ביום חמישי פורסם בארה"ב מדד המחירים לצרכן לחודש יוני. הנתון הפתיע לטובה והצביע על ירידה תלולה יותר מצפי האנאליסטים בגובה האינפלציה. הנתון השנתי הראה על עלייה של 3%. נמוך מהציפיות שעמדו על 3.1% ומתחת לנתון הקודם שעמד על 3.3%. בנוסף, המדד החודשי הראה על ירידה של 0.1% ברמת המחירים, נמוך מהציפיות שעמדו על עלייה של 0.1% ומהנתון הקודם שעמד על 0%.
ירידה מפתיעה זו באינפלציה הביאה להערכות גוברות שהפד יוריד את הריבית בספטמבר וגרמה לקפיצה במדד הראסל (RASSELL), מדד מניות הטכנולוגיה הקטנות. לעומת זאת "ששת המופלאות" (ללא טסלה שהחלה לעלות רק לאחרונה) או מניות הטכנולוגיה הגדולות שעלו ומשכו את המדדים למעלה בשנה האחרונה, ירדו. תהליך זה נמשך יום אחד אך אולי זה מצביע על שינוי מגמה?
איך תשפיע ירידת הריבית?
בחצי הראשון של 2024, שוק המניות הובל ועלה על ידי קבוצה קטנה של מניות טכנולוגיה, המוכרות גם כ"שבע המופלאות" או ללא חברת טסלה (TSLA) שעלתה רק לאחרונה, כ"ששת המופלאות". אלו מניות הקשורות גם לבינה מלאכותית. מניות אלו כוללות את Nvidia, Apple, Meta, Microsoft, Google ו- Amazon. סקטורים אחרים בשוק כמעט לא עלו ובחלקם אף ירדו.
לאחרונה, לאחר הירידה באינפלציה והגדלת הסיכויים להורדת הריבית בספטמבר, מגמת העליות ממתפשטת ממניות הטכנולוגיה הללו לסקטורים אחרים, כגון מניות הטכנולוגיה הקטנות, פיננסים, תעשייה ונדל"ן. הסיבה לכך היא שמשקיעים צופים עתה בהסתברות של 94% הורדת ריבית בספטמבר. ריבית נמוכה יותר תועיל לסקטורים אלו וכמובן גם לתיק הצמיחה שלנו.
בגדול, זוהי התפתחות חיובית עבור שוק המניות בכללותו. זה אולי מצביע על הרחבת גל העליות בשווקים גם לסקטורים אחרים והמשך עליית המדדים בחצי השנה הקרובה. גם באופן היסטורי, חצאי שנה ראשונה חזקים, נוטים להיות מלווים בחצאי שנה שנייה חזקים. ראו את הסטטיסטיקה ב- 70 השנה האחרונות.
המשמעות של נתונים אלו היא שבהסתברות של 82.6% מדד ה- S&P500 יגמור את השנה במקום גבוה יותר מהיום. כמה יותר גבוה? בממוצע 7.7% גבוה מהיום.
יש האומרים שתחילת הורדת הריבית תביא לנפילה בשווקים כמו שקרה בעבר. היו מקרים בעבר שאכן כך קרה והיו מקרים שלא. ראו את כל תחילת מחזור הורדות והעלאות הריבית ב- 70 השנה האחרונות בגרף המדד המניות העיקרי בארה"ב.
הנקודות הוורודות בגרף הן העלאות הריבית והנקודות האפורות לאורך הגרף הן הורדות הריבית. כשהורדות הריבית היו תוצאה של משבר כלכלי, כמו ב- 1981, 2001 או 2008 (מסומן בחיצים האדומים), הורדת הריבית לוותה בנפילות בשווקים, אך בשאר הפעמים השוק דווקא המשיך לטפס לאחר הורדת הריבית. המצב היום לדעתי דומה למצב ב- 1995 (מסומן בחץ האדום העבה). אז התחילה מהפכת האינטרנט והשווקים המשיכו לעלות עוד כמעט 6 שנים לאחר הורדת הריבית ב- 1995. היום אנחנו בתחילתה של מהפכת הבינה המלאכותית.
מכיוון שאף אחד לא יכול לצפות את העתיד, עלינו להיות זהירים ולהבין שהאינפלציה בארה"ב למעשה יורדת ויכולה להפוך גם לדפלציה אם הבנק הפדרלי ימשיך להחזיק את הריבית גבוהה ולא יפעל להורידה. דפלציה (ז"א, ירידת מחירים) גרועה למשק ולצמיחה יותר מאינפלציה נמוכה ויכולה להביא למשבר כלכלי. ובאמת, בחוגים מסוימים יש חשש ממשבר כלכלי. למה?
• נתוני האינפלציה האחרונים בארה"ב מראים ירידה משמעותית.
• הבנק הפדרלי מגיב לאט מדי לירידה באינפלציה ועלול לגרום לדפלציה.
• הבנק הפדרלי מפרש לא נכון את הנתונים הכלכליים ולא מוריד את הריבית כדי למנוע דפלציה.
• דפלציה יכולה להיות גרועה מאינפלציה כי היא דוחה השקעות, הוצאות וצריכה.
• ירידה בהוצאות, בצריכה ובהשקעות תגדיל את האבטלה.
• במקרה כזה, כל הפעילות הכלכלית יורדת ואנחנו בהאטה או אף משבר כלכלי.
לסיכום, נצטרך להמשיך ולעקוב אחרי הנתונים כדי לראות באיזה מהירות המחירים עולים (אינפלציה) או יורדים (דפלציה) ובאיזה מהירות האבטלה עולה. אם הנתונים יתחילו להשתנות במהירות בכיוון הלא רצוי, יש מקום לדאגה, אך במקרה והנתונים ימשיכו להיות יציבים פחות או יותר, עם ירידה איטית באינפלציה, יש פחות מה לדאוג.
מה קרה בשבוע שעבר בשווקים?
· כאמור, ביום חמישי פורסם בארה"ב מדד המחירים לצרכן לחודש יוני. הנתון השנתי הראה עלייה של 3%, נמוך מהציפיות שעמדו על 3.1% ומתחת לנתון הקודם שעמד על 3.3%. בנוסף, המדד החודשי הראה ירידה של 0.1%, נמוך מהציפיות שעמדו על עלייה של 0.1% ומהנתון הקודם שעמד על 0%. לפי מדדי מחירים אלו המחירים לא עולים כרגע. הירידה במדדים מצביעה על התמתנות לחצי האינפלציה, דבר שיכול להקל על הלחצים האינפלציוניים ולגרום לפד להוריד את הריבית.
· ביום שישי פורסם בארה"ב מדד המחירים ליצרן לחודש יוני. הנתון השנתי הראה עלייה של 2.6%, גבוה מהציפיות שעמדו על 2.3% ומהנתון הקודם שעמד על 2.4%. בנוסף, המדד החודשי הראה עלייה של 0.2%, גבוה מהציפיות שעמדו על 0.1% ומהנתון הקודם שעמד על 0%. מדדים אלו משקפים את השינויים במחירי מוצרים ושירותים ברמת היצרן ומהווים אינדיקטורים חשובים ללחצי האינפלציה בשרשרת האספקה. העלייה במדדים מצביעה על כך שלמרות ההתמתנות באינפלציה במדד המחירים לצרכן, עדיין קיימים לחצים אינפלציוניים על המחירים ליצרן. יתכן והיצרנים פשוט לא מצליחים להעביר לצרכנים את עליית המחירים שהם חווים, שכבר לא מוכנים לשלם כל מחיר ומורידים צריכה.
· ביום שישי פורסם בארה"ב מדד סנטימנט הצרכנים של מישיגן לחודש יולי. הנתון הראה ירידה לרמה של 66.0 נקודות, נמוך מהציפיות שעמדו על 68.5 ומהנתון הקודם שעמד על 68.2 נקודות. מדד זה משקף את תחושת הביטחון של הצרכנים במצב הכלכלי הנוכחי והעתידי ומהווה אינדיקטור חשוב להוצאות הצרכנים. הירידה במדד מצביעה על כך שהצרכנים מרגישים פחות בטוחים בכלכלה. המשמעות היא שהמשך הירידה בסנטימנט הצרכנים עלול להשפיע על תחזיות הצמיחה הכלכלית, להפחית את ההוצאות הצרכניות ולהכביד על שוק העבודה וההשקעות. 68% מתוצר הכלכלה האמריקאית נובע מהוצאות הצרכנים ולכן נתון זה חשוב.
אירועים חשובים השבוע
• ביום שלישי צפוי להתפרסם בארה"ב נתון המכירות הקמעונאיות לחודש יוני. הצפי הוא לירידה חודשית של 0.2%, לעומת עלייה של 0.1% שנרשמה בנתון הקודם. מדד זה משקף את השינויים בהוצאות הצרכנים על מוצרים ושירותים ומהווה אינדיקטור חשוב לבריאות הכלכלה האמריקאית. הירידה הצפויה במכירות הקמעונאיות מצביעה על חולשה בביקוש הצרכני, דבר שיכול להעיד על ירידה בביטחון הצרכנים או עליית מחירים שמכבידה על הצרכנים. הנתון עשוי להשפיע על החלטות הפדרל ריזרב בנוגע למדיניות המוניטרית, במטרה לשמור על היציבות הכלכלית ולתמוך בצמיחה המתמשכת.
חברות חשובות בכותרות
• מניית אנבידיה (NVDA), ענקית השבבים הנסחרת לפי שווי של 3.18 טריליון דולר, עלתה בשבוע החולף ב-1.3% לאחר דיווחים על התאוששות לאחר ירידה חדה יום קודם לכן. למרות הרוטציה בשוק מהשקעות במניות שצמחו השנה למניות שיכולות להרוויח מהפחתות הריבית הצפויות, אנליסטים בוול סטריט שמרו על אופטימיות לגבי עתיד החברה. קודי אקרי מ-Benchmark Research העלה את מחיר היעד של מניית אנבידיה מ-135 ל-170 דולר ושמר על דירוג "קנייה", לאחר שיחה עם נציגי החברה שהגבירה את בטחונו בכך שהביקוש לשבבים של אנבידיה יעלה על ההיצע עד סוף שנת 2025. במקביל, חברת סופטבנק היפנית רכשה את חברת Graphcore הבריטית, יצרנית שבבי AI, מה שמוסיף לתחרות מול אנבידיה. עם זאת, מנכ"ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, ציין שהתוכנה של החברה והעלות הכוללת הנמוכה יותר לשימוש בשבבים שלה יהוו יתרון מול המתחרים.
היום אנבידיה יורדת בכ-5% יחד עם כל סקטור השבבים. הירידות מגיעות על רקע דיווח ברשת בלומברג, כי ממשל ביידן בוחן הטלה של מגבלות קשות יותר על חברות שעדיין מעמידות לרשות סין טכנולוגיית שבבים מתקדמת למרות מגבולות היצוא הקיימות.
• מניית טסלה (TSLA) ענקית הרכבים החשמליים הנסחרת לפי שווי של 791 מיליארד דולר, עלתה בשבוע החולף רק ב-0.25% לאחר שהחברה דחתה את אירוע הרובוטקסי המתוכנן מאוגוסט לאוקטובר (כניראה. עדיין לא אושר ע"י טסלה). על פי דיווח בבלומברג, ההחלטה לדחות את האירוע התקבלה כדי לאפשר לצוותים נוספים זמן לפיתוח אביטיפוס נוספים של הרכב. המניה נפלה ב-8.4% ביום חמישי, קטעה רצף של 11 ימי עלייה בהם צברה המניה 44%. האנליסט דן אייבס מוודבוש שמר על דירוג "תשואת יתר" ותחזית מחיר של $300, וציין שהעיכוב אינו משנה את התחזית החיובית על תחום ה-AI והרובוטיקה של טסלה. עם זאת, העיכוב פוגע בביטחון המשקיעים בכך שהרובוטקסי מוכן ליציאה לכביש.
• מניית מטא (META) חברת האם של פייסבוק ואינסטגרם הנסחרת לפי שווי של 1.3 טריליון דולר, ירדה בשבוע החולף ב-8% לאחר שדיווחים מצביעים על חולשה בביצועי פרסומות החברה. אנליסטים ב-Edgewater Research ציינו כי ביצועי הפרסומות היו חלשים מהצפוי ביוני ותחילת יולי, במיוחד בערוץ הסחר האלקטרוני והצריכה הישירה. ירידה זו מתרחשת למרות נתוני אינפלציה חיוביים מהצפוי. עם זאת, האנליסטים מצפים לדו"ח הרווחים של הרבעון השני של החברה שיפורסם ב-31 ביולי בתקווה לתגובה חיובית לאחר שמטא דיווחה על עלייה של 27% בהכנסות מפרסומות ברבעון הראשון ל-35.6 מיליארד דולר. תחזיות המחיר למניה נותרו חיוביות עם העלאות מצד אנליסטים כגון Rosenblatt Securities שהעלו את תחזית המחיר ל-$562 ו-Wells Fargo שהעלו ל-$625 עם דירוג "תשואת יתר".
ביצועי התיקים שלנו
(נכון ל- 17/7/2024 לפני המסחר)
ביצועי תיק הפרמיום
ההשקעה הראשונית בתיק: 100,000 $ (תחילת 2017).
שווי התיק הנוכחי: 4,511,555 $ (ירידה מ- 4,593,027 $ לפני שבוע).
העלייה בשווי התיק בשנת 2023: 94.77%.
העלייה בשווי התיק מתחילת השנה (בשנת 2024): 55.03%. ראו את עליית תיק הפרימיום לעומת המדדים העיקריים:
תוכלו להצטרף לתיק הפרמיום ולראות מי הן החברות המרכיבות את התיק כאן. מחיר תיק הפרמיום הוא 80 ש"ח לחודש או 960 ש"ח לשנה.
ביצועי תיק הבינה המלאכותית
ההשקעה הראשונית בתיק: כ- 100,000 $ (תחילת יולי 2023).
שווי התיק הנוכחי: $222,175 (מ- $227,175 לפני שבוע).
הרווח מיולי ועד סוף 2023: $19,273 או 19.27%.
העלייה בשווי התיק מתחילת השנה (בשנת 2024): 89.39%
ס"ה עלה תיק ה AI ב- 117.02% תוך 12 חודשים מהשקתו.
ראו את עליית תיק הפרימיום לעומת המדדים העיקריים:
תוכלו להצטרף לתיק הבינה המלאכותית ולראות מי הן החברות המרכיבות את התיק כאן. מחיר תיק הבינה המלאכותית הוא 60 ש"ח לחודש או 720 ש"ח לשנה.
מניות מדווחות השבוע
ראו את החברות המדווחות השבוע בטבלה למטה.
לסיכום
בהמשך למאמרנו משבוע שעבר, ניראה שהמועמד הסופי לנשיאות ארה"ב, לאור ניסיון ההתנקשות, ניקבע והוא טראמפ. כרגע, סיכויי המועמד הדמוקרטי מול טראמפ ניראים קלושים. טראמפ ניתפס כטוב לשווקים הפיננסים ולכן הם עלו. מאז ההתנקשות הוא החל להכריז הכרזות שנויות במחלוקת שדווקא מורידות את השווקים.
למרות הירידות היום, המדדים ממשיכים לכבוש שיאים כאשר מדד הדגל האמריקאי S&P500, שבר את שיא כל הזמנים 36 פעמים מתחילת השנה, פי שלושה מהממוצע ההיסטורי. ראלי חזק כזה יכול להרתיע משקיעים מכניסה לשוק בציפייה לתיקון חד במחירי המניות, אך הנתונים מ־75 השנים האחרונות מראים שחצי שנה ראשונה חזקה מצביעה על סיכוי של 82% להמשך העליות בששת החודשים האחרונים של השנה. זה נכון בעיקר בשנת בחירות.
השקעות מוצלחות לכולן/ם!
תוכלו להירשם לבלוג זה חינם כאן ולהתחיל לקבל במייל מאמרים הדנים בתחום ההשקעות.
תוכלו גם לעקוב אחרינו בטוויטר כאן, שם אנחנו מפרסמים עדכונים קצרים יותר.
שימו לב שבמאמר זה אנחנו משתפים אתכם בתחזיותינו, דעותינו ושיקולינו לצורכי מידע, אך אין זה יעוץ או הכוונה כיצד לפעול ו/או לנהל את השקעותיכם ויתכן ואנו משקיעים בחלק או בכל החברות המוזכרות במאמר. על כל אחד ואחת לבצע את בדיקותיו/ה ולהסיק מסקנות בהתאם להעדפותיו/ה.
זכרו, המנוי לתיק הפרמיום, תיק הצמיחה ותיק ה- AI הוא מנוי לשנה. כברירת מחדל המנוי מתחדש אוטומטית כל שנה. תוכלו לסיים את המנוי שלכם בכל עת דרך הפרופיל שלכם/ן (בחרו מהתפריט "המנוי שלי", בחרו בסוג המינוי ו"ביטול מנוי") באתר זה. אם אתם מקבלים את המאמרים גם בהודעות ווטסאפ, תוכלו גם לשלוח הודעת "בקשה להפסקת מנוי פרמיום או צמיחה" או להפסקת השליחה בווטסאפ בלבד.
Comments