האינפלציה בארה"ב האטה באפריל
מדד המחירים לצרכן (CPI) בארה"ב עלה בחודש אפריל ב-0.3% בחישוב חודשי, מתחת לתחזיות השוק שהיו לעלייה של 0.4%. גם בחישוב שנתי הציג המדד האטה קלה ל- 3.4%, לעומת אינפלציה של 3.5% שנמדדה במרץ ובהתאם לצפי השוק.
ביום שלישי פורסם נתון מאקרו אינפלציוני מפתיע בארה"ב, ולא בכיוון החיובי: מדד המחירים ליצרן (PPI), ה"מנבא" את כיוון מדד המחירים הכללי, רשם באפריל עלייה חודשית של 0.5%, בשעה שהתחזיות היו לעלייה של 0.3%. לעומת זאת, הנתון של חודש מרץ עודכן לירידה של 0.1%, מול הקריאה הראשונית לעלייה של 0.2%.
יו"ר הפד ג'רום פאוול חזר אתמול על עמדתו, לפיה מוקדם מדי להוריד את הריבית, לנוכח נתוני האינפלציה בארה"ב. "לא חשבנו שזו תהיה דרך חלקה, אבל הנתונים האחרונים של האינפלציה היו גבוהים ממה שכולם ציפו", אמר פאוול בכנס השנתי של התאחדות הבנקאים הזרים באמסטרדם.
"מה שזה אומר מבחינתנו הוא שאנחנו צריכים להיות סבלניים ולהמשיך לתת למדיניות המצמצמת לעשות את שלה", אמר היו"ר שהוסיף: "נצטרך לשמור על הריבית ברמה הנוכחית לזמן ממושך יותר ממה שחשבנו". בה בעת, פאוול הבהיר כי על אף נתוני האינפלציה הגבוהים (אמר זאת לפני פירסום המדד אתמול), הפד לא צפוי להעלות את הריבית.
"אני לא חושב שזה סביר, בהינתן הנתונים שיש לנו, שהצעד הבא שלנו יהיה העלאת הריבית", ציין היו"ר – בכך חזר על הדברים שאמר במסיבת העיתונאים לאחר הודעת הריבית האחרונה.
בישראל מדד המחירים לצרכן עלה בחודש אפריל בשיעור חד של 0.8%. זו עלייה גבוהה מציפיות האנליסטים, שעמדו על 0.6%. על אף שהאינפלציה החודשית עלתה בשיעור חד, הרי שהאינפלציה השנתית עלתה ב-0.1% בלבד לרמה של 2.8%, זאת מכיוון שגם מדד אפריל אשתקד עמד על רמה של 0.8% והמדד השנתי באפריל ניקבע בהתאם לאותו חודש לפני שנה.
מדד זה מצטרף למדד מרץ, שעלה ב-0.6%, ושני מדדים גבוהים אלו יעמדו בפני בנק ישראל בהחלטת הריבית הבאה בעוד 12 יום שכידוע משפיעה על ריבית המשכנתאות ועל שאר הריביות במשק. מתחזקת ההערכה כי בנק ישראל ישאיר את הריבית על כנה.
אף שרמת האינפלציה עומדת בטווח היעד של בנק ישראל (1%-3%), המדדים הבאים, צפויים להיות גבוהים יותר ולדחוף את האינפלציה השנתית לכיוון ה-4%. זה גרם לשקל להתחזק אתמול ל- 3.67 ובהתאם, רוב הכלכלנים מעריכים שבנק ישראל לא יוריד את הריבית בישיבתו הקרובה, ב-27 במאי.
האם השוק ימשיך בעלייתו?
דוח המדד לא היה שורי או דובי. הדוח לא הראה ירידה משמעותית באינפלציה, אך גם לא הצביע על החמרה של גל שני באינפלציה. התגובה של ג'רום פאוול היא "שיידרשו יותר מנתוני רבעון אחד כדי לקבוע את כיוון הריבית".
הוצאות הצרכנים, שהן גורם מרכזי בכלכלה, הראו ירידה מסויימת ואלו סימנים לחולשה בביטחון הצרכנים וירידה כוללת בהוצאות הצרכנים שעלולה להוביל למיתון.
גם עקומת התשואה שהתהפכה לפני כמה חודשים ועדיין לא חזרה למצב נורמלי היא סימן למיתון. העובדה ש-S&P 500 והנאסדאק נמצאים בשיאי כל הזמנים וכניראה ימשיכו לעלות בטווח הקצר והבינוני עד הבחירות, לא אומרת שהסכנה למיתון חלפה.
השורה התחתונה, אנחנו באופטימיות זהירה לגבי השוק. יש סיכון של מיתון עקב הוצאות הצרכנים החלשות אבל השוק עדיין יכול להמשיך ולעלות בטווח הקצר והבינוני.
מה קרה בשבוע שעבר בשווקים?
שוק ההון חתם שבוע של עליות בעקבות התקררות שוק העבודה וביטול הסיכוי להעלאת ריבית.
ביום חמישי התפרסם בארה"ב נתון התביעות הראשוניות לדמי אבטלה אשר משמש כמדד למצב התעסוקה ולמצב הכלכלי. הנתון שפורסם הראה גידול של 231 אלף תביעות לדמי אבטלה והיה גבוה מהצפי של 212 אלף תביעות וגם מהנתון הקודם שהיה 209 אלף תביעות. זהו נתון שבועי המראה כמה אנשים הגישו תביעה ראשונה לקבלת דמי אבטלה. הגידול במספר תביעות האבטלה ל-231 אלף – גבוה מהצפיות ומהנתונים של השבועות הקודמים – יכול להעיד על חולשה בשוק העבודה ועלול להשפיע לרעה על הצפי למצב הכלכלי בתקופה הקרובה. נתון גבוה יותר מהציפיות מצביע על כך שהמציאות גרועה יותר ממה שנחזה על ידי אנליסטים וכלכלנים.
ביום שישי פורסם בארה"ב נתון מדד ציפיות הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן לחודש מאי. המדד הגיע לציון של 66.5, מתחת לציפיות שהיו 75.0 ולציון הקודם שהיה 76.0. מדד ציפיות הצרכנים משקף את התחושות והצפיות של הצרכנים לעתיד הכלכלי, והוא מהווה כלי חשוב להערכת מצב הכלכלה. נתון זה, שהיה נמוך מהצפיות, מרמז גם הוא על ירידה בביטחון הצרכנים ועשוי להעיד על חששות מהאטה כלכלית עתידית.
אירועים חשובים השבוע
אתמול, (יום רביעי) כאמור, התפרסם בארה"ב נתון מדד המחירים לצרכן (CPI) השנתי לחודש אפריל, שהוא מדד חשוב המודד את שינוי המחירים ששילמו הצרכנים עבור סל סחורות ושירותים. זהו מדד האינפלציה למעשה ובכך חשיבותו. הנתון שהתפרסם היה 3.4% כצפוי, ונמוך יחסית לנתון שפורסם בחודש הקודם, שעמד על 3.5%. מדד המחירים לצרכן משמש כאינדיקטור מרכזי למדידת האינפלציה ולעיתים משפיע על החלטות המדיניות הכלכלית של הבנק המרכזי.
ביום שלישי פורסם בארה"ב כאמור מדד המחירים ליצרן לחודש אפריל. מדד המחירים ליצרן משקף את שינוי המחירים שמשלמים יצרנים עבור חומרי גלם ושירותים, והוא מדד חשוב להבנת תנודות העלויות בשרשרת האספקה. על בסיס חודשי, הנתון שהיה צפוי להתפרסם היה 0.3%, אך פורסם 0.5%. עלייה זו עשויה להעיד על לחצים מחיריים בשרשרת האספקה שעשויים להשפיע על מחירי הצרכן בהמשך.
חברות חשובות בכותרות
מניית פלנטיר (PLTR), ענקית ניתוח הנתונים הנסחרת לפי 47 מיליארד דולר, ירדה ב-15.5% בשבוע החולף בצורה מפתיעה, לאחר שהחברה דיווחה על רבעון ראשון של 2024 חזק עם הכנסות של 634 מיליון דולר, גידול של 21% ומעל התחזיות שעמדו על 615.3 מיליון דולר. הרווח עמד על 8 סנט למניה בהתאם לצפי, עם סה"כ הכנסה עסקית בארה"ב שגדלה ב-40% והכנסות ממשלתיות שגדלו ב-16%. פלנטיר זכתה בחוזה מהצבא האמריקאי וציפתה להכנסות רבעוניות של 649-653 מיליון דולר. החברה ממשיכה להשקיע בפיתוח טכנולוגיות AI. השוק כנראה ציפה לתוצאות חזקות יותר מה שהוביל לירידה במניה, אבל לדעתנו החברה היא אחת מהמובילות בתחום הבינה המלאכותית.
מניית אייר בי אנד בי (ABNB), ענקית האירוח השיתופי הנסחרת לפי שווי של 93.3 מיליארד דולר, ירדה בשבוע החולף ב-9.2% לאחר שדיווחה על תוצאות רבעוניות פושרות ועל תחזיות מאכזבות כאשר ברבעון הראשון של 2024, Airbnb הציגה רווחים של 2.14 מיליארד דולר, מעל הצפי של 2.06 מיליארד דולר ורווח למניה היה 41 סנט, מעל הצפי של 23 סנט למניה. הביקוש הבינלאומי הוביל לתוצאות חזקות באסיה-פסיפיק ואמריקה הלטינית. עם זאת, תחזיות נמוכות לרבעון השני השפיעו לרעה והובילו לירידה במניה.
מניית אינטל (INTC), ענקית השבבים הנסחרת לפי 128 מיליארד דולר, ירדה ב-4% בשבוע החולף לאחר שמשרד המסחר האמריקאי ביטל רישיונות יצוא לסין, מהלך שעשוי להפחית את הכנסות אינטל ברבעון השני ל-12.5-13.5 מיליארד דולר. הביטול מתמקד במוצרים צרכניים ומשקף מדיניות מחמירה נגד יצוא טכנולוגיות מתקדמות לסין, עם השפעות אפשריות לטווח ארוך על תעשיית הטכנולוגיה.
ביצועי התיקים שלנו
(נכון ל- 16/5/2024)
ביצועי תיק הפרמיום
ההשקעה הראשונית בתיק: 100,000 $ (תחילת 2017).
שווי התיק הנוכחי: 3,422,770 $ (עליה מ- 3,334,417 $ לפני שבוע).
העלייה בשווי התיק בשנת 2023: 94.77%.
העלייה בשווי התיק מתחילת השנה (בשנת 2024): 25.54%.
תוכלו להצטרף לתיק הפרמיום ולראות מי הן החברות המרכיבות את התיק כאן. מחיר תיק הפרמיום הוא 80 ש"ח לחודש או 960 ש"ח לשנה.
ביצועי תיק הבינה המלאכותית
ההשקעה הראשונית בתיק: כ- 100,000 $ (תחילת יולי 2023).
שווי התיק הנוכחי: $194,208 (מ- $184,368 לפני שבוע).
הרווח מיולי ועד סוף 2023: $19,273 או 19.27%.
העלייה בשווי התיק מתחילת השנה (בשנת 2024): 62.59%
ס"ה עלה תיק ה AI ב- 93.91% תוך 10 חודשים מהשקתו.
תוכלו להצטרף לתיק הבינה המלאכותית ולראות מי הן החברות המרכיבות את התיק כאן. מחיר תיק הבינה המלאכותית הוא 60 ש"ח לחודש או 720 ש"ח לשנה.
מניות מדווחות השבוע
הדיווחים הרבעוניים כמעט והסתיימו. ראו את החברות המדווחות השבוע בטבלה למטה.
לסיכום
המדד הנמוך מהצפי, הבהרת הפד ששוב אינו מתכוון להעלות ריבית השנה וחולשה מסויימת בשוק העבודה שמגדילה את הסיכויים להורדת ריבית, גרמו לשווקים להמשיך לעלות. גם עונת הדוחות נראית טוב בסך הכל, עם רמה גבוהה של הפתעות לטובה, או במילים אחרות, דיווחים טובים מהצפי.
הכלכלה האמריקאית עדיין נראית חזקה, למרות שירידה בביקוש לעובדים וצריכה חלשה של הצרכנים מהווים אולי סימן לכלכלה חלשה בעתיד ואולי אף למיתון.
נצטרך להתעזר בסבלנות ולראות מה קורה עם האינפלציה ומה כיוונה כדי להבין אם הריבית תרד ומתי. כרגע אין כיוון ברור, כשהאינפלציה, למעשה, אינה ממשיכה לרדת ואינה עולה.
השקעות מוצלחות לכולן/ם!
תוכלו להירשם לבלוג זה חינם כאן ולהתחיל לקבל במייל מאמרים הדנים בתחום ההשקעות.
תוכלו גם לעקוב אחרינו בטוויטר כאן, שם אנחנו מפרסמים עדכונים קצרים יותר.
שימו לב שבמאמר זה אנחנו משתפים אתכם בתחזיותינו, דעותינו ושיקולינו לצורכי מידע, אך אין זה יעוץ או הכוונה כיצד לפעול ו/או לנהל את השקעותיכם ויתכן ואנו משקיעים בחלק או בכל החברות המוזכרות במאמר. על כל אחד ואחת לבצע את בדיקותיו/ה ולהסיק מסקנות בהתאם להעדפותיו/ה.
זכרו, המנוי לתיק הפרמיום, תיק הצמיחה ותיק ה- AI הוא מנוי לשנה. כברירת מחדל המנוי מתחדש אוטומטית כל שנה. תוכלו לסיים את המנוי שלכם בכל עת דרך הפרופיל שלכם/ן (בחרו מהתפריט "המנוי שלי", בחרו בסוג המינוי ו"ביטול מנוי") באתר זה. אם אתם מקבלים את המאמרים גם בהודעות ווטסאפ, תוכלו גם לשלוח הודעת "בקשה להפסקת מנוי פרמיום או צמיחה" או להפסקת השליחה בווטסאפ בלבד.
Comments