כמו שכתבנו במאמרנו ב 2.6.20 (מה כיוון השווקים בחודשים הבאים), מצב הכלכלה כיום קשה. התוצר המקומי הגולמי (GDP) בארצות הברית ירד ב 4.7% ברבעון הראשון ובשני הוא צפוי לרדת ב 30% נוספים. האבטלה הרישמית בארה"ב היום היא 14.7% אך מעריכים שהמספרים האמיתיים קרובים יותר ל 20%. בתחילת 2020 היא הייתה 3.5% ולא נראה שתגיע חזרה לרמות אלו בעתיד הקרוב. בנוסף המספרים של מגפת הקורונה עדיין עולים.
יחד עם זאת שווקיי המניות עדיין עולים והשאלה למה? אז הנה הסיבות העיקריות לדעתי:
1) המשקיעים משוכנעים שגם אם יגיע גל תחלואה שני למגפה והמספרים יעלו, הכלכלה לא תיסגר שוב. יהיו מגבלות, אך לא יעשו את אותה טעות שוב ויסגרו מפעלים ומקומות עבודה בצורה גורפת כמו בעבר.
2) רבים מאמינים שתוך כמה חודשים עד שנה ימצא חיסון לקורונה, כי רבים החוקרים והחברות שעובדות על כך באינטנסיביות.
3) אולי הסיבה העיקרית - הפד והממשל נחושים להצעיד את הכלכלה קדימה ומוכנים להזרים לשוק סכומי עתק חסריי תקדים כך שלא יהיו קשיי נזילות או מחנקי אשראי ברמת הבנקים או העסקים. הבנקים כיום נותנים הלוואות גם לעסקים שבעבר לא יכלו לקבל הלוואה.
למעשה, כיום אין אלטרנטיבות אטרקטיביות אחרות מלבד שוק ההון. שוק האג"חים בשיאו והריבית אפסית או אף שלילית. שוק הנדל"ן נמצא בסיכון גדול. אתמול פורסם ש 30% ממשלמי המשכנתאות בארה"ב לא ישלמו את תשלום המשכנתא של יוני. כבר היום ברור שרבים מרוכשי הבתים שקיבלו משכנתאות כלל לא יוכלו להחזיר הלוואות אלו בעתיד. המצב יהיה אף חמור יותר במקרה של עליית הריבית.
לכן ההשקעה הטובה ביותר כיום היא בשוק המניות ובמיוחד בחברות הטכנולוגיה, שרבות מהן הרוויחו מהמצב החדש או מסתגלות למצב במהירות וירוויחו תוך זמן קצר. מגפת הקורונה גרמה לשינויים בהרגלי העבודה, הנסיעה ותחומים אחרים שלא יחזרו להיות כפי שהיו בעבר. המעבר לכלכלה דיגיטלית מתבצע בצורה מואצת בשל המגפה וחברות טכנולוגיות נהנות מכך ומתאימות עצמן במהירות למצב החדש שנוצר.
הדפסת כסף והזרמות בסדרי הגודל הנוכחי חייבות להביא לעליית מחירים (אינפלציה). ז"א, הכסף הרב שמודפס ישמש בסופו של דבר לרכישות של מוצרים ושירותים או לחיסכון והשקעות.
לדעתנו רוב הכסף ישמש לחיסכון כתוצאה מאי-הוודאות, להשקעות בשוק ההון ולרכישה חוזרת של מניות ע"י חברות. אין כרגע ממש אלטרנטיבות אחרות. מחירי המוצרים והשירותים מוזלים בגלל כניסת טכנולוגיות חדשות ובאמת איננו רואים עליות מחירים (אין אינפלציה) בשנים האחרונות, למרות הזרמת כספים אדירה ע"י הבנקים המרכזיים וריביות נמוכות ביותר.
למעשה, אם נתעלם רגע מהטרגדיה האנושית של איבוד כל כך הרבה מקומות עבודה ונסתכל על התופעה בעיניים אנליטיות, רוב המשרות שאבדו הן בתחומיי "הכלכלה הישנה" וכן בתחום הדלקים, התיירות, הבידור והפנאי. אלה אינם תחומים יצרניים מאוד, אולם לאורך זמן קשה בלעדיהם כי אלו תחומי חיים החיוניים לרווחת הפרט. אך האם הייצור החשוב ניפגע מאוד?
אם ננסה לתאר את העתיד בעוד 20-30 שנה הרי שרובנו נהיה מובטלים ואת רוב העבודות יעשו מכונות ורובוטים. לדעת מומחים רבים, רוב האנשים יחיו "מהכנסה אוניברסאלית", שהיא מעין קצבת ביטוח לאומי מוגדלת, ויעסקו בתחומיי פנאי ותחביבים. הקורונה רק מזרזת תהליך זה.
ועדיין, הסיכונים והמחירים בשוק גבוהים ברמה היסטורית. האינדיקטור החשוב ביותר למשקיע כמו וורן באפט הוא שווי החברות הכולל, מחולק בתוצר הגולמי המקומי הלאומי של ארה"ב (GDP). למעשה אינדיקטור זה נקרא "באפט אינדיקטור" והוא נמצא קרוב לשיאו בימים אלו (כשהוא גבוה השוק בכללי יקר), קרוב לתחום בו היה רק לפני משבר ההייטק בשנות ה 2000.
The Ratio of Total Market Cap to US GDP
אינדיקטור אחר שמשמש משקיע כמו וורן באפט ומשקיעים רבים נוספים כדי להבין עד כמה המחירים בשוק גבוהים יחסית לריווחי החברות, הוא מכפיל הרווח המצרפי בשוק. מכפיל זה משווים לתקופות אחרות וככל שהוא נמוך יותר החברות בשוק ניסחרות במחיר יחסי נמוך יותר. אינדיקטור זה ניקבע ע"י הכלכלן רוברט שילר ולכן ניקרא על שמו - מכפיל הרווח של שילר (Shiller P/E).
רק לפני המשבר הגדול של שנות ה 30 במאה הקודמת ולפני משבר הדוט קום בשנות ה 2000, היה אינדיקטור זה ברמות בו הוא נמצא כיום: בסביבות 29.1 כאשר הממוצע הוא 17.1.
Shiller P/E – A Better Measurement of Market Valuation
בעניין זה חשוב לציין שמשקיעים גדולים כמו וורן באפט וריי דליו (מיליארדר ומייסד קרן הגידור הגדולה בעולם - ברידג'ווטר) חושבים שאנו במשבר הכלכלי הגדול ביותר מאז 1930. וורן באפט מכר את כל אחזקותיו בחברות התעופה (והיו לו הרבה אותן ביצע בשנים האחרונות) והקטין את החזקותיו בהשקעות גדולות אחרות, כמו בנק ההשקעות גולדמן זאקס ואמזון. כיום הוא מחזיק בחברת ההשקעות שלו, ברקשייר הטוואיי, כ 140 מליארד דולר במזומן. זו הרמה הגבוהה ביותר של מזומן שברקשייר החזיקה איי פעם.
האווירה בשווקים בועתית: משקיעים שנכנסו לאחרונה מדברים על הרווחים שנעשו בחודשים האחרונים, גם בקרב אנשים שאינם משקיעים בדרך כלל ושהקשר ביניהם ובין שוק ההון מקרי. לפתע נראה שכולם מבינים בהכל וגם שהכל עולה בתקופה זו.
לדוגמה, חברת הרץ (סימול: HTZ) הכריזה על פשיטת רגל לפני כשבועיים. לפני כשבוע (בזמן פשיטת הרגל) הכריזה על גיוס הון של כמליארד דולר בהנפקת מניות לציבור. באותו יום קפצו המניות של הרץ ב50% ונירשמו ביקושיי יתר להנפקה. זה פשוט לא מובן. ההנפקה התבטלה בסופו של דבר רק לאחר התנגדות ה SEC (הרשות לניירות ערך האמריקאית) כדי להגן על המשקיעים. המניות נפלו למחרת חזרה למחיר הנוכחי.
דוגמה אחרת היא חברת ניקולה (סימול: NKLA) שעדיין לא ייצרה דבר ומתכננת לייצר משאיות שיעבדו על מימן וחשמל. החברה כבר ניסחרת בשווי הזוי של 24 מליארד דולר. ניקולה מתכוונת לייצר את המשאיות ותחנות המימן כמו גם את הבטריות במיקור חוץ והחברה נתנה כמה הכרזות שנויות במחלוקת. כל התיכנון שלה גבולי, על סף ההונאה ומכירת חלומות ואשליות.
אנחנו מזכירים שבדרך כלל אוירה כזו מהווה תמרור אזהרה גדול לשווקים ולמשקיעים, אך הפעם בגלל ההזרמה המסיבית, לא בטוח שהחשש יתממש בחודשים הקרובים. אין ספק שבתקופות כאלו צריך להיות עירניים ולעקוב מקרוב אחרי ההתפתחויות.
לסיכום
הדפסת כסף גורמת בדרך כלל לאינפלציה או לעליית מחירים. השאלה איפה תחול עליית המחירים ולאן יזרום הכסף הרב שמודפס היום. כבר עתה רואים שחלק גדול מהכסף הולך להגדלת החיסכון ולשוק ההון. כאשר הפד ממשיך להגדיל את מאזנו ולהזרים מאות מליארדי דולרים לשוק, מחירי המניות ממשיכים וימשיכו לעלות.
בנוסף, הממשל הפסיק את הנפקת האג"חים החודש ולכן הפך מ"סופג כסף מהשוק" למזרים כסף לשוק כאשר ההפקט דומה להזרמות הפד.
השאלה עד מתי יעלה השוק כתוצאה מהזרמות אלו?
בנוגע לשוקי המניות, נראה כי כשכסף זול מגיע בלי קושי לבנקי השקעות ולקרנות הגידור הפעילות בשוק,ומאפשר להם לשמור על מינוף גבוה, זהו מתכון בטוח לעליות שערים. זה כניראה מה שניראה בחודשים הקרובים עם סיכויים לתיקונים חדים.
למעשה מאחר ואין אלטרנטיבות טובות יותר היום, סכומי עתק זורמים לשוק ההון ובנוסף מעריכים שכ 4 טריליון דולר "יושבים על הגדר" מחוץ לשוק המניות. לכן, יתכנו מאוד מימושים ותיקונים אלימים בשוק אך לפחות בטווח הקרוב חלק מהכסף "שיושב על הגדר" וממתין להזדמנות, יזרום חזרה לשוק ההון במקרה של ירידות חדות ויבלום את הירידות. בכל מקרה שיקלו הגדלת מרכיב המזומן בתיק בעת כזו.
זו הערכה זהירה וכמובן שעל כל אחד/ת לבצע את המחקר והערכות שלו/ה לפי צרכיו/ה והעדפותיו/ה.
כמו שכתבנו, לא כל השפעות הקורונה שליליות ויש חברות שמרוויחות מכך. בשירות הפרימיום (הסבר על שירות הפרימיום תוכלו למצוא כאן) אנחנו מתארים חברות אלו ואחרות בהן אנו משקיעים.
השקעות מוצלחות!
Comments