top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תUzi Lumbroso

וירוס הקורונה ושוק המניות

עודכן: 1 במרץ 2020


מה קורה בשווקים?


בעקבות התפשטות של מגפת הקורונה שהתפרצה בסין, החלה תגובת שרשרת כלכלית: מיליוני סינים הושמו בהסגר ובשבוע האחרון החלו מדינות נוספות ברחבי העולם להטיל הסגרים. בעקבותיהם הושבתו לא רק טיסות, תחבורה ונתיבי תעופה, כי אם מגזרים שלמים בענף הייצור הסיני (שמאז חזרו ברובם לעבודה). שרשרות אספקה הושבתו ועצרו פעילות כלכלית בתחומים רבים כגון, ייצור, הפצה, שיווק, קמעונאות, תובלה ימית, ועוד.


הירידות בבורסות


ביום חמישי נפל ה S&P 500 ב-4.4%. בסה"כ הוא איבד 12% משיאו. מדד דאו ג'ונס נמצא גם הוא ב 12% מתחת לשיאו, שנרשם בפברואר.

בבורסות אחרות בעולם המצב נראה דומה: לונדון נפלה ב-10% משיאה החודש; מילאנו ב-11%; ובורסת יוון מחקה כמעט 17%. הנפילות באירופה הסלימו כשהתברר שהקורונה התפשטה גם ליבשת ובפרט לצפון איטליה, שם הדביקה אנשים רבים. בטוקיו נפל מדד ניקיי בכ-10% בחודש החולף. במסחר הבוקר המניות רושמות נפילות של 2%-4%, ובורסות אירופה רושמות ירידות של כ3%-2%.


מה הסיבות לירידות?


הסיבות לנפילות כרגע הן פגיעה בפעילות הכלכלית (תחילה בסין ואסיה ולאחר מכן באירופה), חוסר ידע ואי ודאות כיצד להתמודד עם המגפה, קרנות גידור ממונפות רבות המוכרות באגרסיביות כדי להוריד את המינוף (לקחו הלוואות גדולות כדי להשקיע בשוק ההון), קרנות המושקעות בסלים מוכרות בשל פידיונות גדולים וכו'. כרגע ההיקף מצומצם, אך זו עשויה להיות תגובת שרשרת שקשה לחזות את התוצאות הסופיות שלה.

התנודתיות הרבה והירידות האגרסיביות נובעות גם מהמסחר האלגוריתמי. לפי בדיקות של אנליסטים בג'יי. פי. מורגן כ 50%-60% מהמסחר התוך יומי מתבצע ע"י מחשבים שכולם פועלים לפי אלגוריתמים ולוגיקה דומה. כך שכולם סוחרים באותו כיוון, דבר שמחזק את התנודתיות.


אז מה עושים?


כאן אני מציע ניתוח של האירועים וההתרחשויות הקשורות למגפת הקורונה והשפעתה על שוק המניות לצורך הצגת זווית ראיה נוספת ומעמיקה על השוק, שיכולה לעזור למשקיעים לקבל החלטות המתאימות להם. התרחישים המוצגים ונידונים כאן עשויים לקרות בסבירויות שונות המוצגות לפי דעתנו. וכך יש להתייחס אליהן. אך אין זו המלצה או קריאה לפעולה כלשהי ועל כל אחד לערוך את שיקוליו הוא ולבצע את מה שמתאים לו בטווח הקצר והארוך. אנחנו רק מבקשים לעשות קצת סדר באירועים האחרונים, שניכנסים קצת לתחום של תיקון עד משבר.


מה קורה בעצם?


אתמול הוציא משרד הבריאות בארץ הזהרת מסע: המלצה לישראלים לבטל את כל הנסיעות ולהשאר בארץ פן ידבקו בחו"ל.

פיטר מארקס, ראש המרכז למחקר והערכה ביולוגית במינהל המזון והתרופות האמריקאי (ה FDA), אמר השבוע: "חשש גדול למגיפה עולמית - לאור העובדה שתוך לילה אחד זוהו מקרים לקורונה בשש יבשות". שוב, זה שודר בכל החדשות וזה נשמע גרוע מאוד ומבהיל.

אפל הוציאה הזהרת רווח לפני כעשרה ימים ומיקרוסופט שלשום (יום רביעי).


אני מעריך שהחדשות הרעות בקשר לקורונה ימשיכו להגיע בחודש עד חודשיים הבאים. חדשות אלו יופיעו בכל ערוציי התיקשורת, כי סטטיסטית יש יותר הקלקות על חדשות רעות, כך שלאן שנלך נשמע על כך. חדשות אלו ישפיעו על חברות התיירות, סוכניות נסיעות, חברות הדלק, חברות המייצרות ומוכרות בארצות נגועות כמו סין ועוד. חברות רבות תפרסמנה הזהרות רווח לרבעון הראשון, בדומה לאפל ומיקרוסופט, מסיבות אמיתיות כמו פגיעה בשרשרת ההספקה, אך גם כי זו הזדמנות עבורן לנקות את המאזנים, שהיו מתוחים מאוד ברבעונים האחרונים, כדי לעמוד בציפיות השוק ולהציג רווחים.


מהו וירוס הקורונה?


ממה שידוע עד כה, וירוס הקורונה הוא נגיף הדומה לנגיף השפעת ותופעות המחלה דומות. אך בשלב זה עשויות ההשלכות להיות חמורות יותר אצל חלק מהאנשים, בעיקר המבוגרים. התמותה מהנגיף הינה כ 2% לפי כמות החולים שזוהו כחולים בקורונה. אך אם נניח שחולים רבים כלל לא זוהו הרי ששיעור התמותה קרוב לתמותה ממחלת השפעת, כך שלא ברור על מה הבהלה. אולי אי הוודאות וחוסר הידע לגבי אופן התנהגותו של הנגיף הוא הגורם לבהלה הגדולה בשלב זה.


מה התרחישים הסבירים?


התרחיש הסביר לדעתי הוא שבעוד כחודש עד חודשיים עונת השפעות תעבור ויתכן שאיתה גם הקורונה. לכולם ימאס מהעיסוק בנושא והעיניין עשוי לרדת מהכותרות. בשנה הבאה, כשהקורונה תצוץ שוב, כבר יהיה חיסון למחלה. צריך לזכור שבשלב זה התמותה, במספרים מוחלטים, משפעת רגילה גבוהה בהרבה מהתמותה מוירוס הקורנה.

בסין, בה החלה המחלה, דווח שכמות הנדבקים יורדת ומפעלים רבים שנסגרו בשל הוראות הממשלה, נפתחו שוב והעובדים חזרו לעבודה.

אפשרות נוספת ופחות אופטימית היא שהמגפה תתפשט במהירות באירופה, ארה"ב וארצות מפותחות אחרות, תגבה קורבנות ותמשך זמן רב יותר. במקרה כזה ההשפעה על הכלכלה הראלית (ולא רק על השווקים) תהיה גדולה יותר ונוכל להגיע למשבר כלכלי.

כמו שאמר המומחה לשווקים, אדוארד ירדני, הפחד מפני הקורונה גרוע יותר מהקורונה עצמה בשלב זה - והוא כמובן צודק.


אז מה עכשיו?


בהנחה שהתרחיש הראשון יתרחש פחות או יותר, התנודתיות המלווה בירידות תמשך בשבועות הקרובים והשווקים יחזרו לעלות בחודשים שלאחר מכן. עשוי להתרחש תיקון חד הדומה לתיקון בסוף 2018 שלאחריו השווקים חזרו לעלות בחדות.


לדוגמא, קרנות גידור ממונפות רבות ימכרו מכל הבא ליד כדי להוריד את המינוף (דבר שכבר החל השבוע לדעתי), קרנות המושקעות בסלים ימכרו בשל פידיונות גדולים וכו'. זו עשויה להיות תגובת שרשרת שקשה לחזות את התוצאות הסופיות שלה. אני מאמין שזה אכן יקרה חלקית, אך הבנקים המרכזיים והממשלות לא יתנו לזה להימשך לאורך זמן ויעצרו זאת ע"י הזרמות והקלות כמותיות למיניהן.

זו כמובן הערכה המבוססת על ידע וניסיון בתחום, אך קשה לדעת בוודאות כיצד יתפתחו הדברים.


איך ממשיכים מכאן?


קשה לדעת מה יקרה בימים ובשבועות הקרובים, אך חשוב לזכור שיש חברות שבאמת נפגעות מהמגפה, לעומת כאלה שפחות. נדון לדוגמא במתרחש אצל שתי חברות עליהן כבר כתבנו בעבר: אפל וטסלה.


אפל


כמו שכתבנו כאן לפני שלושה שבועות ב 5 לפברואר "אפל עשויה להינזק לפחות ברבעון הנוכחי ממגפת הקורונה גם ברמת הייצור וגם ברמת הביקושים. צריך לראות איך המגפה תתפתח ואם הדברים תחת שליטה ולהגיב בהתאם בהקשר למניית אפל. לעת עתה אפל סגרה את החנויות והמשרדים בסין. צריך לזכור שזהו השוק השלישי בגודלו עבור אפל, לאחר צפון אמריקה ואירופה."

כך כתבנו בתחילת חודש פברואר 2020 ולאור ההתפתחויות והזהרת ההכנסות של אפל הרי שברור שאפל תינזק לפחות ברבעון הראשון.


טסלה


טסלה, לעומת זאת, חזרה לייצור מלא בשנחאי לאחר השבתת המפעל כשבוע. המכירות כניראה לא יפגעו בסין כי לאור העבר (ב 2003 במקרה של מגפת הסארס) הביקוש למכוניות בתקופה כזו רק גדל לאור העובדה שנוסעים נוטים להשתמש פחות בתחבורה ציבורית.

בנוסף, טסלה מתחילה למכור את מודל Y באמצע החודש הבא וכבר הוציאה הודעה לחלק מהמזמינים הראשונים לבחור מועד נוח לקבלת הרכב.

באפריל מתוכננת אסיפת משקיעים בנושא מפת הדרכים של טסלה בתחום הסוללות בו טסלה אמורה להציג טכנולוגיה פורצת דרך בתחום. כמוו כן, דו"ח הרבעון הראשון, בו צפי האנליסטים הוא להפסד קטן (הרבעון הראשון חלש בכל תעשית הרכב), עשוי להפוך, לדעתי, לרבעון רווחי. הדבר עשוי לגרום לעליות חדות במניה.

מעבר לכך איננו מצפים להודעות מרעישות, חיוביות או שליליות, בחברה עד אפריל, כך שהירידות יכולות להמשך בטסלה. הסיבות לכך הן:

1) בהלת וירוס הקורונה ומכירת מניות ע"י משקיעים וקרנות, בהן הרווחים היו גבוהים במיוחד. צריך לזכור שגם אחרי הירידות אתמול העליה במנית טסלה בששת החודשים האחרונים היא 230% והיא נסחרת למעשה במחיר אליו הגיעה לפני פחות מחודש. כך שמשקיעים ממונפים ואחרים מממשים רווחים היכן שאפשר.

(הערה: גם אתם, כמשקיעים וקוראים של בלוג זה, כניראה עדיין מורווחים מאוד במניות טסלה ויכולים למכור חלק ממניות אלו כדי להגדיל את מרכיב המזומן בתיק. אך זיכרו, כי על רווחים אלו עליכם לשלם מס רווחי הון עם המכירה, ובסופו של דבר אתם עשויים לקנות את המניות חזרה במחירים גבוהים ביותר. כך שכל המהלך חייב במס אך לא הביא כל רווח. לשיקולכם לפי מרכיב המזומן בתיקכם)

2) קרנות גידור רבות נמצאות ערב הנפילות במצב של מינוף יתר (לקחו הלוואות גדולות לרכישת מניות, הרבה מעבר להונן העצמי) וחייבות למכור כדי להוריד מינוף. קרנות גם מוכרות סלי מניות בשל פידיונות וכן מנסות לממש רווחים גבוהים שהיו להן בטסלה.

3) האנליסט אדם ג'ונאס ממורגן סטנלי הוציא הזהרה והביע חששות מהאפשרות שטסלה תאבד את חלקה בשוק הסוללות לרכב חשמלי ליצרניות הרכב המסורתיות בשנים הבאות.

לדעתי: ג'ונס הוא אנליסט "דובי" לגבי טסלה שגם נתן מחירי יעד כמו 10$ למניה ובמקרה זה, כמו במקרים רבים קודמים, הוא טועה לחלוטין. יש מחסור בסוללות חשמליות בכל השוק וגם לטסלה עצמה, דבר המגביל את הייצור. יותר מכך, טסלה נמצאת כמה שנים לפני תעשית הרכב המסורתית בתחום טכנולוגית וייצור הסוללות. אני מאמין שבסופו של דבר חברות אלו ירכשו מטסלה סוללות כדי להשאר בעסקים. ימים יגידו...

לדעתי מחיר מנית טסלה עשוי לעבור את 4000 הדולר בשנים הבאות, כך שירידות נוספות הן הזדמנות כניסה למניה או להגדלת ההשקעה בחברה למי שכבר מושקע. כמובן שיש לעשות זאת בהדרגה לאחר שנושא המגפה יתחיל להירגע. כבר השנה מניית החברה עשויה לזנק. הסיבות לכך:

1) החברה כנראה תפתיע ברבעון הראשון ותציג רווח (ולא הפסד כמצופה) ומכירות הגדולים מצפי האנליסטים.

2) במקרה וטסלה תציג רווח ברבעון הראשון, היא תכנס למדד ה S&P 500, דבר שיגרום לקרנות רבות להשקיע במניה ולהכלילה בסלים הצמודים למדד זה.

3) יום משקיעים בנושא הסוללות באפריל, שיציג טכנולוגיה פורצת דרך בנושא ייצור וטכנולוגיית הסוללות.

4) טסלה החלה במכירת מודל Y הרווחי, כך שתוכל להציג שולי רווח גדולים בסוף הרבעון הראשון וברבעונים הבאים השנה.

5) המפעל בשנחאי חזר לפעילות מלאה ואני מאמין שיגדיל את יכולת הייצור והמכירות בסין.

6) טסלה תחל לייצר משאיות הקיץ.

7) תחום הסוללות לבתים וחברות חשמל, כמו גם הגגות הסולריים, עולה במהירות ויכול להשתוות בגודלו לשוק הרכב.


לסיכום


בעת כזו יש להתמקד בחברות עצמן בהן אנו משקיעים ולא במחיר המניות. כמו שכתבנו בבלוג זה פעמים רבות, קשה מאוד להעריך כיצד מחירי המניות יתנהגו בטווח הקצר, כאשר קרנות ממונפות ומשקיעים אמוציונאלים פועלים מתוך פחד ואי ודאות, וכאשר רוב המשקיעים מנסים להשיג תשואה ברבעון או בשנה הקרובה.


בעת כזו גם חשוב לשמור על מרכיב מזומן של 15-40%, כך שעם ההתייצבות המצב תוכלו לרכוש חלק או להגדיל החזקתכם בחברות המעולות במחירי סוף עונה.


אנו משקיעים לטווח הארוך, ולכן אנו מתמקדים בדיוק בזה: בטווח הארוך. המניות תנודתיות בטווח הקצר, אך בטווח הארוך התשואות חיוביות בהרבה.


על פי נתוני גולדמן זקס אם מסתכלים על נתוני העבר, תיקונים כאלו מתרחשים אחת ל 12 עד 18 חודשים בערך ונמשכים כארבעה חודשים, חלפה יותר משנה מאז התיקון האחרון, אז אנחנו לא מופתעים לראות מימוש כמו זה שמתרחש עכשיו.


חישבו כבעלים של חברות, לא כסוחרים. אנו משקיעים בחברות - חברות נהדרות עם מודלים עסקיים שלדעתנו משנות את התחום שלהם ועושות את ההבדל בעולם. לחברות האלו יש לקוחות נאמנים, שווקים צומחים ויתרונות ייחודיים על פני המתחרים שלהם. הישארו מושקעים בסוגי חברות שיכולות לספק צמיחה במכירות וברווחים בשלוש, חמש ועשר השנים הבאות.


היו סבלניים וזכרו מדוע השקעתם. זה משתלם בטווח הארוך.


אלו הזמנים שבהם משקיעי ערך ארוכי טווח, כמו וורן באפט, עשו ועושים את עיקר הונם וכמו שוורן באפט אמר: "אלו התקופות בהן אנחנו קונים מניות... ", וגם "40 שנה השוק עולה ואם ניבחן את הכותרות ב 40 שנה אלו נראה שרובן היו שליליות".


כנסו לשירות הפרימיום וראו במה אנחנו משקיעים ומתי.


מומלץ: הראיון המלא עם וורן באפט השבוע ב CNBC.



46 צפיות0 תגובות

Comentários


bottom of page