שלום חברים ומשקיעים יקרים,
לאחר הפסקת חגים ארוכה אנחנו חוזרים לעבודה עם מאמר חשוב זה. במאמרנו האחרון, "האם ניראה תיקון בשווקים בספטמבר?", שפורסם בתחילת ספטמבר, הצגנו אפשרות שניראה תיקון (ירידה של מעל 10%) בספטמבר. היסטורית ספטמבר נחשב לאחד החודשים הגרועים בשנה מבחינה סטטיסטית, ובאמת הנסדאק ירד מ 15,300 נקודות לאזור ה- 14,500 בספטמבר, קצת יותר מ- 5% וה- S&P ירד קצת פחות מ- 5%.
אלה תנודות נורמליות הנובעות מחששות בנוגע לשוק הסיני בכלל ולמצב חברות הנדל"ן בסין, בפרט. החששות קשורות גם לחוב האמריקאי של כמעט 28 טריליון דולר והצורך באישור הקונגרס להעלאת תקרת החוב כדי שהממשל יוכל להחזיר את חובותיו, וכמובן לחשש מהזרמות הכספים הגדולות של הבנקים המרכזיים, העשויות להוביל לאינפלציה.
משקיעים כמו מייקל ברי (Michael Burry), הזכור מהסרט ביג שורט (The big short), שעשה הון מהימור נגד שוק הנדל"ן ב- 2008, מהמרים נגד השוק ומאמינים שהאינפלציה ומצב הכלכלה יגרמו לקריסה בשווקים. לעומתם, משקיעים אחרים כמו קתי ווד (Cathie Wood), מקרן הסל ארק-אינווסט, מאמינים שאנו בעיצומה של מהפכה טכנולוגית שתביא להתפתחות מואצת בתחומים רבים ולשיבוש והיעלמות של חברות אחרות באותם תחומים בחיינו בהם חל השיבוש.
יתכן מאוד שניראה תיקונים בשוק ואולי אף אגרסיביים, אך קשה לדעת מתי יתרחשו. באופן כללי התחום הטכנולוגי ימשיך לעלות ואף יאיץ את עלייתו. אני מאמין שאנו נמצאים בתקופה של התפתחות טכנולוגית מואצת, אולי המשמעותית ביותר בהיסטוריה, שתביא לשינויים משבשים בתחומים רבים בחיינו. רבות מחברות הרכב והאנרגיה הגדולות למשל, הקיימות היום, ייעלמו תוך מספר שנים. בדיוק כמו שנוקיה, מוטורולה וקודאק נעלמו בשנים האחרונות, רק שהפעם זה יקרה מהר יותר וביותר תחומים.
טסלה - תוצאות הרבעון השלישי
לפני שנתחיל במאמר עצמו רק נזכיר שטסלה פרסמה ביום שבת (2/10) את כמות הייצור ומסירות הרכבים ושוב שברה את ציפיות האנאליסטים ואת שיאי הייצור והמכירות הרבעוניות: החברה סיפקה ברבעון השלישי 241,300 מכוניות (שיא רבעוני חדש), בשעה שהתחזיות בשוק היו סביב 230-220 אלף מכוניות. רמת המסירות המדווחת גבוהה ב-70% מאלה שרשמה טסלה ברבעון המקביל בשנה שעברה, וזו עליה של כמעט 20% לעומת הרבעון הקודם אז דיווחה על מסירת 201,000 מכוניות. הייצור ברבעון זה הסתכם ב- 237,823 מכוניות.
בימים הקרובים נרחיב יותר על טסלה במאמר מיוחד.
ההתפתחות הטכנולוגית המואצת
לפני יותר משלוש שנים כתבתי את המאמר "ניצול ההתפתחות הטכנולוגית המואצת בתחומים מרכזיים של חיינו" (14/3/2018), על העלייה המואצת של טכנולוגיות מרכזיות בחיינו ועל ניצול התפתחויות אלו להגדלת חסכונותינו והשקעותינו.
במאמר אני מסביר שההתפתחות הטכנולוגית היא אקספוננציאלית, ז"א שהיא מאיצה את עלייתה ככל שעובר הזמן. חברות ותופעות משבשות עולות בצורה של האות האנגלית S. אנחנו, כבני אדם, חושבים בצורה ליניארית ולכן קשה לנו לתפוס התפתחות אקספוננציאלית. קשה לנו להבין שהדברים יתרחשו מהר בהרבה ממה שאנו מצפים. לכן קשה לנו להאמין ששינויים כמו מעבר לרכב חשמלי ואוטונומי יתרחשו תוך מספר שנים ושחברות המוזכרות במאמר, כמו אנבידיה, שופיפיי וטסלה, ימשיכו לעלות ואף יגבירו את קצב גדילתן.
ד"ר טוני סבה, מדען מחשבים ומרצה באוניברסיטת סטנפורד (ראה עוד על ד"ר טוני סבה למטה), מסביר את הקושי שלנו לחזות את ההתפתחויות כשהן עולות בצורה מואצת. תראו למשל את הערכות הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה, ה- IEA לעליה בשימוש באנרגיה סולארית מהרצאתו של ד"ר טוני סבה:
Tony Seba on "The Great Disruption: Rethinking Energy, Transportation, Food and Agriculture"
כל שנה הסוכנות מעריכה עליה בשימוש בקולטי שמש (PV - תאים פוטו-וולטאים) בקו ישר אך העלייה מאיצה ועולה הרבה מעבר לתחזיות הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה.
מאותה מצגת, ראו גם את הערכות סוכנות האנרגיה האמריקאית ה- EIA, באיזה קצב ירד השימוש בפחם:
גם בשנת 2020 הסוכנות העריכה קו עליה כמעט אופקי (הקו האדום) כאשר כל שנה הירידה במציאות גדולה יותר ב- 30% מהערכות.
טוני סבה (Tony Seba), שהשקפים הנ"ל נלקחו מהרצאתו המרתקת "The Great Disruption: Rethinking Energy, Transportation, Food and Agriculture" (שווה לראות), הוא מדען מחשבים, מייסד מכון המחקר RethinkX ומרצה באוניברסיטת סטנפורד, שהיה למומחה ומרצה לשיבושים טכנולוגים. הוא צופה מציאות שבה "בעלות פרטית על רכב תהיה דבר מיושן תוך מספר שנים. לא יהיה היגיון כלכלי להיות בעל רכב" (ראו הרצאתו בקישור למעלה). זה שינוי דרמטי והוא נמצא מעבר לפינה לדבריו.
טוני סבה: "מי שחי בעיר כמו ניו יורק או פריז ומתכנן לקנות מכונית עוד חמש שנים, אולי כבר לא יזדקק לה. הרכב הנוכחי שלו עשוי להיות האחרון שבו ינהג" . המצגת המלאה של טוני סבה.
עד כמה מהר יכול הרכב החשמלי והאוטונומי להחליף את רכבי הבנזין הפרטיים, מדגים סבה עם דוגמה היסטורית מ- 1900. בתמונה למטה של השדרה החמישית בניו-יורק מ- 1900 אפשר לראות רק מכונית אחת ברחוב. השאר עגלות עם סוסים.
אך תוך 13 שנה בלבד, אותו רחוב בניו יורק מלא מכוניות ואפשר למצוא רק עגלה עם סוס אחת.
ז"א, תעשיה של יותר מ- 100 שנה, תחבורה בעזרת סוסים, נמחקה תוך 13 שנה. למעשה מאז, פלטפורמת רכב הבנזין לא השתנתה מהותית עד היום, כאשר היום הרכב החשמלי ניכנס במהירות ומשבש את רכבי הבנזין.
לפי טוני, עתידנים ומדענים נוספים, ההתפתחויות הטכנולוגיות ישנו כליל חמישה תחומים בסיסיים של חיינו: המידע, האנרגיה, התחבורה, הבריאות והמזון.
בחזון של סבה, שאותו הוא מפרט במצגות ובספריו, שאת הראשון שבהם פירסם כבר ב- 2014, תחבורה תהפוך לשירות שאנחנו צורכים באמצעות ציי מכוניות אוטונומיות, שנזמין מהסמארטפונים שלנו, הן יביאו אותנו ליעד שלנו וימשיכו הלאה ללקוח הבא. בדיוק כמו אובר אך ללא נהג ולכן שירות זול ובטוח בהרבה. לפי חישובי העלות שלו, "מחיר 'תחבורה כשירות' יהיה עשירית מעלות מכונית חדשה מונעת בנזין, ורבע מעלות נסיעה ברכב קיים שאתה כבר הבעלים שלו, וצריך לשלם רק על דלק, תחזוקה וביטוח עבורו. בכל פעם בהיסטוריה שהיה הבדל של פי עשר בעלויות בין מוצרים או שירותים דומים - התרחש שיבוש בתעשייה" לדבריו. ז"א, השירות החדש דחק את הישן החוצה והפך אותו ללא רלוונטי.
השיבוש הזה, סבה משוכנע, נמצא ממש מעבר לפינה, ויקרה מוקדם בהרבה מההערכות המקובלות בתעשייה. רכבים אוטונומיים הם למעשה מחשבים על גלגלים שיתכילו לנוע בכבישים כבר ב- 2022. "מספיקה חברה אחת שתגיע ליעד, למשל טסלה או ביידו הסינית, כדי שיתחיל תהליך שיבוש שיימשך עשר שנים".
סבה ממשיך: "החל מ־ 2022, בהנחה שזה המועד שהשירות יתחיל, שירות הרכבים האוטונומים יהיה עניין של זמינות. נדרשת מסה קריטית של מכוניות שמספקות את השירות כדי שלא יהיה צורך לחכות להן חצי שעה. לכן השיבוש יתחיל בערים הצפופות, שבהן מחירי הנדל"ן גבוהים, ובשנים שלאחר מכן השירות יתפשט אל מחוץ לערים. מי שחי בעיר כמו ניו יורק, לונדון, פריז, סידני או סן פרנסיסקו ומתכנן לקנות מכונית בעוד חמש שנים, אולי כבר לא יזדקק לה. למעשה, כלי הרכב הנוכחי שלו עשוי להיות האחרון שבו ינהג. לעומת זאת, מי שחי באזור כפרי או בפרבר מרוחק, עשוי עדיין להיות בעל רכב בשנת 2025 או אפילו בשנת 2030".
"על פי המודל שלנו, מספר המכוניות הכולל יצנח ב־80% עד שנת 2030", אומר סבה. בגלל שמכוניות אוטונומיות ינוצלו הרבה יותר ממכוניות עם נהג. יהיה צורך בהרבה פחות מכוניות. ומכאן הצפי של סבה הוא שבשנת 2030 הרוב המכריע של הנסיעות שלנו יהיה במכוניות אוטונומיות שיבואו לאסוף אותנו, יסיעו אותנו אל היעד, וימשיכו הלאה אל הלקוח הבא.
סבה כתב בסיפרו כבר ב- 2014 על השיבושים וההתפתחויות בתחום הרכב והאנרגיה. מקובל על רוב העוסקים בנושא שכאשר מחיר סוללות הרכב ירד מתחת ל- 100KW/h הרכב החשמלי יהפוך לזול יותר מרכבי בנזין. סבה צפה ב- 2014 שמהפך זה יתרכש ב- 2023. ראו גרף זה מספרו וממצגותיו.
אך זה קורה כבר היום. חברות כמו BYD, CATL ו- טסלה כבר ירדו מתחת למחיר סוללות של kW/h 100.
שיבוש הוא עניין עולמי
לא חסרות תחזיות שמנסות לנבא מתי המכוניות האוטונומיות ישתלטו על השוק. רובן שמרניות לעומת התחזית של סבה. כך למשל, חברת הייעוץ מקינזי צופה שבשנת 2030 עד 15% מכלי הרכב החדשים שיימכרו יהיו אוטונומיים לחלוטין. התחזיות של סבה, שאותן פירט לאחרונה בדו"ח מדובר על עתיד התחבורה בעשור הבא, אגרסיביות יותר. לדבריו, כך מתנהג שוק הטכנולוגיה: כשמופיעה טכנולוגיה חדשה, היא לא מאומצת בקצב קבוע מדי שנה. במקום זאת, מרגע שמגיעה נקודת מפנה, או "מפץ גדול", השוק משתנה בקצב מסחרר."
לדוגמה: בשנת 2007 אנשים שאלו 'מי יקנה אייפון ב־600 דולר כשאפשר לקנות נוקיה או מוטורולה ב־100 דולר?', ואיפה נוקיה היום. השוק שהיה של נוקיה נמחק מהר מרגע שאנשים העדיפו את המוצר החדש והעדיף מבחינתם.
מה יכול למנוע מהתרחיש הזה להתממש?
הרגולציה יכולה להאט את התהליך לדברי סבה. כלומר התנגדות של הממשלה לכלי רכב אוטונומיים. אם הרגולטורים לא יאשרו את המכוניות האוטונומיות, התהליך ייקח קצת יותר זמן. זו בחירה שאנחנו צריכים לעשות כחברה: אם הרגולטורים ייכנעו ללחץ שחברות הנפט והרכב המסורתי יפעילו עליהם, זה אולי לא יקרה בארה"ב. ואז, אם הרגולטורים בסין יחליטו שזה כן יקרה שם, סין תהפוך למובילה בטכנולוגיות אלה ושאר העולם יצטרך לייבא אותן מסין, כמו שמייבאים את הטכנולוגיה של אפל וגוגל מארה"ב כיום. שיבוש הוא עניין עולמי, ואף כלכלה לא תוכל להתחרות בכלכלה אחרת שיש לה מערכת תחבורה זולה פי 10.
גם ד"ר סת' מילר, ממציא שבאמתחתו לא פחות מ־75 פטנטים ועוד 200 בקשות לפטנטים, העובד כיועץ לחדשנות, משוכנע שבסופו של דבר הרגולציה תאשר למכוניות האוטונומיות לעלות על הכביש. "כשאנשים רוצים משהו בגלל שהוא זול יותר או נוח יותר - הרגולציות נכנעות ומתפשרות. כאשר ענקית ההסעות אובר הוקמה, היא היתה לא חוקית בסן פרנסיסקו. Airbnb הייתה לא חוקית בכמה מקומות בהם רצתה לפעול. כיום, השווי של אובר גבוה יותר מזה של ג'נרל מוטורוס, ול־Airbnb יש שווי גבוה יותר מלרשת מלונות מריוט, למרות שהמודל העסקי שלה לא חוקי בהרבה מהשווקים.
ממשלות לא יוכלו לעצור את הקדמה הטכנולוגית אלא רק להאט אותה.
ויש למהלך גם השלכות חברתיות: בפעם הראשונה בהיסטוריה תהיה לקבוצות אוכלוסייה כמו העניים, העיוורים והזקנים, גישה לתחבורה נוחה, בטוחה וזולה מנקודה לנקודה. הרווח לאנושות הוא ענקי.
השינויים בערים המרכזיות
למעשה הערים שלנו מתוכננות יותר עבור מכוניות ופחות עבור בני אדם. עם המעבר לרכב אוטונומי וירידת מספר המכוניות הנעות בכבישים ב- 80%, אנחנו נקבל חזרה הרבה מהאדמה שנסללה לטובת מכוניות. למשל, כל מגרשי חניה. לדוגמה, על שטח החניות שיתפנו בעיר כמו לוס אנג'לס יוכלו לבנות ארבע ערים בגודל של סן פרנסיסקו. זו כמות עצומה של שטחים שתתפנה בגלל שאנשים לא ייסעו יותר ברכב פרטי אלא ישתמשו בהסעות של ציי רכב כשירות.
מי הם המפסידים
היום בארה"ב יש בין 4 ל־5 מיליון נהגים שעתידים לאבד את מקום עבודתם, וברור שצריך לפצות אותם, לתמוך בהם פיננסית ולהכשיר אותם מחדש לתעשיות הצומחות. אך בסך הכל, זו התפתחות שתתרום תרומה אדירה לרווחת החברה האנושית.
יש עוד מפסידים, כמובן. יצרניות הרכב, למשל. "החל משנת 2024, אנשים יפסיקו לקנות מכוניות חדשות", אומר סבה. "זה לא אומר בהכרח שאנשים שכבר יש בבעלותם כלי רכב ינטשו אותו. אבל אנשים פרטיים כן יפסיקו לקנות מכוניות חדשות, וזה יביא להתרסקות מחירים גם בשוק המכוניות המשומשות. כך, יצרני המכוניות יצטרכו להתחרות לא רק עם שירותי תחבורה זולים פי 10 מרכב חדש - אלא גם עם מכוניות משומשות שמחירן עומד לרדת לאפס.
במקביל, בגלל שמכוניות אוטונומיות יתופעלו ביעילות רבה יותר, בניגוד למכוניות פרטיות שנוסעות רק 4% מהזמן, גודל צי הרכב הכולל יהיה קטן יותר. יצרני הרכב יצטרכו לעבור לייצור מכוניות אוטונומיות וחשמליות והשוק הכללי יהיה קטן יותר. לזירה זו כבר נכנסות מתחרות חדשות כמו טסלה וחברות סיניות למשל.
וכאילו לא די בכך, המותגים שיצרני הרכב בנו בעמל לאורך עשורים עומדים לאבד מחשיבותם. מערכת היחסים של המשתמש תהיה עם ספק השירות. כשמזמינים אובר או ליפט, לא משנה מותג המכונית. אנחנו יכולים לבקש לימוזינה או מיניוואן, אבל לא אכפת לנו אם תגיע ב.מ.וו או פורד. ערך המותג של המכונית נעלם, והמשמעות היא שיצרני מכוניות יהפכו כנראה ליצרני שירותים ויחזיקו ציי רכב.
מה לגבי תעשיית הנפט?
הביקוש לנפט בשנת 2019 עמד על 100 מיליון חביות ליום והיה בשיאו. הוא צפוי לרדת ל־70 מיליון חביות ב־2030. ירידה של 30% לא נשמעת יותר מדי מהותית, אבל המשמעות שלה היא שהמחיר העולמי של הנפט יקרוס. מה שלמדנו ב־2014 הוא שמספיק עודף היצע של 2 מיליון חביות נפט ביום כדי שמחיר השוק יירד מ־100 דולר לחבית ל־20 או 30 דולר לחבית. כבר בשנת 2022, לפי התחזית של סבה, תהיה אספקת יתר של הרבה יותר מ־2 מיליון חביות. בסופו של דבר, הנפט יגיע לשיווי משקל של 25 דולר לחבית, ב־2030.
חברות רכב ישתנו כדי להוריד עלויות
גם ד"ר מילר מאמין בהתפתחויות אלו של הרכב החשמלי והאוטונומי. בלב הניתוח של מילר עומד שיקול כלכלי: כבר היום רכבים חשמליים הם זולים יותר מאשר רכבים שמונעים בדלק. נכון, מי שנכנס לסוכנות רכב וקונה רכב חשמלי צריך לשלם עדיין קצת יותר. אבל לאורך זמן, מסביר מילר, המחירים ירדו ו"עלות הבעלות הכוללת על רכב חשמלי קטנה יותר מעלות הבעלות על רכב שמונע בבנזין". חלק מהעניין הוא עלויות התחזוקה: רכבים חשמליים מכילים פחות חלקים ומתקלקלים פחות. כך, למשל, בארבע השנים הראשונות עלות התחזוקה המוערכת (כולל אחריות) של מכונית חשמלית מדגם טסלה מודל S עומדת על כ־5,000 דולר. זהי מחצית מעלות התחזוקה של מרצדס E קלאס, מתחרה המונעת בבנזין.
אבל זה רק תחילת הסיפור. מכוניות חשמליות פשוט מחזיקות הרבה יותר זמן. אורך החיים הממוצע של מכונית מונעת בנזין הוא 240 אלף ק"מ. לעומת זאת, אורך החיים הממוצע של מכונית חשמלית, על פי ההערכות העדכניות, הוא מעל מיליון ק"מ. זה נתון כל כך גדול עד שקשה להביא אותו בחשבון בשיקולי הרכישה של אדם פרטי: לרובנו ייקח בממוצע 70 שנה לנהוג מרחק כזה. אבל כשאת הרכב מפעילה מסביב לשעון חברה שיש בבעלותה צי רכב שלם, מסביר מילר, היא יכולה להגיע למספר הקילומטרים הזה בתוך חמש עד שבע שנים בלבד. זו כבר השקעה משתלמת.
לסיכום
כבר היום טסלה משחררת גרסת בטא של נהיגה אוטונומית, המבוססת על בינה מלאכותית, כל שבועיים ומשפרת את התוכנה שלה במהירות. לכן, המעבר לנהיגה אוטונומית ולתרחישים המתוארים במאמר, יכולים להתרחש מהר יותר ממה שרובנו משערים.
במאמר הבאנו כדוגמה את ההתפתחויות בתעשיית הרכב החשמלי והאוטונומי כמשבשות את תחום התחבורה והאנרגיה אך ההתפתחות הטכנולוגית תגרום לשינויים משבשים בשנים הבאות גם בתחומים אחרים כמו תחום הבריאות, המזון ואף יותר בתחום המידע שבו כבר מתרחשים שינויים מרחיקי לכת.
בתחום המזון צצות חברות כמו ביונד-מיט ואחרות המייצרות תחליפי בשר פופולרים ואנשים משנים את צורת התזונה שלהם. בתחום הרפואה, טכנולוגיות של עריכה גנטית ואינטליגנציה מלאכותית מקצרות את זמן פיתוח התרופות בעשרות שנים ומאפשרות לייצר תרופות למחלות גנטיות ע"י שינויים גנטיים. זו מהפכה של ממש שניראה את תוצאותיה בשנים הקרובות.
במהלך חיי היום יום קשה לנו לראות את התמונה הגדולה ואת המהירות שבה הדברים משתנים. אנחנו מושפעים מאירועים ותנודות קצרות טווח ולפעמים פועלים בחוסר סבלנות. אך תוך שנים בודדות נראה שינויים גדולים שנובעים מהתפתחויות טכנולוגיות משבשות. החברות שיובילו שינויים אלו ימשיכו לצמוח במהירות והשקעה בחברות אלו תניב תשואה חריגה.
השקעות מוצלחות לכולם/ן!
שימו לב שבמאמר זה אנחנו משתפים אתכם בתחזיותינו, דעותינו ושיקולינו לצורכי מידע, אך אין זה יעוץ או הכוונה כיצד לפעול ו/או לנהל את השקעותיכם. על כל אחד ואחת לבצע את בדיקותיו/ה ולהסיק מסקנות בהתאם להעדפותיו/ה.
Comments