top of page
חיפוש

השווקים הפיננסים לאן?


השוק


בתקופה האחרונה השווקים הפיננסים בארה"ב עולים ויורדים בהתאם למצב המקרו כלכלי ופחות כתוצאה מביצועי החברות עצמן. כלומר, בהתאם למצב התעסוקה או האבטלה, לאינפלציה, לריבית או למצב הייצור והבעיות בשרשרת ההספקה. אך לעיתים נראה שככל שהחדשות הכלכליות רעות יותר, כך השווקים עולים יותר ולהיפך, ככל שהחדשות טובות השווקים יורדים. מדוע?


כי המשקיעים מאמינים שאם יופיעו אינדיקציות להתקררות הכלכלה כמו עליה באבטלה או ירידה בצריכה, הפד יאט את קצב העלאות הריבית והצמצום המוניטרי (הורדת כמות הכסף בשווקים).


כך לדוגמה, דו"ח התעסוקה של ארה"ב הפתיע לטובה ביום שישי האחרון עם שיעור אבטלה נמוך שנותר על 3.6% . כמו כן, למשק נוספו 390 אלף משרות, לעומת צפי לתוספת של 328 אלף משרות. לכאורה, אלו חדשות טובות לכלכלה האמריקאית. אך החדשות הטובות הללו העלו את החשש להגברת העלאות הריבית של הפד והפילו את השווקים ביום שישי האחרון.


רוב העולם נכנס להאטה כלכלית, אך בארה"ב התעסוקה עדיין מלאה וסימני ההאטה פחות מורגשים. למרות זאת, חברות רבות כבר הודיעו על צמצומים עתידיים בכוח העבודה שלהן ורשתות כמעוניות גדולות, כמו טרגט ווולמארט, הודיעו על עליה חריגה במלאי כתוצאה מירידה במכירות והורדות מחירים מאולצות כדי להיפטר מהמלאי.


האינפלציה

ביום שישי הקרוב יתפרסם נתון חשוב ביותר, מדד המחירים לצרכן בארה"ב (CPI) בחודש מאי. המדד יצביע על מצב האינפלציה ולכן כל העיניים נשואות לנתון זה. הצפי הוא לעליית מחירים שנתית של 8.1%. לכן, כל עליה הנמוכה מ- 8% תצביע על האטה בקצב האינפלציה, דבר שירגיע את חששות הפד וכניראה יזניק את השווקים, ואילו עליה גבוהה מ- 8.1% תגרום לירידות בשווקים. נעקוב.


רמז טכני לכיוון השווקים

בגרף למטה אנחנו רואים את שער הריבית של הפד (הקו החום), שער הריבית של איגרות חוב (אג"ח) לשנתיים (הקו הכחול) ואת מדד 500 המניות הגדולות בארה"ב, ה- S&P500.

שער הריבית, הנקבע ע"י הפד, משפיע מאוד על שער הריבית של איגרות החוב לשנתיים, למרות ששער זה נקבע בשוק האג"ח ע"י ביקוש והיצע וציפיות המשקיעים לעליה או ירידת ריבית הפד.

כששער הריבית עולה בדרך כלל הדבר גורם לירידות בשווקים ולהפך.

אפשר לראות שריבית האג"ח לשנתיים כמעט חופפת לריבית הפד. זה נכון בדרך כלל אך בחודשיים האחרונים זינקה ריבית האג"ח ל- 2.6% (מסומן בחץ) כשריבית הפד עדיין באיזור ה- 1%. יצירת פער כזה בריביות הוא נדיר ומשמעותו שהשוק צופה לכך שהפד יעלה את הריבית ל- 2.6% וכבר תמחר זאת במחיר האג"ח, למרות שהפד עדיין לא העלה את הריבית בפועל.




הבדל זה בין הריביות אפשר לראות טוב יותר בגרף זה.




מצב כזה של הפרש כה גדול בין הריביות הוא נדיר וקורה בגלל הפחד בשווקים מהעלאות ריבית של הפד, אך לדעתי, בפועל יתקשה הפד מאוד להעלות את הריבית לרמות אלו בגלל רמת החוב הגבוהה של המשק האמריקאי.


נחפש מתי קרה בעבר מצב כזה של הפרש כה גדול בריביות ונבדוק מה קרה לשוק המניות לאחר מכן. לצורך כך, נפחית את ריבית הפד מריבית האג"ח לשנתיים ונבחן את הגרף החדש שנוצר.




אנחנו רואים שקצת לפני 1995 היה מצב של הפרשי ריביות בגובה דומה (מסומן בעיגול).


אם כן, נלך לתקופה זו ונבדוק את מדד המניות הגדולות ונראה שמתקופה זו (מסומן ע"י העיגול התחתון) שוק המניות עלה כמעט ברצף עד שנות ה- 2000. שימו לב שריבית האג"ח (הקו הכחול) צנחה בחדות זמן קצר לאחר מכן, ריבית הפד (הקו החום) המשיכה לעלות עוד כחודשיים והתחילה לרדת רק לאחר מכן.



בקיצור, במקרה של 1994 הפרש הריביות היה אות לזינוק בשווקים ולרצף עליות של 6 שנים.

אמנם המצב הכלכלי היום חמור יותר לאחר מגפת הקורונה, כמה סגרים ומלחמה באירופה, אך יתכן וחשש יתר זה של השווקים, מצביע על רצף עליות אפשרי שיתרחש בחודשים הקרובים.


לסיכום

הכלכלה העולמית נמצאת במשבר עם אינפלציה גבוהה. רוב העולם נכנס להאטה כלכלית, אך בארה"ב התעסוקה עדיין מלאה וסימני ההאטה פחות מורגשים. למרות זאת, חברות רבות הודיעו על צמצומים בכוח העבודה ורשתות כמעונאיות גדולות, כמו טרגט ווולמארט, הודיעו על עליה במלאים והורדות מחירים מאולצות להורדת המלאי.


הפד (הבנק המרכזי בארה"ב) אחראי בעיקר על שני פרמטרים חשובים: יציבות המחירים ותעסוקה מלאה. תעסוקה מלאה מתקיימת, אך האינפלציה גבוהה ולכן הפד פועל להורידה ע"י העלאות ריבית.

הבעיה היא קצב העלאות הריבית. למרות שנומינלית הפד העלה את הריבית רק ב- 0.75% , הרי שבפועל הריבית עלתה מ- 0.25% ל- 1% וזו עליה של פי ארבע. זהו קצב עליית ריבית חסר תקדים בשוק עמוס בחובות, בו שררה ריבית אפסית זמן רב.


ביום שישי יתפרסם מדד המחירים לצרכן ונוכל לראות אם האינפלציה עולה או מתמתנת. במקרה של ירידה בקצב עלית המחירים, הפד ימתן כיראה את קצב העלאות הריבית, שכרגע גורמת לפחד ולירידות בשווקים. במקרה ההפוך, יאלץ הפד להמשיך בהעלאות ריבית וצמצום מוניטרי. לכן הנתון ביום שישי כה חשוב.


השקעות מוצלחות לכולן/ם!


שימו לב שבמאמר זה אנחנו משתפים אתכם בתחזיותינו, דעותינו ושיקולינו לצורכי מידע, אך אין זה יעוץ או הכוונה כיצד לפעול ו/או לנהל את השקעותיכם. על כל אחד ואחת לבצע את בדיקותיו/ה ולהסיק מסקנות בהתאם להעדפותיו/ה.

זיכרו, המנוי לתיק הפרימיום ותיק הצמיחה הוא מנוי לשנה. כברירת מחדל המנוי מתחדש אוטומטית כל שנה. תוכלו לסיים את המנוי שלכם בכל עת דרך הפרופיל שלכם/ן (בחרו מהתפריט "המנוי שלי", בחרו בסוג המינוי ו"ביטול מנוי") באתר זה. אם אתם מקבלים את המאמרים גם בהודעות ווטסאפ, תוכלו גם לשלוח הודעת "בקשה להפסקת מנוי פרימיום או צמיחה".

81 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page