top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תUzi Lumbroso

טסלה מתרחקת מהמתחרים

לפני קצת יותר משישה חודשים, ב 27/6/2019, כתבנו במאמרנו כמה באמת שווה חברת טסלה?

כי המחיר אליו ירדה טסלה, 224 $, מנותק מהערך האמיתי של החברה. מאז ועד היום, תוך קצת למעלה משישה חודשים, ערך החברה עלה ב 120% והמניה עומדת היום על 492 $ (נכון ל 8/1/19). כמה חודשים לפני כן, ב 2018, כתבנו שטסלה מזכירה את אפל של 2007, ושקניית מניות טסלה ב 2018 דומה לקניית מניות אפל ב 2007. ההשוואה עדיין מדויקת לדעתי. כפי שאפל ייצרו מחשב לכף היד עם, בין היתר, פונקציות של טלפון נייד, כך טסלה מייצרת מחשב על גלגלים שבין היתר הוא גם רכב.


טסלה מובילה את המעבר לרכבים חשמליים

טסלה היום מובילה כמעט לבדה את המעבר לרכבים חשמליים ואת המעבר לשימוש באנרגיה חשמלית ממקורות ברי קימא. כל שאר חברות הרכב נגררות אחריה ועדיין לא ממש שם. לכן, לטסלה ברור שאם היא רוצה להאיץ את מעבר העולם לרכבים חשמליים עליה לעשות זאת כמעט לבדה בשלב זה (לפחות בעולם המערבי. סין עושה מאמץ ניכר למעבר לרכבי חשמל) ועליה להאיץ את גדילתה. למרות זאת, ובגלל ההובלה של טסלה, לרוב חברות הרכב יש כיום תוכנית ארוכת טווח למעבר לרכב חשמלי, כשכבר היום ברור שבעתיד כל הרכבים שייוצרו בעולם יהיו חשמליים.


רכב הוא מכשיר מורכב בהרבה מטלפון ולכן מסובך בהרבה לייצר רכב חשמלי בהשוואה לטלפון, שהוא בעצם מחשב קטן ונייד. גם האייפון פותח באפל במשך 5 שנים עד שהגיע לתוצאה אותה ראינו עם הכרזתו של ג'ובס ב 2007. טסלה מפתחת רכביי חשמל כבר למעלה מ 15 שנה ומשתפרת כל הזמן. המתחרים של טסלה חווים קושי זה כעת ותחרות רצינית אינה נראית באופק. למעשה טסלה פותחת פער הולך וגדל מהמתחרים.

ההובלה של טסלה מתבטאת בתחומים רבים אך אפשר לצמצם את הרשימה לשלוש מערכות עיקריות:


1) טכנולוגיית הסוללות הנוכחית של טסלה טובה בהרבה מהתחרות, וטסלה מתכוונת, לדעתי, להכריז על טכנולוגיית סוללות חדשה ברבעון הראשון או השני של 2020.


2) להבדיל משאר תעשיית הרכב, טסלה היא חברת תוכנה ומחשבים וכך גם המהנדסים והמדענים שלה. טסלה היא חברת הרכב היחידה שיכולה לעדכן את כל תוכנת הרכב דרך האויר, והרכב תוכנן ונבנה בהתאם. היא מעדכנת את תוכנת הרכב בממוצע אחת לשבועיים. למעשה, לאחר שקניתם את הרכב של טסלה, הרכב ימשיך להשתפר בביצועיו כל הזמן.


3) טסלה נמצאת הרבה לפני כל המתחרים בתחום הנהיגה האוטנומית כעזרה לנהג או כנהיגה ללא נהג כלל. הרחק הרחק במקום השני נמצאת ווימו של גוגל, כשלא ברור כיצד יצליחו בעזרת הטכנולוגיה הנוכחית לממש נהיגה אוטנומית מלאה (שלב 5). טסלה גם פיתחה מעבד מיוחד לתחום הנהיגה האוטנומית המהיר ומתאים ביותר לתחום זה של בינה מלאכותית, עיבוד תמונה ונתונים אחרים.


4) ראו תמונה של מחשב הרכב של טסלה עם המעבדים שפיתחה:



כל רכב חדש שנמכר ע"י טסלה היום ובשנתיים האחרונות, מצוייד ביכולות החומרתיות של נהיגה אוטונומית מלאה. טסלה מוכרת את תוכנת הנהיגה האוטנונמית כאופציה עם כל רכב ב 7000 $ והמחיר עולה כל כמה חודשים עם שיפור חבילת תוכנה זו.


טסלה והתחרות

לפני יומים, ב 7/1/2020, ציינו הכותרות העיתונים שטסלה השיגה שיא חדש: שווי חברת הרכב הגבוה ביותר אי פעם בארה"ב - כ 80 מליארד דולר. אנחנו חולקים על כך. טסלה אינה חברת רכב. הרכב של טסלה הוא למעשה מחשב משוכלל ביותר, וטסלה היא חברת תוכנה ומחשבים בנוסף להיותה חברת רכב. למעשה היא גם חברת אנרגיה וסוללות, ולכן ההשוואה לחברות רכב אחרות אינה במקומה.


שאר חברות הרכב אינן מיצרות תחרות אמיתית כרגע לטסלה למרות השקעות של 34 מליארד דולר של חברות כמו וולפסואגן. הסיבות לאי ההצלחה כרגע הן רבות אך מתברר שיש צורך בכוח אדם מיומן ונחישות כדי לעשות שינוי כזה בחברת רכב. כל חברות הרכב גם משתמשות בקבלני משנה כמעט לכל חלקי הרכב מלבד המנוע.

אני בטוח שמנכ"ל וולפסוואגן מעוניין לבצע את השינוי ולעבור לרכבים חשמליים, אך כח האדם והאירגון שלו עדיין לא בנויים לזה, וכאירגון הם גוררים רגליים ולא ממש מעוניינים בשינוי. במיוחד מתנגדים לשינוי הדילרים שמוכרים את הרכבים ועושים את כספם משירות ותיקונים. כזכור, ברכבים חשמליים אין כמט צורך בשירות וטיפולי רכב.


ראו את מנכ"ל וולפסוואגן מודה בפומבי שטסלה מראה לשאר תעשיית הרכב את הדרך ומובילה במעבר לרכבים חשמליים בטקס קבלת פרס הרכב המצטיין ל 2019 למודל 3 של טסלה, בגרמניה:



וראו למה אני מתכוון בגרירת רגליים של הדילרים של אודי במקרה זה דרך ניסיונו האישי של אחד הבלוגרים הפופולרים מהבלוג E FOR ELECTRIC. מדובר על רכב האיטרון של האודי המתחרה בטסלה:




מדוע אודי לא מצליחים למכור את האיטרון (רכב ה SUV החשמלי של אודי) שלהם? (1) משום שבהרבה פרמטרים הוא נחות מרכבי טסלה המקבילים, (2) ומשום שאודי כניראה לא מרוויחה על רכבי החשמל שלה והדילרים לא רוצים להתאמץ ולמכור כי אין סיכוי שיראו רווחים מתחזוקה וטיפולים (אין כמעט טיפולים תקופתיים ברכב חשמלי).


אם נחזור להשוואה עם אפל, הרי שלחברות מתחרות, אסייתיות או אחרות, יהיה קשה בהרבה להעתיק את הטכנולוגיה של טסלה (בדומה למה שחברות קוריאניות וסיניות עשו לאפל) כי רכב הוא "מכשיר" מורכב בהרבה מטלפון, מה עוד שהרבה "משכל" הרכב נמצא בתוכנה על שרתים בענן, אותה לא ניתן להעתיק.

ועוד שני עידכונים חשובים:

1) טסלה מכרה ברבעון הרביעי של 2019 112,000 רכבים, מעל צפי האנליסטים, דבר שעשוי להביא להפתעה חיובית גם בדוחות הרבעון הרביעי. במהלך השנה כולה מכרה החברה כ 367,000 רכבים, בטווח הצפי של החברה והרבה מעל צפי האנליסטים.

2) טסלה החלה ב 7/1/2020 את מכירות הרכב ממפעלה החדש בשנחאי שבסין, לציבור הרחב. בערב פתיחת המכירות לציבור, אילון מאסק הכריז כי החברה תייצר גם את מודל Y במפעל שבסין ואף תתכנן רכב ייחודי וחדשני במרכז פיתוח חדש שיוקם בסין וימכר לכל העולם. זו היתה הפתעה גמורה. אני מעריך שהרעיון הוא לייצר רכב קטן וחסכוני המיועד בעיקר לשוק הסיני.

ראו את טרנסקריפט הדברים של מאסק כפי שפורסם במגזין המקוון אלקטרק:




לסיכום

למרות שמנית טסלה עלתה בחדות בחודשים האחרונים, טסלה רק בתחילת הדרך, וכפי שאמרנו במאמרים קודמים בשנתיים האחרונות, היא עתידה להיות אחת החברות הגדולות בעולם. שנת 2020 תהיה מרתקת עבור טסלה עם תחילת הייצור במפעל בסין, תחילת הייצור של מודל Y ברבעון הראשון או השני, תחילת הייצור של משאית הסמיטראק במהדורה מוגבלת, אולי הרודסטר – מכונית הספורט של טסלה, ויום משקיעים מסקרן שהוא מצגת בנושא חידושים בטכנולוגיית הסוללות.

גם טכנולוגיית הנהיגה האוטונומית אמורה להסתיים ולהיכנס לפעילות ב 2020 ויתכן שטסלה תתחיל בהקמת צי הרובוטקסי שלה כבר השנה או בשנה הבאה, פעילות הדומה לאובר וליפט אך ללא נהגים אנושיים בעתיד. כשזה יקרה, חוקיי המשחק ישתנו וערך החברה ישתנה כליל.

65 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page