top of page
חיפוש

האם אנחנו במיתון ומה עם השקעותינו?

תמונת הסופר/ת: Uzi LumbrosoUzi Lumbroso


מהו כיוון שוק ההון מכאן?

כרגע רוב החברות בשוק ההון עולות או יורדות לפי נתוני המקרו והחשש מהאינפלציה, מהעלאות הריבית, ומהמיתון שעשוי להגיע בעקבות העלאות הריבית והצמצום הכמותי של הפד.


ראו את הריבית בארה"ב ב- 70 השנים האחרונות ואת המיתונים (העמודות האפורות) שהתפתחו בעקבות העלאות ריבית של הפד בעבר. אפשר לראות שבדרך כלל המיתון מתרחש לאחר העלאות ריבית תלולות.



עם הופעת העדויות הראשונות למיתון מתחיל הפד להוריד את הריבית במהירות. זו גם הסיבה להתהפכות עקום התשואות: הריבית על אג"ח ל- 10 שנים נמוכה מהריבית של אג"ח לשנתיים (דבר שאינו נורמלי). ז"א, המשקיעים מאמינים שבטווח הקצר הפד מעלה את הריבית בגלל האינפלציה, אך בטווח הארוך יתפתח מיתון והפד יאלץ להוריד את הריבית חזרה.


החשש מאינפלציה והעלאות הריבית גורם לירידת המניות של רוב החברות בשוק מלבד סקטור האנרגיה שגם הוא יורד עתה בגלל ירידה במחיר הנפט הגולמי. כמובן שחברות מעולות ירדו פחות בגל הירידות של החודשים האחרונים, אך עדיין אין הפרדה ברורה בין החברות.

גם חברות עם עתיד מעורפל (בשל המעבר העולמי לרכב חשמלי) ועם חובות גבוהים כמו ג'נרל מוטורס עולות ויורדות יחד עם המדד בדומה לחברות מעולות כמו טסלה, שהיא חברה ללא חובות עם צמיחה גבוהה וביקוש עצום למוצריה.


מתי ניראה היפרדות וביצועים חריגים של החברות המעולות ביחס לשאר השוק? קשה מאוד לדעת בטווח הקצר כל עוד הפד מכתיב את סדר היום עם העלאות ריבית. אולי בדוחות הרבעון הבא, ואולי בזה שלאחריו, אך בטוח שנחווה זאת בשלב זה או אחר כשהשוני בביצועי החברות יתרחב ויתבהר.


כל עוד המצב המקרו כלכלי מכתיב את כיוון השוק, חשוב להבין את הגורמים שמשפיעים על המצב המקרו כלכלי ולהעריך את כיוונו העתידי.


מקרו

ביום שישי האחרון פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בארה"ב את דו"ח התעסוקה לחודש אוגוסט. 315 אלף מועסקים נוספו למשק האמריקאי כאשר ציפיות הכלכלנים עמדו על 318 אלף משרות. האבטלה עמדה על 3.7% לעומת צפי אנליסטים של 3.5% והצמיחה בשכר השעתי עמדה על 5.2% בעוד שאנליסטים צפו צמיחה של 5.3%.


דו"ח מתחת לצפי, תוך כדי עליית שיעור האבטלה הוא משהו שהשוק כרגע אוהב בתקווה למיתון העלאות הריבית ע"י הפד. הפד (פדרל ריזרב) הודיע כמה וכמה פעמים כי הוא רוצה לראות את שיעור האבטלה עולה ואת שוק התעסוקה נחלש. זה יעזור להפחית את לחצי האינפלציה. למה? פחות ״תחרות״ באיוש כל משרה, ומכאן משכורות נמוכות יותר מה שבסופו של דבר יקטין את הביקושים, הצריכה ויוריד את האינפלציה.

כלומר, דוח תעסוקה חלש יחזק את ההערכות שהכיוון הוא העלאה איטית יותר בריבית של הפד. אם כך יקרה – שוק המניות צפוי להיות חיובי.


בחודש יולי הראה דו"ח התעסוקה תוספת של 528 אלף משרות – כפול מהצפוי ועל רקע זה הגיב אז שוק המניות בירידות.


מדד המחירים לצרכן

ביום שלישי הבא (13/6) יתפרסם מדד המחירים לצרכן (CPI) שישפיע אף יותר על החלטת הריבית של הפד בפגישתו הבאה ב- 20 בספטמבר. ירידה באינפלציה מתחת ל- 8% בחישוב שנתי תביא להעלאת ריבית מתונה של 0.5% או פחות, ואילו עליית מדד של מעל 8.5% תגרור העלאת ריבית חדה יותר כנראה.


כמו שדיווחנו במאמר הקודם (יו"ר הפד פאוול הפיל ביום שישי את השווקים עם נאום בן 8 דקות), נגיד הפד, מר ג'רום פאוול נישמע מחויב להורדת האינפלציה גם במחיר של האטה כלכלית, אך כמו שצוין במאמר הנ"ל ובמאמרים נוספים שלנו, הדברים לא כל כך פשוטים לביצוע. מדוע?


מה המשמעות של העלאת הריבית בארה"ב לכלכלה העולמית?

כאמור, יחד עם דבריו הניציים של יו"ר הפד, צריך להבין שעל הפד מופעלים לחצים להאט את העלאות הריבית. מה הסיבות לכך:

ראשית החוב הלאומי של ארה"ב הוא כ- 30 טריליון דולר. כל העלאת ריבית של 1% מעלה את תשלומי הריבית של הממשל ב- 300 מיליארד דולר. סכום אדיר שמחייב תקצוב ומביא ללחץ של הממשל עצמו להאטת העלאות הריבית.


בנוסף, אירופה, אנגליה, יפן ומדינות נוספות, בהן החובות אף גדולים מבארה"ב, אינן יכולות להעלות את הריבית בגלל חובותיהן הגדולים ועליהן להשאיר את הריבית נמוכה. דבר זה גורם להפרשי ריבית בין אג"ח דולרי לאג"ח הנקוב במטבעות אחרים, לזרימת כספים למטבע האמריקאי ולהתחזקותו. התחזקות הדולר גורמת להתייקרות הסחורות הנסחרות בדולרים (התייקרות במטבעות אחרים), כמו נפט ומזון, ולזינוק נוסף באינפלציה מחוץ לארצות הברית.

דבר זה מביא ללחץ כבד על הפד ע"י בנקים מרכזיים מכל העולם להאט את העלאות הריבית בארה"ב.


החברות המדווחות

אלו החברות המדווחות השבוע. חלק מקוראינו אולי משקיעים בניו (NIO), חברת הרכב החשמלי הסינית.



לסיכום

המצב הכלכלי הבין לאומי בהחלט סבוך. המלחמה באירופה טרם הסתיימה והמצב הכלכלי במזרח אירופה כולל רוסיה מחריף. סין, אירופה אנגליה ויפן נכנסות למיתון או כבר נמצאות במשבר כלכלי שמחריף והדברים משתנים במהירות. קשה להעריך כיצד יתפתחו הדברים ולכן חשוב להמשיך ולעקוב.

כרגע, כל העיניים נשואות לדו"ח מדד המחירים לצרכן בארה"ב שיתפרסם ביום שלישי הבא ולדו"ח מדד המחירים לייצרן שיתפרסם ברביעי הבא. התמתנות בעליות המדד ובאינפלציה, לפי מה שיראה מדד המחירים של אוגוסט ביום שלישי, עשויה לאותת על התמתנות בהעלאות הריבית של הפד ובכך לסמן עליות בשוק ההון. המשך העלייה באינפלציה תגרור עליה חדה יותר בריבית וכתוצאה, ירידות בשוקי ההון.


השקעות מוצלחות לכולן/ם!


שימו לב שבמאמר זה אנחנו משתפים אתכם בתחזיותינו, דעותינו ושיקולינו לצורכי מידע, אך אין זה יעוץ או הכוונה כיצד לפעול ו/או לנהל את השקעותיכם. על כל אחד ואחת לבצע את בדיקותיו/ה ולהסיק מסקנות בהתאם להעדפותיו/ה.


זכרו, המנוי לתיק הפרמיום ותיק הצמיחה הוא מנוי לשנה. כברירת מחדל המנוי מתחדש אוטומטית כל שנה. תוכלו לסיים את המנוי שלכם בכל עת דרך הפרופיל שלכם/ן (בחרו מהתפריט "המנוי שלי", בחרו בסוג המינוי ו"ביטול מנוי") באתר זה. אם אתם מקבלים את המאמרים גם בהודעות ווטסאפ, תוכלו גם לשלוח הודעת "בקשה להפסקת מנוי פרמיום או צמיחה" או להפסקת השליחה בווטסאפ בלבד.


 
 
 

Comments


ניווט

אנחנו עוסקים בהשקעה בחברות טכנולוגיות בשוק הגלובלי, משימתנו היא להציג זווית כלכלית טכנולוגית מעמיקה על הכלכלה הגלובלית וחברות טכנולוגיה צומחות, תוך ניצול מגמות אלו ליצירת תשואה גבוהה לאורך זמן.

הרשמה לניוזלטר

!תודה שנרשמת לניוזלטר

גילוי נאות

הכותבים באתר זה עשויים להחזיק באחד או יותר מניירות הערך המוזכרים באתר. האמור באתר אינו מהווה המלצת השקעה או המלצה לביצוע פעולה כלשהי ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ/שיווק פנסיוני המתחשבים בצרכיו ובנתוניו של כל אדם.

עיקבו אחרינו

  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon

© כל הזכויות שמורות לטק-אינבסט22 2017-2022

bottom of page