top of page
חיפוש

האם הסתיים המשבר?


מייקל בארי

מייקל בארי הוא אחד המשקיעים המפורסמים ביותר שקיימים כיום, בייחוד לאחר התיעוד שלו בסרט "השורט הגדול – The big short". הוא הצליח להכות את רוב המדדים לאורך השנים בייחוד בעת משברים, גם אם לפעמים הוא הקדים את הנפילות בשוק וכנראה הפסיד את שנת 2021 שהייתה מעולה להשקעות לונג. למרות שהוא החל להתריע על הבעיות בכלכלה כבר לפני שנה וחצי, כעת ניראה שהוא צדק והוא מנסה להרוויח מהנפילה הנוכחית בשוק.


כבר כתבנו כאן לפני שישה חודשים על הערכותיו הדוביות של מייקל בארי, במאמר "האם מתקרבת מפולת בשווקים?" מה- 24 בנובמבר 2021. אז, זה היה ממש בשיא העליות בשוק.


אז מה הערכותיו היום?

מייקל בארי מזהיר אותנו מהתמוטטות השוק כבר 18 חודשים, ולפי חשבון הטוויטר שלו, אנחנו רחוקים מסיומה של מפולת זו.

הנה מה שהוא כתב לפני שנה:




בארי טוען שהאינפלציה לא חולפת אלא היא כאן להישאר, טענה שרוב הכלכלנים מסכימים לה היום. נתוני מדד המחירים האחרונים היו הקש ששבר את גב הגמל, וכעת כולם בטוחים שהאינפלציה כאן להישאר לפחות עד שניראה ירידה במחירי הדלק ופתרונות בשרשרת ההספקה.


החיסכון האישי נמצא בשפל של עשור, שיעור החיסכון חזר לרמות של 2008, והחוב של כרטיסי האשראי גדל ונימצא בשיא כל הזמנים. כל זה סימן לכך שהכלכלה חלשה הרבה יותר ממה שאנשים חושבים.



הצרכנים נמצאים במצב גרוע מאוד, אין להם הרבה מזומנים בחשבונות הבנק, והחוב שלהם גדל בקצב מהיר כשגם הריבית עולה ומכאן שהתשלום על החוב גדל. זהו בעצם מתכון למיתון.



רמת החיסכון נמוכה והגיעה לרמות של המשבר ב- 2008.


מייקל בארי מדבר על כך שהעליות תודלקו על ידי נזילות והדפסת הכסף הפדרלית בעשר השנים האחרונות אך בעיקר בשנתיים האחרונות, וייקח זמן רב עד שהשוק יחזור לרמות של יציבות.


בארי שזכה להרבה ביקורת אחרי 2008 מאחר ולא הזהיר מפני המפולת בשווקים, אומר שהפעם הוא עושה יותר כדי להזהיר משקיעים וחוסכים מפני הסכנות בהשקעות ספקולטיביות.

בארי חוזר על הרעיון שבאמת קשה להעריך מה יקרה, במיוחד כשתנאי השוק כל כך סוערים. העובדה הפשוטה היא שקשה מאוד לחזות את העתיד, ואפילו מייקל בארי לא בטוח מה הולך לקרות ב- 2022.


אז כיצד עלינו לפעול?

ה- S&P 500 נכנס לשוק דובי ביום שני שעבר עם ירידת המדד בכ- 22%. הנאסד"ק כבר מזמן בשוק דובי. שוק דובי אינו דבר נפוץ למרות שעברנו אחד כזה רק לפני שנתיים. בטווח הארוך, הירידה הממוצעת של כל השווקים הדוביים היא של כ- 35%, ועד כה ה-S&P 500 ירד ב-22% והנאסד"ק ירד ב- 33%.


על סמך שתי הנפילות הגדולות האחרונות, קריסת הדוט-קום ומשבר המשכנתאות הגדול של 2008, השלב הנוכחי היה זמן טוב לצאת מהשוק ולרכוש בחזרה במחירים נמוכים יותר.

אך הטכניקה הזו לא עובדת כל הזמן כי רוב השווקים הדוביים לא נמשכים הרבה זמן ורוב העליות החדות ביותר קורות במהלך הירידות. לכן, קשה מאוד לדעת מתי להיכנס חזרה ואם תרצו להיות בטוחים לגמרי ותעשו זאת רק לאחר וודאות של שינוי המגמה, אתם עלולים להחמיץ את רוב העליות.


אנשים חושבים שלצאת מהשוק במהלך שוק דובי זה רעיון טוב, אבל רוב הנפילות בשווקים דומות יותר לירידות שבהן לצאת ולהיכנס מספיק מהר זה כמעט בלתי אפשרי בגלל אופיינו האנושי.


כשהשוק יורד ב-20 אחוז, אנשים נבהלים ומוכרים. לאחר מכן מנסים להיכנס במחיר נמוך יותר, אך השוק עולה והם לא בטוחים אם זה הזמן להיכנס שוב והשוק בורח. לכן, עדיף להחזיק בהשקעותיכם לאחר שווידאתם שהחברות בהן אתם משקיעים מעולות וערוכות למיתון.


בסך הכל בטווח הארוך השוק עולה והשקעותיכם יעלו כל עוד אתם משקיעים במדד או מחזיקים חברות מעולות שיעלו אף יותר מהמדד. ראו את מדד ה- S&P 500 ב- 30 השנה האחרונות.



בדוגמה זו, ב- 30 שנה, מ- 1991-2021, המדד עלה ב- 1,346% שזה 11.96% לשנה בממוצע. זאת, למרות שלושה משברים מהקשים ביותר ב- 2000, 2008 ו- 2020.


מה יקרה אם נפספס כמה ימיי עליות טובים?

שימו לב מה היה קורה להשקעה של 10,000 דולר המושקעת ל- 40 שנה משנת 1980 עד 2020 אם הייתם מפספסים חמישה מהימים הטובים ביותר מתוך 40 שנות השקעה ב-S&P 500. הייתם מקבלים תשואה נמוכה ב- 38% מאשר אם נשארתם מושקעים.

והייתם מקבלים 56% פחות תשואה אם הייתם מפספסים את 10 הימים הטובים ביותר.



אם הייתם מפספסים את 50 הימים הטובים ביותר, תשואתכם הייתה נמוכה ב- 93% ממצב בו הייתם נשארים מושקעים בהשקעתכם.


שימו לב שרוב ימי הבורסה הטובים ביותר שבהם השוק עלה את העליות התלולות ביותר הגיעו בעיצומם של המשברים הגדולים ביותר בשווקים. למעשה, שישה מתוך עשרה ימי הרווח הטובים ביותר התרחשו במהלך משבר הדוט קום בשנות ה- 2000 ובמהלך המשבר הפיננסי של 2008.


רוב המשקיעים שיצאו מהשוק במהלך השוק הדובי הנוכחי בתקווה לחזור בזול יותר, יצטערו כנראה על כך בעוד שנה. המשקיעים הגדולים בכל הזמנים לא יצאו מהשקעתם במהלך ירידות של שוק דובי, הם החזיקו מעמד והמשיכו לקנות חברות טובות במחירים שנראו להם נמוכים.


יש מקרים שבהם אתם צריכים למכור מניות, והסיבה הראשונה לכך היא, אם אתם מחזיקים במניות של חברות גרועות. מניות כאלו כנראה לא יתאוששו לעולם. בתיק הפרמיום בחרנו חברות מעולות שישרדו את המשבר ללא בעיה ואף יתחזקו כאשר חברות גרועות ייעלמו מהשוק ולא יתחרו יותר על משאבים שבמחסור, כמו כוח אדם מעולה.

אין לי ספק ששוויו של תיק הפרמיום יהיה גבוה יותר בשנים הבאות.


סיבה נוספת למכור, במיוחד כשהריבית עולה, היא יציאה ממצב של חובות או השקעות ממונפות. בזמנים כאלה, הגיוני להחזיק בהשקעות בחברות מצוינות, אלא אם אתם ממונפים יתר על המידה או שאתם צריכים את המזומנים למחיה או למקרה חירום. במקרים כאלה, עליכם לדעת מתי למכור.


בשוק דובי, המחירים אינם יורדים בקו ישר, אלא יורדים ועולים בתבנית של גלים. אם אתם צריכים למכור, חכו לעליות, ואז צאו לפני גל הירידות הבא.


מתי השוק יחזור לעלות?

התשובה לשאלה שבכותרת היא מורכבת ותלויה בהרבה גורמים, אך זכרו, אחרי כל שוק דובי, יהיה שוק שורי, וכל שוק שורי יהיה, בדרך כלל, הרבה יותר גדול מהשוק הדובי. לכן לאורך זמן המדד עולה. אז אל תדאגו במהלך השוק הדובי, אם השקעתם כראוי, והמשיכו בשגרת חייכם.


הנה כמה דוגמאות לשוק שורי לאחר שוק דובי מהשנים האחרונות:








לסיכום


המשבר כנראה לא הסתיים ואנחנו גם לא נדע בדיוק מתי יסתיים.

המשיכו להשקיע, אך חשוב להשקיע רק בחברות מעולות, כמו חברות תיק הפרמיום.

חשוב לא להשקיע במינוף כי בתקופה כזו חובות יכולים למחוק רווחים של כמה שנים.


אם עליכם למכור מניות עשו זאת בעת העליות הבאות ושימרו על יתרות מזומנים וסבלנות.


השקעות מוצלחות לכולן/ם!


שימו לב שבמאמר זה אנחנו משתפים אתכם בתחזיותינו, דעותינו ושיקולינו לצורכי מידע, אך אין זה יעוץ או הכוונה כיצד לפעול ו/או לנהל את השקעותיכם. על כל אחד ואחת לבצע את בדיקותיו/ה ולהסיק מסקנות בהתאם להעדפותיו/ה.


זיכרו, המנוי לתיק הפרימיום ותיק הצמיחה הוא מנוי לשנה. כברירת מחדל המנוי מתחדש אוטומטית כל שנה. תוכלו לסיים את המנוי שלכם בכל עת דרך הפרופיל שלכם/ן (בחרו מהתפריט "המנוי שלי", בחרו בסוג המינוי ו"ביטול מנוי") באתר זה. אם אתם מקבלים את המאמרים גם בהודעות ווטסאפ, תוכלו גם לשלוח הודעת "בקשה להפסקת מנוי פרימיום או צמיחה".


120 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page