הפערים ילכו ויעמיקו
בעוד שלמעלה מ 20% מאזרחי ארה"ב מגישים מועמדות לאבטלה קבועה או זמנית בגלל מגפת הקורונה, אמזון גייסה במרץ ותחילת אפריל 100,000 עובדים זמניים וקבועים והכריזה על גיוס של 70 אלף עובדים נוספים כעת.
שופיפיי, טסלה, זום ואחרות, גם הן ירוויחו מהמצב המיוחד שנוצר והמעבר לריחוק חברתי פיזי.
בשל המגפה והחלטות ממשלה, הפערים בין חברות טכנולוגיות גדולות וחדשניות, הערוכות ומסתגלות למצב במהירות מצד אחד, לבין עסקים שיפגעו כתוצאה מהריחוק החברתי, מצד שני, ילכו ויעמיקו.
הדבר אף נכון יותר באירופה ובישראל לעומת סין וארצות הברית הפועלות נמרצות לסייע לעסקים שנפגעו. הממשלות באירופה ובייחוד בישראל פועלות לאט ובהססנות. בישראל הייתי אומר אף בקמצנות. יש תחושה שבאוצר יושבים אנשים אטומים שכלל אינם מבינים מהו עסק ובייחוד מהו עסק קטן.
הממשלה והאוצר הכריזו על תוכניות סיוע גרנדיוזיות אך לעסקים אין גישה לסיוע זה, שהוא בחזקת "אגד מדבק" לעסק המהווה למעשה הלוואה מינורית שהגישה אליה קשה עד בלתי אפשרית עבור העסק.
עיתונים כלכליים כמו דהמארקר וגלובס ופקידים באוצר, מדברים על גרעון של 10% וכמה זה גרוע, אך מדיניות הממשלה היום תיצור מעמד שלם של מובטלים שיעלה בעתיד למשק סכומיי עתק הגבוהים בהרבה מ 80 מליארד השקלים עליהם הכריזה הממשלה בגאווה בכל הערוצים.
הפער החברתי שהעמיק בשנים האחרונות יאיץ את התרחבותו. פעולות הממשלה יאיצו את פתיחת הפערים שיעלו עשרות ומאות מליארדי דולרים בשנים הקרובות. הפער הזה עלול לפרום כליל את המרקם החברתי שכבר היה בתהליך של פרימה איטית ואי שקט לפני המגפה הן בארץ והן בארצות מפותחות אחרות.
מה אמזון עושה עושה?
אמזון (NASDAQ: AMZN) נחשבת מניה מועדפת תמיד, אך לרוב נראה שמחירה גבוה מידיי. היא עברה כברת דרך ממקורותיה כחנות ספרים מקוונת עד ששילבה רשת לוגיסטיקה רחבה, שירות מנויי פרימיום ושירות מחשוב ענן.
שירות הענן AWS
בדומה להולדתה של שופיפיי (NYSE: SHOP) כפלטפורמה שבנה המייסד והמנכ"ל טובי לוטקה למכירת סנובורד, שרות הענן של אמזון, Amazon Web Services (AWS), נוצר כדי לענות לצרכים הפנימיים של אמזון, עסק אינטרנטי המתרחב במהירות וכולל סוחרי צד שלישי.
שירותי הענן של אמזון גדלו וימשיכו לגדול בצורה מואצת בשל המצב. ברבעון הרביעי של 2019 גדלו שירותי הענן ב 34% משנה לשנה ויצרו הכנסות של 9.95 מיליארד דולר. אף על פי שהתחרות גוברת מצד מיקרוסופט וגוגל וכל התחום גדל כדי לענות לצרכיו של העולם לשרותי הענן, אמזון היא עדיין הגדולה ביותר בתחום ובעלת כשליש מהשוק.
למה כדאי להשקיע?
היכולות הלוגיסטיות שהחברה הרחיבה בשנים האחרונות, ובכלל זה שירות המשלוח מדלת לדלת שלה, הן בדיוק הפתרון לצרכי הקהילות השוהות בבית בעיצומה של מגיפת הקורונה. אנחנו גם מאמינים שבעקבות המצב הנוכחי הרגלי הצריכה ישתנו ואנשים ימשיכו לקנות בצורה מקוונת. כיום, מהוות הקניות דרך הרשת רק 12% מסך הקניות הקמעונאיות.
אמזון הייתה תנודתית מאז ומעולם. אבל בעולם המובל ע"י חששות ופחד, אי וודאות וספק, אמזון נראית כמו החברה המושלמת בה היינו רוצים להחזיק. היא נסחרת קרוב לשיא של 52 השבועות האחרונים, אך מניות אמזון תמיד מספקות ביצועים טובים יחסית למדדים ויש סיבות רבות לכך שימשיכו לנהוג כך גם בעתיד.
אם היה ספק באשר למצבה של אמזון בעיצומה של המגיפה, שתי פעולות שננקטו על ידי החברה מספקות רמזים גדולים לביצועים החזקים של החברה. ראשית, אמזון כאמור הודיעה בחודש מרץ כי היא שוכרת יותר ממאה אלף עובדים כדי לעמוד בביקוש הגואה, כבר איישה משרות אלו והודיעה שהיא עתידה לגייס עוד 70 אלף עובדים.
שנית, החברה השעתה זמנית את שירות המשלוחים שלה לצדדים שלישיים, המוכרים את סחורתם על הפלטפורמה שלה, מכיוון שהיא זקוקה לכל המשאבים שברשותה כדי לשלוח את המוצרים שלה עצמה.
מה הסיכונים?
האם מגיפת הקורונה יכולה להשפיע באופן שלילי על אמזון? בודאי. למעשה, אמזון כבר חוותה פגיעה מסויימת מהמגפה מכיוון שהייתה צריכה לעכב את הפריים דיי (יום מכירות מיוחד באמזון), מהלך שכנראה יעלה לחברה כ 100 מיליון דולר. מיתון גדול עלול להוביל לכך שהצרכנים יהדקו את חגורותיהם ויצמצמו צריכה, מה שעלול להשפיע על הכנסות ענקית המסחר האלקטרוני.
גרף החברה בחמש השנים האחרונות
עליה של מעל 500% בחמש שנים.
לסיכום
העולם עומד כנראה בפני האטה וירידה בביקושים. אבל זה לא אמור להשפיע מאוד על אמזון בטווח הקרוב והרחוק. כרגע, אמזון עמוסה בעבודה ומתקשה לספק את הביקושים ובטווח הארוך המסחר האלקטרוני ימשיך להאיץ את צמיחתו אף יותר בשל שינוי בהרגלי הצריכה. כמו כן, נראה שארגונים ימשיכו להעביר את היישומים שלהם לענן. אמזון תרוויח משתי המגמות הללו ותמשיך לגלות שווקים חדשים. אני חושב שקניית המניה עכשיו, ללא קשר למה שיעשה שוק המניות בטווח הקצר, היא מהלך נכון.
הירשמו לבלוג כאן!
Comments