top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תUzi Lumbroso

האם אנחנו מתקרבים למשבר כלכלי ב 2020?

אנליסטים רבים חושבים שב 2020 נחווה משבר כלכלי ומדי יום אנחנו קוראים כותרות בנושא המזהירות מפניו. מה הסיבות לחששות?

  • העלאת ריבית מהירה מדיי בארצות הברית עד דצמבר 2018. הדבר גרם, ועדיין גורם, לנהירה לדולר בו התשואה גבוהה יותר, להגדלת התשלומים של מדינות וחברות שלקחו הלוואות בדולרים ולצימצום השקעות.

  • התהפכות עקום התשואות שבעבר כמעט תמיד התרחש כשנתיים-שלוש לפני תקופה של האטה כלכלית. התהפכות עקום התשואות משמעותה שהריבית על איגרות חוב לשנתיים, גבוהה מהריבית על אג"ח ל 10 שנים, שזהו מצב לא נורמלי בדרך כלל. לא ניכנס לסיבות הגורמות לכך, אך מקובל על משקיעים רבים להניח שהיפוך התשואות מנבא בדרך כלל משבר כלכלי מתקרב. הדבר מקבל פירסום רב לאחרונה. התחזית הזו ופירסומה הרב, עלולה להביא לשינוי התנהגות, שבעצמו יוביל למשבר (ראו דבריו של רוברט שילר על "יצירת נרטיב כלכלי" שלילי בסעיף הבא).

  • מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין. גם אם המשמעות הכלכלית אינה משמעותית מבחינת ארה"ב לפחות, הרי שהאפקט הפסיכולוגי והפחד ממשבר כלכלי שתביא מלחמת הסחר, הוא גורם שיכול להביא למשבר עצמו מכיוון שצרכנים ועסקים יצמצמו צריכה והשקעות. ראו את חתן פרס הנובל, רוברט שילר, שכתב ספר בנושא "הנרטיב הכלכלי" מסביר זאת:



  • גידול בחוב הפדרלי של ארצות הברית וגידול בחוב של כמה מהחברות הוותיקות והגדולות בארצות הברית כמו GE ופורד. חלק גדול מחוב החברות נלקח לקניה חוזרת של מניות החברה וחלוקת דיבידנדים (מעבר ליכולות החברה) ולא לצורך פיתוח או הגדלת אמצעיי היצור.

  • הברקזיט (היפרדות אנגליה מהשוק האירופאי) וההאטה הכלכלית שאירופה וסין חוות.

כל אלו גורמים לעצבנות גדולה בשווקים ולזהירות יתר של חברות וצרכנים. חברות השקעה וצרכנים אוגרים יותר ויותר מזומנים מחשש למשבר. מאגר המזומנים בתיקי ההשקעות, המוסדיים והפרטיים, הולך וגדל מאז הרבעון האחרון של 2018. בסוף מרץ 2019 הצטברו כ-3.5 טריליון דולרים רק בקרנות המזומנים בארה"ב ואין שום ספק שמאז הסכום רק גדל (ביזפורטל, 31/08/2019). זה קורה מכמה סיבות, כשהראשונה שבהן היא חוסר הוודאות הגדול במלחמת הסחר, לצד העצבנות הכלכלית, הנובעת ממדיניות הבנק המרכזי הלא ברורה בתחום הריבית.


כמו כן, העובדה שמאז תחילת השנה שברו מדדי המניות פעמיים את שיאי כל הזמנים, מביאה מנהלי השקעות לשחרר חלק מהחזקותיהם ולצבור מזומן. מכיוון שבמזומן ובהשקעות "בטוחות אחרות" התשואות אפסיות, אנחנו מאמינים שסכומים אלו עשויים לחזור לשוק המניות כאשר מנהליי הקרנות יהיו חייבים להראות תשואה.


אם אנחנו חייבים לתת תחזית כדי לבצע השקעות, וכמשקיעים אנחנו חייבים לקבל החלטות בזהירות ותוך בדיקה מתמדת, אנחנו לא צופים שבשנה הקרובה יהיה משבר כלכלי. הסיבות:

  1. הסכם עם סין עשוי להחתם. זה אינטרס של שני הצדדים כי סין כבר נמצאת בהאטה כלכלית ובארה"ב זוהי שנת בחירות ואינטרס ראשון במעלה של נשיא ארה"ב טראמפ.

  2. האבטלה נמוכה מאוד.

  3. הוצאות הצרכנים ברמה גבוהה.

  4. הפד ימשיך כנראה להוריד את הריבית דבר שימריץ את הכלכלה.

שימו לב שמדובר על ארצות הברית שיחד עם סין מהוות את הקטר הכלכלי של העולם. גם המהפכה הטכנולוגית מובלת בעיקר ע"י שתי כלכלות אלו. אני לא רואה שום חברה חדשנית חשובה באירופה למשל. אירופה לא יצאה למעשה מהמשבר של 2008 , ושוקעת כיום להאטה חריפה יותר.


הכלכלה היום מומרצת יותר מאי פעם מהצמיחה הטכנולוגית חסרת התקדים שניכנסת ומערערת כמעט כל תחום בחיינו. חברות מתחום התוכנה מובילות את המהפכה הטכנולוגית וראוי לציין את ארבעת החברות שהפכו לגדולות בעולם במונחי שווי שוק: מיקרוסופט, גוגל, אמזון ופייסבוק. כולן אמריקאיות.


חברות טכנולוגיות נוספות עולות במהירות גדולה ואינן יקרות לדעתנו. 7 המניות המועדפות עלינו שראויות להשקעה, יופיעו בשירות הפרימיום שיתפרסם בקרוב באתר. למעשה אין צורך להשקיע בהרבה מניות אם מצאתם 2-4 חברות מעולות. השקעה מוצלחת ב 2-4 חברות כמו אפל, נטפליקס, אמזון, גוגל או אף קטנות יותר, הייתה מייצרת לכם עושר ותשואה חריגה (הסברנו זאת במאמר שפורסם בפברואר 19).


לסיום, השוק עולה כבר 10 שנים בקירוב ולא ימשיך לעלות לעד, אך לנסות לתזמן ולמצוא מתי יתרחש משבר כלכלי יהיה טעות ועל זאת כתבנו כבר כמה פעמים. השוק עלול לרדת בששת החודשים הקרובים, בעוד שנה או לחילופין להמשיך ולעלות עוד 3-4 שנים ויותר. כמו שציינו, הדרך להגן מנפילה בשוק היא החזקה של כ 20%-40% במזומן כך שנוכל לקנות במחירים נוחים יותר במקרה של נפילות, אך לא הייתי מחזיק במזומן יותר מכך. כדאי פשוט להמשיך להשקיע כספים שאתם יכולים לחסוך לתקופה של לפחות שלוש עד חמש שנים. דעתי זו נשענת על ניסיון, היסטוריה של השוק, סטטיסטיקה ומחקרים רבים.


אחד המחקרים שנערך ע"י חברת ההשקעות הידועה צ'ארלס שוואב, בדק השקעות של חמש קבוצות משקיעים וירטואליות ב 20 השנים מ 1993 – 2012, ומצא את הממצאים הלא אינטואיטיביים הבאים:

1) קבוצה ראשונה השקיעה כל שנה 2000$ בנקודה הכי נמוכה של שוק המניות באותה שנה (מ 1993-2012). תזמון מושלם של קנית מניות.

2) קבוצה שניה השקיעה 2000$ בתחילת כל שנה.

3) קבוצה שלישית השקיעה כל חודש חלק של 1/12 * 2000$ כך שס"ה השקיעה 2000$ באותה שנה אך בצורה מדורגת לאורך חודשיי השנה.

4) קבוצה רביעית השקיעה כל שנה בשיא של שוק המניות באותה שנה.

5) וקבוצה חמישית השקיעה הכל במזומן.


ואלו התוצאות:

הקבוצה הראשונה יצרה קרן של 87,004$. זאת כאשר הקבוצה השקיעה (תאורטית) בנקודה הנמוכה ביותר של שוק המניות באותה שנה, השקעה אידאלית שמשקיעים רבים מנסים לתזמן אך לא ניתנת להשגה בפועל.



הקבוצה השניה יצרה 81,650$, וזאת, כאשר השקיעה בתחילת כל שנה 2000$ ללא התחשבות בגובה השוק. שמו לב שקבוצה זו ייצרה רק 5,350$ פחות מהקבוצה הראשונה שלה היה לכאורה תיזמון שוק מושלם.



הקבוצה שלישית, שחילקה את השקעת 2000$ לאורך חודשיי השנה, הצליחה ליצור 79,510$. גם, כ 10% פחות מהקבוצה בראשונה.



הקבוצה הרביעית שהשקיעה במועד הגרוע ביותר בשנה, בשיא של אותה שנה, הוציאה 72,487$.



והקבוצה החמישית שהשקיעה הכל במזומן, הוציאה 51,291$, התוצאה הגרועה ביותר באופן משמעותי.



חשוב לשים לב שמלבד האפשרות הראשונה, שהיא בלתי ניתנת להשגה, האפשרות השניה בה השקענו את הכסף מיד כשהיה ברשותנו, היא הטובה ביותר ורק קצת פחות טובה מהאפשרות האידאלית והתאורטית.

כמו כן, שימו לב שניסוי וירטואלי זה נערך בשנים בהן היו שתיים מהנפילות הקשות ביותר בשוק המניות. משבר מניות הטכנולוגיה ב 2000 ומשבר הסאבפריים ב 2008, ובכל זאת ההשקעה הקבועה בתחילת השנה (הקבוצה השניה) יותר מהכפילה את הקרן.


בנוסף, חשוב לזכור שהעליות החזקות ביותר מתרחשות לאחר נפילות חזקות ולכן לא כדאי למכור כשהשוק יורד. עדיף להחזיק ולהמשיך להשקיע בחברות מעולות שגדלות ומייצרות ערך לאורך זמן (וגם יורדות מדיי פעם), ולא לשים לב לכל הכותרות שצועקות שהקטסטרופה מתקרבת כי זה קורה לעתים רחוקות, וכותרות אלו נועדו יותר לצורך מכירת עיתונים ופרסומות,


אשמח לקבל הערות, תגובות ואף שיתופים עם אנשים שמאמר זה עשוי לעניין אותם ולעזור להם בהשקעות.


השקעות מוצלחות!

65 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page