אנחנו ממשיכים לעקוב אחרי המשבר ומנתחים כיצד הדברים ישפיעו על שוק ההון ועל השקעותינו.
ברמת המגפה נראה שהמספרים יורדים וקצב ההדבקויות קטן, למרות שמספר המתים בשיאו כיום, בייחוד בארה"ב. ובכל זאת, נראה שהמגפה תשנה את התנהגות האנשים לפחות בחודשים הקרובים ואולי אף מעבר לכך.
אנשים יתקהלו פחות, ילכו פחות למסעדות ולברים, יטוסו פחות, יבלו פחות מחוץ לבית ויעבדו יותר בתקשורת דיגיטלית ובצורה ווירטואלית. האם מסעדות, ברים, חברות קרוז, חברות תעופה ותיירות יתאוששו? חלקן אולי כן, אך הרבה מהן לא ישרדו, או שישרדו חלקית ובקושי.
האבטלה שהייתה מינימלית ברמה היסטורית לפני המשבר, תהיה לפי הערכות בשיאה בחודשים הקרובים, מעל 20% בארה"ב באפריל ומאי, והגבוהה ביותר מאז השפל הגדול של 1930.
המספרים אף גדולים יותר במקומות אחרים בעולם. נקווה שהמספרים יתחילו לרדת ביוני או ביולי אך כלל לא בטוח.
הריבית בארה"ב ירדה קרוב לאפס ובאירופה היא שלילית. הבנקים המרכזיים מדפיסים כסף בצורה חסרת תקדים. בארה"ב תוכניות הסיוע השונות הזרימו כ 3.5 טריליון דולר לשוק. הדפסה והזרמת כסף מסיבית כזו בדרך כלל יוצרת אינפלציה, אך כאשר חצי מכוח העבודה מושבת ומחירי הדלק נופלים לתחתית היסטורית (מחירי הדלק משפיעים על מחירי מוצרים רבים), קשה לראות עלית מחירים של מוצרי צריכה. בודאי כל עוד חברות ענק כמו אמזון ואליבבה מאפשרות לרכוש מוצרים זולים בכל מקום בעולם.
גם מחירי הנדל"ן לא יעלו כנראה בטווח הקרוב שכן, קונים פוטנציאלים רבים יהססו להכנס להתחייבויות והוצאות גדולות כאשר אין להם עבודה וכשהעתיד לא ברור.
אז אלו מחירים כן יעלו? לאן ילך כל הכסף שמוזרם לשוק? להערכתי לשוק המניות בעיקר לחברות הטכנולוגיה וחברות שירוויחו מהמצב. כרגע הפד יכול לקנות רק אגרות חוב, אך משם הכסף יעבור לשוק המניות, כי שוק האגחים פחות אטרקטיבי כעת. המוסדות הפיננסים והעשירים יותר, להם קל לגייס כספים בעלויות אפסיות עכשיו כשהריבית אפסית, ישקיעו כספים אלו בשוק המניות כשאין כמעט אלטרנטיבות.
תהליכים שהחלו, כמו איבוד עבודה קבועה בענפים רבים, עבודה מרחוק, המנעות מהתקהלות וצפיפות (כמו בטיסות) בין בני אדם ועוד, שהיו אמורים לקחת שנים לפני הקורונה, מואצים עכשיו ומתרחשים במהירות. חברות טכנולוגיות גדולות וקטנות, שירוויחו מהמצב יגדלו במהירות ואילו אחרות, כמו חברות רכב מסורתיות או בנקים וחברות תיירות קטנות, יכנסו לקשיים ואף יסגרו.
בואו ניקח לדוגמא את תעשיית הרכב. חברות כמו ג'נרל מוטורס ופורד עמוסות בחובות וגייסו לאחרונה הלוואות נוספות של מליארדי דולר בריביות גבוהות של כ 9% (פורד).
חברות אלו הן למעשה חברות להרכבת רכב מרכיבים אותם הן רוכשות מספקי המשנה לשלהן. יש להם מפעלים, אך אין להן טכנולוגיה השייכת להם. בנוסף, הן פועלות כחברות מימון ומספקות הלוואות סאבפריים לרכישת מכוניות כאשר הביטחונות הם הרכבים עצמם.
היום, מכיוון שכולם בבתים, הביקוש לרכב יורד מאוד. בנוסף, מכיוון שהרבה אנשים מובטלים, היכולת להחזיר הלוואות תפגענה והלוואות לרכב תפגענה ראשונות, לפני משכנתאות למשל. כך שפורד וג'י. אמ. תמצאנה עצמן עם רכבים רבים שיוחזרו להן בגלל הפסקת התשלומים. מחירי רכבים אלו יפלו בשוק בעשרות אחוזים כאשר החברות ינסו למכרם בשוק. למרות שמדובר ברכבים יד שניה הם מהווים אלטרנטיבה לרכבי יד ראשונה, יתחרו בהם בשוק ויורידו את הביקוש לרכבים חדשים. תהליך זה כבר החל בארה"ב.
התהליך יואץ ע"י חברות השכרת הרכב. חברת השכרת הרכב "הרץ", למשל, כבר נמנעה מלשלם את התשלום האחרון על איגרות החוב שלה באפריל והכריזה על התארגנות מחדש. זהו למעשה שלב מקדים לפשיטת רגל. "אוויס" וחברות השכרת רכב אחרות נמצאות כנראה בקשיים דומים. הרכבים שלהן העומדים ללא שימוש במגרשי החניה וההוצאות הקבועות גורמים להם לדמם ולמכור רכבים יד שניה במחירים של 25% ויותר מתחת למחירי השוק.
אם ניקח בחשבון את העובדה שתוך עשור רוב המדינות יגבילו או יאסרו לחלוטין מכירה של רכב מנוע בעירה פנימית (מונעים ע"י בנזין או סולר), יחד עם הצפה של השוק ברכבי יד שניה זולים, הרי שהתוצאה תהיה ביקוש אפסי לרכבי בנזין וסולר חדשים בשוק והתמוטטות של חברות כמו ג'נרל מוטורס ופורד בשנים הקרובות.
בגלל מצבן הקשה של חברות הרכב, הן מפסיקות את רוב תוכניות הפיתוח שלהן, ובכלל זה גם את תוכניות פיתוח הרכב החשמלי, דבר שיגדיל עוד יותר את הפער הטכנולוגי וההובלה של טסלה בשנים הקרובות. קשה לראות כיצד חברות רכב רבות יוצאות מהמצב הקשה שנוצר.
קשיים דומים חווים בתעשיית התעופה, התיירות, שייט התענוגות, בילויים, הסעדה, תחבורה ציבורית, חברות דלק ועוד. חברות אחרות וחדשות, שידעו להתאים את עצמן למציאות החדשה, ישגשגו וירוויחו.
לסיכום
חברות מסורתיות ואחרות, העמוסות בחובות ומאזנן בעייתי, יתחסלו או יכנסו לקשיים. גם חברות שהמשבר והריחוק החברתי פגע בהן יכנסו לקשיים. עובדים רבים שפוטרו או יצאו לחלתי"ם מהתעשיות הנ"ל כבר לא יחזרו לעבודה. התהליך הזה יצור מעמד חדש של מובטלים ואנשים שיזדקקו לעזרה וסעד בשנים הקרובות.
מצד שני, חברות טכנולגיה גדולות כמו אמזון, גוגל, מיקרוסופט פייסבוק ואחרות, שהמאזן שלהן חזק, כלל לא נפגעות ואף מרוויחות מכך (אמזון, מיקרוסופט וגוגל) או נפגעות בצורה זמנית בשל ירידה בפרסום (גוגל ופייסבוק). אמזון שמכירותיה צמחו משמעותית בעת הזו (26% ברבעון הראשון 2020 ל 75.5 מליארד דולר), דוחה ומסתירה רווחים במאזניה כדי להשקיע בהזדמנויות שהופיעו לצמיחה ולא להבליט את ההבדל בינה לבין אנשים ותעשיות רבות שבקשיים.
לכן אינני בטוח שניראה התאוששות בצורה של V בכלל השוק. אך כנראה ניראה התאוששות בצורת U בכלל השוק, מכיוון שמשקל החברות הטכנולוגיות המובילות במדדים גדול, בצורת V בחברות טכנולוגיה נבחרות, ובצורת M בחלק מהחברות המסורתיות שנפגעו מהקורונה.
זהו תהליך של התייתרות תעשיות ומקצועות רבים שצפוי היה שיתרחש בשנים הבאות והוביל לכך שרבים כבר דיברו על הכנסה אוניברסלית קבועה (Universal Basic Income) למעמד שלם שיוותר ללא עבודה כתוצאה מהכנסת רובוטים ואוטומציה. מגיפת הקורונה מאיצה מאוד את התהליך ומביאה לכך שהשינויים הצפויים יתחילו ויתרחשו כבר עכשיו.
Commenti