חברים, מאז 2014 אנחנו שומעים שעכשיו מגיעה התחרות לטסלה בתחום הרכבים החשמליים. בימים אלו טענות אלו אף מתגברות, בעיקר ע"י העיתונות הכללית ו"אנאליסטים" למיניהם שמכריזים ומנתחים זאת ("The competition is coming"). גם אני נשאל בזמן האחרון האם שוק הרכבים החשמליים יוצף ברכבים חשמליים בקרוב?
אז זהו, שכנראה שלא. המגבלה העיקרית היום ובחמש השנים הקרובות לפחות, הן הסוללות. הטכנולוגיה משתפרת במהירות והשקעות עצומות מופנות לבניית מפעלי סוללות חדשים אך הדבר דורש תכנון, משאבים, חומרי גלם וזמן. חברות הרכב המסורתיות, שגררו רגליים בכניסה לתחום הרכב החשמלי, נאלצות לעשות זאת עתה, באיחור וללא תיכנון מעמיק. המחסור בסוללות יפגע בהן. בואו ננסה לבדוק זאת לעומק ונראה אלו חברות באמת יכולות להוביל את תחום הסוללות? אלו הזדמנויות תיפתחנה להשקעה בחודשים הקרובים ואיך נוכל לנצל זאת בהשקעותינו.
ההזדמנויות בתעשיית הרכבים החשמליים והסוללות
אם הסוללות מגבילות את ייצור הרכב החשמלי, בואו נבדוק מי הן יצרניות הסוללות הגדולות בעולם.
ראו טבלה של יצרני הסוללות הגדולים לרכבים חשמליים בעולם ב- 2020:
כולן חברות סיניות, קוריאניות ויפניות. שלושת הראשונות מייצרות סוללות עבור טסלה. CATL, שהיא היצרנית הגדולה בעולם, מתכננת להכפיל את יכולת הייצור שלה ע"י בניית מפעל בשנחאי כ- 80 ק"מ ממפעלה של טסלה שם. לפי הערכות כל ייצור הסוללות שיתבצע שם יסופק לרכבי טסלה המיוצרים במפעלה שבשנחאי. בהתחשב שכבר היום מייצרת CATL סוללות עבור טסלה, הרי ברור שרוב יכולת הייצור שלה תשרת את לטסלה.
פנסוניק מייצרת כבר היום סוללות לרכבי חשמל ולסקטור האנרגיה בעיקר עבור טסלה במפעל שבנבדה. גם LG Chem מייצרת עבור טסלה. בנוסף, טסלה עצמה נכנסה לייצור סוללות ואני חושב שנראה אותה בין הייצרניות הגדולות כבר בשנים הקרובות.
זו תעשיה קשה, רוויה בפטנטים שדורשת מומחיות רבה וטכנולוגיה מורכבת מאוד. טסלה רכשה כמה חברות עם פטנטים רבים וטכנולוגיות יחודיות בתחום הסוללות כמו מקסוול (Maxwell)האמריקאית והילבאר (Hilbar) הקנדית, חברה העוסקת בבניית הציוד וקווי היצור הדרושים להפקה וייצור של סוללות. טסלה מתכוונת להפוך לאחד הייצרנים הגדולים בעולם בתחום הסוללות ובאותו זמן היא ממשיכה לרכוש ולחתום על חוזים עם שאר הייצרנים הגדולים בעולם.
במצב זה, בו רוב הייצרנים הגדולים מספקים בעיקר לטסלה, לא נשארות יכולות ייצור רבות של סוללות לשאר חברות הרכב. חברות רכב אחרות מתחילות לתכנן יצור סוללות אך כניראה שלא ניראה תוצאות לפני 2025. לדוגמה, פולסוואגן מתכננת לייצר סוללות ברמה של 200 גיגה וואט / שעה ב- 2030. לשם השוואה, טסלה מתכוונת לייצר ב- 2030, יחד עם שותפותיה, כ- 3000 גיגה וואט/ שעה (3 טרה וואט/שעה) והכל לצריכה עצמית. פי 15 יותר מפולסוואגן. לא ברור איך פולסוואגן תוכל לייצר רכב חשמלי בסדרי הגודל של טסלה במצב כזה. שאר ייצרני הרכב באירופה וארה"ב הרחק מאחור ולמעשה לא יוכלו לייצר רכב בייצור המוני של מאות אלפים, שלא לדבר על מיליונים, בלי ייצור של סוללות ברמה הנדרשת.
פורד ו GM, מצהירות שייצרו (יחד) כמליון רכבי חשמל ב 2025. ספק רב שהן יצליחו בשל בעיית הסוללות והזמן שנדרש להקמת מפעלים הן לייצור הרכבים והן לייצור הסוללות. אך בהנחה שיעמדו ביעד זה, טסלה תייצר בין 6-7 מיליון רכבי חשמל ב- 2025. פי 7 יותר מ- GM ופורד יחד.
טסלה הציגה חידושים רבים בתחום הסוללות ביום הסוללה שלה, והיא ממשיכה לחקור ולפתח את ייצור ויעול הסוללות והורדת מחיריהן. היא בונה מפעלי סוללות בשנחאי, ברלין ובטקסס, ויש לה כבר בקליפורניה מפעל ניסיוני אותו בנתה לאחרונה ובנבדה מפעל סוללות עם פנסוניק, שגם מייצרת עבורה ביפן. בנוסף, CATL מייצרת עבורה סוללות בסין למפעל בשנחאי וכן גם KG Chem. זאת בנוסף למפעל הסוללות אותו היא בונה שם.
רק כדי להבין את ההבדל ואת יתרונה התחרותי העצום של טסלה בתחום הסוללות והרכב החשמלי בארצות הברית, אפשר להזכיר את התוכניות של היצרנים העיקריים בארה"ב לשנה הבאה:
GM ייצרו במקרה הטוב 50,000 רכבי חשמל ב- 2022 וכך גם פורד. טסלה תייצר בסביבות 2 מיליון רכבים.
ממשל ביידן מתכוון להעביר חוק למתן סובסדיות לרכבים חשמליים, דבר שיגביר את הביקוש לרכבים אלו ורק יחמיר את בעיית המחסור בסוללות. לוקח זמן לבנות מפעלי רכב חשמלי בייצור המוני. לטסלה ולסינים לוקח כשנה. לתעשיית הרכב המסורתית והבירוקרטית, העמוסה בחובות והתחייבויות לבעליי המניות, שאת עיקר כספה היא עושה בתעשיית רכבי הבנזין והסולר, יקח שנים לעבור לייצר רכבים חשמליים בכמויות גדולות. לדעתי לחלק גדול מהן זה יהיה מאוחר מידיי. התחרות המשמעותית לטסלה תגיע מכיוון סין מחברות כמו BYD, XPENG, NIO ו- GEELY.
בהנחה שאחרי 2030, מכירת רכבי בנזין וסולר תהיה אסורה, הרי ברור שרבות מחברות הרכב המובילות היום, יכנסו לקשיים, יקטנו מאוד או אף יפשטו רגל ויעלמו.
מי יחליף את חברות הרכב המסורתיות והגדולות היום? כנראה שחברות רכב אחרות, בעיקר סיניות, בעלות יכולת ייצור של רכבים חשמליים ואספקה מספקת של סוללות. חברת רכב כזו, שגם נראית כרגע היחידה שערוכה לנושא ייצור המוני של רכב החשמלי מלבד טסלה, שיש בידיה גם טכנולוגיה מתקדמת ביותר בתחום הסוללות ומסוגלת להגדיל את ייצורן עבורה ועבור חברות רכב אחרות, היא BYD הסינית.
חברת BYD היא היצרנית הגדולה בעולם לסוללות למכשירים ניידים והרביעית בעולם לסוללות לרכבים. בנוסף, היא יצרנית של רכבים חשמליים שעושה את כל חלקי הרכב העיקריים (ורטיקאלית) הגדולה ביותר בסין והיצרנית בפועל של רכבים רבים עבור חברות רכב אחרות כמו טויוטה, מרצדס, שיומי ועוד. BYD היא יצרנית עיקרית של סוללות למכשירי אפל ואולי תייצר סוללות ומרכיבים אחרים גם עבור הרכב של אפל בעתיד, אם יהיה כזה.
אלו הרכבים החשמליים שנמכרו בארצות הברית ב- 2020.
מרבית הרכבים שנמכרו הם של טסלה, כשהייצרנים האחרים מוכרים כמות זניחה, מלבד הבולט של GM, שהוא רכב קטן.
לפחות לפי הרבעון הראשון של 2021 הפער בין טסלה לאחרות רק גדל בארצות הברית.
שוב, מלבד הבולט של GM, המכירות של שאר החברות זניחות. כל שאר החברות יחד כולל הבולט, לא הגיעו למספר/כמות המכירות של מודל 3 בלבד, שלא לדבר על מודל Y. טסלה לא מכרה יותר מודל Y כי היא לא מצליחה לעמוד בקצב הביקוש ולייצר מספיק. מי שמזמין מודל Y היום בארה"ב, יקבל את רכבו רק בספטמבר, כלומר, זמן המתנה של שלושה חודשים.
הייצור של מודל S ומודל X של טסלה הופסק ברבעון הראשון כמעט כליל לצורך שדרוגים, דבר שאפשר לפורשה ואאודי למכור כמה אלפי רכבים.
איך נרוויח בהשקעותינו מתעשייה זו ומהמחסור שנוצר?
אפשר להשקיע בטסלה למעשה וכך אמנם אנו עושים באופן גורף בתיק הפרימיום, אך אפשר גם להשקיע בחברות אחרות שייהנו מהמחסור והביקוש הגדול וכרגע הן חברות קטנות יותר עם מרווח גדול יותר לעליה. ראינו כבר שככל שהחברה קטנה יותר כך הסיכוי למכפיל גדול יותר ברווחים גבוה יותר. אני מאמין שטסלה תעלה פי 10 או יותר בשנים הקרובות, אך יצרנית קטנה של סוללות או ליטיום, שתגדל במהירות, יכולה לעלות גם פי 100, כמובן תוך התחשבות בטיב החברה, ההנהלה, המוצר ושאר הפרמטרים החשובים בהשקעותינו.
בואו נבחן עקרון זה בדוגמה על שתי חברות המספקות תוכן דיגיטלי בסטרימינג ונשווה את תוצאותיהן בשנה שעברה. ב- 2020 הרבה אנשים נשארו בבית בזמן המגיפה והיו צריכים לבדר ולהעסיק עצמם במשהו. מחקר מצא כי חלה עלייה של 99% משנה לשנה בשעות הצפייה בווידאו בשידור חי, נכון לאפריל 2020.
ושוב אנו רואים את אותה תופעה של העיקרון הנ"ל. החברה הגדולה נטפליקס, עלתה ב- 44% תוך 55 ימים מאפריל 2020, אבל רוקו – הקטנה יותר, והפחות ידועה – עלתה ב- 119%! ב- 55 ימים אלו.
בשירות הצמיחה המהירה אנחנו מנסים לזהות חברות לא גדולות אלו שיגדלו ויעלו פי 10, 20, 50 ואף פי 100 בסקטורים שחייבים לצמוח במהירות כדי לספק את הבקושים הגדולים והמחסור שנוצר ושיווצר בשנים הבאות בתחומים כמו רכבים חשמליים, סוללות ומחצבים לייצור סוללות.
ההזדמנות הבאה בחברת טסלה
מדצמבר 2019 ועד היום זינקה טסלה ב- 1100%. מדוע? בנובמבר 2019 סיימה טסלה לבנות את מפעלה בשנחאי ובדצמבר אותה שנה החל ייצור מודל 3 שם. בארבע ואף חמש השנים שקדמו לרגע זה חוותה טסלה זמנים קשים, והמניות דשדשו ולא ממש התרוממו.
בדצמבר 2019 מניות החברה התחילו לעלות במהירות. המניה ירדה אמנם חזרה בחודשיים של תחילת הקורונה אך לאחר מכן החלה לעלות שוב עד לשיא של 900 דולר, אליו הגיע לפני כמה חודשים.
שנה וחצי לאחר סיום המפעל המניה יקרה ביותר ב- 1,100%.
ההזדמנות
בחודשים הקרובים טסלה אמורה לסיים בנייתם של שני מפעלי ענק, בברלין ובטקסס, ולהתחיל את הייצור בהם לקראת סוף השנה. להערכתי יש סיכוי שנראה סיפור דומה עם מניית החברה כשהדוחות הרבעונים יתחילו לשקף את גודל השינוי במכירות וברווח, הקפיצה בכמויות היצור והדגמים החדשים (סייברטראק, משאיות, הרודסטאר – רכב הספורט), וכשוולסטריט תעכל את המספרים הגדלים בדוחות.
משבר השבבים וההזדמנויות בתחום השבבים
לפני סיום, ראוי שנזכיר כאן עוד הזדמנות, עליה נכתוב יותר במאמרים הבאים. כרגע יש משבר ומחסור חמור ברכיבים אלקטרונים, בעיקר בתחום השבבים. מחסור זה פוגע בתעשיות רבות אך בעיקר בתעשיית הרכב ובתעשיית התקשורת. תשתית דור ה- G5 החדשה, שעדיין לא ממש החלו בפריסתה, תשפיע על תעשיות רבות והיקפה בשנים הקרובות לפי הערכות שונות, יהיה כ- 17 טריליון דולר.
חוק החדשנות והתחרות שיוזם הקונגרס בארה"ב אמור לספק 52 מיליארד דולר לפתרון המחסור בשבבים לתעשייה.
כרגע חוק זה עבר רק את הסנאט האמריקאי, והנשיא ביידן ציין שהוא יחתום עליו ברגע שהוא יעבור גם את בית הנבחרים. כלומר, אישור על ידי בית הנבחרים של ארה"ב היא המשוכה האחרונה לאישורו.
עם אישור החוק יהיה מימון לשדרוגים של מפעלים, קווי ייצור והשקעות חדשות. ברגע שכולם יודעים בוודאות כי המימון יגיע, חברות המתכוננות ליישם G 5 תוכלנה להאיץ את התוכניות שלהן בידיעה כי המחסור יטופל כראוי בקרוב.
אישור החוק הקרב מייצר לנו חלון הזדמנויות צר שנוכל לנצל, עם הסרת אי הוודאות בתחום מימון הפתרון למחסור. יתכן שניראה ראלי חד בשוק בחודשים שלאחר מכן. בשירות הפרימיום כבר פירסמנו חברה שתהנה מהמחסור ומהביקוש הגבוה לשבבים. בשירות הצמיחה המהירה נפרסם סקירות על חברות קטנות יותר שיהנו גם הן מהבקושים ומהמחסור בעולם.
לסיכום
כמו שכתבנו כבר לפני חמש שנים, ההתפתחות הטכנולוגית מאיצה ומשנה כמעט כל תחום בחיינו. האצה זו לא תמיד מורגשת כי אנחנו כבני אדם חושבים בצורה ליניארית, ולכן רוב האוכלוסייה מופתעת מהשינויים התכופים שאנחנו חווים בחיינו. מי זוכר שרק לפני 25 לרובנו לא היה טלפון נייד, שלא לדבר על טלפון חכם? איך תפקדנו וכמה השתנה מאז?
אם נדע להבין ולנצל שינויים אלו בהשקעותינו, נוכל להגדיל את חסכונותינו בצורה שתשנה את חיינו ותאפשר ביטחון כלכלי, לנו וליקירינו.
מעת לעת קורים גם אירועים מכוננים כמו מגפת הקורונה, ובמקרים כאלו ההזדמנויות אף גדולות יותר, אך חלון ההזדמניות לעיתים צר יותר ועלינו לפעול במהירות.
אנחנו כאן כדי להאיר היזדמניות אלו ולהחליף מידע ורעיונות בנושא. אשמח לשמוע הערותיכם בתחום ההשקעות, החברות עליהן אנו כותבים, ובתחומים אחרים שמעניינים אותכם/נו.
אפשר לכתוב בווטסאפ או בדף וקבוצת הפייסבוק שהקמנו לנושא כאן.
שירות הפרימיום מציע כ- 12 חברות טכנולוגיות שיוצרות תיק השקעה מאוזן, הטוב ביותר בעת הזו לדעתנו. המטרה היא להשקיע בחברות שיעלו פי 5, פי 10 או אף יותר, בחמש עד עשר השנים הבאות, יחד עם חברות גדולות שתמשכנה לגדול בצורה יציבה לאורך זמן.
שירות הצמיחה המהירה הוא שירות חדש שיציג כ 20 חברות שיפורסמו כל כמה שבועות מהשקת השירות (שהיה לפני יותר מחודש וחצי), ויוצרות תיק השקעה המכוון למקסימום צמיחה. המטרה היא להשקיע בחברות שתעלנה פי 10, 20, 50 או יותר בחמש עד עשר השנים הבאות. כמובן שתיק זה יהיה תנודתי יותר. עד היום פורסמו 11 חברות בתיק הצמיחה המהירה.
עם השלמת כל החברות בתיק הצמיחה המהירה, נתחיל להציג באתר את תשואת שני התיקים, "שירות הפרימיום" ושל "שירות הצמיחה המהירה", ברזולוציה חודשית.
השקעות מוצלחות!
שימו לב שבמאמר זה אנחנו משתפים אתכם בתחזיותינו, דעותינו ושיקולינו, אך אין זה יעוץ או הכוונה כיצד לפעול ו/או לנהל את השקעותיכם. על כל אחד ואחת לבצע את בדיקותיו/ה ולהסיק מסקנות בהתאם להעדפותיו/ה.
Comments