top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תUzi Lumbroso

האינפלציה הפתיעה לרעה


מדד המחירים לצרכן ומדד המחירים לייצרן אכזבו

מדד המחירים לצרכן (CPI) פורסם ביום שלישי ואכזב את רוב האנליסטים והמשקיעים, דבר שהביא לירידות חדות במדדים העיקריים. התחזיות היו להאטה באינפלציה ולעלייה במדד של אוגוסט ב-8.1% בחישוב שנתי אך היא עלתה ב- 8.3%.

בחישוב חודשי (חודש אוגוסט לעומת יולי) עלה המדד ב-0.1% לעומת צפי לירידה של 0.1%; ביולי המדד האט ל-8.5% מ-9.1% ביוני, בחישוב שנתי.


ראו את מדד המחירים לצרכן (CPI) בחישוב חודשי, מחודש לחודש:


ציפו לירידה באוגוסט אך המדד שוב עלה במעט.


מדד הליבה, ללא מוצרי מזון ואנרגיה, עלה באוגוסט בחישוב שנתי ב-6.3% מ-5.9% ביולי - הצפי היה לעלייה מתונה יותר של 6.1%. שוב, אכזבה. זהו המדד אותו בוחן הפד בעיקר כי הוא נגרם בעיקר מהביקושים בארה"ב ולכן העלייה בו מדאיגה.



בחישוב חודשי נרשמה עלייה של 0.6% מ-0.3% ביולי, כשהתחזיות היו ל-0.3%.



רואים בגרף שאינפלציית הליבה אינה יורדת כלל בשלב זה. מאכזב אך לא מפתיע, לאור כמויות הכסף האדירות שהודפסו וחולקו בארה"ב מתחילת 2020 ועד תחילת שנה זו, 2022.


הבנק המרכזי בארה"ב (הפד) יפרסם את החלטת הריבית הבאה שלו ב-21 לספטמבר, כשהיא עומדת עתה על 2.5% אחרי מספר העלאות ריבית חדות בחודשים האחרונים. יו"ר הבנק, ג'רום פאוול, נחוש להשיב את האינפלציה ליעדה – 2%, בין היתר באמצעות המשך המדיניות האגרסיבית שכוללת העלאות ריבית חדות. הפד צפוי להעלות את הריבית בפגישתו הבאה אם כן, ב-0.75% ויש כאלו המדברים עתה אף על העלאה של 1%.


אז מה עכשיו?

השוק ירד בחדות ביום שלישי עם פרסום המדד הגבוה אך תיקן במעט ועלה ביום רביעי וזאת לאחר פרסום מדד המחירים ליצרן (PPI), שמהווה אינדיקציה מסוימת לחודשים הבאים. ה- PPI ירד ב- 0.1% בהתאם לציפיות ומדד הליבה עלה ב0.2%, קרוב יותר לצפי.


אם כך, ניראה שהאינפלציה ללא דלק ומזון, מדד הליבה, כנראה "דביקה" ויהיה קשה להורידה במהירות ולכן יש הצופים העלאת ריבית אגרסיבית של 1%. יחד עם זאת, לדעתי, פאוול כנראה יעלה את הריבית עוד שישה ימים "רק" ב- 0.75% ולא ב- 1% כי אינו יכול להעלות את הריבית בחדות לאור החובות הגבוהים של חברות רבות בשוק והחוב הפדרלי האדיר של הממשל (30 טריליון דולר). ניראה שהשוק התרגל לרעיון של 0.75% ולא מתרגש מכך יותר מידיי בשלב זה.


ריווחי החברות שיתחילו להתפרסם באוקטובר, לא יראו ירידה חדה ברווחים כנראה כי הביקושים למוצרים ושירותים עדיין גבוהים והעלאות הריבית עדיין לא השפיעו במידה רבה. אך בחודשים שיגיעו לאחר תחילת 2023 ניראה לחצים וירידות ברווחים אם הריבית תמשיך לעלות, בייחוד לחברות בעלות חובות גבוהים ו/או ללא רווחים.

גיוס כסף ע"י הנפקת מניות או אג"ח יהיה כמעט בלתי אפשרי והלוואות לא יינתנו בקלות ויהיו יקרות. לכן חברות בעלות חובות גבוהים, עם יתרות מזומן נמוכות או ללא רווחים יפגעו ויש להיזהר מהשקעה בהן.


טסלה

טסלה, שהיא השקעתנו העיקרית, נמצאת במצב מצוין. החברה ללא חוב, העלתה את מחירי מוצריה מעבר לעליה באינפלציה, מגדילה את הייצור בקצב גבוה והביקוש למוצריה עצום, כך שניראה שהיא כלל לא תיפגע ואף תפתיע בדוחות הקרובים. אנליסטים רבים מבינים זאת ולכן ביצועי טסלה בשוק טובים מביצועי המדדים בימים אלו.

ראו את התאוששות מניות החברה לאחר יום שלישי (יום פרסום מדד המחירים) לעומת מדד הנסדאק.



נכתוב יותר על מצב החברה ותחזיותינו לגביה באחד המאמרים הקרובים.


לסיכום

המצב הכלכלי הבין לאומי עדיין קשה. המלחמה באירופה טרם הסתיימה והמצב הכלכלי בסין, אירופה, אנגליה ויפן חמור עם כניסה למיתון. קשה להעריך כיצד יתפתחו הדברים ולכן חשוב להמשיך ולעקוב.

מדד המחירים לצרכן שפורסם בארה"ב ביום שלישי אכזב וכך גם מדד המחירים לייצרן שפורסם ביום רביעי, אם כי פחות. ניראה שהאינפלציה "דביקה" יותר ממה ששיער הפד, דבר שיגרור העלאות ריבית . יתכן שאף חדות. המשך העלייה באינפלציה שתגרור עליה חדה בריבית, תהיה הרסנית לחברות רבות בשוק ההון ולכן עתה יש להיות זהירים מאוד בהשקעותינו.


השקעות מוצלחות לכולן/ם!


שימו לב שבמאמר זה אנחנו משתפים אתכם בתחזיותינו, דעותינו ושיקולינו לצורכי מידע, אך אין זה יעוץ או הכוונה כיצד לפעול ו/או לנהל את השקעותיכם. על כל אחד ואחת לבצע את בדיקותיו/ה ולהסיק מסקנות בהתאם להעדפותיו/ה.


זכרו, המנוי לתיק הפרמיום ותיק הצמיחה הוא מנוי לשנה. כברירת מחדל המנוי מתחדש אוטומטית כל שנה. תוכלו לסיים את המנוי שלכם בכל עת דרך הפרופיל שלכם/ן (בחרו מהתפריט "המנוי שלי", בחרו בסוג המינוי ו"ביטול מנוי") באתר זה. אם אתם מקבלים את המאמרים גם בהודעות ווטסאפ, תוכלו גם לשלוח הודעת "בקשה להפסקת מנוי פרמיום או צמיחה" או להפסקת השליחה בווטסאפ בלבד.

52 צפיות0 תגובות

Comentarios


bottom of page