טסלה ואפל דיווחו ביום רביעי 27/1/2021 את תוצאותיהן לרבעון הרביעי של 2020. בואו ננתח דוחות אלו וננסה לראות מה ההתפתחויות בשתי החברות.
השקעתנו הגדולה בתיק הפרימיום היא בחברת טסלה ולכן נדון במאמר זה בעיקר בחברה זו.
טסלה – דוחות הרבעון הרביעי והשנה כולה
המכירות של טסלה בדוחות הרבעון הרביעי היו גבוהות מצפי המשקיעים, אך קצת אכזבו בשורת הרווח ושולי הרווח. הרווח המתואם היה 80 סנט למניה, 20% מתחת לצפי של 1.01 דולר למניה. ההכנסות הסתכמו בכ-10.7 מיליארד דולר, צמיחה של 46% ומעל צפי האנליסטים.
החברה לא נתנה צפי מדויק למכירות בשנת 2021 אלא ציינה בצורה כללית במכתבה למשקיעים שהיא צופה צמיחה שנתית ממוצעת של כ 50% בשנה לשנים הבאות ואף ציינה שבשנת 2021 ו 2022 תצמח אף יותר מכך.
הערה: גישה ארוכת טווח זו, בה מעריכים מה יהיה שיעור הצמיחה השנתית הממוצעת, נכונה בהרבה, לדעתי, מציון מספר רכבים ספציפי שייוצרו בשנה זו או אחרת. בגישה הקודמת של ציון מספר רכבים ספציפי, כל הפוקוס של האנליסיטים ממוקד בטווח הקצר ואם טסלה הצליחה לייצר את המספר שחזתה או לא. למעשה אין כל משמעות לעובדה שהחברה ייצרה 500 רכבים יותר או פחות בשנה. חשוב לראות את התמונה הכוללת, את צמיחת המכירות, טיב המוצרים, החדשנות, שולי הרווח וכו'.
רווחי החברה ירדו לעומת הרבעון הקודם והיו כאמור נמוכים מצפי האנאליסטים והמשקיעים. אך שימו לב שגם היו גבוהים ב 157% מאותו רבעון בשנה שעברה.
ז'אק קירקהורן, ה CFO של טסלה (Zach Kirkhorn - Tesla CFO), הסביר שהירידה ברווחים ניגרמה בגלל הוצאות חד פעמיות שהיו ברבעון הרביעי, כך שאין בעיה מתמשכת עם ירידה זו ושולי הרווח יעלו ברבעונים הבאים.
החברה דיווחה על כ-180,667 כלי רכב שנמסרו, צמיחה של כ-61% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. טסלה שואפת ומורידה את מחיר רכביה בצורה קבועה. לכן, שורת הרווח נפגעה גם בעקבות ירידה מתמדת במחיר הרכבים. מחירו של רכב ממוצע ירד בכ-11% משנה לשנה, כאשר תמהיל הרכבים היוקרתיים מתחלף עם הרכבים הפחות יקרים, מודל 3 ומודל Y.
החברה גם שידרגה את שני הדגמים מודל S ומודל X, וגם חשפה את הפלייד מודל אס ( Plaid Model S), שלדברי טסלה, היא המכונית המהירה והטובה ביותר בעולם שמיוצרת בייצור המוני. למרות שהיא מכונית לשבעה נוסעים, היא מהירה יותר מרוב מכוניות הספורט, אם לא מכולן.
שימו לב לעליה התלולה במכירות טסלה בתחום האנרגיה, שאילון מאסק חושב שיהיה גדול לפחות כמו תחום הרכב:
ראו מה חושבים אילון מאסק והמשקיע המוערך, שאמס פאליהפיטיה (ראו יותר על "שאמס פאליהפיטיה" בהמשך), על פוטנציאל הצמיחה של טסלה בתחום האנרגיה.
אבל כל זה מתגמד לעומת ההכנסות והשווי שטסלה תגיע אליו עם סיום פיתוח הנהיגה האוטונומית הכללית בחברה. מאסק בטוח שזה יקרה כבר השנה ב 2021, כפי שחזר והעריך בשיחת המשקיעים ביום רביעי בשבוע שעבר. גם אם זה יקרה רק בשנה הבאה או עוד שנתיים, הרי שערכה של טסלה האמיתי גבוה בהרבה מהמחיר בה נסחרת החברה היום.
מאסק ורבים אחרים מעריכים כי ההכנסות והרווח מהנהיגה האוטנומית יהיו כל כך גבוהות שערכה של טסלה ייקבע לפי ערך של מכונית אוטונומית אחת כפול מספר המכוניות שטסלה ייצרה. הסיבה לכך היא שכל שאר הרכיבים בהכנסות החברה יתגמדו לעומת ההכנסות שייווצרו בעזרת שירותי הסעות כמו הרובוטאקסי ושירותי ההובלה של המשאיות האוטונומיות שיחליפו רכבות ומשאיות עם נהג. במקרה כזה טסלה תהיה שווה כמה טריליוני דולרים כבר ב 2025.
ראו את מאסק אומר זאת, מלווה בהערכות של הבלוגר המתוחכם וורן רדליך:
כמה מילים על שמאס פאליהפיטיה אותו הזכרנו למעלה. פאליהפיטיה הוא משקיע מתוחכם ואחד היזמים המוצלחים בתחום הספאקים (SPAC), אם לא המוצלח שבהם, ומעורבותו בחברה שמונפקת בעזרת חברת ספאק בהחלט מעניקה לה אפסייד, בשל העובדה שמשקיעים מעריצים אותו.
מדובר באחד המשקיעים המתחוכמים בעולם ומי שנקרא "וורן באפט החדש", זאת לאחר שהיה מנהל בכיר בפייסבוק משנת 2007 ועד 2011 ויצא נגד פייסבוק ושאר הרשתות החברתיות. הוא אחראי על כמה ממזוגי הספאק הבולטים בוול סטריט מאז אמצע 2019, אז מיזג את חברת וירג'ין גלקטיק (SPCE) של המיליארדר ריצ'רד ברנסון עם חברת ה SPAC שהקים - סושיאל קפיטול הדוסופיה.
ההנפקה המוצלחת הייתה רק הראשונה בסדרת הנפקות. בספטמבר האחרון הודיע שאמס על מיזוג של ספאק שלו עם חברת OpenDoor , סטארטאפ נדל"ני, בעסקה ששוויה הגיע ל-4.8 מיליארד דולר. מוקדם יותר החודש סושיאל קפיטול הדוסופיה 5,, החברה החמישית שפתח, התמזגה עם חברת SoFi, בנק דיגיטלי, במזוג שמוערך בלמעלה מ 8.5 מיליארד דולר.
חברות הצ'ק הפתוח, כך מכונים הספאקים (SPAC), לא משאירות את הצ'ק פתוח לכל החיים. הן בעצם חברות רכישה מיוחדת, או שלד בורסאי, שנועדו לקלוט לתוכן בתוך שנתיים פעילות עסקית פרטית. השיטה עובדת כך שגוף השקעות גדול מביא איש עסקים מוערך, כדי למצוא פעילות פרטית משתלמת שתסכים למזוג. עם זאת, לא מעט חברות ספאק שנפתחות, נסגרות אחרי פרק הזמן המוגבל מבלי שמצאו פעילות לשילוב בחברת הספאק. במקרה כזה, הכסף מוחזר למשקיעים, עם הפחתת ההוצאות.
אפל – דוחות הרבעון הרביעי
אפל דיווחה ביום רביעי שעבר על תוצאות שיא לרבעון הראשון לשנת 2021 הפיסקלית. ההכנסות הסתכמו בכ 111.44 מיליארד דולר, צמיחה של כ-21.4% לעומת כ 91.82 מיליארד דולר ברבעון המקביל אשתקד, ומעל צפי אנליסטים של 103.12 מיליארד דולר. זהו הדו״ח הראשון של אפל המשקף את השקת סדרת אייפון 12.
ההכנסות מאייפון הסתכמו בכ-65.6 מיליארד דולר, מעל צפי אנליסטים של 60.33 מיליארד דולר, וצמיחה של כ-17% בהשוואה לכ-56 מיליארד דולר בתקופה המקבילה אשתקד. ההכנסות משירותים הסתכמו בכ-15.76 מיליארד דולר לעומת 14.89 מיליארד צפויים וצמיחה של כ-24%. מכירות המקבוק עקפו את הצפי במעט והסתכמו בכ-8.68 מיליארד דולר, צמיחה של כ-21 לעומת הרבעון המקביל אשתקד.
אפל צפויה להשיק את סדרת המקבוק אייר החדשים עם שבבי M1 בייצור עצמי, מה שצפוי לחזק את המכירות בקטגוריה. מכירות האייפד צמחו בכ-21% לכ-8.4 מיליארד, מכירות האקססוריז ומוצרים לבית טיפסו בכ-30% לכ-12.97 מיליארד דולר.
בשורה התחתונה, החברה מדווחת על רווח נקי של כ-28.76 מיליארד דולר, צמיחה של כ-30% לעומת 22.24 מיליארד דולר ברבעון המקביל אשתקד. הרווח המתואם הסתכם ב-1.68 דולר למניה, צמיחה של כ-34% ומעל צפי של 1.41 דולר למניה.
טים קוק, מנכ"ל אפל אמר בשיחת המשקיעים ביום רביעי: ״הביצועים במהלך הרבעון האחרון הונעו על ידי צמיחה דו ספרתית בכל קטגוריית מוצרים. שברנו את שיא כל הזמנים בהכנסות, ואת שיא כל הזמנים במספר המשתמשים הפעילים. תוצאות אלו עזרו לנו לייצר תזרים מזומנים חזק של כ-38.8 מיליארד דולר במהלך הרבעון. כמו כן החזרנו לבעלי המניות מעל ל-30 מיליארד דולר, כאשר אנחנו שומרים על מאזן חיובי״.
אפל בהחלט סיפקו רבעון חזק ביותר בעיקר ברווח. כאמור, השקת סידרת האייפון 12 כמו גם המיקוד במעבר לשירותים, עזרה בהחלט לאפל למכירות והגדלת שורת הרווח.
יחד עם זאת עלי לציין כי אפל היא חברה ענקית שממשיכה לייצר רווחים גבוהים, אך צומחת בקצב איטי ונסחרת במכפילים די גבוהים. לכן איני צופה עליה תלולה בשוויה. אפל אינה מחדשת הרבה בשנים האחרונות ואיני צופה שתחדש הרבה בשנים הבאות. דעתי זו סותרת שמועות רבות החוזות שהחברה עובדת על מוצרים מדהימים כמו מציאות רבודה, רכב חשמלי או מערכת תוכנה לרכב אוטונומי.
לכן לדעתי, אם יש צורך להגדיל את יתרות המזומנים בתיק, אפל היא בהחלט המועמדת המובילה למכירה בתיק.
לסיכום
אנחנו נכנסים לימים סוערים בשוק ההון בו מתקיימת מלחמה גלויה בין משקיעים מוסדיים כמו קרנות גידור, למשקיעים מהציבור המתאגדים בעזרת הרשתות החברתיות ופועלים כגוף אחד נגד קרנות הגידור שמנסות להשפיע על מחירי החברות בצורה מלאכותית.
מדד שילר, שהוא מכפיל הרווח המשוקלל של החברות הנסחרות בוולסטריט, גם הוא גבוה בהשוואה היסטורית, דבר שגורם לנו להיזהר, לא להיות ממונפים ואולי אף להגדיל את יתרות המזומנים בתיק.
מדד שילר בודק את הרווחים ביחס לשווי החברות, מעין מכפיל רווח משוקלל שמנקה תנודתיות במחזורי עסקים. ככל שציון המדד נמוך יותר, כך צפוי שמשקיעים ישיגו תשואה גבוהה יותר במהלך 10 השנים הקרובות. הערכה היא שכאשר המדד עובר את רמת ה-25 הנקודות השוק נמצא במצב מנופח.
מדד שילר לאורך השנים
היום אנחנו נמצאים בנקודה בה מדד שילר שווה ל-35, בעוד הממוצע הרב שנתי עומד על כ-16.8 וממוצע 20 השנים האחרונות עומד על כ-26.
עם זאת, צריך לזכור שהפד והממשל הזרימו כשלושה טריליון דולר לשוק בשנה שעברה, נזילות חסרת תקדים, וכספים אלו מוצאים דרכם לשוק ההון ולהשקעות אחרות. אנחנו בהחלט רואים אינפלציה גבוהה בנכסים פיננסים וצופים שמגמה זו תמשך בחודשים הקרובים.
הנשיא החדש , ג'ו ביידן, מנסה להעביר תוכנית תמריצים חדשה של 1.9 טריליון דולר שתהווה גורם ממריץ בשוק המניות ויתכן שנראה עוד כמה חודשים של עליות.
למרות זאת, תיקון בשוק יגיע וקשה לדעת מתי. תירוץ טוב לתיקון כזה יהיה כאשר יציג ביידן את תוכניתו הכלכלית המלווה בהעלאת מסים או במיסים חדשים, כפי שהבטיח במהלך הבחירות. עם זאת, כל עוד הכלכלה לא תתייצב יהיה לו קשה להציג תוכנית כזו עם העלאת מסים.
בכל מקרה זיכרו שאנו חווים מהפכה טכנולוגית משולבת בכמה תחומים בו זמנית וחברות רבות המעורבות בכך יעלו בשנים הבאות בצורה מעריכית.
ב
コメント