כנראה שלא...
אנחנו טוענים שכרגע אנחנו לא בבועת בינה מלאכותית בשוק המניות למרות שמחירי המניות גבוהים. נבסס טענותינו על מספר סיבות, כולל השוואת השוק הנוכחי לבועת הדוט-קום של שנת 2000. הנה הנקודות העיקריות:
מדד הנאסד"ק 100 צמח פי 12 בתוך חמש שנים בשנת 2000, בעוד שהיום מדד זה צמח רק פי 3 באותו פרק זמן. הגרף הבא מראה את צמיחת מדד הנאסד"ק 100 לאורך זמן. ניתן לראות בבירור שהמדד צמח הרבה יותר מהר בשנות ה-2000 מאשר בעשור האחרון.
להלן עליית הנאסדק בששת השנים האחרונות. היום המדד הוא על 17,689 נקודות. כדי להגיע לרמת העליות של שנות ה- 2000 המדד היה צריך להיות על 70,740.
יחס ה-PE של מדד הנאסד"ק היה 175 בשנת 2000, בעוד שהיום הוא 42 בלבד.
יחס ה-PE הוא מדד המשמש להערכת שווי מניות. יחס PE גבוה מצביע על כך שהמשקיעים מוכנים לשלם יותר עבור כל דולר של רווחים. יחס ה-PE של מדד הנאסד"ק היה גבוה מאוד בשנת 2000, מה שמצביע על כך שהמשקיעים היו מאוד אופטימיים לגבי עתיד החברות במדד. יחס ה-PE נמוך יותר היום, מה שמצביע על כך שהמשקיעים זהירים יותר.
בשנת 2000 היו הרבה מניות פרבוליות, כאשר 20 מניות עלו ב-900% או יותר. היום, לא ראינו שום דבר קרוב לזה.
מניה פרבולית היא מניה שמחירה עולה בחדות לזמן קצר. מניות פרבוליות, כמו Pet.com ואחרות ללא כל הכנסות, היו נפוצות בשנות ה-2000, אך הן נדירות יותר היום.
פעילות הנפקות ראשונות לציבור רגועה הרבה יותר היום. בשנת 1999 היו 117 הנפקות ראשונות לציבור שהכפילו את מחירן ביום המסחר הראשון. עד כה בשנת 2023 ו- 2024, לא נמצאה אף הנפקה כזאת.
הנפקה ראשונה לציבור (IPO) היא תהליך שבו חברה מוכרת מניות לציבור לראשונה. רמת הפעילות של הנפקות ראשונות לציבור הייתה גבוהה מאוד בשנות ה-2000, אך היא נמוכה היום.
החברות המובילות היום, כמו אנבידה, הן רווחיות בהרבה מהחברות המובילות של בועת הדוט-קום. רווחי אנבידיה עולים מהר יותר ממחיר המניה ולכן המכפיל שלה יורד.
יש המשווים בין סיסקו משנות ה- 2000 לאנבידיה של היום ומציגים את הגרף הבא כרמז למה שיקרה לאנבידיה.
לדעתי יש הבדל מהותי בין השתיים. אנבידיה גדלה מהר בהרבה ורווחיה גדולים משמעותית מסיסקו של שנות ה- 2000, גם כשמתחשבים באינפלציה מאז ועד היום. הרווחים של אנבידיה נובעים ממוצרים שהיא פיתחה ולקוחותיה "עשירים" יותר מהלקוחות של סיסקו אז. סיסקו צמחה בעזרת רכישות ורווחיה היו נמוכים פי 11 מאלו של אנבידיה.
בגרף למעלה רואים שמכפיל ה- P/E של אנבידיה יורד למעשה בחודשים האחרונים כי ה- E (הרווחים) עולים מהר יותר מה- P (המחיר) שלה ובפברואר האחרון המכפיל הגיע ל- 96. היום ה- P/E של אנבידיה (4 רבעונים אחרונים) הוא 74 והעתידי (המשוער ל- 4 הרבעונים הבאים) הוא 35. ז"א, המכפיל שלה יורד כי המחיר שלה לא עולה מספיק מהר יחסית לרווחיה. השאלה הגדולה היא האם הרווחים ימשיכו לעלות בקצב הזה? גם עם הקצב יואט החברה היא כלל לא בועתית.
אנבידיה היא אחת החברות המובילות בתחום הבינה המלאכותית. רווחי אנבידיה צמחו במהירות בשנים האחרונות, בעוד שמחיר המניה עלה פחות מהר.
עשר החברות המובילות בשנות ה-2000 ייצרו סך הכל מכירות של 148 מיליארד דולר. עשר החברות המובילות היום מייצרות מכירות של 1.876 טריליון דולר. פי 12.6 יותר מ-2000.
עשר החברות המובילות בשנות ה-2000 ייצרו רווח של 34,850 מיליארד דולר. עשר החברות המובילות היום מייצרות רווח נקי של 394.938 מיליארד דולר. פי 12.6 יותר מ-2000.
הנאסד"ק היה ברמה של 4815 בשנות ה- 2000 והגיע ל- 17,978 בימים אלו. רק פי 3.7 לעומת שנות ה-2000. המחיר לא עלה באותו קצב כמו המכירות והרווחים.
לסיכום, אני מאמין שסביבת השוק הנוכחית שונה באופן מהותי מבועת הדוט-קום בשנות ה- 2000 ומחירי המניות הגבוהים מוצדקים ברובם ומבוססים על יסודות חזקים של החברות המובילות.
מדד הנאסד"ק 100 צמח לאט יותר בשנים האחרונות מאשר בשנות ה-2000, יחס ה-PE של מדד הנאסד"ק המשולב נמוך יותר היום, מניות פרבוליות נדירות יותר, פעילות הנפקות ראשונות לציבור רגועה הרבה יותר, והחברות המובילות של היום הן רווחיות ביותר.
כמובן שזו רק דעתי ויש דעות שונות בנושא זה. על כל אחד ואחת לבצע את הבדיקות הנחוצות ולקבל את החלטותיו.ה בהתאם.
צריך לזכור השוק יכול "לתקן את עצמו" בכל שלב וכדאי לדעת את הסטטיסטיקה מ- 1928 ועד 2023 (כמעט 100 שנה):
תיקון של 3% קורה 7.2 פעמים בשנה,
תיקון של 5% קורה 3.4 פעמים בשנה,
תיקון של 10% קורה 1.1 פעמים בשנה,
תיקון של 15% קורה 0.5 פעמים בשנה (או פעם בשנתיים),
ותיקון של 20% קורה 0.3 פעמים בשנה (או פעם ב- 3.5 שנים).
מה קרה בשבוע שעבר בשווקים?
· ביום שישי פורסם בארה"ב מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור לחודש יוני, שהראה על עלייה לרמה של 51.7 נקודות, גבוה מהציפיות שעמדו על 51.0 נקודות ומהנתון הקודם שעמד על 51.3 נקודות. מדד זה משקף את פעילות המנהלים במגזר הייצור ומהווה אינדיקטור חשוב לבריאות הכלכלית של המגזר היצרני. העלייה במדד מצביעה על התרחבות מהירה יותר בפעילות הייצור, דבר המעיד על גידול בביקוש למוצרים ועל יציבות כלכלית משופרת במגזר זה. המשמעות היא שהמשך העלייה במדד יכול לתמוך בצמיחה הכלכלית, להגדיל את ההשקעות ולחזק את שוק העבודה במגזר היצרני. הנתון עשוי גם להשפיע על החלטות הפדרל ריזרב בנוגע למדיניות המוניטרית, כמו התאמות בריבית, במטרה לתמוך בהמשך הצמיחה הכלכלית ולשמור על יציבות פיננסית.
אירועים חשובים השבוע
· ביום שלישי בשעה 17:00 שעון ישראל צפוי להתפרסם בארה"ב מדד אמון הצרכנים לחודש יוני. הצפי הוא לירידה לרמה של 100.2 נקודות, מתחת לנתון הקודם שעמד על 102.0 נקודות. מדד זה משקף את תחושת הביטחון של הצרכנים במצב הכלכלי הנוכחי והעתידי אשר מהווה אינדיקטור חשוב להוצאות הצרכנים. הירידה הצפויה במדד אמון הצרכן עלולה להצביע על דאגות גוברות בקרב הצרכנים בנוגע לכלכלה, כגון עלייה ביוקר המחיה או אי ודאות כלכלית. המשמעות היא שהמשך הירידה באמון הצרכן עלול להשפיע על תחזיות הצמיחה הכלכלית, להפחית את ההוצאות הצרכניות ולהכביד על שוק העבודה וההשקעות. הנתון עשוי גם להשפיע על החלטות הפדרל ריזרב בנוגע למדיניות המוניטרית, כמו התאמות בריבית או צעדים נוספים לתמיכה בביטחון הכלכלי ובצריכה הפרטית.
· ביום חמישי בשעה 15:30 שעון ישראל צפוי להתפרסם בארה"ב נתון התוצר המקומי הגולמי (תמ"ג) הרבעוני לרבעון הראשון. הצפי הוא לעלייה של 1.4%, מעט מעל הנתון הקודם שעמד על 1.3%. מדד זה משקף את סך הערך הכספי של כל המוצרים והשירותים שיוצרו במשק ומספק תמונה רחבה על מצב הכלכלה. העלייה בתמ"ג מצביעה על צמיחה כלכלית מתמשכת, דבר שמעיד על פעילות כלכלית חיובית ועל ביקוש יציב למוצרים ושירותים. המשמעות היא שהמשך הצמיחה בתמ"ג יכול לחזק את שוק העבודה, להגדיל את ההכנסות ולשפר את רמת החיים. הנתון עשוי גם להשפיע על החלטות הפדרל ריזרב בנוגע למדיניות המוניטרית, כמו הורדת הריבית, במטרה לשמור על איזון בין עידוד הצמיחה הכלכלית לשליטה באינפלציה.
חברות חשובות בכותרות
· מניית דל (DELL), יצרנית המחשבים האישיים והשרתים הנסחרת לפי שווי של 102.9 מיליארד דולר, עלתה בשבוע החולף ב-8.9% בעקבות סיקור חיובי של האנליסט אריק וודרינג ממורגן סטנלי. וודרינג חזר על דירוג ה-"Overweight" שלו למניה וקבע מחיר יעד של 155 דולר, עם פוטנציאל לעלות ל-200 דולר. וודרינג ציין כי בעקבות סדרת פגישות עם הנהלת החברה במטה ברונד רוק, טקסס, הוא מעודד מהמומנטום החיובי בעסקי השרתים מבוססי AI של דל, שזינקו ב-30% ברבעון האחרון והגיעו ל-3.8 מיליארד דולר. ההכנסות משרתים ורשתות עלו ב-42% ברבעון האחרון. בנוסף, אילון מאסק חשף כי דל תהיה שותפה מרכזית בבניית תשתית ה-AI של xAI, מה שהגביר את ההתלהבות בקרב המשקיעים. מנכ"ל דל, מייקל דל, ציין כי החברה בונה "מפעל AI" עם xAI, מה שמוסיף לתחזיות הצמיחה החיוביות עבור דל בתחום ה-AI.
· מניית נטפליקס (NFLX), הנסחרת לפי שווי של 295.6 מיליארד דולר, עלתה בשבוע החולף ב-4.8% לאחר שהחברה הודיעה על פתיחת מתחמי בידור ענקיים בדאלאס ובפילדלפיה, שיאפשרו למעריצים להיכנס לעולמות של התוכניות האהובות עליהם. המתחמים, שייקראו "Netflix House", יכללו אירועים מורכבים, חנויות מתנות ומסעדות, וצפויים להיפתח בשנת 2025. לצעד זה פוטנציאל למשוך לקוחות חוזרים ולחזק את המותג. המתחמים החדשים יאפשרו לחברה להרחיב את ההכנסות מעבר לסטרימינג תוך יצירת מקורות הכנסה נוספים והגברת הנאמנות למותג, מה שיכול להוביל לעלייה בערך המניה על ידי הגדלת מעורבות הצרכנים והכנסות ממכירות חוויות ומוצרים נלווים.
· מניית אפל (AAPL), הנסחרת לפי שווי של 3.2 טריליון דולר, ירדה בשבוע החולף ב-3.1% לאחר שמנהלי קרן ההשקעות Mar Vista Investment Partners פרסמו מכתב למשקיעים בו ציינו את החששות לגבי ירידה בביקוש לסמארטפונים, פעולות רגולטוריות מצד משרד המשפטים האמריקאי, ומגבלות של ממשלת סין על שימוש במכשירי iPhone על ידי גורמים ממשלתיים. למרות האתגרים בטווח הקצר, הדגישו מנהלי הקרן את היתרונות התחרותיים של אפל ואת האקוסיסטם שלה, הכולל מעל 2 מיליארד מכשירים מותקנים ויותר ממיליארד מנויים משלמים. הם מאמינים שהאקוסיסטם של אפל יתמוך בתזרים מזומנים יציב ויגדיל את הערך הפנימי של החברה בטווח הארוך. נוסף לכך, אפל הודיעה על הפסקת הפיתוח של גרסה יוקרתית של משקפי המציאות המדומה Apple Vision Pro כדי להתמקד בגרסה זולה יותר, מה שגרם לאכזבה בקרב המשקיעים.
ביצועי התיקים שלנו
(נכון ל- 24/6/2024 לפני פתיחת המסחר)
ביצועי תיק הפרמיום
ההשקעה הראשונית בתיק: 100,000 $ (תחילת 2017).
שווי התיק הנוכחי: 4,088,080 $ (ירידה מ- 4,210,641 $ לפני שבוע).
העלייה בשווי התיק בשנת 2023: 94.77%.
העלייה בשווי התיק מתחילת השנה (בשנת 2024): 39.46%.
תוכלו להצטרף לתיק הפרמיום ולראות מי הן החברות המרכיבות את התיק כאן. מחיר תיק הפרמיום הוא 80 ש"ח לחודש או 960 ש"ח לשנה.
ביצועי תיק הבינה המלאכותית
ההשקעה הראשונית בתיק: כ- 100,000 $ (תחילת יולי 2023).
שווי התיק הנוכחי: $217,738 (מ- $220,973 לפני שבוע).
הרווח מיולי ועד סוף 2023: $19,273 או 19.27%.
העלייה בשווי התיק מתחילת השנה (בשנת 2024): 82.40%
ס"ה עלה תיק ה AI ב- 117.54% תוך 11 חודשים מהשקתו.
תוכלו להצטרף לתיק הבינה המלאכותית ולראות מי הן החברות המרכיבות את התיק כאן. מחיר תיק הבינה המלאכותית הוא 60 ש"ח לחודש או 720 ש"ח לשנה.
מניות מדווחות השבוע
ראו את החברות המדווחות השבוע בטבלה למטה.
לסיכום
רצינו לבדוק אם קיימת היום בועה בשוק המניות בגלל גל הבינה המלאכותית המזכירה את בועת הדוט.קום של שנות ה- 2000. הראנו שסביבת השוק הנוכחית שונה באופן מהותי מבועת הדוט-קום בשנות ה- 2000 ומחירי המניות הגבוהים מוצדקים ברובם ומבוססים על יסודות חזקים של החברות המובילות.
השקעות מוצלחות לכולן/ם!
תוכלו להירשם לבלוג זה חינם כאן ולהתחיל לקבל במייל מאמרים הדנים בתחום ההשקעות.
תוכלו גם לעקוב אחרינו בטוויטר כאן, שם אנחנו מפרסמים עדכונים קצרים יותר.
שימו לב שבמאמר זה אנחנו משתפים אתכם בתחזיותינו, דעותינו ושיקולינו לצורכי מידע, אך אין זה יעוץ או הכוונה כיצד לפעול ו/או לנהל את השקעותיכם ויתכן ואנו משקיעים בחלק או בכל החברות המוזכרות במאמר. על כל אחד ואחת לבצע את בדיקותיו/ה ולהסיק מסקנות בהתאם להעדפותיו/ה.
זכרו, המנוי לתיק הפרמיום, תיק הצמיחה ותיק ה- AI הוא מנוי לשנה. כברירת מחדל המנוי מתחדש אוטומטית כל שנה. תוכלו לסיים את המנוי שלכם בכל עת דרך הפרופיל שלכם/ן (בחרו מהתפריט "המנוי שלי", בחרו בסוג המינוי ו"ביטול מנוי") באתר זה. אם אתם מקבלים את המאמרים גם בהודעות ווטסאפ, תוכלו גם לשלוח הודעת "בקשה להפסקת מנוי פרמיום או צמיחה" או להפסקת השליחה בווטסאפ בלבד.
Comments