפד אופטימיות וניראה משבר כלכלי שיביא לירידות חדות יותר. בכל מקרה, אלו הערכות בלבד והדברים יכולים להשתנות במהירות.
לדעתי ניראה בשנה הבאה פשיטות רגל של חברות זומבי, חברות ממונפות יתר על המידה וחברות מפסידות, כשגיוסי הון יהיו קשים יותר והלוואות תהיינה יקרות ולא תינתנה בקלות. אז ניראה הבדל ברור בביצועים בין חברות מצוינות, בהן אנו משקיעים, וחברות גרועות שימשיכו לרדת, יכנסו לקשיים ואף ייעלמו.
השקעות מוצלחות לכולן/ם!
שימו לב שבמאמר זה אנחנו משתפים אתכם בתחזיותינו, דעותינו ושיקולינו לצורכי מידע, אך אין זה יעוץ או הכוונה כיצד לפעול ו/או לנהל את השקעותיכם. על כל אחד ואחת לבצע את בדיקותיו/ה ולהסיק מסקנות בהתאם להעדפותיו/ה.
זכרו, המנוי לתיק הפרמיום ותיק הצמיחה הוא מנוי לשנה. כברירת מחדל המנוי מתחדש אוטומטית כל שנה. תוכלו לסיים את המנוי שלכם בכל עת דרך הפרופיל שלכם/ן (בחרו מהתפריט "המנוי שלי", בחרו בסוג המינוי ו"ביטול מנוי") באתר זה. אם אתם מקבלים את המאמרים גם בהודעות ווטסאפ, תוכלו גם לשלוח הודעת "בקשה להפסקת מנוי פרמיום או צמיחה" או להפסקת השליחה בווטסאפ בלבד.
Comentarios