התרחישים הפסימיים במשבר הקורונה
החדשות הרעות ממשיכות לזרום. מנבאי שחורות מקצועיים, כמו נוריאל רוביני המכונה ד"ר דום, נהפכים שוב לכוכבים בערוצי הטלויזיה שכתוצאה מהעיסוק בחדשות אלו נמצאים בשיא רייטינג (חשוב להם לפירסום).
השוק תנודתי ביותר והירידות במניות עלולות להימשך. אתמול היו ירידות תלולות וכעת השוק מתקן למעלה בחדות. לפני יומים פירסמנו כאן שני תרחישים אופטימיים יחסית בהם משבר הקורונה מגיע לשיאו בעוד שבועיים עד חודש ומשם המספרים מתחילים לרדת. אתמול פרסמנו בשירות הפרימיום אלו מניות ירוויחו מהמשברויעלו לדעתנו. היום נעלה שלושה תרחישים פסימיים, העלולים לקרות בסבירות נמוכה, אך לא זניחה.
אבולוציה כלכלית
ראשית חשוב לזכור שמשברים כלכליים הם בריאים והנם חלק מהאבולוציה הכלכלית. חברות חלשות ו"רעות" נופלות וחברות חדשניות שמביאות ערך, עולות.
פורד ו GM מייצרות מכוניות מזהמות והעמיסו עצמן בהלוואות, לא כדי לחדש ולייצר מכוניות טובות יותר, אלא כדי לשלם לבעלי המניות דיבידנדים ולקנות חזרה את מניות החברות. בנוסף, עד לא מזמן חברות אלו שמו כל מכשול אפשרי בדרכה של טסלה, המייצרת רכבים חשמליים מעולים שאינם מזהמים ועושה הכל כדי להעביר את העולם לשימוש באנרגיה נקיה ובת קיימא.
אם ניקח לדוגמה את תעשיית הרכב החווה מהפכה ומעבר לרכבים חשמליים, נראה כי חברות כמו GM ופורד נמצאות בחובות גדולים מאוד, שלא יאפשרו להם לבצע את ההשקעות הדרושות למעבר לרכב חשמלי.

החוב במליארדי דולרים בשורה הראשונה. שווי החברה בשורה השניה (שווי החברות נמוך משמעותית מהמספרים בטבלה לאחר הנפילות האחרונות בשוק). שימו לב ליחס בין החוב לשווי החברה במקרה של פורד. יחס זה אף גבוה בכמעט פי שניים לאחר הנפילות האחרונות. בשל יחס גבוה זה, האפשרות של גיוס הון ע"י הנפקת מניות אינו ריאלי עבור פורד. בנוסף, גיוס הון ע"י חוב נוסף גם הוא איננו מעשי בימים אלו. לכן, סיכוי גבוה מאוד שפורד, ואולי גם GM, יצטרכו עזרה ממשלתית כדי להיחלץ מהמשבר. הבעיה היא שחברות רבות נמצאות היום במצב זה.
מעניין לראות כמה היחס בין החוב לשווי חברה נמוך במקרה של טסלה (ככל שהוא נמוך יותר החברה בריאה יותר). כבר היום פורסם שפורד מפסיקה לשלם דיבידנדים והמצב בחברת פורד ילך ויחמיר. אינני מאמין שזה יעזור לה לשרוד בשנים הקרובות.
בעקבות הריבית הנמוכה ששררה בשוק לפני משבר הקורונה, חברות רבות לקחו הלוואות אדירות לשלם להנהלות, לקנות את מניותיהן חזרה ולחלק דיבידנדים. חברות אלו נמצאות במצב קשה בדומה לפורד.
לכן, היום נעלה שלוש אפשרויות פסימיות יותר לגבי המשך המשבר הכלכלי:
חברות גדולות כמו יונייטד איירליינס, פורד, GE ואחרות יפלו כתוצאה מחובות גדולים, פיטורים נרחבים ותגובת שרשרת של השוק. הממשלה הפדרלית לא תוכל להציל את כולן.
משקיעים רבים, ובעיקר קרנות גידור ממונפות, מושקעים בסלי מניות (INDEX FUNDS). קרנות אלו נתנו תשואה מעולה של 30% לפני שנה אך כיום מהוות סיכון העלול להביא להדרדרות מהירה אם ה"עדר" יברח לאותו כיוון. קרנות גידור ממונפות, שתהיינה מחוייבות למכור מניות, ומשקיעים מבוהלים, שיפדו את תעודות הסל, יובילו לירידות וקריסה נוספת בשוק המניות.
99% מהעסקים במשק האמריקאי הם קטנים ובינוניים. גם בישראל השיעור דומה. הם אחראים ל-53% מהתוצר העסקי ומעסיקים כ-61% מכלל המועסקים מהמגזר העסקי. עסקים כאלה לא ישרדו את ההשבתה הכלל משקית, יתמוטטו ויביאו לתגובת שרשרת
.
אז למרות שהשוק תיקן היום ושתרחישים אלו סבירים פחות מאלו עליהם כתבתי שלשום, הם בהחלט עשויים לקרות. תלוי עוד כמה זמן תשאר מגפת הקורונה איתנו ומתי יחזרו המשקים לפעילות מלאה או לפחות חלקית.
לסיכום
עדיין איננו רואים את מספרי ההדבקויות והתמותה קטנים בארה"ב ולכן לא ברור היכן אנו על עקומת מגפת הקורונה ועל עקומת שוק ההון. יתכן שהירידות ימשכו ופעולות ההשקעה צריכות להיות זהירות בשלב זה.
בהנחה שלא נצליח לזהות את מועד שיא הירידות ועלול להגיע גל ירידות נוסף כתוצאה מהתמוטטיות כלכליות, יש לשקול חזרה לשוק בזהירות רבה.
בשירות הפרימיום אנו מנתחים אלו חברות ירוויחו מהמצב ומציעים לזהות את אזור התחתית ותחילת העליות.
השקעות מוצלחות!