אובר לעומת טסלה
- Uzi Lumbroso
- 12 בנוב׳ 2019
- זמן קריאה 5 דקות
עודכן: 14 בנוב׳ 2019
מה היום?
· נשווה בין שתי חברות טכנולוגיה הגדלות במהירות ומערערות את השווקים בהן הן פועלות
· וטיפ על שוק המניות בשנה הקרובה
ב27 ביוני פירסמנו מאמר בו טענו שהמחיר של טסלה נמוך מידיי ואף השוונו את טסלה לאובר טכנולוגיות (חברת ההסעות השיתופיות) וטענו שהמחיר של אובר גבוה מידיי.
ליתר דיוק, שאלנו כמה באמת שווה טסלה וענינו שכנראה הרבה יותר מהמחיר בו היא נסחרה אז - כ 223 $ (27 ליוני 2019), כששוויה היה פחות מ 40 מיליארד דולר. הישוונו אותה לחברת אובר שהונפקה בשווי של כ 76 מיליארד דולר ונסחרה באותו זמן במחיר של למעלה מ 46$. זה ניראה לנו אז ככשל שוק והזדמנות השקעה יוצאת דופן בטסלה.
מאז, תוך פחות מארבעה וחצי חודשים טסלה עלתה ב 49% ונסחרת כעת בשווי של מעל 60 מיליארד דולר. ואילו אובר ירדה ב38% ונסחרת בשווי של כ 46 מיליארד דולר. השוק תיקן עצמו, אך פתיחת הפער בין החברות תימשך לדעתי.

ננתח פרמטרים עיקריים בשתי החברות וניראה מה ההבדלים העיקריים שהופכים את טסלה לחברה כה ייחודית ואת אובר לחברה שגדלה מהר, אך עם עתיד לא ברור.
את טסלה ניתחנו בכמה מאמרים שונים ובהמשך המאמר נביא את היתרונות העיקריים שלה ואת הסיבה לכך שהיא בעלת סיכוי להפך לאחת החברות הגדולות בעולם. אך תחילה, נבדוק קצת יותר לעומק את אובר, מה היא עושה ומדוע היא חברה מעניינת שגדלה במהירות ומערערת שוק.
אובר
ביום שני שעבר (4/11/19) פירסמה אובר את דוחותיה לרבעון השלישי. הדוחות היו קצת פחות גרועים מהצפי של האנאליסטים, אך המניה ירדה ב 10%. המניה המשיכה לרדת בהמשך השבוע. הסיבה לכך היא ההפסדים הגבוהים שחברה זו ממשיכה להציג. סיבה משמעותית אף יותר היא שיומיים לאחר מכן, ביום רביעי, השתחררו רוב המניות החסומות שניתנו לעובדים ולבתי ההשקעות באובר, ורבים רצו למכור את המניות שברשותם כדי להפגש עם כסף.
אובר מערערת את תחום ההסעות בעיקר בארצות הברית, אך גם ב 540 ערים ומקומות אחרים בעולם, וזאת ע"י שימוש באפליקציה שפיתחה המאפשרת ללקוחות להזמין הסעה במכוניות פרטיות. נהגים הרשומים עמה (Uber Rides) נקראים לבצע נסיעה זו לפי מיקומם. כיום אובר נכנסת לתחומים נוספים כמו הספקת ארוחות לפי דרישה (Uber Eats), הובלת מטענים (Uber Freight) ועוד. ראו למטה.

החברה קרובה לרווחיות בשירות ההסעות שלה אך משקיעה ומפסידה סכומי עתק (1.2 מיליארד ברבעון האחרון) בשאר התחומים.
מלבד פיתוח המותג והרחבת נתח השוק שיוצרים יתרון התחלתי לאובר, אין מחסומים משמעותיים לכניסת מתחרים כמו פיתוחים טכנולוגים משמעותיים, יתרון לגודל כמו לאמזון, או פיתוח קהילה רחבה כמו פייסבוק.
מתחרים מקומיים כמו גט-טקסי צצים גם בארצות אחרות. חברות מקומיות שישקיעו בפיתוח האפליקציה, קצת בפירסום ארצי מקומי ויפעילו אירגון רזה וזריז, יוכלו להציע מחירים זולים יותר מאובר. הלקוח שיראה מחירים זולים יותר של חברות מקומיות מתחרות יעדיף להשתמש בשירותים שלהן. אם אובר תוריד מחירים, היא תמשיך להפסיד סכומיי עתק. אם הם יעלו מחירים או שימשיכו ליגבות מחירים גבוהים, אובר תפסיד נתחיי שוק.
אחד הפתרונות שאובר מנסה לפתח כדי לפתור בעיה זו הוא הרכב האוטונומי (למעלה ברשימת היישומים: ATG and other Technology Programs), שיוריד את מרכיב הנהג היקר מההסעות. אך בתחום זה היא מפגרת מרחק רב אחריי טסלה (גם לאחר שיתוף הפעולה עם ווימו של גוגל).

טסלה
לטסלה, לעומת זאת, כמה יתרונות טכנולוגים ואחרים משמעותיים ביותר, המציבים אותם במרחק של כמה שנים לפני מתחרים מתעשיית הרכב המסורתית או חברות הזנק אחרות. אני רואה שישה יתרונות כאלו:
1) המנוע החשמלי: לאחר פיתוח של שנים, המנוע החשמלי של טסלה הוא הקל והזול ביותר,

כמו גם החזק והיעיל ביותר מבין מנועי המתחרים.
2) סוללות הרכב: טסלה חוקרת ומפתחת סוללות זמן רב. היא השקיע וממשיכה להשקיע מליארדי דולרים במפעלים לייצור סוללות כבר למעלה מ10 שנים. היא הקימה, יחד עם פנסוניק, את מפעל הגיגהפקטורי בנבדה שמייצר יותר סוללות מכל שאר ייצרני הסוללות לרכב בעולם גם יחד. שאר יצרני הרכב אינם בונים מפעלי סוללות ויהיו תלויים ביצרני צד שלישי אחרים, כניראה סינים או קוריאנים. בסין בונים כמה מפעלים גדולים לסוללות אך גם טסלה סיימה באוקטובר לבנות מפעל ענק בשנחאי, הגיגהפקטורי 3, לרכבים ולסוללות. כך שיתרונה של טסלה גדל ויקח שנים לחברות הרכב האחרות להדביק את הפער, על אחת כמה וכמה כשהן תלויות בייצרנים מהמזרח. טסלה גם מרחיבה מאוד את יתרונותיה הטכנולוגיים בתחום הסוללות ולצורך כך רכשה שתי חברות קטנות אך בעלות טכנטולוגיה עמוקה מהתחום בשנה האחרונה: מקסוול האמריקאית והייבאר הקנדית. בתחילת 2020 מתכוונת טסלה לערוך פרזנטציה בתחום הסוללות שם תחשוף את פריצות הדרך שלה בתחום.
3) רשת הטעינה. לטסלה רשת טעינת בטריות של 14,500 סופר מטענים ברחבי העולם, דבר שאין לאף חברת רכב אחרת. חברות הרכב האחרות תלויות בחברות צד שלישי ובמהירות פריסת המטענים שלהן. טסלה ממשיכה להתקין מטענים בקצב גבוה. בארצות הברית היא בעלת הפריסה הרחבה ביותר, כאשר EVgo במקום השני במרחק ניכר.

4) נהיגה אוטונומית. טסלה היא החברה המתקדמת ביותר בתחום הנהיגה האוטונומית. נכון לעכשיו למעלה מחצי מליון מכוניות אמיתיות (ולא סימולציות) שלה משדרות נתוני נהיגה, ולמעשה כבר שידרו מעל 2 מיליארד קילומטרים של נתונים אמיתיים למחשבי החברה כדי לאמן את רשת הנוירונים שלה. אף חברה אחרת לא מתקרבת לכמות כזו של נתונים, הנחוצה לאימון רשת נוירונים כחלק ממערכת הבינה המלאכותית. טסלה הכריזה שבסוף שנה זו המערכת תהיה מוכנה מבחינה טכנולוגית, גם אם לא תהיה תפעולית עדיין. מי שיפתח ראשון נהיגה אוטנומית יוכל לייצר הכנסות עצומות ע"י ערעור תעשיית ההסעות שהתערערה לפני זמן לא רב ע"י אובר וליפט. זאת מכיוון שללא צורך בנהג, הנסיעה תהיה זולה יותר מכל מתחרה עם נהג אנושי. למעשה, המכונית תוכל לייצר הכנסה וערך עבור בעליה ע"י הסעת נוסעים בצורה עצמאית כאשר הוא לא משתמש ברכב.
מנכ"ל טסלה, אילון מאסק, מסביר שלמעשה ערך הרכב של טסלה עולה לאורך זמן בשל שיפורי ועדכוני תוכנה תכופים המועברים לרכב "דרך האויר" ומשפרים את ביצועיו
5) תוכנת הרכב. טסלה היא בין היתר חברת תוכנה, כשחלק משמעותי מהכנסות החברה מופקות ממכירת התוכנה. טסלה מעדכנת את תוכנת כל הרכבים בממוצע אחת לשבוע "דרך האויר". לאף חברת רכב אחרת אין את היכולת הזו כך שכדי לעדכן את תוכנת הרכב, על בעל הרכב להגיע למוסך מוסמך או לדילר/יבואן.
6) היתרון השישי הוא מנכ"ל החברה עצמו, אילון מאסק. מאסק הוא מנהל שנוי במחלוקת, אך אין ספק שהוא מהנדס/מדען עם חזון ויכולות ביצוע חריגות. מעבר לכך, יש לו גישה ישירה למאות מיליוני אנשים דרך הרשתות החברתיות, כאשר רק לחשבון הטוויטר שלו יש 29.3 מיליון עוקבים. זהו יתרון שיווקי אדיר. במקום לפרסם במיליונים הוא מפרסם פוסט בטוויטר. כל שורה שהוא כותב בטוויטר מגיעה למיליוני צרכנים. כך, באמצעות מצגות ותקשורת ישירה עם לקוחות ולקוחות פוטנציאלים, טסלה יוצרת קהילה שבעצמה משווקת את מוצרי החברה. אילון מאסק הפך לדמות ציבורית מפורסמת, שדבריו זוכים באופן קבוע לתהודה נדירה ביחס למנהל חברת טכנולוגיה.
אילון מאסק כיתרון שיווק
לחברות הרכב האחרות אין יתרון כזה. ובכלל, מי יודע מי הוא מנכ"ל GM, פורד או וולפסוואגן היום?
לסיכום
אובר אמנם ערערה את שוק הנסיעות וגדלה במהירות, אך יהיה לה קשה להגיע לרווחיות בעתיד הנראה לעין. יש לציין שבשיחת הוועידה של דו"ח הרבעון האחרון הודיעה ההנהלה שהיא עשויה להגיע לרווחיות בסתיו 2021. למרות שראשוניות ומותג חזק הם דברים חשובים, נראה לי שזה לא יספיק לאובר. כאמור, המחסום לכניסה נמוך מידיי והם עשויים להיתקל במתחרים מקומיים רבים. עם כניסת הנהיגה האוטונומית תהיה נפילה במחיר הנסיעות וטסלה כנראה תהיה שם ראשונה.
טסלה לעומתה, מקדימה את מתחרותיה בכמה שנים במספר תחומים טכנולוגים, מוצריה מעולים לפי הלקוחות, ומורכבים מכדי לאפשר למתחרים רבים להיכנס לתחום הדורש השקעה של מיליארדים במחקר, פיתוח וייצור.
טסלה נכללת בחברות שירות הפרימיום אותו נשיק בימים הקרובים.
וטיפ סטטיסטי על שוק המניות בשנה הקרובה:
הפדרל ריזרב השלים 3 הורדות ריבית רצופות והעמיד את הריבית בארה"ב על 1.5%-1.75%. אם לשפוט לפי ההיסטוריה, מהלכים דומים בעבר הניבו תשואות גבוהות מאוד בשוק המניות האמריקאי.
לפי נתוני LPL Financial, מדד S&P 500 עלה בממוצע ב-20% שנה לאחר שהפד הוריד את הריבית 3 פעמים ברציפות בתקופות שונות (וב-0.25% בכל הורדה). זה קרה בשנת 1975, ב-1996 ובשלהי 1998.
לפי הנתונים, חודש אחרי השלמת רצף הורדות הריבית רשם מדד המניות המוביל עלייה של 2.2% בממוצע; 3 חודשים לאחר ההורדות עמדה התשואה על 7.9% בממוצע; בטווח של חצי שנה המדד עלה ב-10.1% בממוצע; וכאמור שנה לאחר 3 הורדות הריבית עמדה התשואה הממוצעת על 20%.
יש לזכור שה-S&P 500 כבר נמצא ברמות שיא לאחר שזינק ב-21% מתחילת השנה, הדאו ג'ונס עלה השנה ב-16% והנאסד"ק ב-25%. כמו כן, לפי שעה, בשוק לא מצפים להורדת ריבית נוספת בעתיד הנראה לעין.
"ראינו כבר תקופות של האטה כלכלית שבהן הפד הגיב בשלוש הורדות ריבית רצופות של 0.25% בכל פעם, כאשר הפעם האחרונה הייתה בשנות ה-90", ציין ריאן דטריק, אסטרטג בכיר ב-LPL. "החדשות הטובות הן שהכלכלה נהגה להאיץ את קצב הצמיחה לאחר המהלכים הללו, ושוק המניות הגיב בהתאם". (TheMarker 01.11.2019)
Comments