האינפלציה "דביקה" ואינה יורדת בינתיים
- Uzi Lumbroso
- 14 באוק׳ 2022
- זמן קריאה 4 דקות
האינפלציה והריבית
מדד המחירים לצרכן (CPI) שפורסם אתמול בצהריים בארה"ב (יום חמישי 13/10) לחודש ספטמבר הצביע על המשך האינפלציה הגבוהה, 8.2% בחישוב שנתי לעומת צפי ל- 8.1%, על אף העלאות הריבית החדות מצד הבנק הפדרלי. המדד שפורסם העלה את החששות להעלאת ריבית חדה בפגישת הפד הבאה בתחילת החודש הבא. מדד המחירים טיפס למעשה ב- 0.4% בספטמבר ביחס לחודש הקודם, בהובלת מחירי המזון והשירותים הרפואיים, בעוד מחירי האנרגיה נפלו.
המדדים שנפלו בקרוב ל-3% בפתיחת המסחר עם פירסום המדד, עלו חזרה ומחקו את הירידות במהלך יום המסחר, כשבשלב מסויים נסחרו כל שלושת המדדים העיקריים בעליה של 3% לפני שנסוגו מעט.
כאמור, בתחילת נובמבר יתכנס הבנק הפדרלי לישיבתו הבאה, שבה צפויה החלטת ריבית נוספת. החוזים על הריבית הפדרלית, מעניקים כעת הסתברות של 97% להעלאת הריבית ב- 0.75% לרמה של 3.75%-4%. זאת, לעומת סיכוי של 66% שהעניקו לכך לפני שבוע.
שוק האג"ח הממשלתיות האמריקאיות (שם נקבעת ריבית השוק) נפל על רקע פרסום נתוני האינפלציה והתשואות טיפסו. התשואה על אג"ח ל-10 שנים עלתה לרמה של 3.96%, לאחר שמוקדם יותר הערב המריאה כבר ל-4.04%. התשואה על האג"ח לשנתיים, שנחשבות לרגישות יותר לשינויים במדיניות הריבית של הפד, קפצה ב-0.17% לרמה של 4.47%, התשואה על אג"ח לחצי שנה עלתה גם היא ל-4.29%. ריביות גבוהות אלו מהוות אלטרנטיבה חסרת סיכון כמעט להשקעה בשוק המניות.
הריבית הממוצעת על המשכנתאות ל-30 שנה בארה"ב, הנחשבות למשכנתאות סטנדרטיות בארה"ב, זינקה השבוע ל-6.92%, רמתה הגבוהה ביותר מזה יותר משני עשורים.
המיתון בלתי נמנע
כשאנו מנסים להעריך כיצד יתמודדו חברות וצרכנים עם עליית הריבית המהירה, צריך לזכור שרמת החוב של גופים אלו גבוהה מאוד. רק לפני כמה חודשים הריבית עוד הייתה אפסית, וכך היה כמעט בכל העשור האחרון, כך שהלווים התרגלו ללוות כסף ללא עלות והדעה הרווחת הייתה שהריבית תשאר ברמה נמוכה זו לעד.
העלאת הריבית של הפד, שהיא המהירה בהיסטוריה יחסית למצבה ההתחלתי, עשויה לגרום לקריסה של חברות רבות שבמאזנן רמת חוב גבוהה. גם רוכשי בתים שרכשו בתיהם במחירים גבוהים בעזרת משכנתאות גבוהות, יצטרכו למכור או לוותר על בתיהם.
צריך לזכור שנתוני האינפלציה שפורסמו וכן העלאת הריבית של הפד בתחילת החודש הבא, יהיו האחרונות לפני בחירות אמצע הקדנציה בארה"ב, שיתרחשו גם הן בחודש הבא. לכן, הפד יהסס, לדעתי, לבצע מהלכים קיצוניים השנויים במחלוקת.
אם הפד יעלה את הריבית שוב ב- 0.75% בתחילת החודש הבא, זה רק עיניין של זמן עד שנתחיל לראות קריסה של חברות ופרטים ממונפים ואף מיתון בארה"ב. כמה זמן? לפי בדיקות היסטוריות, בדרך כלל חולפים בין שישה ל- 18 חודש מעליית ריבית התלולה ועד שהמיתון מתרחש בפועל. שוק המניות מגיב לתרחישים עתידיים והירידות האחרונות כבר לוקחות תרחיש של מיתון כאפשרות סבירה.
אז מה עכשיו?
למרות נתוני האינפלציה הלא מעודדים שפורסמו אתמול ולאחר ירידות תלולות, השוק הגיב בעליות בסופו של יום. גם היום נראה שהמסחר יתחיל בעליות אך אין זו אינדיקציה לחודשים הקרובים. למרות זאת, מבדיקה סטטיסטית נראה שהשוק עולה בחודשים שלאחר בחירות האמצע, ואני מעריך שיש סיכוי טוב שנראה עליות בחודשיים הקרובים עד סוף השנה, אם לא נחווה עוד אירוע גיאופוליטי או כלכלי טראומטי.
צריך לזכור את המתיחות בין סין לארה"ב והמלחמה באוקראינה, כאשר מתחילים להשמע איומים מהצד הרוסי על מלחמת עולם שלישית. כל זאת, יחד עם מצב כלכלי קשה ואינפלציה בלתי מרוסנת, גורמים לנו לחזור ולהתריע על דברים שכתבנו כבר בפברואר ובמאי לפני חמישה חודשים למנויים וקוראינו האחרים במאמר "השקעות בשוק תנודתי" שפורסם ב- 19/5/2022:
מזומן
"חשוב להזכיר דבר נוסף כדי לעמוד בתנודות השוק בתקופות של ירידות ואף לנצל תקופות אלו, חשוב להחזיק מזומן כחלק מתיק המניות. מזומן הוא החמצן הכלכלי ובדיוק כמו שמחסור בחמצן לכמה דקות יכול לסיים עבור אדם את סיפור חייו, כך גם מחסור במזומן בעת ירידות ממושכות יכול לחסל את השקעותיכם.
גודל מרכיב המזומן בתיק יכול להשתנות לפי גודל התיק והתקופה אך מרכיב זה צריך להיות מספיק גדול כדי שאתם כמשקיעים תהיו רגועים ומסוגלים לפעול בשוק לפחות שנתיים עד שלוש מבלי שתאלצו למכור מניות..."
כרגע רוב המניות בשוק ההון מגיבות לנתוני המקרו ולהעלאות הריבית ופחות לביצועי החברות עצמן.
השבוע התחילה עונת הדוחות ואני מקווה שנראה ביצועים שונים לחברות בהתאם לדוחותיהן. ביום רביעי תפרסם טסלה את דוחותיה ואני מאמין שאלה יפתיעו לטובה.
בקרוב נעדכן את תיק הפרימיום ותיק הצמיחה בהתאם להתרחשויות המקרו כלכליות ולדוחות שיפורסמו.
אלו החברות שמפרסמות את דוחותיהן השבוע כשהיום, יום שישי, הוא היום האחרון בשבוע זה.

לסיכום
נתוני האינפלציה הגבוהה הגדילו את הסיכוי לכך שהפד יעלה את הריבית ב- 0.75% בפעם הרביעית ברציפות. עד סוף השנה הריבית צפויה להגיע לרמה של 5%-4.5%.
ריבית גבוהה זו עשויה להכניס את רוב העולם למיתון, כשאירופה ואנגליה כבר מצויות בו למעשה. השאלה היא מה יקרה עם שוק המניות ובייחוד החברות בהן אנו משקיעים שהן בעלות מאזן חזק ביותר. כמו שראינו, שוק המניות והירידות של החודשים האחרונים כבר מביאים בחשבון האטה כלכלית והתחזיות הפסימיות מתומחרות ברובן. לאור כך, יתכן ונראה פרץ אופטימיות ועליות לקראת סוף השנה.
בשנה הבאה כבר תיתכנה פשיטות רגל של חברות ממונפות יתר על המידה וחברות הפסדיות, כשגיוסי הון יהיו קשים יותר והלוואות תהיינה יקרות יותר עם ירידת הנזילות בשוק. כנראה שאז תתרחש היפרדות של חברות מצויינות, כמו אלו בהן אנו משקיעים, מחברות גרועות שתמשיכנה לרדת או תיכנסנה לקשיים ואף לפשיטות רגל.
השקעות מוצלחות לכולן/ם!
שימו לב שבמאמר זה אנחנו משתפים אתכם בתחזיותינו, דעותינו ושיקולינו לצורכי מידע, אך אין זה יעוץ או הכוונה כיצד לפעול ו/או לנהל את השקעותיכם. על כל אחד ואחת לבצע את בדיקותיו/ה ולהסיק מסקנות בהתאם להעדפותיו/ה.
זכרו, המנוי לתיק הפרמיום ותיק הצמיחה הוא מנוי לשנה. כברירת מחדל המנוי מתחדש אוטומטית כל שנה. תוכלו לסיים את המנוי שלכם בכל עת דרך הפרופיל שלכם/ן (בחרו מהתפריט "המנוי שלי", בחרו בסוג המינוי ו"ביטול מנוי") באתר זה. אם אתם מקבלים את המאמרים גם בהודעות ווטסאפ, תוכלו גם לשלוח הודעת "בקשה להפסקת מנוי פרמיום או צמיחה" או להפסקת השליחה בווטסאפ בלבד.
Comments