top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תUzi Lumbroso

חברות צמיחה ולמה טסלה שווה השקעה

עודכן: 6 באוק׳ 2020

העיתונות היומית בישראל מסקרת מניות צמיחה טכנולוגיות בשטחיות שמטעה משקיעים רבים. הנושא בולט בעיקר בחברות צמיחה מהפכניות כמו טסלה. תיאורים כמו "בועה" או "מנית חלום" חוזרות שוב ושוב.

אפשר לראות זאת במאמר של דפנה מאור דה מרקר "המכוניות של טסלה נוסעות על הכביש, המניה שלה טסה לירח", או במאמר של ארז ליבנה בביזפורטל "מניה בדיפרסיה: טסלה היא מניית חלום, אבל היא יכולה להפוך לסיוט", או המאמר של ויקי אוסלנדר בכלכליסט "טסלה נופלת כי היא אמורה ליפול" ועוד ועוד.

המכנה המשותף במאמרים הנ"ל הוא השטחיות וחוסר ההבנה בטכנולוגיה, בפעילותיה של טסלה ויתרונה העצום בשוק שהולך ומתרחב. שוב ושוב מדברים על ביצועי העבר והרווחים של טסלה ומשווים אותה לחברות הרכב האחרות.

אצלנו, טסלה וחברות צמיחה אחרות הן מרכיב עיקרי בתיק ההשקעות. אנחנו לא רק מדברים וכותבים כתבות, אלא גם משקיעים בחברות אותן אנו מסקרים ומנתחים, ומפרסמים את החברות בהן אנו משקיעים בשירות הפרימיום. שימו לב שתיק הפרימיום ייצר בשלוש השנים האחרונות תשואה שנתית ממוצעת של +72.55%, +195.57% מתחילת השנה הנוכחית ו +37.40% בחודש האחרון. כל מי שעוקב בהשקעותיו אחרי תיק הפרימיום, ייצר תשואות דומות.

במאמר הנוכחי ובמאמר הבא ננסה להסביר מהן חברות צמיחה, מדוע מכפיל הרווח (P/E) אינו רלוונטי בחברות צמיחה, מי זו חברת טסלה ומדוע שוויה כה גבוה.

סוגי החברות הנסחרות בשוק ההון


את החברות הנסחרות בשוק ההון אפשר לחלק לארבע סוגי חברות:

● חברות צמיחה

● חברות מבוססות

● חברות גוססות

● חברות בועה שנועדו להיכשל

חברות צמיחה


חברות צמיחה טכנולוגיות הן חברות הגדלות לפחות ב 20% בשנה. דוגמה לחברות כאלו: טסלה, שופיפיי ואפילו אמזון. חברות אלו משקיעות את רווחיהן וכספים נוספים בצמיחתן. לכן מכפיל הרווח לחברות אלו, על פי רוב אינו רלוונטי.

מהו מכפיל הרווח? מכפיל הרווח הוא היחס בין מחיר המניה לרווח למניה. מסמנים יחס זה ב P/E.

Share Price / Earning per Share

ככל שמחיר המניה יהיה גבוה יותר לעומת הרווח למניה, היחס הזה שהוא "מכפיל הרווח", יהיה גבוה יותר והמניה תחשב יקרה יותר. לכן אנליסטים רבים וכתבים כלכליים בודקים יחס זה בחברות כמו שופיפיי, אמזון או טסלה וטוענים כי אלו מניות חלום או מניות יקרות מאוד. אם החברה הפסדית ויחס זה שלילי, אז מכפיל הרווח אינו רלוונטי כלל. מכפיל רווח מקובל לפי האנליסטים בוול סטריט הוא 10-25. אך בחברות צמיחה טכנולוגיות היום מכפיל הרווח אינו משמעותי ו"אנליסטים" או כתבים כלכליים למיניהם לא צריכים להטעות אותכם. מדוע?

נסביר זאת ע"י דוגמה. בואו ניקח את חברת אמזון כדוגמה: מכפיל הרווח הנוכחי של אמזון הוא 110. גבוה מאוד. לכן מחיר מניית אמזון, לפי ניתוח סטנדרטי, הוא גבוה מאוד. כך זה כבר 20 שנה כשרוב השנים מכפיל הרווח של אמזון היה כמה מאות או אף מעל 1000.

לפני 15 שנה מחיר מניית אמזון היה 40 $. היום מחיר המניה $2890. מחיר המניה צמח פי 72. מי שהשקיע באמזון לפני 15 שנה $10,000, יש בידיו היום $720,000. רווח של $710,000. אז מה קורה כאן?

ג'ף בזוס, המייסד והמנכ"ל של אמזון, החליט שהוא מעוניין להשקיע את כל רווחיו חזרה בצמיחת החברה. הוא רוצה לגדול. פחות מעניין אותו מה האנליסטים והמשקיע הסטנדרטי חושבים בטווח הקצר. הוא בונה את החברה כשהלקוח במרכז לטווח ארוך. היום אמזון היא אחת החברות הגדולות בעולם והמשקיעים בה מרוצים.

דוגמה אחרת: חברת טסלה שגדלה במהירות ע"י הרחבת מפעליה הקיימים בארה"ב ובסין ובונה מפעלי ענק בברלין ובטקסס, משקיעה את כל רווחיה וכספים נוספים שגייסה בהתרחבות זו. טסלה רואה בצמיחתה המהירה ומעבר העולם בהקדם האפשרי לשימוש באנרגיה נקיה וברת קיימא, את מטרתה העיקרית.

אין שום צורך להציג רווחים גבוהים ולשלם עליהם מיסים, כשיש מטרות חשובות בהרבה. לכן, בחברות צמיחה לא נראה בדרך כלל רווח גבוה שיגרום למכפיל רווח נמוך.

מכפיל המכירות לעומת זאת, הוא פרמטר חשוב לצורך ניתוח קצב צמיחת החברה. זהו נתון אובייקטיבי יותר ופחות ניתן "להנדס" אותו בטווח הקצר. מכפיל המכירות הוא מחיר המניה חלקי סך המכירות השנתיות למניה, או שווי השוק של החברה חלקי סך המכירות השנתיות שלה.

כמה דוגמאות: מכפיל המכירות של אמזון הוא 4.5, של טסלה הוא 12, של שופיפיי הוא 50 ושל זום מעל 70. לפיכך, מכפיל המכירות של טסלה לא מאוד גבוה יחסית.

מכירות חשובות יותר מרווח בחברות צמיחה (כמובן שיש לבדוק אם יש רווח גולמי חיובי ומשמעותי בהקשר זה). ראו לדוגמה את המכירות של אמזון בשנים האחרונות. בהחלט אפשר לומר משהו על קצב גדילתה המהיר. בהנחה שבשלב זה אמזון אינה רואה ברווח מטרה חשובה הרי שמכפיל רווח גבוה מאוד אינו משמעותי עבורנו.




לפעמים גם בחברות צמיחה, הרווח כל כך גדול שהחברה לא מוצאת צורך להשקיע את כל הרווח חזרה בצמיחה. דוגמה לכך היא חברת אמזון ברבעונים האחרונים.

לסיכום, לצורך השקעותינו, שווי החברה הנכון יקבע לפי התחזיות שלנו לעתיד החברה בטווח הארוך, בעוד כ 5 עד 10 שנים. הרבעון הקודם או הרבעון הבא פחות מעניינים אותנו מעבר לניתוח והבנת המגמות בטווח הארוך. אנחנו מחפשים את המניות שיגדלו פי 10 ויותר תוך 5-10 שנים.

חברות מבוססות

הסוג השני של החברות הן חברות מבוססות. לדוגמה אפל, וולמארט ופרוקטר אנד גמבל. אלו חברות יציבות שמייצרות מזומנים ושם מכפילי הרווח והמכירות חשובים ונמוכים. חברות אלו גם משלמות בדרך כלל דיבידנדים ויש להם תוכניות לרכישה חוזרת של מניות החברה.

חברות גוססות

חברות גוססות הן חברות שזמנן עבר, שהשוק העומד מולן מתכווץ או שהמוצר או הטכנולוגיה שלהן מיושנת. אלה חברות הנמצאות בחובות כבדים או מנוהלות עם אסטרטגיה לטווח קצר בלבד. דוגמה לחברות כאלו הן פורד וג'נרל מוטורס וכן חברת השכרת הרכב הרץ שנכנסה לפשיטת רגל בחודשים האחרונים.

גם פורד וגם ג'נרל מוטורס כלל לא משקיעות ברצינות בתחום הרכב החשמלי שהיום כבר ברור שהוא העתיד. הן נושאות על גבן חובות כבדים ומנוהלות ללא חזון ארוך טווח. לדעתי שתי חברות אלו יגיעו לסוף דרכן עוד בעשור הנוכחי.

חברות בועה שנועדו להיכשל


חברות בועה שנועדו להיכשל הן רבות מחברות האינטרנט של שנות האלפיים שנהנו מהייפ האינטרנט של אותה תקופה ללא טכנולוגיה אמיתית. היום חברות בועה רבות פועלות בתחום הרכב החשמלי כמו ניקולה (NIKOLA) או לוסיד-אייר, הרוכבות על ההצלחה וההייפ של טסלה.

משקיעים פרטיים רבים ואף קרנות השקעה מתלהבים מהתחום אך לא מבינים את ההבדלים בין החברות, האתגרים הטכנולוגיים ובמיוחד את הקושי שבייצור המוני של מוצר מורכב כמו רכב חשמלי. חברות אלו יעלמו תוך כמה שנים ויגרמו אכזבה רבה למשקיעים.

לסיכום


חשוב לזכור, מניות מייצגות חברה אמיתית. אנחנו לא סוחרים במניות. אנחנו רוכשים חלק בחברה שלדעתנו תגדל ותשנה את התחום בו היא עוסקת ואף את העולם בו אנו חיים. המנהל הראשי והצוות המוביל הם מרכיב קריטי להצלחת החברה והם עובדים עבור עובדי החברה ובעלי המניות להגשמת מטרות החברה. אנחנו משקיעים לטווח ארוך של שנים ולכן שינויים במחיר המניה בשל ירידות כלליות בשוק או הערכות של אנליסטים אינם משנים דבר כל עוד הסיפור הבסיסי לא השתנה. אמנם כבעלי מניות קטנים אין לנו כמעט השפעה על הצוות המוביל, אך אנחנו יכולים למכור את חלקנו ולעזוב את החברה בכל עת.

כאמור, רבות מהסקירות והכתבות בעיתונות, כמו גם אנליסטים רבים בוול סטריט, מנתחים את החברה בשטחיות על בסיס נתונים היסטוריים של רבעון או שנה אחורה. אין ממש הבנה טכנולוגית של החברה, המתחרים, היתרון התחרותי, השווקים העומדים בפני החברה ונסיון אמיתי לראות היכן תהיה החברה בעוד 5 שנים. בוול סטריט הדגש הוא על נתונים פיננסים היסטורים. זה כמו לנהוג ברכב תוך הסתכלות במראה האחורית, כאשר ההסתכלות קדימה והרצון להבין מה קורה בכביש, חשוב פחות.

הדבר בעיקר נכון במקרה של טסלה. טסלה פועלת בארבעה שווקים שכל אחד מהם גדול מטריליון דולר: שוק הרכב, שוק ייצור האנרגיה, שוק אגירת האנרגיה ושוק הרכב האוטונומי והנסיעה השיתופית (כמו אובר וליפט) שרק הוא לבדו יהיה שוק בהיקף של 9 טריליון דולר (לפי מחקר והערכות של ARKInvest ).




למרות זאת, אנליסטים רבים ממשיכים להשוות את טסלה לחברות רכב ולציין שרווחיה קטנים בהרבה יחסית לטויוטה, פולקסווגן, פורד או ג'נרל מוטורס. יתכן שרווחיה ימשיכו להיות קטנים בשנים הבאות כחברת צמיחה, אך מכירותיה יעלו בהרבה על אלו של שאר חברות הרכב. שווי השוק שלה רומז על כך כבר היום.

...ועוד משהו על טסלה


היום טסלה עורכת יום משקיעים בנושא סוללות/בטריות (Battery Investors Day). יום זה הוא יום היסטורי בחיי טסלה, לפי דבריו של אילון מאסק, וגם בחיי כולנו לדעתי.

להערכתי טסלה תודיע ביום זה על ירידת מחיר המנוע החשמלי מתחת למחיר מנוע בעירה פנימית מזהם הפועל על בנזין, סולר או גז. הם גם יציגו דרך חדשה, מהירה ויעילה יותר לייצור סוללות שתפתח את צוואר הבקבוק של ייצור סוללות בעולם ותראה כיצד ייצור הסוללות יגדל פי 40 ויותר. המשמעות היא עצומה לא רק ליצור של מכוניות חשמליות, אלה גם לייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת בבתים פרטיים ובחברות חשמל.

בנוסף, טסלה עשויה להציג סופר מכונית: היא תציג את מודל s עם סוללה מסוג חדש או את הרודסטר (סופר מכונית ספורט), שייצורה מתעכב בגלל מחסור בסוללות.

נמתין ונראה מה תחשוף טסלה ביום משקיעים זה שישודר בזמן אמת באתר החברה היום ב 23:30 לערך. חשוב להזכיר שלמרות יום המשקיעים, יתכן מאוד שמחיר המניה ירד בימים הקרובים כמו שקרה פעמים רבות בעבר, כאשר מחיר המניה עלה עם התגברות השמועות, אך יורד כאשר האירוע מתרחש בפועל.

השקעות מוצלחות לכולם!



178 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page