top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תUzi Lumbroso

השקעותינו בחודשים הקרובים


אנחנו חווים לאחרונה ירידות ועליות תלולות בשוק וניראה שכל יום אנו מקבלים הכרזות סותרות מג'רום פאוול, יו"ר הפד, ומג'נט ילן, שרת האוצר, לגבי תמיכתם בכלכלה. כמו שכתבנו במאמרנו האחרון "האם מתקרבת מפולת בשווקים?" השוק ימשיך להיות תנודתי כשהפחד בשווקים מתגבר עם הודעתו של פאוול שהאינפלציה גבוהה וקבועה ואינה זמנית כפי שחשב.


המדיניות התנודתית של הפד

מאז מאמרנו האחרון לפני כשבוע וחצי, הופיע וריאנט חדש של ווירוס הקורנה וחשוב אף יותר לעינייננו, פאוול הודה שהאינפלציה הגבוהה לא תחלוף כל כך מהר כפי שחשבו בפד.

למרות מספר הנידבקים הנמוך בשלב זה מווירוס האומיקרון החדש, השווקים הפכו ליותר תנודתיים בשבוע האחרון. הסיבה העיקרית לכך הם תשובותיו של ג'רום פאוול בקונגרס ביום רביעי האחרון שהאינפלציה כבר אינה זמנית אלא קבועה, ושיהיה צורך לזרז את צמצום הזרמת הכספים ואולי אף להקדים את העלאת הריבית. דברים אלו גרמו לדאגה רבה בשוק ולירידות חדות במניות רבות ביום שישי. ראו את הערותיו האחרונות של יו"ר הפד, ג'רום פוואל.




אם נדייק, ההכרזות של הפד הפכו לסותרות בין יום שלישי לרביעי. ביום שלישי הודיע פאוול כי בעיקבות הופעת ווירוס הקורונה החדש מדרום אפריקה, האומיקרון, הפד יאט את קצב הפחתת הזרמת הכספים ויצטרך למצוא דרכים לעודד את הכלכלה. ולמחרת, ביום רביעי, המדיניות כבר השתנתה ופאוול הודיע בתשובותיו לנבחרים בקונגרס שהאינפלציה נראית קבועה יותר ממה שחשב ושכדי לבלום את עליות המחירים (האינפלציה) יצטרך הפד לזרז את הפחתת ההזרמות ואולי להקדים את העלאת הריבית.


הכרזה זו הביאה לירידות חדות במניות הצמיחה ביום שישי (3/12). ההכרה של הפד באינפלציה קבועה הגבוהה מ- 2% מדאיגה ומחייבת אותנו למשנה זהירות לפחות בטווח הקצר והבינוני. צמצום ההזרמות יכולה להביא לסטגפלציה, שהיא אינפלציה יחד עם האטה כלכלית, כי עליית המחירים שנובעת מבעיות בייצור לא תיפתר ע"י צמצום ההזרמות. בעיות אלה אולי אף יחמירו בגלל החשש מגיוס עובדים חדשים והשקעות חדשות.


הצמצום המואץ בהזרמות הפד יתבצע כנראה, אך העלאת הריבית ע"י הפד תהיה כמעט בלתי אפשרית בגלל רמת החובות הגבוהה של החברות. החברות בארה"ב ובשאר העולם לוו כספים בחסות הריבית הנמוכה וסך החוב התאגידי של החברות בארה"ב למשל, עבר כבר את 10.5 טריליון הדולר. לכן קשה לראות את הפד מעלה ריבית דבר שיגרום לפשיטות רגל המוניות.


לדוגמה, החוב של חברת פורד הוא מעל 144 מיליארד דולר והחוב של ג'נרל מוטורס הוא 109 מליארד דולר, כאשר בשני המקרים מכירותיהן וריווחיהן יורדים, כך שהעלאת הריבית תכניסן לקשיים ואולי אף לפשיטת רגל מוקדמת. למעשה שוויין נמוך בהרבה מחובן.

גם חוב הממשלה עבר כבר את 29 טריליון הדולר והעלאת הריבית תקפיץ את סעיף החזר החובות של הממשל לסכום שיקשה על הממשל להתמודד עמו.


הממשל המושחת בוושינגטון

בנוסף, הממשל בוושינגטון מעוניין להגדיל את תקציבו כדי להזרים כספים למטרות לשמן ניבחר כמו בניית תשתיות והפחתת הזיהום, אך גם לחלוקת כספים לגורמים שתמכו בבחירתו, גם אם זה לא בדיוק משרת את המטרות לשמן ניבחר.

הממשל ברשות ג'ו ביידן, חש חובה לתמוך ב"תורמים" השונים שתמכו בבחירתם, כמו תעשיית הרכב המסורתית והאיגודים המקצועיים שלה, גם אם יש צורך בעיוות המציאות לצורך כך. שימו לב לנאומו של ביידן בכנס של ג'נרל מוטורס לפני כשבועיים.



אי אפשר לתאר את העיוות והציניות שבדבריו של ביידן טוב יותר מהבלוגר בסירטון, "משה דה אלקטריק". קצת מדאיג שזהו האיש שמנהיג את ארצות הברית היום.


צריך רק להדגיש שנכון להיום, ג'נרל מוטורס לא מייצרת אף לא רכב חשמלי אחד. הרכב החשמלי היחיד שייצרו בעבר היה שבי-וולט וייצורו הופסק בגלל בעיות של התלקחות סוללת הרכב. כיום מתבצע ריקול לכל הרכבים מסוג זה שייצרו ע"י ג'נרל מוטורס.


הממשל מתכנן סובסידיות לרכבים חשמליים המיוצרים בארה"ב בגובה של כ- 7000-8000 דולר לרכב ועוד 4000 דולר לרכבים חשמליים שיוצרו במפעלים שעובדיהם מאוגדים באיגוד מקצועי. גם אם המפעל ממוקם במקסיקו. זאת בשל "תרומות" ותמיכתם הכספית של האיגודים המקצועיים במפלגה הדמוקרטית.


מה הלאה?

כלכלת ארצות הברית עדיין במצב טוב והתחום הטכנולוגי ימשיך להאיץ גדילתו, אך צריך לפעול בזהירות בחודשים הבאים ושווה להמתין למחירים נוחים יותר במקרה ותרצו להגדיל השקעות. אני מעריך שיהיו ירידות ותיקונים שיאפשרו זאת. כשזה קורה זה כואב, אך כמשקיעים מנוסים אנו יודעים כי עם הירידות בשוק באות גם הזדמנויות קנייה במחירי "סוף עונה". בסך הכל אנו מסתכלים על טווח זמן של חמש שנים ואני מעריך שרוב השקעותינו יסחרו במחיר גבוה בהרבה תוך חמש שנים.


בשבועות הקרובים נבצע כמה שינויים ועידכונים בתיק הפרימיום ותיק הצמיחה. בתיק הצמיחה השקענו רק 75% מהתיק ובקרוב נשלים את ההשקעה בו לאחר הירידות בחברות הצמיחה.


כיצד להתכונן לחודשים הבאים?

בידקו האם אתם מוכנים - נפשית, וכלכלית. הנה כמה נקודות שיכולות לעזור להבין את השווקים בימים שיבואו וכן איך להתכונן או לפעול בירידות.


1) בידקו את המצב האמיתי של כל חברה בה השקעתם. לאחר שוק עולה לאורך זמן, אנו נוטים להתעצל ולהשאיר בתיק חברות במצב לא טוב. אם בחרתם מניות מהתיקים של בלוג זה - אין מה לדאוג אך גם אותן בידקו. אם אתם משקיעים גם בחברות אחרות - בידקו אותן לעומק. האם אלו חברות הנשענות על יסודות רעועים ויהיה להן קשה לעמוד בזמנים קשים? אלה חברות הנוטות לרדת יותר בתיקון. המאזן הוא המקום למצוא את המידע הזה, כמו גם האם העסקים ממונפים יתר על המידה? האם הן לקחו הלוואות לקניה חוזרת של מניותיהם ו/או חלוקת דיווידנדים?


2) ודאו שיש לכם הכנסה מספקת ומזומנים מחוץ למניות כדי לשרוד לפחות לשנתיים הבאות. לא כדאי למכור מניות כדי לגייס מזומנים לאחר ירידות בשוק. אנו לא ממליצים על שימוש בחשבונות ממונפים (מארג'ין) בהם אתם קונים מניות עם הלוואות, או מינוף מסוג אחר. אם יש לכם, רצוי לסגור את המינוף.


3) אל תנסו לתזמן את השוק על ידי מכירת מניות (אלא לצרכים הנ"ל). אנחנו לא יודעים מתי יתרחש תיקון או מתי המגמה תשתנה. גם בתי ההשקעות וגם המומחה התורן אינם יודעים. מצד שני, ייתכן שתרצו לשמור חלק מהתיק במזומן, כך שתוכלו לנצל את התיקון כאשר יגיע. כמה? זה תלוי בהעדפות האישיות שלכם - חלק מהמשקיעים אוהבים להיות מושקעים באופן מלא כל הזמן ולקנות במינוף בזמן ירידות, וחלק לא. אני חושב שאחרי תקופה כל כך ארוכה של עליות להחזיק 10% עד 30% של התיק שלכם במזומן כשהשוק תנודתי, זה סביר.


4) שיקלו להשקיע בחברות שיעמדו יפה בתיקון. בחברות הטכנולוגיה בהן אנו משקיעים, יש מזומן ושווה ערך מזומן לכמה שנים של פעילות ללא צורך בגיוס נוסף. לחלקן אין חובות כלל ורובן עם מובילות טכנולוגית ברורה ומאזן חזק ביותר.


יתכן והשוק ימשיך ואולי יתקן כלפי מעלה, כך שאין צורך למכור בכל מחיר במקרה ותרצו לאזן את תיקכם או להגדיל את מרכיב המזומן. קשה מאוד לדעת כיצד יתנהגו השווקים בטווח הקצר ולכן אנו משקיעים לטווחים ארוכים יותר בהם מחירי החברות מתיישרים לפי ביצועייהן.


לסיכום

השאלה המשמעותית ביותר שרצינו לברר במאמר הקודם היתה האם האינפלציה הגבוהה שנמדדה בחודשים האחרונים היא קבועה כמו שרבים מאמינים, או זמנית כמו שהפד חשב. מתברר שעכשיו גם הפד חושב שהיא קבועה. אם כך, הפד יאלץ להפעיל מדיניות מרסנת וזה אומר לצמצם את הזרמת הכסף לשווקים ובשלב מסויים אף להעלות ריבית. מדיניות מרסנת כזו תביא לירידות בשווקים או לכל הפחות לשוק תנודתי.


התקופה הקרובה עשויה להיות תקופה תנודתית בה עשויות להיווצר הזדמנויות. היכולת לממש הזדמנויות אלו תלויה ברמת הנזילות שיצרתם בתיק ההשקעות שלכם. קשה לשקול ולקבל החלטות נכונות כשאתם בעין הסערה ולכן עדיף לתכנן זאת מראש. חישבו על טווח של 5 השנים הבאות. איפה החברות בהן אתם משקיעים יהיו אז וכמה הן תהיינה שוות בשוק?

אנחנו, כאמור, מעריכים שרוב המניות בהן אנו משקיעים תהיינה בעלות ערך גבוה משמעותית ממחירן היום, והעליה תהיה בצורה אקספוננציאלית בשנים הבאות.


השקעות מוצלחות לכולן/ם!


שימו לב שבמאמר זה אנחנו משתפים אתכם בתחזיותינו, דעותינו ושיקולינו לצורכי מידע, אך אין זה יעוץ או הכוונה כיצד לפעול ו/או לנהל את השקעותיכם. על כל אחד ואחת לבצע את בדיקותיו/ה ולהסיק מסקנות בהתאם להעדפותיו/ה.

84 צפיות0 תגובות

Comentarios


bottom of page