מה קורה?
אם נסתכל על מדד ה S&P500 המייצג את 500 החברות הגדולות בארה"ב בחודשיים האחרונים, נראה שמדד זה ירד משיאו ב19/2/2020 ב 32%, ומאז זינק חזרה בכ 24%.
נכון להיום השוק ירד בסך הכל בכ 17% משיאו. כל זאת תוך קצת למעלה מחודש וחצי וכאשר רוב העולם מושבת. שאר המדדים, כמו הדאו ג'ונס או הנאסד"ק, התנהגו בצורה דומה. אז נכון לעכשיו, יחסית למצב הכללי בעולם, הירידה נראית מינורית.
אז מה באמת קורה ולאן השוק הולך?
כרגע יש אי וודאות גדולה ואי אפשר לדעת כיצד העולם יצא מהמצב הנוכחי של השבתה כמעט מוחלטת. ברור כבר היום שגם כשיחזרו ויפתחו עסקים הדברים יפעלו אחרת. ענפים כמו תיירות, טיסות ושייט תענוגות, ישתנו ויחזרו לפעילות בהדרגה, אך לוחות הזמנים כלל לא ברורים. גם תחום הייצור והמכירה של מוצרים פיזיים ישתנה.
חברה כמו קרנבל קרוז (CCL) צנחה בכ 85% ומאז עלתה תוך שבוע ב 50%. האם יש לכך הצדקה למרות גיוס הון והשקעה של 8% בחברה ע"י קרן מערב הסעודית?
כרגע יש אי וודאות גדולה בנוגע לאופן החזרה למצב "נורמלי". למשל, מהי האסטרטגיה בה ינקטו ליציאה מהמצב? האם נחזור להשבתה בסתיו, או אף לפני כן, במקרה של חזרה למצב הידבקות בלתי צפוי?
במאמרנו מיום 25 במרץ הצגנו משברים קודמים והערכנו שאנו עשויים לחוות ירידות נוספות לאחר גל הירידות הראשוניות ועליה לשיא נוסף נמוך יותר מהשיא הקודם. קשה לדעת אם זה אכן יקרה. המציאות דינמית מאוד, אך אפשר לומר בזהירות שיש סבירות של 60% שזה אכן יקרה וניראה גל ירידות נוסף, לעומת 40% שלא.
אז מה עושים?
דבר ראשון, עדיף היום להשקיע בחברות ספציפיות שירוויחו מהמצב, שמחירן ירד ללא הצדקה ושהן "זולות" כרגע. עדיף חברות שישרדו לאורך זמן במצב הנוכחי וגם כתוצאה משינוי בהרגלי העבודה במצב החדש שיוצר, עם סיום ההשבתה הכוללת.
לדוגמה, זום (ZOOM, ZM) שעלתה בכ 100% מאז דצמבר 2019. זום מרוויחה ותרוויח מהמצב בעתיד, אך מחירה יקר מאוד, כך שלטווח הקצר אולי לא תעלה עוד הרבה ותהיה תנודתית ביותר. יחד עם זאת היא עשויה להתגלות כהשקעה טובה בטווח הארוך. באחד המאמרים הקרובים ננתח יותר את מצב החברה, שהיא תופעה מיוחדת בתקופה זו.
דוגמאות נוספות הן פייבר הישראלית (FVRR) ואפווארק (UPWK) המשמשות למציאת מיקור חוץ (Outsourcing) בתוכנה, מדיה ותוכן באינטרנט. שתיהן אמורות להרוויח מהמצב הנוכחי, אך שתיהן ירדו ב 30%-40% מדצמבר 2019. משיא הירידות, פייבר כבר זינקה חזרה ב 50% תוך כמה ימים.
גם טסלה (TSLA) תרוויח מהמצב יחסית לחברות רכב אחרות. טסלה היא חברת הרכב היחידה שמוכרת רק דרך האינטרנט וללא דילרים, ישירות ללקוח הסופי. החברה גם היחידה המבצעת מסירות כלי רכב ללא מפגש פיזי עם הקונה. עוד על טסלה בימים הקרובים.
במצב הנוכחי, כדי להשקיע נכון, חייבים תחילה לבצע מחקר, לצבור ידע והבנה של המצב הקיים, להעריך את התרחישים האפשריים, ואז לתת הסתברות לכל תרחיש. בהתאם לכך, עלינו להעריך אלו חברות ירוויחו מהמצב שנוצר ואלו חברות יפגעו ואף יתחסלו כתוצאה מהמגפה.
בנוסף חייבים להגדיר מטרות ברורות. למשל, יש הבדל גדול בין המטרה של הפסד מינימלי, לבין השאיפה להכפיל את הוננו כמה פעמים לדוגמה בשנתיים הקרובות, דבר שבהחלט אפשרי בסבירות גבוהה בתקופה כזו.
במקרה הראשון נחזיק את כל הוננו המיועד להשקעות במזומן או בנכסים חסרי סיכון ונמתין בסבלנות לתקופה אחרת בה הוודאות גבוהה יותר. הרווח והסיכון של מדיניות השקעה כזו יהיו מינימליים.
במקרה השני נחפש את החברות שירוויחו מהמצב, שמחירן ירד ללא הצדקה בגלל בהלה בשוק, וכרגע נראות "זולות", ואותן נרכוש. כמובן שמחיר הטעות כאן גבוה יותר.
אז לאן השוק הולך?
מכיוון שאנו משקיעים בחברות טכנולוגיה בשוק הגלובלי חשוב לנו להבין מה קורה בעיקר בשוק האמריקאי, אך גם בשאר העולם. לפי הערכות רבות, התפשטות המגפה בארה"ב קרובה לשיאה כרגע. למרות שהמשק האמריקאי מושבת, הממשל והבנק המרכזי בארצות הברית נחושים להחזיק כמה שיותר עסקים פעילים ע"י הזרמת כספים ודחיית מיסים. הזרמת הכספים במשק האמריקאי ובמשקים אחרים בעולם כיום, חסרת תקדים. הממשל והבנק המרכזי בארה"ב פועלים במהירות עצומה ומסירים כל מיכשול אפשרי בנחישות.
למשל, תוכנית ההלוואות לעסקים קטנים בהיקף של 350 מיליארד דולר (שכבר הורחבה) של הממשל האמריקני החלה לפעול בשבוע האחרון. מאז דווח על מספר קשיים, כאשר אחד מהם היה חוסר הסכמה של מספר בנקים להעניק את ההלוואות לנוכח הסיכון הגבוה במתן ההלוואות בסיטואציה הנוכחית (למרות הערבות שמעניק הממשל). הפד' מצא לכך פתרון: הבנק הודיע שיתחיל לרכוש בקרוב את ההלוואות שהבנקים מעניקים כעת לעסקים הקטנים (ביזפורטל לכתבה המלאה).
מדובר בהחלטה ששווה מיליארדי דולרים למערכת הבנקאית והסיכון הוא אפסי. הבנקים יכולים להעניק כעת הלוואות לעסקים הקטנים, לגרוף עמלה של 5%-10% לפי גודל ההלוואה ולמכור את אותה הלוואה ישירות לכלי החדש שהממשל האמריקני והפד' יוצרים. ההלוואות החדשות לא צפויות להיות רשומות במאזני הבנקים, אך העמלות דווקא כן. על פי ההערכות האחרונות, הבנקים צפויים לרשום הכנסות של 17.5 מיליארד דולר כתוצאה מההלוואות הללו (ביזפורטל 19/4/20).
אז הבנקים צפויים לרשום עליות מכאן?
כנראה שכן. זה נכון שהרבה חברות ועסקים קטנים לא יוכלו להחזיר חובות בקרוב ואף יפשטו רגל ובגדול האירועים האחרונים בשווקים יפגעו משמעותית בסקטור. חלק מההפסדים הגדולים יופיעו כבר בעונת הדו"חות הקרובה, אך צריך לזכור 2 עובדות חשובות:
1) העובדה הראשונה, מניות הבנקים בארה"ב רחוקות היום ב 30%-50% מרמות השיא (כבר עלו חזרה בימים האחרונים), כך שחלק מההפסדים הצפויים מגולמים במחיר המניה הנוכחי.
2) העובדה השנייה היא שמצבם הפיננסי של הבנקים טוב היום משמעותית מהמצב שהיה במשבר הקודם או אף בשנתיים האחרונות, כאשר פעולות הפד' האחרונות הגדילו משמעותית את כמות המזומנים של הבנקים בארה"ב. כל עוד הפד' ממשיך לספק כסף למערכת, קשה לראות כיצד נתון זה משתנה.
כמות המזומנים בבנקים בארה"ב:
כל יום אנו מתבשרים על הגדלת הסיוע וההזרמות נוספות של הבנקים המרכזיים. כך ביפן, סין, בריטניה, גרמניה ומדינות אחרות.
גם בישראל המצב כך, לאחר שהכריזו על תוכנית סיוע של 90 מיליארד שקל, אך הפעולות של הבנק המרכזי והממשלה כאן איטיות, זהירות מדי ולא אפקטיביות לדעתי. צריך גם לזכור שבישראל התחילו להשבית את הכלכלה מוקדם יותר מרוב המדינות.
לסיכום
"שוק דובי לא מתחיל במיתון אלא מסתיים במיתון כלכלי" (מייק ווילסון, ראש חטיבת המניות במורגן סטנלי). לכן, כשניכנס למיתון עמוק יתכן ששוק המניות כבר יתחיל בתהליך של עליה. לנוכח הצעדים האחרונים של הממשלות והבנקים המרכזיים, נראה כי משפט זה מתאר במדויק את הסיטואציה הנוכחית.
עוד נראה כיצד יתפתחו הדברים, אך ברמת המקרו הוודאות נמוכה מאוד כרגע. לעומת זאת, ברמת המיקרו, קל יותר לנתח חברות ספציפיות ולראות כיצד הן מושפעות ויושפעו מהמצב. לכן, השקעות כאלו, בחברות ספציפיות, עדיפות לעומת השקעה בסלים ומדדים.
בכל מקרה, סבלנות וקור רוח חשובים ביותר בעת הזו להשקעות מוצלחות. בחרו את החברות הנכונות, המחירים הנכונים, ואספו מניות בחברות אלו בשבעות והחודשים הבאים בעת ירידות.
גם משבר זה יסתיים בסופו של דבר וחברות טובות ימשיכו לגדול.
Comments