top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תUzi Lumbroso

האם נכון להגדיל השקעות עכשיו?


תיזמון השוק

במאמר היום ננסה להעריך מה יהיה כיוון השוק בחודשים הקרובים. לא כדאי לנסות ולהעריך מה צופן העתיד בטווח הארוך כי המציאות סביבנו משתנה במהירות ושוק ההון תלוי במשתנים רבים.


זהו מדד ה- S&P 500 ב- 30 השנה האחרונות עם ממוצע נע של 100 שבועות. שימו לב שקו זה מתאר טוב את המדד והקו נימצא במגמת עליה זה 11 שנה. רק המשברים ב- 2000 וב – 2008 גרמו לירידה בקו הממוצע. בימים אלו חזרנו לקו הממוצע מלמטה והקו עדיין במגמת עליה.




שימו לב שה-S&P 500 ירד בכ- 20% בחודשים האחרונים אך תיקן למעלה בשבועות האחרונים והשאלה היא אם הירידות ימשכו לשוק דובי בדומה למשברים בשנת 2000 ו- 2008 , או שהעליות ימשכו ונגיע לשיאים חדשים במדד ה- S&P 500.


הסיבות להמשך אפשרי של שוק דובי


ה-S&P 500 עלול להיכנס לשוק דובי בחודשים הקרובים בגלל שתי סיבות עיקריות:

1) המשך העלייה באינפלציה

2) מיתון חריף


שתי הסיבות להמשך הירידות קשורות האחת לשנייה. האינפלציה זינקה בגלל העלייה בכמות הכסף שהוזרם לשוק בימי המגפה, עלית מחירי הדלק והמזון, והבעיות בשרשרת ההספקה שהקטינו את צד ההיצע כאשר הביקושים זינקו לאחר פתיחת הסגרים.


הבנקים המרכזיים שמנסים לרסן את האינפלציה העולה, מעלים ריבית ומצמצמים את כמות הכסף בשוק וגורמים להאטה בפעילות הכלכלית ואולי אף למשבר כלכלי שעלול להחמיר.

אז השאלות הן:

1) האם נחווה המשך עליה באינפלציה או התמתנות בה?

2) האם נחווה מיתון חריף או קל (אולי אנחנו כבר נמצאים בו)?

3) האם נחווה את שניהם (שזה סטגפלציה)?


אם נבחן את הסיכויים שהתרחישים אמנם יתרחשו, נוכל להגן על עצמנו מפני הירידות ולהגיב אם וכאשר הגורמים הנ"ל לירידות, יקרו בפועל.


לאחר הפסקת הזרמות הכסף והעלאות הריבית ע"י הפד, האינפלציה היום נגרמת בעיקר בשל העליות במחירי הדלקים והמזון. כדי לבחון אם האינפלציה תמשיך לטפס בחודשים הקרובים, ניבחן תקופה דומה בעבר בה האינפלציה עלתה בשל עליית מחירי הדלקים בזמן משבר גיאופוליטי ב- 1973 במזרח התיכון במלחמת יום הכיפורים.


ב- 1973 הורידה האינפלציה את השוק בדומה לירידות בחודשים האחרונים וכשהשוק ניסה להתאושש בחזרה, בדומה לעליות האחרונות, מחירי הדלקים המשיכו ועלו בעוד 45% (הקו הכחול בגרף למטה) ובסוף 1973 וגרמו לעליה נוספת באינפלציה (הקו החום) והמשך הירידות במדד (ירוק ואדום).


ז"א, לאחר הירידות הראשוניות עם הזינוק באינפלציה המדד עוד עלה חזרה כשהאינפלציה הייתה מעל 8% (ראו את הקו השבור), בדומה להיום, אך המשך העליות התלולות במחירי הנפט הזניקו את האינפלציה ל- 12% ויותר והירידות במדד התחזקו למשבר אמיתי במהלך 1974.



כדי שדבר דומה יתרחש היום, מחיר חבית נפט צריך לזנק ל- 180 דולר החבית. כרגע אני לא חושב שזה תרחיש סביר.


הנפט עשוי להמשיך לרדת בשל ירידת הצריכה באירופה בקיץ והמלאים בהודו וסין. סין גם תמשיך ותקטין צריכה בשל המשבר הכלכלי במדינה. הבעיה תהיה עם תחילת החורף באירופה, והנעלם הגדול הוא מה תעשה רוסיה אז ואיך תנהג אירופה עם הגדלת הביקושים בה.


אם נתעלם ממחירי הדלקים, הלחצים בשרשרת האספקה ​​העולמית שהיו גורם משמעותי לאינפלציה לאורך 2021, ירדו בחזרה, מה שאומר שהאינפלציה צריכה להתחיל לרדת גם, תיאורטית.


משבר כלכלי חמור

במקרה והאינפלציה תעלה מאוד, יאלץ הפד להעלות ריבית בצורה אגרסיבית ולצמצם אף יותר את כמות הכסף בשוק. צעד זה, יחד עם עלית מחירי חומרי הגלם, יכול להביא למשבר חריף ולגל פשיטות רגל.


כבר עכשיו יתכן והפד "לוחץ על הבלמים" באגרסיביות יתרה דבר שיכול לגרום (או כבר גרם) למשבר. לכן, קריסה ברווחי החברות תהיה סיבה נוספת לשוק דובי. בינתיים לא ראינו שזה קורה בעונת הדיווחים של הרבעון השני ואני חושב שהסיכויים שזה יקרה נמוכים. הדבר נכון לחודשים הקרובים ולא מעבר לכך.


החיסכון


בגלל החיסכון הצרכני החריג של 2020 ו-2021 בזמן הקורונה והסגרים (ראו בגרף למטה), החיסכון הנמוך של 2022 ו-2023 פחות משמעותי מבמשבר ההוא של 2008. אז הגיע הצרכן למשבר עם חסכונות נמוכים מאוד, דבר שאינו נכון היום. בגלל החסכונות שנצברו בזמן המגפה, הצרכן נמצא היום במצב הרבה יותר בריא מאשר לפני המשבר הפיננסי העולמי של 2008, זאת למרות שהחיסכון השוטף היום הוא ברמה של משבר 2008.


ראו את החיסכון בשנים קודמות (מאתר הפד).


בדיאגרמה למטה רואים שוב שמצב הצרכנים היום טוב בהרבה מבמשברים הכלכליים של 2000 ו- 2008, ושהחיסכון הצרכני העכשווי (ירוק) גדול בהרבה מהחיסכון של תקופות המשבר (באדום).




אז האם כדאי להשקיע היום?

למרות אי הוודאות זיכרו שהשקעה לאורך זמן בשוק המניות תמיד הביאה לתוצאה עדיפה על השקעה במזומן או בחסכונות עם תשואה נמוכה. זה נכון במיוחד לאחר תקופה של ירידות בשוק.


שימו לב שבגרף המדד של 10 השנים האחרונות, גם אם ביצעתם את השקעתכם בזמן גרוע, ז"א בשיאים כשמיד לאחריהן חוויתם ירידות, עדיין הרווחתם יותר לעומת מצב בו החזקתם באותה תקופה מזומן.


אפשר לראות זאת אף בבירור רב יותר בדיאגרמה הבאה המראה איזה סכום צברתם אם הייתם משקיעים 2000 $ כל שנה בין השנים 2001-2020 באופנים שונים.



העמודה השמאלית ביותר מראה את הסכום שצברתם אם הייתם משקיעים את 2000 הדולר בנקודה הנמוכה ביותר בשנה בין השנים 2001-2020.


העמודה השנייה משמאל מראה את הסכום שצברתם אם הייתם משקיעים את 2000 הדולר בתחילת כל שנה בין השנים 2001-2020.


העמודה השלישית משמאל מראה את הסכום שצברתם אם הייתם משקיעים את 2000 הדולר מחולקים על פני שנה ($167.67/חודש) בין השנים 2001-2020.


העמודה השנייה מימין מראה את הסכום שצברתם אם הייתם משקיעים את 2000 הדולר בנקודה הגבוהה ביותר בשנה בין השנים 2001-2020.


העמודה הימנית ביותר מראה את הסכום שצברתם אם הייתם שומרים את 2000 הדולר במזומן כל שנה בין השנים 2001-2020.


כמו שאנחנו רואים, המצב של החזקה במזומן הוא הגרוע ביותר משמעותית. ז"א, עדיף להשקיע ויש סיכון גם בהימנעות מהשקעה.



החברות המדווחות השבוע

למרות שהשבוע כמעט חלך, אלו החברות המדווחות, או שכבר דיווחו השבוע:



לאלו שמשקיעים בחברות נוספות מחוץ לתיק הפרימיום או הצמיחה, שימו לב לחברות כמו זום (ZM), אנבידיה (NVDA), סיילפורס ((CRM), פלטון (PTON), שמדווחות השבוע.


לסיכום

בסביבות ה- 10 לספטמבר עם פרסום נתוני האינפלציה לחודש אוגוסט נקבל אינדיקציה לגבי כיוון האינפלציה. פרמטר זה יהיה חשוב מאוד לישיבת הפד הבאה בסוף ספטמבר והחלטתו בכמה להעלות את הריבית.


אינפלציה של פחות מ- 8% תראה על מגמת ירידה ברורה בה ואינפלציה באיזור ה- 9% או יותר תבשר על המשך העליה בה. המשך העלייה באינפלציה תבשר על ירידות אפשריות בשוק ההון ואילו ירידה באינפלציה עשויה לגרום לעליות ושיאים חדשים במדדים.


אז למרות שאיננו יודעים מה תהיה האינפלציה של אוגוסט, הידוק הריבית האגרסיבי של הפד עלול בסופו של דבר לבוא לידי ביטוי, למתן את האינפלציה אך גם להכניס את הכלכלה למיתון, במיוחד את זו הבינלאומית. במצב של כניסה למיתון קשה המתבטא בירידה תלולה בריווחי החברות ופשיטות רגל, ניראה המשך הירידות בשוק ההון.


אם האינפלציה באוגוסט תרד בהמשך לירידה של מדד המחירים ביולי (ירדה מ- 9.1% ל- 8.5%), הדבר עשוי לאותת על התמתנות העלאות הריבית של הפד ובכך לסמן את התחתית בירידות של החודשים האחרונים בשוקי ההון. הדבר נכון אם הכלכלה לא תיכנס למיתון חריף.


אנחנו משקיעים בחברות מעולות שימשיכו לצמוח לאורך זמן גם במצב של מיתון (החברות בתיק הפרמיום) ולא באינדקס של ה- S&P 500, כך שתנאי השוק הכללי ישפיעו, אך לא לאורך זמן.


אז האם כדאי להגדיל השקעות עתה? כל אחד יבצע החלטותיו ויפעל בהתאם לנתונים שהצגנו למעלה ובהתאם לנתונים שאסף בעצמו.


השקעות מוצלחות לכולן/ם!


שימו לב שבמאמר זה אנחנו משתפים אתכם בתחזיותינו, דעותינו ושיקולינו לצורכי מידע, אך אין זה יעוץ או הכוונה כיצד לפעול ו/או לנהל את השקעותיכם. על כל אחד ואחת לבצע את בדיקותיו/ה ולהסיק מסקנות בהתאם להעדפותיו/ה.


זכרו, המנוי לתיק הפרמיום ותיק הצמיחה הוא מנוי לשנה. כברירת מחדל המנוי מתחדש אוטומטית כל שנה. תוכלו לסיים את המנוי שלכם בכל עת דרך הפרופיל שלכם/ן (בחרו מהתפריט "המנוי שלי", בחרו בסוג המינוי ו"ביטול מנוי") באתר זה. אם אתם מקבלים את המאמרים גם בהודעות ווטסאפ, תוכלו גם לשלוח הודעת "בקשה להפסקת מנוי פרמיום או צמיחה" או להפסקת השליחה בווטסאפ בלבד.

86 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page